Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polštářkový koláč

Žádná suchá dusivka, to je pro tento moučník výstižné. Nadýchané kakaové těsto protkané tvarohovou náplní vytvoří po upečení typické vyboulení, které připomíná polštáře. Polštářková buchta je neuvěřitelně vláčná a zmizí dřív, než stihne vychladnout.

Hodnocení receptu je 5,0 (107×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

lemarti

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 730 kJ /
4 238 kcal
Bílkoviny137,39 g
Tuky203,84 g
Vláknina23,58 g
Cholesterol 1,38 g
Sodík 750 mg
Sůl1,77 g
Sacharidy451,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme do pěny. Přidáme vodu, olej a polovinu cukru (60 g). Z bílků a zbytku cukru uděláme sníh. Polovinu sněhu přidáme do žloutků. Pak přidáme prosátou mouku s kakaem a práškem do pečiva. Nakonec opatrně vmícháme zbytek sněhu. Krok 2: Těsto nalijeme na vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech. Tvaroh, vanilkový prášek a cukr ušleháme na krém. Krok 3: Poté naplníme do cukrářského sáčku a těsto ozdobíme mřížkou(viz foto). Dáme upéct do trouby na 180 °C asi na 30 min. Tvaroh se v těstě propadne, tak vzniknou polštářky.

Zveřejněno 26. 7. 2010

Poznámka autorky lemarti

Upečené těsto je neuvěřitelně nadýchané a spolu s tím tvarohem je krásně vláčné, takže žádný suchar:)))

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polštářkový koláč

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NYg2

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polštářkový koláč

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NYg2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (107)

Upekla jsem, vypadá sice všelijak, kapku se mi roztekl tvaroh, ale ta vůně věští velkou dobrotu. ;-)

Proč nikde není napsán rozměr plechu, evidentně se podle videa, jedná o plech menších rozměrů, jako standartních !:-((

Rychlý, výborný

vynikající,rychlý.Ale dokud manželovi neteče pod rukama,je suchý.

právě,že jsem nejdřív udělala tvaroh a pak teprve těsto.Je pravda,že pěna z bílků nebyla moc tuhá.Tak snad příště,děkuji:-D

Eja57: Ano , robot samozřejmě, mám takový ne moc drahý Kenwood Prospero , ale ten si taky někdy neporadí , už se mi vícekrát stalo i s ním , že to prostě nešlo dotuha a bála jsem se to tam nechat déle šlehat, abych to neprošlehala úplně. Z 99 % se podaří ,ale ....:-(( prostě se to nepodaří na 100% vždycky.

Zobrazit 6 starších odpovědí

Asi jsem někde udělala chybu,ale nevykynula mi.Dala jsem tedy jen jednu lžičku prdopeče.Není to málo?:-Q

Eja57: Možná , ale jenom možná ji dlouho trvalo udělat tvaroh a těsto mezi tím spadlo. Já vždycky dělám tvaroh dopředu a první várku už v sáčku na zdobení. Stejně mi dlouho trvá než to tam majznu.

Zobrazit starší odpověď

Výborná rychlá buchta. Pekla jsem již několikrát a znovu se k ní budu vracet :-8

Také znám jako prošívaná deka. Dnes upečený podle tohoto receptu a spokojenost. Tvaroh dávám ve vaničce, sice se trošku víc "rozlije", ale mřížka a polštářky zůstávají. Moc dobrý. :-)

Díky za recept. Syn si ho s kamarádem chystají upéct tak se jim do toho nebudu plést ( aby mi nevynadali:-!). Jinak recept znám pod názvem prošívaná deka.:-D

Za super foto:-Q a nápad bodík navíc :yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:
POTOM NAPÍŠU JAK TO DOPADLO - POKUD NÁM NEVYLETÍ DŮM DO VZDUCHU. :-//;-(:-((

Pohlreich: Zdál se mi ten recept něčemu podobný ,prošívanou deku mám taky v receptech a už jsem ji i párkrát dělala ,milujeme tvarohové buchty a koláče ,takže nám tento recept taky šmakuje ;-)

Tato buchta je výborná, u nás v rodině ji pečeme už cca 34 let, a to buď v světlém nebo kakaovém provedení pod názvem "prošívaná buchta".!!!:-)<3

Lepší je tvaroh na buchtu nastříkat úhlopříčně, líp to vypadá a líp se vám to bude krájet, nebudete se muset strefovat mezi tvarohové linky :-))https://www.toprecepty.cz/recept/13550-polstarkovy...

Kateřina 3. 12. 2015 09:58
Tenhle koláč znám je výbornej,ale znám hopod názvem prošívaná deka fakt super u nás se pekl dost často a rychle zmizel:yes::yes::yes::yes::yes::yes::-p:-p:-p:-p:-p:-p

Výborné!!!

Jak velký používáte plech ???
:-O

Pekla jsem zrovna tenhle víkend,ale u nás se mu říká prošívaná deka.Zmizel velmi rychle.:-p

Tématické fráze:
koláč peřina, koláč z bílků, koláč, buchta peřina, prošívaný koláč, tvarohová buchta peřina, polštářková buchta, kolace s tvarohem perina, tvarohová peřina, tvarohový koláč peřina, recept buchta peřina, buchta prošívaná peřina, peřina koláč, nadýchaná peřina, buchta z bílků, buchta perina s tvarohem, peřinkové řezy, koláče z bílku, recepty z bílků, perina buchta

Suroviny:
vejce, mouka hladká, cukr krupice, olej, voda, prášek do pečiva, kakao, tvaroh, pudink vanilkový, cukr krupice, tuk, mouka hrubá

Přidat fotografie receptu