Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pikantní kvašáky

Oblíbená konzervace okurek - kvašení - je velmi jednoduchá. Zkvasit okurky přirozenou cestou zvládne každý, kdo je připraví podle receptu. Po několika dnech si již můžeme pochutnávat na kvašácích.

Hodnocení receptu je 5,0 (25×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaDorazinova JanaDorazinova

Snadný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 15 min + celé dny na prokvašení

75 min (60 min příprava + 15 min tepelná úprava, + celé dny na prokvašení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie270 kJ /
65 kcal
Bílkoviny2,52 g
Tuky0,17 g
Vláknina5,88 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 28,01 g
Sůl70,00 g
Sacharidy12,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Připravíme roztok z vody a soli. V litru vody rozmícháme 60-80 g soli. Roztok povaříme a necháme zchladnout. Krok 2: Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Kopr nasekáme. Křen oloupeme a nakrájíme na kolečka. Okurky omyjeme. Krok 3: Do 3 litrové čisté láhve vložíme křen, cibuli, kopr a koření. Krok 4: Pak do láhve naskládáme okurky, které propícháme vidličkou a zalijeme vlažným solným roztokem. Krok 5: Okurky musíme zajistit tak, aby nevyplavaly. Můžeme například použít lékařské ústní lopatky (špachtličky). Krok 6: Sklenici otřeme a uzavřeme víčkem. Ujistíme se, že jsou okurky ponořené. Krok 7: Zhruba po 10 dnech můžeme konzumovat. Pokud chceme zrání urychlit, přidáme do nálevu kousek chleba zavázaný v plátýnku, ten urychlí kvašení.

TIP: Jak postupovat při kvašení okurek

Zveřejněno 28. 7. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pikantní kvašáky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DQL6

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pikantní kvašáky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DQL6

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (25)

Kvášákům jsem přišla na chuť až teprve před nedávnem a jakožto milovník pikantního, si tento recept musím uložit a vyzkoušet <3

magdalenka: Díky, po otevření jsem na sklenice ihned kouknul a dolil je všechny až po okraj odloženým převařeným studeným slaným roztokem. Jako podložky jsem použil staré plastové RETRO tácky z nějaké předrevoluční školní či závodní jídelny, a aby to neklouzalo, tak jsem ještě položil dvě vrstvy papírových utěrek :-)

Martin1968: počas kvasenia to môže bublať a nálev vytekať, preto treba poháre dať na podložku, príp.aj slanú vodu doliať v prípade jej úniku.

kimlo: Děkuji, víčka jsem povolil, pěkně to odfouklo a krásně zavoněl česnek a kvašáková vůně. Za týden budu koštovat, naložil jsem to 3.8. večer bez chleba :-)

Martin1968: nedávaj viečko až na doraz, pri mliečnom kvasení musí unikať vzduch, a už vôbec neprevracaj pohár s nálevom ani s ním nepohybuj. Mám s kvašákmi dlhoročné skúsenosti.

Naloženo podle receptu a vypadá to krásně! Mám dotaz... Vodu doplním až po okraj sklenice a víčko dotáhnu nadoraz jako před zavařováním? Pokud ano, mohu pak po týdnu sklenice obrátit dnem vzhůru pro lepší promísení láku? Předem děkuji za rady a názory.

vyskouším.

Já když kvašáky,tak celoročně křupavé.Okurky nakládačky.Můžou být klidně i ty větší,ale já většinu dělám z těch prťavých.Suroviny- okurečky,několik žlutých paprik,kopr,česnek,mrkev,feferonky,cibuli,pepř,nové koření,hořčičné semínko,křen.Do sklenice objemu 0,7 l.Napřed na dno nasypu kolečka mrkve,cibule,česneku,křenu a koření.Natěsno naskládám okurky do sklínek.Do mezer mezi okurky se nacpe paprika,která se nařeže na tenké proužky.Nahoru opět cibuli na kolečka,česnek na plátky,mrkev,křen,koření dle libosti a docpat koprem.Kdo chce, přidá i kousek feferonky.Jsou pak pikantnější..:-)))Převařím vodu se solí,na litr vody dám 35g soli a skoro vařící slanou vodou přeliju okurky.Nechám hodinu odstát,aby se vyplnily mezery a nakonec zbytkem slané vody doplním sklenice až po povrch,zavíčkovat.Víčko pořádně utáhnout.!!!!Dám je třeba na alobal,ze kterého uděláme takovou jako misku.Při kvašení některé sklenice přes víčko při kvašení tečou.Pak se ale zatáhnou.!!!Kvasí to zhruba 10dní. Pak už lze ochutnávat.Já většinou ochutnávám už po týdnu,protože se to nedá vydržet.:-)))

Zdenek: Určitě skvělé :-p

Komplikovaný recept. Načo?
Ja mám svoj, nechám na posúdenie.
Do fľaše poukladám uhorky, priečne narezané, zalejem vlažnou vodou, pridám primerane soľ, kôpor, dva strúčky cesnaku, môžu byť aj hroznové listy, alebo fúzy (zo dva tri), a asi štamperlík octu. Navrch dám kôrku chleba, prikryjem a nechám na teple. O dva - tri dni sú dobré, ba vynikajúce. Vyskúšajte.
Pozn. Ak ich nestihnem skonzumovať ešte v lete, bezpečne vydržia aj do jesene, alebo zimy. Ale ručím Vám, že nevydržia.
Dobrú chuť!

Jana Remkova: :yes::yes:

Zobrazit starší odpověď

Jani, ten nálev je nutné převařit, že? Nebo vařit chvíli?

Maja Motti: Tak ještě jednou, se dívám, co jsem to napsala za ptákovinu s tím smajlíkem :-D. Ano, převařit :-) chvilinku..

Zobrazit starší odpověď

eva hubova nejen vypadají;-) Díky!!

Vypadají móc jedle:-p:yes:+6

Vašíku, no joo, to už je film pro pamětníky!! taky zelí ze sudu a jak já bych upotřebila vodu ze zelí, ani nemluvím;-)

Už se na ně moooc těším :-p

Jano. Kvašky z mléčného kvašení je specialita podzimních poutí, kdy na každé bývá u nás nějaká babka či dědula se soudkem okurek. Jako kluk jsem chodil po pouti s hrníčkem a okurka byla za korunu a do hrníčku lák za 20-50 hal. Dnes je to do igeliťáku. Sami taky děláme do láhve, ale tvoje budou na sichr mnohem lepší. ZKUSÍME. +bodík 4.

Tématické fráze:
lačenky recept, láčenky, recept na láčenky, kvašáky, okurky láčenky, okurky láčenky recept, okurky kvašky nálev, lák na láčenky, recept lacenky, nálev na láčenky, jak udělat kvašáky, kvašáky nálev, lak na kvašáky, kvašáky recept, jak udelat lacenky, recept na kvašáky, kvašáky recepty, okurky kvašky, nálev na kvašáky, kvašak recept

Suroviny:
okurka čerstvá, kopr, cibule, křen, pepř celý, koření nové koření, sůl, chilli paprika čerstvá, česnek, chléb

Přidat fotografie receptu