Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koláčky "rumáčky"

Kynuté těsto je záludné, ale při správném postupu a pečlivé přípravě z něj vykouzlíte úžasné dobroty. Zkuste připravit třeba rumáčky - kynuté koláčky plněné tvarohem, které se po upečení máčí v másle s rumem. Ta vůně je božská.

Hodnocení receptu je 5,0 (62×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

yanull yanull

Středně náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 20 min + doba kynutí těsta

60 min (40 min příprava + 20 min tepelná úprava, + doba kynutí těsta)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie29 632 kJ /
7 082 kcal
Bílkoviny205,27 g
Tuky243,90 g
Vláknina34,80 g
Cholesterol 1,39 g
Sodík 882 mg
Sůl2,04 g
Sacharidy978,33 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy prosejeme mouky, přidáme cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a sůl. V troše vlahého mléka a lžičce cukru rozmícháme droždí a nalijeme ho do mísy s moukou. Zaprášíme hrstkou mouky a necháme vzejít kvásek. Krok 2: Mezitím rozšleháme v povoleném tuku žloutky, rum a trochu mléka a přidáme k mouce s droždím. Zaděláme vláčné těsto a necháme ho v teple kynout. Během kynutí ho ještě několikrát zlehka propracujeme. Krok 3: V čase, kdy těsto kyne, připravíme tvarohovou náplň, na kterou smícháme dohromady veškeré suroviny. Krok 4: Po vykynutí z těsta rukou nebo lžící odkrajujeme malé kousky, každý rozděláme na placičku, na ni dáme připravený tvaroh, jednu rozinku a pevně uzavřeme. Krok 5: Koláčky klademe na pomaštěný plech spojem dolů a necháme ještě chvilku nakynout. Pečeme je dozlatova (180 °C/asi 20 minut). Před pečením je ničím nepotíráme. Krok 6: Po upečení rozpustíme máslo, do něj nalijeme přiměřeně rumu a každý koláček namočíme nebo potřeme mašlovačkou. Na závěr obalíme koláčky v práškovém cukru s vanilkovým.

TIP: Svatební koláčky ve tvaru šátečků

Zveřejněno 28. 7. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Koláčky "rumáčky"

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RPqV

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Koláčky "rumáčky"

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RPqV

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (32)

Naprosto luxusní koláčky, lepší jsem snad nejedla.
Akorát mi z toho trochu opadává ta cukrová krusta, tak nevim jestli to jde nějak vyřešit. Máčela a obalovala jsem v cukru hned po vyndání z trouby. Díky za recept.

Veronika.Hrozna: Děkuji za zprávu :)

yanull: Když peču do mrazáku na rozpečení, zkrátím pečení o 8 minut, které nechám na dopečení, tak vím, kolik minut ještě dopékat. Podotýkám, že koláčky už musí být celé rozmrazané. Úspěšně mrazím i ty s tvarohem.

yanull: Díky, asi to tak udělám. U nás se sní hned, ale potřebuju je mít nachystaný dopředu a čas není :(

Anula: Zkuste je zamrazit bez cukru a pocukrujte je až je budete chtít použít. Před použitím bych je krátce rozpekla v troubě a pak pocukrovala. Nikdy jsem to nezkoušela, ale třeba se to povede.
U nás na zamrazení nikdy nezbyly ;-)

magdalenka: Já taky mrazím všechno, jen si říkám jestli ten zmražený a zase rozmražený cukr nebude vypadat divně, nebo aby se s něma něco nestalo. Díky

Anula: bezne mrazim, davam do zipovych sackov.

Dobrý den, nezkoušel někdo koláčky zamrazit? popř. jak na to?

Recept jsem vyzkoušela z poloviční dávky a malinko upravila. Přidala jsem fotky. Pokud se nebudou líbit, smažte. Recept je super a doporucuji.

Nejlepší koláčky. Dejte necelou dávku mléka,jinak je těsto řidké. Jsou TOP :yes::yes::yes:

Lady Gaga: Je třeba mléko přidávat opatrně, protože každá mouka je jiné kvality a jinak saje. Je lepší v případě potřeby přidat, než jak se říká: Utopit mlynáře. ;-)Věřím, že příště se těsto povede, toto mám mnohokrát vyzkoušené. :-K

Lady Gaga: Rozpustit, nechat zchladnout na 30 stupňů a přidat žloutky pokojové teploty, rozšlehat s rumem a přidat k mouce. Než nabyde kvásek z droždí , tak se máslo schladí. Dělávám je taky a jsou moc dobré. :yes:

Pokusila jsem se udělat to těsto, ale je šíleně řídké - možná jsem udělala chybu že to máslo jsem přidala do těsta rozehřáté???Děkuji za radu...

:-K;-)
zkusím je

Moje svatební... :)

Tématické fráze:
luxusní svatební koláče, výběrová mouka, jaká mouka je výběrová, luxusní svatební koláčky recept, koláčky namočené v rumu, svatební koláčky namočené v rumu, kolacky, koláčky namáčené v rumu, jaká je výběrová mouka, jaká je mouka výběrová, luxusni kolacky, luxusni svatebni koláčky, koláčky svatební mini, co je výběrová mouka, co je to výběrová mouka, koláčky namáčené v rumovém másle, rumové svatební koláčky, koláčky na špejli, luxusní svatební koláče recept, vdolečky obalované v rumu

Suroviny:
mouka hladká, mouka polohrubá, cukr krupice, cukr vanilkový, kůra citronová, rum, máslo, sádlo, droždí, sůl, žloutek, mléko, tvaroh, cukr vanilkový, žloutek, cukr, rozinky, máslo, rum, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu