Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená švestková povidla

Jsou skvělá na smažené bramborové placky, přidaná k pečenému kachnímu prsu, dají se jimi plnit rakouské knedlíky, které se podávají s mákem a šodó. O čem je řeč? Jsou to poctivá švestková povidla, která můžeme jednoduše připravit v troubě.

Hodnocení receptu je 5,0 (202×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

yanull yanull

Snadný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 60 min

150 min (90 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 389 kJ /
3 200 kcal
Bílkoviny13,08 g
Tuky4,25 g
Vláknina50,63 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 84 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy752,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Švestky opláchneme, vypeckujeme a dáme do hlubšího pekáče. Pokud plech před pečením vyložíme pečicím papírem, který nejprve pomačkáme pod tekoucí studenou vodou, ušetříme si tím práci s mytím. Krok 2: Pokapeme octem, vše promícháme a dáme péct na 200-250 °C do trouby. Během pečení ani jednou nemícháme. Pečeme 20-25 minut. Krok 3: Po této době na švestky nasypeme rovnoměrně polovinu cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté přisypeme zbylý cukr a znovu je na dalších 15 minut dáme do trouby péci. Krok 4: Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence. Někdo má rád povidla jemná, někdo s kousky ovoce. Krok 5: Pokud by se nám zdálo, že švestky jsou po upečení příliš vodnaté, dobu pečení prodloužíme ještě o 10-15 minut. Krok 6: Horká povidla jen naplníme do čistých sklenic a nahoru dáme ještě malou lžičku rumu kvůli konzervaci, i přesto, že už tam rum je. Krok 7: Okraje důkladně otřeme, sklenice uzavřeme víčky a otočíme je dnem vzhůru. Po otočení přikryjeme dekou nebo ručníkem, aby byla povidla déle v teple.

TIP: Rady a tipy jak zpracovat švestky

Zveřejněno 29. 7. 2010

Poznámka autorky yanull

Tento recept je nejlepší ze všech, které jsem kdy zkoušela. Příprava je mnohem kratší, povidla jsou výborná na chuť a nekazí se. Pokud se vám urodily švestky, neváhejte a vyzkoušejte. Jen ještě upozorňuji, že konzistencí jsou tato povidla řidší než kupovaná, ale dobře se roztírají. Mohou se tímto způsobem připravovat i povidla z jablek a hrušek, jsou také výborná. Nemá-li ovoce silnou slupku, ani se nemusí okrajovat, stačí jen vykrájet jádřince a nakrájet na čtvrtky nebo osminky.

Místo koření z původního receptu dávám při mixování 2 lžičky koření na jablečný závin a pochopitelně rum.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená švestková povidla

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YyAA

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená švestková povidla

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YyAA

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (374)

Nic lepšího v okolí kdo vše testoval řekl že neměl<3

Vypadá to jednoduše, vyzkouším :)

Omlouvám se za zřejmě hloupý dotaz, ale mohu se zeptat vás, které jste povidla dělaly z mražených švestek - čekáte než rozmrznou nebo to děláte rovnou ze zamražených? A upravujete pak nějak suroviny? Moc děkuji! Recept se mi moc líbí a ještě, když vidím ta kladná hodnocení, tak bych to chtěla vyzkoušet, avšak švestky jsou už na mrazáku..

Luxusní !!!

Vypadá to jednoduše, určitě vyzkouším :-)

Jsou chuťově výborné, akorát místo rumu jsem dala ořechovku, snad to nebude vadit.

Dokonalý recept! <3

Výborné už jinak povidla nedělám.:-)

srettka: Opakovaná spokojenost mě Sretti velmi těší :-K

Takže musím opět přidat několikátou recenzi, protože se k tomuto receptu každý rok vracím a stále velká spokojenost. Pro mě tato povidla jsou vynikající a nesrovnatelné s hutnou hmotou z obchodu. A rozhodně mi to nepřipomíná švestkovou marmeládu, jak bylo níže řečeno, protože tu já si doma dělám a je to úplně něco jiného.
Každopádně zase a znova vřele doporučuji:-8

rimanka: Souhlasím s odpovědí výše ;-)

rimanka: kdyz se dodrzi postup, neprskaji ????
Jsou top ????????

Můžu se zeptat, zda povidla v troubě neprskají?

Tak právě jsem dodělala tato úžasná a skoro bezpracná povidla.
Dělala jsem ze tří kil,asi ještě přidělám.
V neděli vyzkouším jablečná.:-

Uz jsem lenivy . Hodim to do pekarnicky z lidlu za tusim 1300 a za hodinu na programu marmelada hotovo .

Právě jsem to vyzkoušela a povidla jsou prakticky za hodinu hotová...a jsou dobrá!!!Jen mě hodně zhoustly takže pořádně drží tvar :-)

Dělávali jsme už před mnoha lety povidla v hrnci s octem a bez míchání. Je to jednoduché, není to pracné, dělá se to samo. Teď už nemáme žádnou švestku, ani višeň či hrušku, takže povidla nevaříme.

Vladka.83: v receptu je 50 dkg, t.j. 500 g.

Zdravim. Povidla hotove. Velmi jednoduchy recept. Az na to, ze misto 500g, jsem dle receptu dala 50g a to je malo. Zitra budu muset zkusit spravit. :-//

jiná už dělat nebudu, jsou vynikající<3

Přesně jako fifik, jiná už nedělám!:-) mám švestková, jablečná a hrušková

Jsou super,jiná už nedělám

magdalenasalabova: Jak je psáno v postupu, první zamíchání ano, při pečení už bez míchání. :-K

Chtěla bych se zeptat, když poté na švestky na sypu cukr zamícháme nebo ne? :-)

Perfektní recept, mám povidla ze dvou dávek, ale protože se letos urodilo, ještě udělám další ????

Výborná povidla, děkuji za recept!

Moc super recept, děkuji:-) . Teď jsem dodělala, povidla máme rádi,ale nikdy jsem nedělala, protože dlouho trvalý a zničený hrnec. Tohle bylo super , papír vyhozený vyhozený pekáč zůstal.:yes::yes: a jsou moc dobrý<3.Doporučuji kdo chce dělat povidla a bojí se dělat normálně:-K

:yes:

Naprosto úžasný recept... :yes:
už jsem dělala dvakrát a super... poprvé jsem fakt měla strach,bez míchání a podruhé taky,že poprvé to byla jen náhoda.... povedlo se vždy....moc děkuji za recept ... odrazovalo mě od povidel ta dlouhá doba,než se udělají... Váš recept je fakt TOP.... děkuji :-*
Pekla jsem v nerez.hlub.pekáči bez papíru,a naprosto v pohodě....
Příště jen zkusím přidat ještě trošku badyánu...

Souhlasím s předešlými pochvalnými komentáři, povidla jsou skvělá:yes:

Luxusní! Dělala jsem povidla poprvé a teď už je budu dělat každý rok. :yes:<3
Děkuji za recept:-K

Už se pečou:-8 po několikáté a rozhodně ne naposled:yes::yes::yes:
P.S. Zase mi krásně voní celý dům:-8

Máme letos spoustu jablek řekl bych takové horší 2. třídy jakosti:-D takže tentorecept je skvělí. Dělal jsem verzi s loupanýma i neloupanýma jablkama a obje jsou skvělé. Jen u neloupaných se mi sem tam přichytila slupka ale to jsem z větší části vydloubal při mixování. Za mě senzační recept:yes::yes::yes:

Zdravím z Gran Canaria. Uz jsem práve dodelala druhou várku a jsou úzasná, lehká, provoní to tu a poprvé jsem nedala papír a musel nastoupit Mr Proper. Dnes uz jsem papír dala a vse v porádku. Tesím az zkusím dalsí novinky. At se darí.:-K:yes::yes:

Pekla jsem včera poprvé, pod švestky jsem dala pečicí papír, pekla jsem je v černém smaltovaném oválném pekáči - kdysi bylo tohle nádobí moderní - nejdříve jsem se lekla, že jsem povidla připálila, ale kupodivu ne. Nakonec jsem trochu pomixovala a nechala ještě asi 20 minut v troubě, aby zhoustla. Koření ani nic dalšího jsem nedávala, jen ocet a cukr. Chuť výborná, mohly by být hustější, ale i získaná hustot mi vyhovuje.
Určitě vyzkouším z jablek a hrušek.:yes::yes::yes::yes:

Roky mi leží v žaludku PEČENÁ povidla (obecně)
Do sušírny se mi nevešla poslední bedna trnek (pološvestka Čačanská rodná - ideální na sušení i na povidla) tak jsem si prošel pár rcp a vybral si tento, protože se surovina zpracovává bez odležení...
Současně jsem vařil i toto: https://www.toprecepty.cz/recept/48911-svestkova-m... (bez koření)
***
Postup jsem dodržel (teplota 225°C, časy jak stojí psáno),
Postup jsem i nedodržel - přirozenou chuť jsem nekazil přidaným kořením:-)
Na závěr jsem podle doporučení nechal v troubě zahustit (30 minut!)
***
Překvapení se konalo: ze 2kg ovoce bylo výsledné množství na chlup stejné, jako u marmelády z 1kg ovoce :-)
Překvapení se i nekonalo: koncentrovanější chuť se samozřejmě nevytratila, ale povidla (na která jsem zvyklý) to nebyla,.
No, rozhodně se to povidlům podobalo víc, než např. carpaccio z červené řepy původnímu carpacciu, že ;-)

Ani já jsem neměla problém s plechem,měla jsem pekáč cca 5 cm hluboký a švestek skoro 2 kg a všechno proběhlo v pohodě

Výborný recept, vynikající povidla! Dělala jsem taky v tom oválném, těžkém, smaltovaném hrnci, který se umyje raz dva. A aplikovala jsem taky na jablková povidla, taktéž s úspěchem. Jen skořici, kterou nemusím, nahrazuji badyánem, do těch švestek stačil i samotný hřebíček.:yes:

Zdravím, kucahřinky mám dotaz, na povidla používáte hluboký plech, nebo klasika plitký (jak na buchty), předem díky :-);-)

casino: Díky, jj zbrklé čtení a někdo tento recept sdílel na facebooku a někteří k tomu dávali fota, na kterých to dělali i v klasik plechu, tak mě to trochu zmátlo, ale díky ;-)

Zobrazit starší odpověď

Janičko,:-K již jsem dělala 2x, jsou vynikající:yes: a troubu mám naprosto čistou. Už se těším v zimě na vdolky.:-Q

Opravdu "skvělý" recept. Po první dávce z 2 kg švestek drhnu už 2 hodiny naprosto zaneřáděnou troubu. NIKDY více!!!!:no:

yanull: já dělala letos asi 8 -10 várek a jsou prostě nejlepší:-), už jsem použila do buchet a něco jsem rozdala v práci a všichni si je chválí:-)

Zobrazit 4 starší odpovědi

Moje první povidla a jsou naprosto úžasný. Švestky jsem nakrájela, takže jsem pak nemusela ani mixovat a neměla jsem rum, ale byla slivovice. Paráda. Běžím pro cukr a jdu dělat další várku. <3:-)

Yanullko,moc dobré a rychlé,přidávám foto

mimosa: Pavli, těší mě, že jsi spokojená, moc hezká fotka, děkuji za ni :-K

Včera jsem udělala ze 4 dávek povidla, jsou výborná, jednoduchá příprava. Dnes budu ještě podle tohoto receptu dělat hrušková povidla. Těším se na buchty a koláče. Díky za výborný recept.:yes:

Tak já hlásím, že u nás už se dělaly po třetí a vždycky hluboká spokojenost :-) a protože po dvakráte jsem musela pekáče drbat takovým způsobem, že se divím, že v něm nejsou dírky, tak letos jsem to vychytala. Manžel na začátku roku koupil nepřilnavý oválný hrnec do trouby na kachnu..no proč jek nepokřtít povidly :-D a křest vyšel na 1*:yes: Šlo to náramně a mylo se to skoro samo:yes: Takže co říci na závěr? Úžasná povidla, která se skoro dělají sama, jsou naprosto vynikající a nepřidělávají žádnou práci :-K

srettka: Sretti a proč jsi, pekáč na kachnu ještě tehdy nemaje, nevyložila nádobu pečícím papírem? Viz. bod č. 6. Drhnutí by ses vyhnula i tak, ale jsem ráda, že jsi spokojená :-K

Mňam mňam, vynikající povidla, už nebudu zkoušet žádné jiné recepty. Pekla jsem je o 10 minut déle a jsou úžasně hustá. :-Q:-Q:-Q

Úžasný recept,moc děkuji,zase znovu udělám. Jednoduchý a výborný. Recept přikládám k těm něj!
Super. Radka :-K:yes:

Dnes jsem povidla vařila poprvé v životě. Hledala jsem jednoduchý recept. Tenhle je skvělý a já za něj děkuji a doporučuji! Není náročný a je mňam :-) Jen dám příště méně cukru...

Dobrý den,dnes jsem poprvé dělala Váš recept jen z jedné dávky.Netušila jsem jak je recept jednoduchý a velice chuťově dobrý.Přidala jsem dvě své fotky.Už nikdy jinak.To je má poklona :yes::yes::yes:

Dnes jsem dělala tato povidla. Jsou moc dobrá <3
Jednoduchý a rychlý recept :yes: Budu dělat už jen podle toho receptu :-K

dělám už třetí den, vždy z dvojité dávky, vynechávám ten hřebíček. Vynikající povidla, mám na zahradě obsypanou slívu a padá to, tak každý den peču povidla ze 4 kg a zbytek co popadá manžel nakládá na slivovici:-)

MAKU11: Já je taky dělám jenom ve smaltovaných hlubokých pekáčích po tchýni , ona v nich pekla husy , takže jsou dva ,jedním husu vždycky přikryla a do sebe zapadnou .

Zobrazit 4 starší odpovědi

Výborný recept, rychlý. Dnes jdu udělat další várku,abych měla v zimě do buchet.Povidla pečený minulý týden rychle mizí, chutná.<3:yes:

Tak jsem si dnes natrhala švestky a pustila se do povidel. Jsou úžasná, výborná, jednoduchá. Uvidím až je otevřeme v zimě, jaká budou.<3:yes:

Potřebovala jsem vyklidit mrazák,zjistila jsem že tam mám kupa švestek,našla jsem si tento recept a už nikdy více jiný.Je LUXUSNí :yes:. :-K

Péče to na horkovzduch ?

kuddit: Já jsem pekla klasicky, ale nikomu nebráním to zkusit, ovšem v tom případě bych zmírnila teplotu :-K

2 kg švestek včetně pecek nebo 2 kg už vypeckovaných? :-) Myslím si variantu druhou, ale raději se ptám. Děkuji za odpověď!

Žaneta: ;-):yes::yes:chce to důkladně číst;-);-)já tak učinila a povidla upekla,je to skvělý receptík;-):yes:

Zobrazit starší odpověď

Právě jsem dodělala povidla podle tohoto receptu a jsem nadšená. Žádná velká práce a také žádný nepořádek. Povidla jsou vynikající. Budu dělat ještě jednu dávku :-)

Je to pohádka... Hned v pondělí je budu dělat se svými žáky (bez rumu) ve škole. Moc dekuji<3

Podle tohoto receptu dělám již pokolikáté a jsou to opravdu vynikající povidla. Recept jsem dala i dalším kamarádkám a všichni velmi chválí. :yes::yes::yes:

Výborné:yes: Ze švestek už nikdy povidla jinak<3<3

Mám 2 otázky, než se do povidel pustím. Přikrývá se pekáč neno plech při pečení? Může se péct na plechu víc než jen 1 dávka - např. 6kg švestek a kdyby ano, prodlužuje se doba pečení? Budu dělat poprvé, a tak se omlouvám za "hloupé" otázky. Děkiji za odpověď. :-)

Jana: Švestky se pečou odkryté a pro další informace přidávám tento odkaz, který je v jednom z předchozím komentářů, tam je výroba povidel podle tohoto receptu sepsaná do detailu ;-):yes:
Záleží na tom, jakou máte troubu, do jednoho pekáče bych 6 kg nedávala, rozdělte to raději do dvou a pečte naráz. Po dalším přídavku cukru bych pozice vyměnila, ale však vy si poradíte, ať se daří :-K:yes:
http://www.korenizivota.com/pecena-povidla-bez-mic...

Děkuji všem za hezké a milé komentáře, jsem ráda, že se pečení povidel daří a že chutnají :-K:-K:-K

Krásný recept:-K, přidávám+:yes: a mám dotaz - ten ocet je Bzenecký, nebo vinný?:-?

lubinka: klasický ocet, vinný ani jablečný jsem nikdy nedávala.

Povidla jsem dělala poprvé...jsou výborné...moc děkuji za recept. :yes: :yes:

Tento recept jsem nedělala poprvé a vůbec né naposledy. Povidla jsou absolutně nejlepší co jsem kdy jedla. :yes::yes::yes:

:yes: super. netřeba více slov.

Vyborny recept!misto hrebicku a skorice jsem dala lzicku pernikoveho koreni a bomba!povidla krasne zhoustla a jsou vazne vyborna!

Štěpánka Čechurová 11. 8. 2016 19:31
Ahoj ☺ povidla dle tohoto receptu jsem dělala poprvé a musím pochválit - opravdu ze všech možných druhů jsou tyto nejlepší!! Děkuji ☻ Štěpánka

Právě jsem je dopekla. Úžasné, a jak jsou dobré ještě teplé, skoro bych snědla celý pekáč :-D Recept je perfektně jednoduchý, na to jaký já jsem v kuchyni levoň.... Nejhorší bylo vypeckovat ty malé žluté švestky, potvory jedny...
Bylo to hodně tekuté, tak jsem to nechala péct o 25 min déle a konzistence pak akorát.
Kvůli tomuto receptu jsem si založila účet, abych Vám poděkovala ! Díky :)

elami: Moc mě to těší :-K;-)

Zrovna jsem je dodělala vynikající <3<3<3:yes:

Tento recept mě donutil k registraci. Do slova a do písmene. Vždy jsem sem chodila pro inspiraci, ale nepovažovala jsem za důležité se registrovat. V loni jsem objevila tenhle recept a udělala podle něj 3 dávky. Letos jich bude rozhodně více, protože ty povidla jsou tak úžasně dobrý, že to snad ani není možný. Proto jsem se zaregistrovala, abych za něj mohla poděkovat. Takže: DÍKY, DÍKY DÍKY :-K

BBerunka: Moc děkuji za tento komentář a věřím, že registrace nebudete litovat ;-):-):-K

Stáňula 17. 7. 2016 16:44
Úžasný recept,poprvé jsem zkoušela loni.Vždycky jsem vařila,ruce popálené,všechno postříkané.Tato povidla jsou úplně jiná než ta kupovaná,to se nedá srovnat.

Stáňula:
Jj, to se nedá srovnat...
***
No, a rum jako konzervant je zbytečný...

Pečený jsou dobrý ale letos se u nás doma nepeklo letos se vařilo 120 kilo v kotlině 24 hodin a doufám že alespoň dva roky nebudu muset hlídat kotel :D

Teda, tady se musí sakra srolovat dolů, aby se dal napsat komentář ;-)
Jani, díky letošní nadměrné úrodě jablek došlo i na tato povidla, dělala jsem je poprvé v životě a tak trošku jako Babica :-)) - neměla jsem koření do jablečného štrůdlu, tak jsem dala krapet mleté skořice, krapet citronového a pomerančového cukru a místo rumu jsem dala Amareto :-8 Vůbec jsem nemusela mixovat, bylo to akorát ;-) Výborný, bezpracný, i pro takový kopyta, jako já ;-):yes:

Velmi dobry recept pred 3 - mi tyždnami som urobila 1 - davku a nekoštovala dnes som koštovala a som zklamana že nikto nespomenul že to neni chutne škorice by malo ist menej najlepšie kusok celej spolu piect vybrat uplne to zmenilo chut slivky.Dnes som urobila 8 poharkov budem robit z menej škorice .

Tak letos ze 4 dávek a mám pocit,že budu muset ještě dvě přihodit.Naprosto famozní záležitost.....:-))....

Jedna várka povidel je už hotová a mám z ní 8 malých skleniček od jogurtu. Jsou výborná a už se chystám na další várku :-):yes:+

Linda: nechat je v troubě o trochu déle. Ale nejsou řídká, aspoň ty z hrušek ne a jsou moc dobrá :-p:-K

můžu se zeptat,čím upravit konzistenci?podle komentářů to vypadá že budou povidla řidší,ale co můžu udělat proto,abych je měla husté?

TAk hrušková právě dopečena. Chuť i konzistence luxusní:-p Jediné co mě překvapilo nemile je množství- z celé várky pouze 5 skleniček od jogurtu ehrman. Takže nezbývá než dát repete :-D

Jsem ráda, že tato povidla opět po roce "frčí" a děkuji za další poznatky, co se týká jejich přípravy. Za nejlepší druh ovoce považuji hrušky, ale výborná jsou i ostatní :-K;-):yes:

Naprosto famózní záležitost jsou tato povidla! Dlouho jsem váhala je udělat, tak jsem studovala všechny zdejší komentáře a pustila se včera do 10 kil švestek. A dopadlo to na výbornou! Měla jsem čas i chuť experimentovat, tak jsem si hrála s teplotou i způsobem pečení. Vyladila jsem to ke spokojenosti s chutí i méně tekutou konzistencí. A lepší povidla jsem fakt nejedla a to jsem huba zmlsaná :-)!
Jestli chcete postup i s fotkami, tak jsem je hodila na web www.korenizivota.com
http://www.korenizivota.com/pecena-povidla-bez-mic...

nejlepší povidla,které jsem kdy jedl moc nám chutnají -jedu na chatu pro další švestky-moc děkujeme za recepis.

:yes::yes::yes: tak hrušková povidla podle tohoto receptu nemají chybu :-p:-p:-p:-p díky:-K

vyzkouším ale rum nemám

Alena Průšová 7. 6. 2015 18:40
Je to NĚCO ! Dnes šílené vedro, tak jsem se potopila do mrazáku a vytahala kromě třešní, rybízu i švestky. Před vyhozením je zachránil tento recept a protože jsem nenašla hřebíček, ale koření 5 vůní, trochu jsem improvizovala. Takže navíc citronovou šťávu, koření 5 vůní, vanilkový cukr a hlavně MÁTU a MEDUŇKU ... přiměřeně celé klacky. Před mixováním samozřejmě vytáhnout :O). Už se chladí hlavou dolů v ručníku, takže doufám ve šťastný výsledek, ačkoli povidla nejím, moc mi chutnalo ... Takže DÍKY, už mám v Oblíbených.

habov: Váš komentář mne velmi potěšil, také nic zbytečně nevyhazuji a když si na tom pak člověk ještě pochutná, tak snaha nepřišla nazmar :-):-8:-K:yes:

Přiznám se, že jsem povidla nikdy mnoho nemusela, ale jinak mám s pečením, vařením, zavařováním aj.dobrůtek nemalé zkušenosti. Maminka potřebovala místo v mrazáku, kde měla spoustu švestek a chtěla je vyhodit. To je něco pro mne, tak jsem ji poprosila, že zkusím udělat i povidla. Díky bohu nebo spíše Vám, protože toto je opravdu vynikající recept. Sama dělám zavařeniny a přesnídávky, které jsou poctivé, bez zbytečných přidaných hodnot. A dělat povidla hodiny mi též přijde na hlavu postavené... :-S Udělala jsem několik sklenic a hned jsem udělala koláče. Tentokrát i s povidlama a MŇAM!!! :-*:yes::-)) Mnohokrát děkuji Mirka

gabriela: Gabi, tuto zkušenost opravdu nemám, ale ze zmrazeného ovoce jsme s dcerou zkoušely pečený čaj a ten byl dobrý. Ovšem můžeš to s povidly vyzkoušet třeba na poloviční dávce, možná by to chtělo nechat déle v troubě odpařit tekutinu a nebo by byla povidla řidší. Pokud vyzkoušíš, poděl se, jak se dařilo :-K

yanull:chcem sa opýtať či do tých jabĺk môžem pridať do lekváru aj mrazené jablká. Nemáš s tým skúsenosti mam veľa mrazených jahôd. Ďakujem G.

Jannelinka:
Pripojuji se take ke chvale. Moc dobre a pomahal mi i pritel. Byla to zabava a navic krasne provoneny byt.
Autorce receptu udeluji pochvalu.

Dobrý den, dnes poprvé jsem dělala povidla a jsou výboooorné :-D :yes: pekáč se mi ani nepřipálil, jsou krásně husté no jdu dělat další várku. Fakt super recept :-K

danielle72:Danielko, děkuji za odpověď:-K a jen ještě dodávám, že 2 lžic octu se není opravdu třeba obávat, dává se tam hned při 1. pečení a není tam ani trošku cítit. Kdo dělá domácí čalamády, dává tam octu podstatně více a věřím, že to nikomu nevadí ;-):-):-K

Jarus87: Jak tu psala spagetka, ocet má i konzervační účinek. Kromě toho by měl ocet zabránit tomu, aby ovoce příliš tmavlo (to se týká samozřejmě spíše světlých plodů ;-) )

Hezký večer
Moc mě zaujal Váš receptík na pečená-nejen švestková povidla.
Chystám se na něj a jen bych měla otázku. K čemu je dobrý ten ocet?
děkuji za odpověď Jarka:-K

lahoda s velkým L!!! :-)) dneska jsem dělala hrušková povidla a byla naprosto úžasná :-):-) určitě ještě zkusím švestková :-))

ZDRAVÍM a chválím vynikající povidla.Vyzkoušela jsem jak švestková tak i jablečná.Už je nebudu dělat jinak.Je to rychlé a chuťově výborné.:yes::-*

povidla jsem dělala poprvé dávám bodík:yes:, jsou výborná, rychlá, doporučila jsem je kolegyni, taky je vyzkoušela a velká spokojenost. Pekla jsem je bez papíru a plech šel krásně umýt, neměla jsem problém.:-)

+74:yes: naprosto skvělá povidla, dala jsem jen polovinu hřebíčku, ale jsou výborná, děkuji moc za recept, posílám foto ;-) a ještě vyzkouším hrušková :-p:-K. A dělala jsem je na plechu bez papíru a plech šel krásně a bez namočení umýt ;-):-)

srettka:Sretti, odmočí se určitě, ale je to zbytečné, loni jsem si také říkala, že upeču bez a letos bez papíru ani ránu;-):-). Měla jsem letos vstupní materiál z Lidlu a Kauflandu za 9,90 kg, což je výborná cena a jsem maximálně spokojená. :-p;-):-)

Včera drahouš donesl škatulu švestiček vod hujera, tak jsem jim dala podobu těhle povidel. jsou výborný:yes:, ale neposlechla jsem radu s pečícím papírem a ten pekáč.:-S., ten teda je:no: jako bych v něm vařila asfalt:-D nu což, snad se to do dalších povidel odmočí:-D

Děkuji vám všem za příznivé ohlasy :-);-):-K

Ahojky. Tak jsem šoupla zrovna do trouby. Zítra napíšu výsledek.:-ppardova.m@seznam.cz

Tak jsem dnes dostala košík švestek. Hledala jsem na internetu recept na povidla a nejvíc mně zaujal tento. Hlavně proto, že je celkem rychlý. Jak jsem zjistila, tak je i velice chutný. Dříve jsem dělala povidla v hrnci na kamnech. Nejen že povidla stříkala všude a trvalo to dlouho, ale hrnec jsem odmáčela a myla celý týden. Tento recept je opravdu rychlý a famózní. Zítra udělám ještě ze 2 dávek. Doporučuji všem.

Dnes jsem dělala a jsou mňamózní. Jen mi před druhým přidáním cukru umřela trouba, takže jsem slila do kastrolu, přisypala cukr a povařila 20 minut za stálého míchání. A jsou luxusníííí :yes::yes::yes::-K. Super recept, určitě udělám i z jiného ovoce.

Tak jsem právě dodělal povidýlka, nacpal do sklenic a zitra ochutnáme a když budou ňamkový tak hned zajedu na zahradku pro další švestky.:-):-))

Já dávám švestky jen rozpůlené a krásně se umixují.Teď už mám 3 dávky ,dělala jsem už vloni,nemají chybu,jsou výborný :-D :yes:

Právě peču podle tohoto receptu povidla. Protože mám švestky (nebo švestkoblumy?) obrovské, jedna má až 6 dkg, rozkrájela jsem je na kostičky. Jsem už u 3. části pečení, za chvíli je vytáhnu a budu mixovat. Snad se nespálím. Už se na ně těším.:-pwww.toprecepty.cz/recept/13602-pecena----nejen-svestkova-povidla/

Tak právě jsem povidla nacpala do sklenic a jsou famozní...:yes::yes::yes:...ta úspora času je skvělá a chuť je boží....:-)

naprosto skvělé!!!! super recept. právě jsem je dodělala, bohužel jsem neměla rum, snad to nebude vadit.:yes:

meffy: Velmi mě těší, že povidla chutnají,děkuji ;-):-):-K

Četla jsem si všechny komentáře pod receptem, takže jsem čekala, že povidla budou dobrá, ale musím se přiznat, že výsledek mi doslova zavřel pusu. Jsou neskutečně výborná! Pravá od babiček ;-) Musela jsem přidat další bodík, jinak to nešlo.:yes:

Povidla dělám podobně, ale vše rozemelu a nechám 24 hodin stát a pak vařím nebo peču a nemíchám. Skleničky neotáčím, je to naprosto zbytečné, jen se zapatlají víčka a já to nemám ráda, když otevřu povidla, džem či něco jiného a mít oaptlaná víčka.

ahoj dnes jsme také vařili povidla podle tohoto receptu, báječné je , že se dělají sami, a ve finále stačí jen promíchat metličkou, jen jsme z celé dávky měli jen dvě skleničky o objemu 400ml

Veronika.Hrozna:Veru, je to určitě tím, že jsi nedala ocet, ten je tam velmi důležitý, tak to příště zkus s ním a uvidíš, že budeš spokojená ;-):-)

Ivana Ch:Já taky ,ale meruňky mi nějak velice ztmavly ,bylo to výborné na chuť,jenom to mělo světle hnědou barvu,místo oranžové !:-D Dala si ocet na začátku ? Já totiž ne ,možná proto,nevím????
Jinak jabka švestky a hrušky vynikající !:-K

Veronika.Hrozna:No vidíš, já je dělám podle Yanull už druhý rok, jsou vynikající, nikdy už je jinak dělat nebudu. Dělám jak švestková tak z jablek i hrušek.Doporučila jsem je i neteři a ta je taky chválí.

neregistrovana:Já zkoušela ,ale jenom malou dávku -naštěstí !
Nemá to hezkou barvu je to velmi tmavé. Místo octu jsem dala kyselinu citronovou ,ale až ke konci. Takže meruňky nedoporučuji dělat tímto spusobem. Naopak jablka šlo udělat dobře a používám je do štrudlu,jsou chutné . ;-)

neregistrovana 17. 7. 2014 18:07
Dobry den, zaujal me vas recept na povidla, urcite vyzkousim, ale zajimalo by me,jestli by sla udelat tak i marmelada z merunek.Stejne ingredience,myslim co se tyce toho cukru, nevim co ten ocet, jestli by byl taky potreba.Nemate zkusenost a prosim o nazor kohokoliv dekuji.

alena:nahoru a otočit, vyzkoušeno, funguje to ;-):-):-K

kdy ten druhý rum? před otočením? pak není navrchu...po otočení, pak se promísí s celým obsahem

dělala jsem podle receptu jablka...dala jsem hnědý třtinový cukr a jen cca 150 g .... na plechu jsem pomačkala tyčákem a jsou výborný...hlavně minumum práce a doufám, že ještě nějaká jablka nebo hrušky seženu

Majka:zde jsou jen 2 lžíce octa a zdají se být dostačující ;-):-K

mám podobný recept/ 2,5 kg švestek,0,5 kg cukru, 1 dcl octa/ povidla vařím víc jak 30 let, každý rok si říkám, že toho vařím hodně, asi tak z 20 kg švestek, ale zatím ani jeden rok se nezkazila a vždycky mám dárek pro děti a své známé a kamarádky

lovcova:Těší mne, že jste spokojená;-):-K

Senzace.Povidla mám ráda,ale vždy mě odradilo to dlouhé vaření.Když jsem si přečetla tenhle recept,neváhala jsem.Švestek máme letos dost,cukr doma byl taky,jen ten rum jsem musela koupit.Ale pak mi už nic v cestě nestálo.Podařilo se!Jsem moc spokojená.Díky,díky,díky:yes::yes:

Tak jsem je taky zkusila, přes komplikace, že švestky nešly od pecky a že naše obstarožní trouba špatně peče to dopadlo na 1* Dávala jsem jen půlku koření a rumu jsem se nebála :-) Nechala jsem je trochu dýl, aby byly hustší a trochu jsem to přehnala, ale aspoň se nimi budou dobře plnit listové šátečky. Když jsem o receptu vykládala mamce, tak kroutila hlavou, že to nemůže vyjít a vyšlo :yes: Takže jděte do nich, jsou opravdu bez práce :-)

tilka:Já také zdravím:-K, minulý víkend jsem měla povidlový a upekla jsem povidla hustá i řidší, pokud chcete mít opravdu hustá a tmavá, je potřeba je tam nechat při každém cyklu po dobu 25 minut, ale občas se do trouby podívejte, aby se nepřipálila, bylo by to hořké a doporučuji na tmavou verzi dát pečící papír. Hustá povidla jsem nemixovala, máme tam rádi kousky švestek, v případě potřeby si namixuji až před použitím. Ať se daří, kdyby nebyly tak drahé hrušky, ještě bych pekla i ty ;-):-p:-K

Díky - vynikající povidla s minimálním úsilím. Hned zítra jdu dělat další várku!! :-)

Zdravím autorku a děkuju za zajímavý recept.
Nicméně by mě zajímalo, jestli se jedná opravdu o povida-barva téměř hnědočerná, nebo o marmeládu ze švestek, které je víceméně řidší a daleko světlejší - spíš hnědočervená.

Katka: taky jsem dělala na 220°C...a stejná zkušenost;-):yes:

Při letošní velké úrodě švestek jsem tento recept použila poprvé a také určitě ne naposled. Moc za něj děkuji. Vinikající, rychlý, lehce zapamatovatelný...super. Jen,takové dva poznatky - jednu várku jsem zkoušela na pečícím papíře, to se mi moc neosvědčilo - papír se na několika místech vydul a pak mi ty švestky prskaly po troubě, a taky jsem přišla na to, že když je dělám nejvýš na 220 stupňů, tak tak nebublají a pěkně si na plechu "šumí" a nic se nepřipeče....:-):yes:

Dnes jsem je dělala..poprvé a určitě ne naposledy, jsou výtečná!!! Pekla jsem je ještě 45 minut po přidání druhé dávky cukru a jsou krásně hustá a tmavá, paráda!!!:yes:

juuuuva to vypadá moooc dobře,, v kyblíku se na nás tak smutně koukají švestičky a já přemýšlím jak je nejlépe využít a tenhle recept je jasná volba, už jdu na Vás holky moje modréé =) =) moc moc děkuji za receptík vypadá úúžasně =):-):yes::yes::-))

tak toto je parádní.Rychlé a dobré, to mám ráda !!!Díky !!!

:-K dobrý den dnes jsem dělala vaše povidla fakt to je mnamka moc děkuju a všem doporučuju:-K

Veronika Hrozna 8. 9. 2013 10:05
neregistrovana : Dělám schválně řídká pro jiné použití. Když potřebuju husté dám do širokého rendlíku uvařím ,až se přebytečná voda odpaří.
Uvařím vždy takové, jak husté potřebuju ! Opačný postup nedoporučuju,uvařit husté a pak přidat vodu ,ztratí se chuť!:-!

Včera jsem zkusila z kila švestek a je to tak dobré, že sháním další švestky. Děkuju!!!:-):-8:-)):yes::yes::yes:

tyhle povidla taky dělám jsou výborné,stačí je péct o něco déle a jsou krásně hustá,mám vyzkoušeno že je lepší jeden den rozpéct nechat přes noc stát aby se vsákla šťáva a druhý den dopéct a horké plnit do skleniček,jsou krásně tmavá a hustá,navrch trošku rumu

cermakova olga 2. 9. 2013 22:07
trovana :Ja bych to urcite skusila.Druhe reseni by bylo delat z nich v zime caj 4lzicky do hrnku a zalit varici vodou.Pokud mate jeste svestky udelejte povidla nove a nechte je tam podstatne dyl:-)

neregistrovana 2. 9. 2013 10:22
yanull: Dekuju.No zkusim a uvidim.Ridka povidla uz mam, delala jsem totiz ze dvou davek :-)).Tu jednu zkusim soupout znova upect a snad se to trosku sravi.Jinak jsou opravdu vynikajici!

neregistrovana : Záleží na tom, jak moc je řídká máte a kolik jste jich "upekla". Někdy se ta řidší také v domácnosti hodí, např. je lze dobře rozetřít na mřížkový koláč. Myslím, že znovu dopéci by se povidla dala, ale jestli to nebude zbytečná práce navíc:-K.

neregistrovana 2. 9. 2013 09:47
Dobry den, vcera jsem delala povidla, moje chyba, ze jsem nenechala vic vypect vodu :-(, povidla mam tim padem ridka.Vsechno jsem zamichala, naplnila do sklenic.Presto mi to neda a myslite ze by se neco pokazilo, kdybych to vylila znovu na plech a nechala jeste propect?Nebo to uz nema smysl? dkuji za odpoved

danielle72:Danielko, děkuji:-K, povidla si tu našla své příznivce a doufám, že ani Tobě nezůstane volné místo ve spížce :-p:-K:yes:

Přidávám 60. bod - a těším se na švestkovou úrodu ;-)

Promíchají se jen s octem, pak už ne, jen se švestky, či jiné ovoce rovnoměrně cukrem posypou :yes::-K

Ty povidla se nepromíchávají ani když se tam dává ten cukr? :-/

Naprosto famózní záležitost!! Můj chlap povidla ani vidět, ale tyto si velmi pochvaloval!! Další bodík letíííííííííí:yes::yes:

Jsem ráda, že přibývají další příznivci pečených povidel, děkuji za hezké komentáře :-K:-K;-):-)

Děkuju za recept a přidávám fotky ;-) Povidla jsou výborná, z jedné dávky (2 kg švestek) jsem měla 5 skleniček (320 ml).:yes:

Články s tímto receptem

Tématické fráze:
švestková povidla, švestková povidla pečená v troubě, švestková povidla v troubě, pečená povidla, povidla, povidla pečená v troubě, svestkova povidla recept, recept na švestková povidla, švestková povidla z trouby, vyroba svestkovych povidel, recept na povidla, švestkové povidla, recept na švestková povidla v troubě, povidla z trouby, jak uvařit povidla, švestková povidla bez cukru, pečené povidla, povidla v troubě, výroba domácích povidel, povidla recept

Suroviny:
švestky, cukr krupice, ocet, skořice mletá, rum, koření hřebíček

Přidat fotografie receptu