Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená zelenina s černuchou

Pečená zelenina s černuchou je lahodný a zdravý pokrm, který spojuje pestré barvy a chutě pečené sezónní zeleniny s jemně pikantním aroma černuchy. Černucha, známá také jako černý kmín, zvýrazňuje přírodní sladkost zeleniny a dodává jí příjemně kořenitou chuť.

Hodnocení receptu je 4,9 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

rimanka

Snadný

Doba přípravy 105 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 90 min

105 min (15 min příprava + 90 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 912 kJ /
457 kcal
Bílkoviny15,08 g
Tuky2,50 g
Vláknina33,63 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 165 mg
Sůl0,30 g
Sacharidy83,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Veškerou zeleninu nakrájet na velké kusy. (Česnek nechávám vcelku.) Vložit do pekáče, ale tak, aby zelenina nebyla navrstvená na sobě, ale byla rozložena po pekáči vedle sebe. Krok 2: Osolit, posypat kořením dle chuti, pokapat olivovým olejem a promíchat. Dát péct na 200 °C na 1,5 hodiny (dobu pečení dodržet, zelenina změkne i dříve, ale tu pravou chuť dostane až po 90 minutách). Krok 3: Peče se nepřiklopená. Ingredience a množství možno měnit dle chuti. Je výborné jako samostatné jídlo nebo jako příloha ke grilovanému masu.

TIP: Pečená sezonní zelenina z trouby - jak na to

Zveřejněno 2. 8. 2010

Poznámka autora rimanka

Černý kmín je jiný název pro bylinku černuchu setou. Používá se jako koření, ale zejména je to úžasný lék proti širokému spektru neduhů, možná by se s úspěchem černucha dala zařadit mezi superpotraviny, protože škála jejích zdraví prospěšných účinků je opravdu široká.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená zelenina s černuchou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GMmJ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená zelenina s černuchou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GMmJ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Robila som si len pre seba,takže mám toho menej,dala som to provensálske korenie a upečený cesnak som roztlačila na zemiaky:-pmňam:yes:Pridávam fotky:-8A naozaj treba tých 90 min.,aj keď sa mi to najprv zdalo strašne moc:-)

Tohle je receptík přesně podle mého gusta. Koření černucha mi moc chutná, poprvé jsem si přivezla také z Egypta a teď kupuji "U Antonína" (viz odkaz Cathleen), dávám na dom. pečivo (housky, chléb) i na zeleninu.

Černuchu jsem koupila tady http://www.koreni.cz/detail.php?pid=290 (je tam i foto), původně do chleba, protože je obsažena i v jejich směsi chlebového koření. Nemůžu říct, že by nebyla aromatická....když jsme do ní kousli, bylo to něco mezi nemletým mákem a pepřem, v chlebu to u nás neprošlo:-D
Putovala dál (černucha i směs do chleba), k sousedce, které to naopak chutnalo v chlebíku moc.

Pečená zelenina je skvělá +9:yes:

To je paráda:yes:Nemám síce doma tie korenia,iba šalátové,ale možno by to išlo aj s provensálskym...ešte uvidím,ale určite si to dnes urobím k obedu ako prílohu ku kuraťu:-p;-)

:-*:-p:yes::yes:

:-p:yes::yes:

Takže na zahradě se mi konečně batolí nějaké cuketky,tak hurá na to.Bodík už letí:yes:

černuchu setou (nigella sativa) jsem si přivezla z Egypta a má mnohem výraznější chuť, než tady kupovaná - ráda s ní posypávám domácí pečivo, když peču třeba rohlíky nebo jí trošku přidávám do chleba

musím říci, že se mě moc líbí recept:-!:yes: kromě "čermuchy";-), znám ostatní přísady, takže vyzkouším:yes::-D (čermuchu už také znám viz komentář zde), díky:yes:

Dr.Holub 2. 8. 2010 17:56
Černucha setá - lidový název: černý kmín, nigela, semena černé cibule
Černucha má široké použití hlavně v Indii a na středním východě. Používá se k okořenění chleba, pečiva, sýrů, luštěnin apod. Je součástí směsí koření Karí a různých druhů Másal. Má příjemnou mírně ostrou chuť, něco mezi cibulí, mákem a pepřem. Černucha je koření pro toho, kdo rád experimentuje. Dobře se doplňuje s koriandrem a novým kořením, saturejkou a tymiánem.

Tak to je mnamka přesně podle mého gusta!!:-p Bodík pro tebe už letí!!:-K:yes:

Děkuji.:-KJá to slyšela poprvé.:-O

koření černucha jsou takové malé černé kuličky, které křupou, nejsou ani moc aromatické, jen mírně navanulé jako by rostly v kostele, sehnala jsem bez problémů v prodejně s kořením. není drahé.

Římanko vypadá to skvěle.:yes:Jen nevím co je koření černucha.:-O

Tématické fráze:
pečená zelenina, černucha setá použití, koření na pečenou zeleninu, černucha setá, čermucha, černucha setá recepty, černý kmín recept, černý kmín z egypta, grilovaná zelenina s černuchou, nigela sativa, černucha použití, koření černucha na co použití, co je cerna zelenina, pečená nebo restovaná paprika-recept, zelenina z egypta, pecena zelenina, koření černucha, pecena zelenina.lilek apod., černucha setá foto, pak choi pečené

Suroviny:
lilek, cuketa, mrkev, paprika čerstvá červená, česnek, cibule, brambory, koření ratatouille, černucha, sůl, olej olivový

Přidat fotografie receptu