Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená rajčata ve vlastní šťávě

Máte rádi pečená rajčata, ale ta přesušená kupovaná nechcete ani vidět? Máme pro vás jednoduchý recept, podle kterého si snadno připravíte lahodná rajčata sami doma. Lahůdku z nich dělají především bylinky, česnek, balzamiko a třtinový cukr.

Hodnocení receptu je 5,0 (94×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jahoda jahoda

Náročný

Doba přípravy 220 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 180 min pečení dle velikosti rajčat

220 min (40 min příprava + 180 min tepelná úprava, pečení dle velikosti rajčat)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Včas předehřejeme troubu na 150 °C. Krok 2: Plech vymažeme olivovým olejem a poklademe rozpůlenými rajčaty řezem nahoru. Krok 3: Na každou polovinu rajčete položíme (snažíme se přímo na rozkrojené rajče) špetku tymiánu, plátky oloupaného česneku, posypeme hnědým cukrem, pokapeme balzamikovým octem a olivovým olejem. Krok 4: Pečeme zvolna nejdříve při 150 °C, po 1/2 hodině na 120 °C cca 2-3 hodiny podle velikosti rajčat. Krok 5: Po této době se rajčata pěkně scvrknou, ale uvnitř zůstane šťávička. Možná se zdá doba pečení dlouhá, ale celou dobu si nemusíme rajčat všímat. Krok 6: Čas pečení je orientační, řídíme se velikostí rajčat a vůní, nesmí se připalovat, pečeme zvolna. Pokud chceme mít rajčata úplně usušená, musely by se péct cca 6 hodin. Krok 7: Varianty uskladnění:
1. varianta: Sklenice vypláchneme vařící vodou a necháme vysušit v troubě zapnuté na 140 °C po dobu 10 minut. Ještě horká rajčata natlačíme do sklenic, dobře zavíčkujeme, horká obrátíme dnem vzhůru a vychladlá uskladníme v chladu a temnu. Krok 8: 2. varianta: Sklenice naplníme, zavíčkujeme a sterilujeme 10 minut na 80 °C. Dále postup stejný jako u varianty 1.

TIP: Jak zpracovat úrodu rajčat

Zveřejněno 7. 8. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená rajčata ve vlastní šťávě

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YyGM

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená rajčata ve vlastní šťávě

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YyGM

Marie

Komentáře (124)

Je to moc dobré, děkuji za inspiraci 😊

Děkuji za recept.:-K, rajčata jsou vynikající<3

jahoda: moc díky.. už to doma voní, těším se:-8

klara155: Jako každá jiná zavařenina. U nás, pokud mám velké zásoby, klidně do příští sezony.:-K

Poprvé zkouším takový recept.Budu sterilizovat, chtěla jsem se zeptat, jak to dlouho asi vydrží?nevíte?
Moc díky :-)

Dycky: Mám velkou radost, tak snad bude letos k tomu i velká úroda.:-K

Luxusní! Takový úspěch s novinkou jsem už dlouho neměla:yes:

Bravo! Výborné, část jsme snědli hned a část jsem sterilizovala. Doufám, že chvíli vydrží ????
Díky za fajný receptík.

VYNIKAJÍCÍ!!!!! :-K Moooc chválím!!! O víkendu jsem dělala pět plechů....na zavařování vůbec nedošlo :-D To jsem prostě neměla šanci stihnout :-D Přítomní mi to sespapali ještě horký! :-D

No tak u nás se teprve pečou a vypadá to krásně. Jeden plech jsem udělala s cukrem, rozmarýnem a česnekem a další s cukrem, česnekem a tymiánem. Když to vyjde, dodám fotky. A samozřejmě citrón a olej. Bals. bohužel nemám.... Tak snad to bude taky dobré. Díky za recept :-) :-p

Monika:
No, asi záleží na tom, jak moc je upečete:-)
Předefčírem se "pochlubila" paní casinová: Ta poslední rajčata co jsem pekla před týdnem mi v lednici zkysla..., asi jsem je málo upekla:-//

Muzu se zeptat jak dlouho vydrzi v chladu kdyz je nebudu zavarovat/sterilovat?
Dekuji :)

Moc vás tu na tomto foru zdravím a děkuji za tento úžasný receptík!
Tak jsem dnes udělala 2 plechy jen tak na zkoušku a jsem nadšená,jak je to tuuuze jedlé:-p:-p:-K. Hned jsem je též zavařila,pro jistotu a na Vánoce budu obdarovávat blízké.Fakt bezva nápad!Ještě jednou dík.Lenka

Dneska jsem recept vyzkoušela a výborné, výborné. Zítra se pustím do další várky:-):yes::yes:

Mám vyzkoušeno a opravdu moc dobré!!:yes:Krásně to vonělo,když se pekly v troubě a hned jsem je i přidala na některé obložené domácí housky.

Jahůdko, tak letos opět tato skvělá rajčata. A děkuji za svolení recept uveřejnit;-):-K Posílám fotky:-K

Tato pečená rajčata jsem dělala o prázdninách a jsou vynikající. Používám je pod maso, nebo jako základ na pizzu a je to mňamka:-p:yes: Přidávám bodík

:yes::-p:-K, přidávám foto:-K

:yes:Super:yes::yes::-K

1974andrea:je toho jenom "živá troška":-D:-D

senky:Taky jsem dělala předevčírem dva plechy, ale jsou z toho jen 4 sklenky a to je žalostně málo:-//;-)

V troubě dva plechy;-):-) jeden klasika a druhý s malinkými žlutými hruštičkovými, citronovým balsamikem a oliváčem s citronem;-) jsem zvědavá ;-):-)

rebeka: Mas je na plechu srovnane jako vojacky, jsi precizni ve vsem, nerikej , ze ne! Mas pravdu, neni jich nikdy dost.

rebeka: Ty jedééééš!:-D

tak letos 1. várka z vlastních, resp. dědovo rajčat... a chci jich ještě moooc:-D:-D:-D

Eliza: téda Eli, to mě těší, zvlášť od Tebe, protože Tvá fota jsou mezi mými TOP:yes:;-)jinak určitě doporučuji na vyzkoušení, naložila jsem je s hermelínem a mozzarelou, což na včerejší grilovačce jednoznačně vedlo nad vším ostatním:yes: Jo a po vzoru Andrejky jsem přidala i bazalku a rozmarýn a podle Rebí hrubou sůl. Pochválil to i můj muž, který o takovéhle věci příliš nestojí:-O a děkuju:-8

Cocoska: Tédy, Tvoje fotky mě tak nalákaly, že až dozrají rajčata, jdu na to. :yes: Opravdu překrásné kompozice, zejména ta první...všechna čest.:-K

Jahůdko tohle je úplně vzrušující lahůdka, zvlášť po přidání chilli olivového oleje (obyč.olivový došel). Obávám se, že jinak upravená rajčata mi nějakou dobu hned tak vonět nebudou, tohle je dokonalé:-!:-!:-!:yes::yes::yes: MOC DÍKY ZA RECEPT!!!!:-K

Jsou vynikající a proto dávám bodík

No, pustilo mi to nějak moc šťávy, ale snad to bude dobré. Přidávám foto a díky za recept:-)

1974andrea: díky;-)

Jana Remkova:Jani, dát můžeš, vyšší a slít to potom z něj. Ale není to třeba, nepřipéká se to, peče se to pomalu a ne zprudka;-)

jahoda: Určitě budu dělat, přivedla mne na tento recept rebeka, jak dělala nějaké maso s těmi rajčaty. Recept čtu;-), jen se zeptám..Netřeba pečící papír? Nepřilepí se to? Určitě vyzkouším hned, jak nám dozrají rajčata, máme jich vždycky hodně. ;-)

Pajaja: ano, nic nepřidávat. Je to šťáva z rajčat. Rajčata se pomalu pečou, ale nesuší a proto zůstane i dobrá šťávička.
Záleží také na druhu rajčat - viz fotky, šťávy je někdy víc, někdy méně.
Dej potom vědět, budu ráda;-)

Možná mám hloupej dotaz. . . Ta tekutina, která je s rajčaty ve sklenicích, to je slitá šťáva po tom upečení rajčat? Nic jiného se do toho nepřidává? Moc se mi to líbí, chtěla bych vyzkoušet - tedy, až bude sezona rajčat, samozřejmě. Díky, Jahůdko! :-K

varilamyskakasicku: mysko, asi sis nečetla recept, že jo:-O.
Koření se dává před pečením, pokape se olejem, při pečení pustí šťávu a jen je natlačím do sklenice(viz název receptu "ve vlastní šťávě";-) a pokud chceš, aby vydržela třeba do příští sezóny, tak je steriluješ (viz recept, já steriluji vždy, je to jistota).
Běžně je mám rok ve sklenicích, když je dobrá úroda, zavařím si jich více.
Takže po upečení nekořením, ani nezalévám olejem;-)

jahoda: aha, tak já jsem to včera pekla, pak jsem to dala do sklenic, okořenila a zalila olivovým olejem, sice jsem to jen zkoušela, ale asi je to úplně blbě, takže, jak píšeš, takže bez oleje? Musí se sterilovat pak?? Také bych chtěla poznat nějaký rychlý recept na tato rajčata, tak to zde studuji, co je nejlepší, jsou šíleně drahá, tak se musím na vše kouknout ještě jednou, díky všem:-K

Dnes jsem recept vyzkousela a muzu rict, ze takovou pochoutku jsem uz dlouho nejedla..:yes:.. Chtela jsem pecena rajcata pouzit do omacky na testoviny, ale nakonec jsem pouzila pouze samotna upecena rajcata. Chutove jsou vynikajici a s testovinami idealni. Jedinou chybou bylo, ze jsem upekla pouze jeden plech..:-8..zaslouzene pridavam dalsi bodik..;-)

Niki42: ;-):yes:
To je super.
Niki, protože se rajčata pečou při nízké teplotě, tak jestli ti to trouba dovolí:-*, můžeš péct současně dva plechy (po určité době je třeba přehodíš...)
Díky:-K

Musela jsem se zaregistrovat, abych mohla dát bodík:yes:

Zrovna jsem dopekla, naložila jednu sklenici a zbytek snědla:-p. To je bašta,musela jsem nechat na vyzkoušení 3 kousky švagrovi a už vím přesně, co budeme oba dělat o víkendu.:-D Pečené rajčata aspoň z 5 dávek;-) Moc děkuji za skvělý recept:yes:

jahoda:Děkuji za báječný recept!!!Já dělala také bez soli a vůbec ji tam nepostrádám.Je to opravdu moc dobré a snadné!Děkuji Olina Škvorová:-K

Zdena z JM: je to určitě o chuti každého, původní rcpt je bez soli, ale ostatní přísady rajčata konzervují...
Jak píše Andrejka, přisolit se může až v konečném receptu.
Toto je rcpt na pečená rajčata ve vlastní šťávě, tudíž ne sušená. U těchto je právě výhoda ta šťáva, kterou u sušených mít nebudeš, ty se zalijí olejem a chuťově jsou určitě jiná a neochutí případný recept jako tato.
Ale i tak díky za vyzkoušení, třeba přijdou někdy vhod;-):-K

1974andrea::-8:-8 já se kaju a omlouvám, já to tam ve svém komentáři po realizaci asi zapomněla napsat:-// zároveň se vším ostatním, co se tam dává, jsem tam sypla trochu mořské soli.. pardóón:-8:-8:-D:-D:-D;-)

Zdena z JM:Já se na ně taky ještě chystám;-). Já si trochu solím i rajčata jen tak třeba na chleba:-p

Tématické fráze:
pečená rajčata, rajčata pečená v troubě, rajcata ve vlastni stave, pečená rajčata recept, pečená rajčata v oleji, jak na pečená rajčata, uskladnění rajčat, co z rajčat, pečené rajčata, recept na pecena rajcata, sušení rajčat, pečená rajčata, rajčata ve vlastní šťávě recept, pecena cherry rajcata, rajčatová šťáva recept, pečená rajčata v troubě, rajčata recepty, pečená rajčata, recept, rajcata uskladneni, rajče fotky, štáva z rajčat

Suroviny:
rajče, tymián, cukr hnědý, česnek, ocet balsamiko, olej olivový

Přidat fotografie receptu