Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Větrníky a věnečky z pálené hmoty

Odpalované těsto je jedna z náročnějších příprav moučníků. Kdo se do ní však pustí, odměnou mu budou výtečné větrníky a věnečky. Obojí pak můžete naplnit dle své chuti, třeba vanilkovým krémem a dozdobit klidně bílkovou polevou.

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Iwakk Iwakk

Náročný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 20 min

140 min (120 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 126 kusů

Věnečky jsou v mini verzi.

126kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 648 kJ /
2 306 kcal
Bílkoviny66,11 g
Tuky127,52 g
Vláknina7,90 g
Cholesterol 1,11 g
Sodík 433 mg
Sůl0,90 g
Sacharidy219,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vodu, olej a sůl dám svařit, poté co začne voda vřít, přisypeme hladkou mouku a stále mícháme, dokud se nám těsto nezačne lepit na okraje a nezačne tuhnout. Krok 2: Hmotu dáme vychladnout a po vychladnutí přiléváme postupně, po jednom, vejce a stále mícháme, dokud není těsto elastické. Krok 3: Pečení dělíme na dvě fáze, kdy prvně pečeme na 210 °C (horkovzduch) asi 12 minut. Na dno trouby dáme kastrůlek s vodou, aby se držela vlhkost.
Druhá fáze je pak sušení, kdy troubu stáhneme na 150-160 °C (už bez horkovzduchu) a pečeme 7 minut dozlatova. Během celého procesu pečení troubu neotevíráme. Krok 4: Na náplň do větrníků a věnečků připravíme pudinkový krém. Přidat můžeme kapku rumu. Krok 5: Věnečky i větrníky můžeme dozdobit třeba fondánovou hmotou s kulérem, ale jistě postačí čepičky posypat moučkovým cukrem nebo přelít bílkovou polevou.

Jak připravit karamelovou polevu. Podle videa zvládnou postup i začátečníci

Zveřejněno 10. 8. 2010

Poznámka autorky Iwakk

Já peču hodně malé věnečky, do kterých dávám jen žloutkový krém.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Větrníky a věnečky z pálené hmoty

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OP3L

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Větrníky a věnečky z pálené hmoty

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OP3L

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Bajunka88:
V tomto množství je to skoro šumafuk (možná chyba v měření)
Když specifická hmotnost (hustota) jedlých olejů je kolem 0,92 g/ml, tak 90g je 97,8ml, že:-)
No a když se vám daří "jednohubky":yes: můžete příště zkusit: https://www.toprecepty.cz/recept/19821-profiterol/:-K :-)

Vetrnicky teda pecka, sice jsem zapasila s vmichsvanim vajicek (nemam robota) ale nakonec se podarilo; mate na to nejaky figl. Udelala jsem opravdu jednohubky jsou skveli; manzel se muze po nich utlouct a dcera kamaradky taky.. zase jeden do oblibenych... jen mi prosim nekdo reknete kolik ml je 90g oleje, dala jsem bajvoko 90ml.. me vaha nevazi tekutiny nebo to proste domty mysticky mam ten olej nalejt az se tam objevi 90g? No kazdopadne ABSOLUTNI SPICA:-Q:-Q:-Q:-Q:-Q

Vynikající,nemají chybu už budu péct jen tyto:yes::-K

Jdu do nich,protože to s elejem neznám:-) je tu jen chvála,tak uvidím a díky za změnu:-K

Petr:Ahoj petr maš právdu jen nesmime zapomenout ažde vejce ma inou velikost a budiš i hmotnost :-)

Právě jsem dopekla.. Jsou rychlé a mooooc dobré. Děkuji za recept, ukládám a budu péct už jen tyto :-)

Petr:Petře tady se předpokládá, že budeš zpracovávat vejce průměrná. Taky mě slepice snášely i vejce o hmotnosti 80 g...Samotné žloutky se do páleného těsta nedávají, pouze vejce celá, ale upozorňuji, že bez skořápky...jindranene;-)

jan Zatloukal 15. 10. 2014 17:50
Vazeni a mily kutilove, ziji ve svycarsku a musim Vam vsem rici, ze ty Vase recepty v internetu jsou prima, proste je to spice, jen tak dale, zdravi Jan

Ty věnečky jsou překrásné:yes::yes::yes::yes: Nemám stále odvahu se do nich pustit:-8

Věnečky se mi povedly, chtěla jsem vyzkoušek z oleje a jsou moc dobré. Posílám foto a bodík. :yes::yes::-K:-p:-p:-p:-p ;-)

1 vejce má se skořápkou 40g a žloutek má 20 g;-)

Jenom by mě zajímalo kolik je 0,65l vajec? cca 5-7?? moje váha váží v ml pouze mléko nebo vodu, tak nevím jak odhadnout vejce:-D

Tak to jsem moc ráda, že se povedly, vypadají skvěle :yes::-) díky za foto, já jsem se k nim ještě nedostala, takže by fotka jen tak asi nebyla.:-)

Větníčky se zdařily a byly:-p:-p:yes:+1přidala jsem foto:-))

Tématické fráze:
větrníky recept, fondánová poleva na věnečky recept, fondánová poleva na věnečky, věnečky a větrníky, palene testo, mini vetrniky, fondánová hmota recept, palene testo na venecky, fondánová poleva na větrníky, náplň do větrníků, větrníky na slano, fondánová poleva na větrníky recept, recept na větrníky, venecky z paleneho testa, vetrniky a venecky, věnečky nebo větrníky recept žloutkový krém, pálené těsto na větrníky, fondánová hmota, fondánová poleva recept, recept na palenou hmotu

Suroviny:
voda, olej, sůl, mouka hladká, vejce, pudink vanilkový, máslo, cukr, rum, šlehačka, ztužovač,

Přidat fotografie receptu