Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krkonošské kyselo

Voňavý houbový pokrm navinulé chuti pochází z Krkonoš a připravíme ho z kvásku. Servírujeme ho tak, že uvařené brambory a smažená vejce zalijeme uvařeným kyselem. Kyselo podáváme s krajícem chleba.

Hodnocení receptu je 4,6 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Iwakk Iwakk

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min bez doby namáčení kvásku

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava, bez doby namáčení kvásku)

Suroviny pro 7 porcí

7porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 292 kJ /
1 743 kcal
Bílkoviny93,06 g
Tuky50,78 g
Vláknina17,20 g
Cholesterol 1,55 g
Sodík 781 mg
Sůl1,26 g
Sacharidy221,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kvásek namočíme asi na 2 hodiny do 1 l vody, poté rozmícháme a přecedíme přes sítko, aby nezůstaly hrudky. Krok 2: Houby uvaříme zvlášť. Vaříme je raději déle, aby byly dosti měkké. Krok 3: Usmažíme vajíčka. Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme. Na oleji osmažíme oloupanou a nakrájenou cibulku dozlatova. Krok 4: Do kvásku nalijeme zbylou vodou, osolíme, přidáme uvařené houby, kmín a osmaženou cibulku. Vaříme na mírném plameni a za stálého míchání přivedeme k varu. Kyselo musí být husté. Krok 5: Na talíř položíme brambory, vajíčko a zalijeme kyselem.

TIP: Jak vyrobit vlastní kvásek

Zveřejněno 11. 8. 2010

Poznámka autorky Iwakk

Koupený kvásek si můžeme uložit do mrazáku do zásoby.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Krkonošské kyselo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3yLx

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Krkonošské kyselo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3yLx

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Co to je 1 kvásek do kysela? Mám doma chlebový kvásek. Kolik ho tam dát?

dnes kyselo:-))

Dnes opět kyselo:-)):-)):-))

savlinka: ano, přesně takhle ho vařím a dost dlouho aby právě nebylo cítit jako chlebová polévka, ale tu smetanu, když ji tedy zrovna mám, tak ji tam přihodím, kupuji stejně jen 12%, no a když není tak dám trochu mléka, třeba i odtučněného.

Anče, Kubo, hajnej, to kyselo je moc kyselý:-!:-D:-D

rihana:tady je ten poslední odstavec:-))
Pravé kyselo

Takže pokud chcete pravé pravé kerkonošské kyselo na městský způsob, tak si tam dejte všechny výše zmíněné vylepšující ingredience, jen prosím NÉ smetanu. A pokud chcete speciál, tak si udělejte kyselo tak husté, že budete muset mít sílu, abyste ho umíchali, a po zchladnutí takové kyselo ztuhne jak rosol. Ředit ho můžete mlékem dodatečně a takové kyselo vám vydrží v ledničce uskladněné mnohem déle.

rihana:také jsem z KRKONOŠ..tady máš odkaz a tam píšou v žádném případě smetanu:-)):-))http://multi.xeres.cz/jidlo/prave-krkonoske-kyselo

Co já vím, tak u nás v Krkonoších se kvásek namáčí do vody a déle, třeba na dva dny, protože kyselo by mělo být kyselé, jak říkal Trautemberk a nakonec přidám trochá smetany na zjemnění. Ale na našich chudých horách se možná nedávalo ani to mléko. Díky za připomenutí, už jsem ho dlouho nevařila.

tak dnes jsem opět vařila toto výborné kyselo:-)):-)):-))

JÁ kvásek namačím do mléka není to pak vodové;-)chutná nám to víc:yes::yes:právě jsem ho dovařila:yes::yes:jo a nedávám brambory;-)

Monča (neregistrovaný/á) - kvásek bys měla koupit v každém pekařství, nebo u pultů s pečivem, jen se musíš zeptat, kdy jim ho vozí, nemusí ho mít denně. Mívají ho i v Kauflandu. Výrobu jsem popsala zde - http://www.toprecepty.cz/recept/2993-kyselo/

chci se zepta, kde se dá sehnat kvásek? nebo jak se dělá??

Já ho měla husté hodně, to jen tak vypadá že není ;-) ale zkusit to určitě můžu :-)

pěkně uvařené, kyselo mám ráda, kvásek si vyrábím sama ze žitné mouky :yes: +1

my to děláme s mlíkem a smetanou je hustší není tak vodové vyzkoušej ...;-)

Tématické fráze:
krkonošské kyselo, krkonošské kyselo recept, recept na krkonošské kyselo, pravé krkonošské kyselo, krkonošské kyselo z kvásku recept, krkonosske kyselo s houbami, houby na kyselo, krkonošké kyselo, šumavské kyselo, nakládané houby na kyselo, recept krkonošské kyselo, houbové kyselo, krkonožské kyselo, recepty krkonošské kyselo, kyselo, krkonošské kyselo-recept, krkonošské kyselo z kvásku, krkonošské houbové kyselo, krkonošsky kyselo, krkonošské recepty

Suroviny:
voda, kvásek, houby, sůl, kmín celý, cibule, vejce, brambory, olej

Přidat fotografie receptu