Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelňačka

Polévka je grunt a zejména v chladných zimních měsících přijde vhod. Není nic lepšího než pořádná zelňačka doplněná bramborem nebo masitou klobásou. Životabudič, na který není potřeba žádná exotická přísada. Přesto, nebo právě proto, je stálicí jídelníčků.

Hodnocení receptu je 4,9 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

lenka

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 30 min

40 min (10 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5

5

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 420 kJ /
578 kcal
Bílkoviny16,31 g
Tuky22,17 g
Vláknina21,50 g
Cholesterol 32 mg
Sodík 116 mg
Sůl0,05 g
Sacharidy68,85 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli nakrájíme na drobno, na sádle ji orestujeme do sklovita, zaprášíme mletou paprikou, zamícháme. Papriku necháme jen zpěnit. Krok 2: Ihned přidáme trochu vody a překrájené zelí. Uvaříme do poloměkka. Krok 3: V jiném hrnci v osolené vodě uvaříme na kostky nakrájené brambory, taktéž do poloměkka. Krok 4: K zelí přidáme brambory i s vodou, ve které se vařily. V hrníčku rozmícháme sladkou smetanu (12%) s trochou vody a se 2 lžícemi hladké mouky. Za stálého míchání nalijeme k zelí. Za občasného promíchání dobře provaříme, asi 20-25 minut. Krok 5: Nakonec ochutnáme a podle potřeby přidáme pár kapek octa nebo trochu cukru, případně ještě opepříme a pokud je třeba, tak dosolíme.

TIP: Jak vyrobit a upotřebit kysané zelí

Zveřejněno 22. 3. 2008

Poznámka autorky lenka

Podáváme jako hlavní jídlo s měkkým chlebem nebo jako polévku.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zelňačka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zJ8

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zelňačka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zJ8

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (30)

spagetka: Co se jedná o uzeniny, tak jsou stejné jak u řezníka, tak v marketu. Jen málo který krám prodává své produkty. A to jsou možná 2-3 druhy. A nedělá je jen pro svůj krám. U masa je to asi tak. Řezník nakoupí tzv půlky a ty pak rozbourá na jednotlivé díly masa. Porážku nedělá, neb je to velmi náročné na předpisy. A co se týká čerstvosti, tak jedině zde je možná rozdíl. Ale zase záleží na majiteli co z masem udělá.

MartinH: Tu smetanu zkuste. Tato zelňačka (kapustnica) s klobásů a masem, se vaří spíše na Moravském Valašsku. Radek Brzobohatý říkával, že musí být použity 3 druhy klobásek, Osobně dělám kapustnicu z vývaru z uzeného masa (uzené žebírka, která nechám přejít varem, vodu sleju až pak vařím do měkka.) základ je stejný + smetana. Ta může být zakysaná, nebo sladká která polévku více zjemní a není potřeba doslazovat. Pak tu klobásu. Ale zásadně opečenou na cibulce a česneku a až na úplný závěr. Můžete do ní dát i sušené hřiby. Neuškodí trocha majoránu a drvený kmín. Vařil jsem přítelkyni a ta doslova plakala, že: Taků kapustnicu som v životě nejedla.
Co se týká klasické bílé polévky tak se u nás vařila Kyselica s Bramborem a pokus se dalo zelí tak to byla střapačka. Ale zelňačka vždy s masem.

Uvařeno a super :-8

Dnes se na ni chystám :-8 pro vůni a chuť přidávám ještě pár sušených švestek ;-)

Díky, vařím pravidelně s velkou chutí. :yes:

To je zvláštní, jak se pod stejným názvem může schovat prakticky úplně jiné jídlo. Vy nebýt sádla to máte prakticky jako vegetariánské jídlo, a u nás se dělá zelňačka jak dost vydatná polévka plná masa. Když pominu domácí klobásu, kterou do zelňačky dáváme, padne tam ještě spousta masa http://www.zabijacky.cz/news/zelnacka-s-klobasou-a.... Naopak tam třeba vůbec nepoužíváme mouku, polévka se zahustí samotným zelím. Děkuju za tip na smetanu, tu tam nedáváme, vyzkoušíme:yes:

Pavel Voborský: Přesně tak, máte pravdu s těmi brambory. :yes:

smetanu davam na konec ale zakysanou

Pavel Voborský 29. 4. 2015 06:53
..sice jsem jí dle tohoto receptu nevařil, nicméně brambory se mají vařit zvlášť, a pak třeba i s vodou přidat do zelňačky.
Brambory se totiž v kyselém prostředí špatně vaří.

Dajda: Tobě jde asi hlavně o uzeniny, že? Protože maso poznáš, v jaké kvalitě je. Ale u uzenáře máš možnost chtít od něj složení výrobku. Ten u nás má přímo na pultě uvedeno, že na přání ukáže deklarované složení, má to v takovém archu, nebo jak to napsat. Nebo ti i na přání na kupovanou uzeninu přímo dá samolepku na balíčku se složením (před tím ti složení řekne ústně nebo ukáže v onom archu). Jelikož jsem si prověřila, že jeho uzeniny jsou excelentní, tak prostě jinde nekupuju. Šunka je fakt šunka, špekáčky se nádherně opečou, jsou z masa a ne nějaké uměliny, v párku je maso taky a ne chrupavky.
Lídl mívá kvalitní maso i uzeniny, to je fakt. Já tam nenakupuju, protože ho mám neskutečně z ruky.

spagetka: Samozřejmě kupuju raději u řezníka než v supermareketech, ale tam se už vůbec nedozvím, co jím. Tam není ani ten štíek se složením. :-( :no:

Františka: S balenýma to není o moc lepší a já je nepreferuju. Ale když už, tak skutečně kvalitní balené šunky mají - alespoň u nás v Čechách - v Lidlu. :-))

Dajda: Nemáš možnost vybrat si extra soukromého řezníka a uzenáře? Tím pádem tento sortiment v marketech ignorovat? Já to sice mám trošku dál, ale za tu kvalitu mi ta cesta stojí a v Kauflandu, který mám od baráku 50 m, tohle zboží už ignoruju.

Dajda: není to problém, existuji balene potraviny, na kterých je slozeni napsane.

tejaja: U nás to ve většině obchodů problém je.

Františka: A co mám číst? Nápisy v pultu zní výběrová, luxusní apod. .... Složení výrobku mi maximálně napíší na cedulku, kterou zalepí balíček s již zakoupenou uzeninou! Cena? Výrobek s označením výběrová, luxusní šunka určitě není prodáván za nízkou cenu!!! Proč by se však takové nekvalitní výrobky neprodávaly, když je lidé kupují!

Rozhodně však nechci tvrdit, že ta klobása na tom bude lépe než buřt. Jen se mi prostě do zelňačky hodí víc. Myslím, že tam patří buď klobása nebo uzené. :-p

tejaja: U nás to ve většině obchodů problém je. Jak máme poznat složení výrobku, když nám to napíší až na cedulku, kterou zalepí balíček s již zakoupenou uzeninou? Zatímco u uzenin v pultu jsou nápisy výběrová, luxusní apod..... Rozhodně však nechci tvrdit, že ta klobása na tom bude lépe. Jen se mi prostě do zelňačky hodí víc. ;-)

Tématické fráze:
zelňačka s klobásou pohlreich, zelnačka polévka s klobásou, zelňačka polévka, zelňačka polévka, polévka zelňačka, polévka zelňačka, zelňačka s klobásou, jak se dělá zelnacka, jak se vaří zelnačka, zelňačka-recept, zeleňačka, zelnačka bílá, nejlepší polévky recepty zelnacka, polévky recepty, červená zelnačka, bílá zelnacka, zalnacka, domaci zelnacka, zelnacka polevky recept, zelenačka recept

Suroviny:
sádlo, cibule, sůl, pepř mletý, ocet, cukr, paprika sušená sladká, brambory, zelí, smetana sladká, mouka hladká

Přidat fotografie receptu