Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kompoty z horkovzdušné trouby

Domácí zavařování je skvělým způsobem, jak zužitkovat úrodu ze zahrádky a pochutnávat si na ní po celý rok. Pokud máte horkovzdušnou troubu, můžete vyzkoušet jednoduší a rychlejší variantu.

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

isindy isindy

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 20 min

50 min (30 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 184 kJ /
1 000 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 5 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy250,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ve větším hrnci zahřejeme na 1 litr vody 250 g cukru. Cukr se v teplé vodě lépe rozpustí, není ale třeba vařit. Krok 2: Včas zapneme nahřívat troubu na 160 °C. Krok 3: Celé ovoce (blumy, třešně) či vypeckované ovoce (broskve, meruňky, švestky) poskládáme do sklenic, zalijeme teplým nálevem a zavíčkujeme. Krok 4: Na pečicí plech dáme sklenice (mně se vešlo 12 sklenic), podlijeme trochu vodou, stačí cca 1,5-2 cm a dáme do předehřáté trouby na 160 °C péct 20 minut. Krok 5: Poté sklenice vyndáme, necháme trochu zchladnout, otočíme víčkem dolů a necháme takto úplně vychladnout.

Zveřejněno 15. 8. 2010

Poznámka autorky isindy

Používám jednorázově víčka Omnia, nikoli šroubovací, ale pokud máte kvalitní šroubovací s nepoškozenou a nezpuchřelou gumou, klidně je možné použít i ta.

Na 36 sklenic jsem spotřebovala cca 10 l nálevu, takže necelé 3 dcl nálevu/1 sklenici. Pokud si tedy připravíme nejprve ovoce do sklenic, dá se celkem jednoduše vypočítat, kolik nálevu budeme potřebovat.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kompoty z horkovzdušné trouby

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3yZM

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kompoty z horkovzdušné trouby

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3yZM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Prosím Vás, nemáte někdo zkušenost jak zavařit v horkovzdušné troubě maso a paštiky? Jak dlouho a na jakou teplotu? Díky moc za jakoukoliv radu. :-K

Mirka Benešová 23. 7. 2014 14:00
Díky za recept, pravě zavařuju blumky :)!!!:-K

Zavarovala jsem poprve v zivote, tak jsem to zkusila podle Vaseho receptu. Zapekla jsem v elektrice na 180°C 30min. Tak jsem zvedava jake budou po otevreni :-p :-K

Super recept! Už jsem podle něj zavařovala několikrát! ;-):yes:

Aničko, otázka je, jak na plynu odhadneš 180°C, možná tam bylo víc °C a tím se více "povařily", změkly ztratily trochu objem a pevnost a zmáčkly se k sobě....:-( není nutný horkovzduch, určitě jde i normální elektrika s čidlem teploty, jen přidat cca 20°C...na plynu jsem mívala v troubě kdysi zmatky, pekla si, jak chtěla...:-(:-//

Troubu mám jen plynovou:-/ale zkusila jsem to:yes:Měla jsem meruňky,ale byly takové nějaké plané:-Sskoro bez chuti,tak jsem přidala více cukru;-)Nevím,ale asi jsem udělala něco špatně,nevím co,po zavaření jsou všechny meruně natlačené pod víčkem na sobě:-/asi je jim zima:-DNevadí-použiju do knedlíků na páře:-*Foto přikládám a bodík posílám+6:yes:přeci takový receptík nemůže za to,že nemám horkovzduch;-):-))

spagetka: jasně :-), ono to samozřejmě jde i bez horkovzduchu, jen v tom případě bych zvýšila teplotu na 180°C.
Díky, špagi.:-K

Já to dělám taky v troubě, ale horkovzduch nezapínám, připadá mi, že je na to škoda ventilátoru ;-)
Jo vidíš a hned dám bodík :-p:-p:yes:

jo, a nálev - já vím, že to taky jde, dát tam ovoce, do toho cukr podle chuti, zalít vodou....a je hotovo, ale já to dělám takto - nevím proč, prostě jsem se to tak kdysi naučila a už to dělám rutinně;-)

Jani, já jsem to četla a netuším, v čem mají problém...možná mají chytřejší troubu, která hlásí i °C uvnitř...já mám jen klasickou diodu - svítí=hřeje, nesvítí=je vyhřáto na požadovanou teplotu, kterou jsem nastavila....takže jsem pustila troubu na horkovzduch nahoře i dole, počkala, až zhasne a pak tam šoupla plech, zavřela, nechala pořád těch 160°C na termostatu a dělala 20min. Chvíli svítilo (pochopitelně, otevřením se zchladilo), ale pak zase zhaslo a bylo OK.;-)

Ivo, četla jsem si komentáře v podobném receptu. Zeptám se úplně hloupě:-8. Horkovzduchem je myšleno, že tam dáš ovoce ve sklenicích a zapneš horký vzduch? Já celý život zavařuji v troubě, zavařovací hrnec nemám. Taky nevařím nálev, do každé sklenice dám cukr tak od oka, podle ovoce-2-3 lžíce, ale nezapínám horký vzduch, jen pečení. Zkus si přečíst ty komentáře u toho podobného receptu, nějak tomu nerozumím, že se jim nevyhřála trouba?:-O

Tématické fráze:
zavařování meruněk v troubě, švestkový kompot v troubě, zavaření v troubě, jak zavařit broskve v troubě, horkovzdušná trouba recepty, kompot z blum, blumy kompot, horkovzdušná trouba, zavarovani broskvi v troube, zavařování blum, jak zavařit blumy, zavařování meruněk v horkovzdušné troubě, horkovzdušny hrnec recepty, kompot blumy, zavařování broskví v horkovzdušné troubě, zaváření meruněk v troubě, zavaření blum, kompoty v troubě, jak zavařit meruňky v troube, zavařování v horkovzdušné troubě

Suroviny:
broskve, voda, cukr písek

Přidat fotografie receptu