Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajčatové čatní (omáčka pokaždé jinak)

Čerstvá rajčata ze zahrádky mají sice dlouhou sezonu přes léto, nicméně v zimě jistě oceníme jejich chuť v podobě čatní nebo marmelády. Jedna verze je základní s kořením, druhá s vínem a marmeládou. Kterou vyberete vy?

Hodnocení receptu je 4,9 (20×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jahoda jahoda

Náročný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 140 min

180 min (40 min příprava + 140 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 073 kJ /
2 646 kcal
Bílkoviny43,69 g
Tuky9,07 g
Vláknina94,92 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 299 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy545,28 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na základní omáčku nakrájíme rajčata najemno (kdo chce, může na chvíli ponořit do horké vody a potom rajčata oloupat). Chilli papričky nakrájíme. Krok 2: Vložíme je do hrnce s ostatními surovinami a za občasného promíchání dusíme, dokud směs pěkně nezhoustne. Skořicovou kůru a bobkové listy na závěr vyjmeme a omáčku plníme do připravených a čistých sklenic. Krok 3: Na omáčku, tedy marmeládu, s vínem, připravíme rajčata nakrájená na velmi drobné kousky, nemusí se tedy loupat. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno, papriku očistíme a nakrájíme na nudličky. Krok 4: Papriku a cibuli osmahneme na olivovém oleji. Následně přidáme rajčata a všechny ostatní suroviny a za stálého míchání je dusíme až do požadované hustoty. Kdo má radši, může marmeládu rozmixovat dohladka. Krok 5: Dochutíme podle sebe, pokud se nám zdá být marmeláda kyselá, přidáme cukru atd. Pokud chceme přiostřit, přidáme feferonku. Krok 6: Naplníme menší omyté a suché sklenice. Otřeme hrdla sklenic, zavíčkujeme. Sterilujeme 15 minut na 85 °C.

TIP: Tipy, jak zpracovat přebytek rajčat

Zveřejněno 28. 8. 2010

Poznámka autorky jahoda

Rajčatové čatní se používá jak zastudena, tak i zatepla. Každá omáčka je chuťově úplně jiná. Malé sklenice se osvědčily zejména z toho důvodu, že pokud otevřeme velkou sklenici, musí se ihned spotřebovat, nevydrží otevřená dlouhou dobu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajčatové čatní (omáčka pokaždé jinak)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1Gxo

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajčatové čatní (omáčka pokaždé jinak)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1Gxo

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Jak rajská omáčka, tak čatní z rajčat je o třídu chutnější, když použijete také bazalku. Stroužek česneku nic nezkazí, jenom zaplní chuť.

Je to docela dost dobré,akorát se mi to zdá troška více sladké,jinak mazec :yes::-p:-8

Přes víkend jsem udělala první variantu - udělala jsem trochu ostřejší a výborné! posílám bod :yes:

Zdena: Zdenko,nedávám sůl. Není třeba, konzervuje cukr a vinný ocet. Ve druhém receptu sůl mám uvedenou, ale pokud nedáš, nebude na závadu.
Ani nevím, odkud ty recepty mám, ale i bez té soli vydrží min. 1 rok. Déle nevím, dělám každý rok znova do zásoby.

Prosím, nechybí u prvního receptu sůl?:)

No, škoda, že v době, kdy se nám nastřádalo tolik rajčat ze zahrady jsme byli v Turecku, takže jsme je rozdali. takže příští rok ;-)

Ivo, připojuju se k Jahůdce, čatní fakt milujem a každá varianta musí být skvělá :-p;-)

IvanoCh, existuje hodně variant, mohla bys tu Tvoji sem napsat? Ráda bych ji zkusila. Mám nadúrodu rajčat, tak se snažím co nejvíce zpracovat. Díky;-)

Rajčatové čatní znám, trochu jinak dělané.Teď zkusím tady ty obě varianty.:-p:-p:-p:-K

Jahoda:-Khned jak jsem četla název jsem :-8tušila:yes:, že je receptík od Tebe;-) čatní jsem jedla jen jednou a bylo výborné:yes:o chuti těchto nepochybuji:yes:, ukládám k vyzkoušení a 5.bodík posílám;-)

Tak čatní jsem jsem ještě nikdy neochutnala:-8ale myslím,že na něj dojde:-))+bodík:yes:

Jahůdko, čatní na jakýkoli způsob máme rádi, taky je dělám, tu 2. určitě zrealizuju, tu 1. dělám prakticky stejně :-p:-p:-p:yes::yes:

Tématické fráze:
čatní ze zelených rajčat, čatní, rajčatová omáčka z rajčat, rybízové čatní, čatní z rajčat a paprik, paprikové čatní, rajčatové chutney, omáčka z rajčat, čatny ze zelených rajčat, čatny, chatney z rajčat recept, nadúroda rajčat, omáčka čatný recept z cukety, chatney, recept na čatní, chatney z rajčat, čatni z paprik a rajčat, čatní z rajčat a papriky, čatní recept, chutney ze zelených rajčat

Suroviny:
rajče, cukr hnědý, skořice celá, bobkový list, máta, zázvor čerstvý, chilli paprika čerstvá, ocet vinný, rajče, cibule, paprika čerstvá červená, paprika sušená sladká, marmeláda, česnek, víno červené, ocet vinný, med, rozinky, sůl, pepř mletý, koření oregáno, tymián, olej olivový

Přidat fotografie receptu