Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brynzové halušky

Brynzové halušky jsou velmi známé jídlo ze slovenských kolib. Můžeme si ho ale hravě uvařit i doma. Brynzové halušky si nejlépe vychutnáte v pozdním jaru, kdy je brynza nejkvalitnější. Potěšte své blízké výborným jídlem.

Hodnocení receptu je 4,7 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jitka a Vlastik

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 5 min

35 min (30 min příprava + 5 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie25 069 kJ /
5 992 kcal
Bílkoviny160,26 g
Tuky308,19 g
Vláknina48,00 g
Cholesterol 863 mg
Sodík 12,55 g
Sůl31,28 g
Sacharidy620,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Oloupané syrové brambory najemno nastrouháme. Krok 2: Přidáme mouku, vejce a sůl. Umícháme tuhé těsto - kdyby se zdálo, že těsto je příliš řídké, tak jej zahustíme ještě moukou. Krok 3: Těsto přes cedník na halušky propasírujeme do vařící osolené vody. Krok 4: Na zkoušku dáme do vody kousek těsta, když se nerozvaří, máme těsto tak akorát. Vaříme mírným varem necelých 5 minut. Krok 5: Hotové halušky přecedíme a v sítku ihned proplachujeme horkou vodou. Krok 6: Slaninu nakrájíme na kostičky na pánvi rozškvaříme. Krok 7: Brynzu smícháme se smetanou a zlehka prohřejeme v hrnci, až vznikne hladká kaše. Krok 8: Na talíř dáme porci halušek, přidáme rozehřátou brynzu a nakonec slaninové škvarky a trochu vyškvařeného tuku.

TIP: Halušky - rychlé a levné recepty

Zveřejněno 25. 3. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Brynzové halušky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o4z

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Brynzové halušky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o4z

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (29)

Halušky milujeme. V sobotu byly k obědu halušky.<3 Když potřebuji nastavit bryndzu, když ji mám méně, tak tu zakysanku použiji, ale jinak nééé, máme rádi výraznou chuť. Také je neproplachuji, vždy mi to mamka říkala. :-) Vždy se tak přecpu, ale prostě to musím:-Q. Nikdy nám nezbydou.

Takže....moje babička (nagymama) žila na Slovensku v Rimavské Sobotě....maminka se tam narodila a obě vajíčko nedávaly a přidávaly polohrubou mouku......a jejich rady vždy byly ... za 1) nikdy nevařit déle než 3-5 minut.....prý by se rozvařily.....za 2) nikdy neproplachovat a za 3) to podivné něco čím pak polévají ve videu by nikdy na halušky nelily.....z rozškvařené slaniny tím tukem trochu polily halušky a brynzu jen rozdrobit a zamíchat.....ona tím teplem krásně povolí a je suprová.....může se přidat ta kys.smetana a já ji mám ráda i navrch a tu slaninku.....dělaly se u nás i halušky s praženým zelím, nebo tvarohem.....znám i s kys.zelím a uzeným,nebo se sýrem.....;-)

musí to být dobré<3

přesne jak píše De Facto do halušek teda s brynzou a nebo se zeli nedávam vajičko, tehdy jsou pravé Slovenské halušky- strapačky a taky brynzu nezahřívam

tejaja: přesne jak píšete to jsou pravé halušky, zde se říka Strapačky když jsou se zelím a brynzové klasika halušky supr, vím to že ted žiju na Slovvensku:yes:

:-K:-K:-K:-K:-K:-K
A toto je to samé.

Ale to vejce ...NO :-?
:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Jana Chodorová 4. 2. 2016 11:15
Čaute, i já dávám vejce těsto udělám řidší a vykrajuju lžíčkou a házím do vroucí vody, mouku dávám polohrubou, nejsou po uvaření tak "matlavý", brynzu nahrazuji nivou, jak nemáš salaš, obchodníci nevědí, co by za brynzu chtěli:-//, jasně a zelíčko, jen tak, žádná tepelná úprava, pěkně syrové, halušky promíchám s oškvařenou slaninkou a zelím, dám na talíře a zasypu nivou:-p

Nadia22: Máš pravdu, tak sa varia halušky, ako píšeš. Akurát my vodu zo zemiakov nedávame preč, škoda minerálov. :-) A vajíčko tam nepatrí. U nás sa robia aj s kapustou ako píšeš, aj s kyslou kapustou, tvarohom, s kalerábom...recepty tu mám.;-)

Moje maminka pochazi od Nitry. Ta delala halusky tak, ze z nastrouhanych brambor vymackala vodu, a potom prisypavala polohrubou mouku, az mela testo patricne konzistence - nedavala vajicko. Nepasirovala je pres sito, ale testo davala na prkynko, prkynko na okraj hrnce a rychle odkrajovala nudlicky primo do varici vody. Kdyz vyplavaly, nechala je jeste varit asi tri minuty. (prepasirovane kousky pres sitko jsou mnohem mensi, proto se musi vybrat hned, jak vyplavou)Taky je delala s brynzou a slaninou, ale taky s prazenym zelim, a :-)ty jsme meli nejradeji. Tak je delala taky jeji maminka a ja taktez. Varim uz 40 let, vyzkousela jsem mnoho zpusobu, ale tento mame nejradeji, hlavne s tym zelim...

irena gombarova 9. 7. 2015 11:14
velice dobri mám ráda škoda že tadi čehák neni brinza musim shánet:-((:-((irena gombarova jablonec nad jizerou:-((:yes::-//

Geniální jídlo, které svět ještě neobjevil!

Já těsto připravuji tak, že po nastrouhání brambor vodu kterou brambory pustí sleju a trošku brambory ještě rukou stlačím a pak postupuju klasicky polohrubá mouka s hladkou asi tak na polovinu,vajíčko a špetku soli, toť vše a nemám problém. Přeji všem dobrou chuť.

DeFacto - nevím jistě, zda se tam vejce dává nebo ne, myslím si že ano. Poměr brambory-mouka asi taky nemusí být nijak stryktně dáno. Každopádně ty více bramborové jsou chuťově lepší. Moje SLOVENSKÁ babička je také dělala více do bramborova.

přidala jsem dnes foto,dělám je skoro stejně,ale brnyndzu neohřívám..dávám jí hned na talíř ;-)

Zohrievať bryndzu je hriech. Bryndza musí byť nepasterizovaná. Bryndza obsahuje veľa probiotík, ktoré majú veľmi priaznivé účinky na organizmus. Zahrievanie bryndze ničí probiotiká, a tým jej kvalitu ako zdravej potraviny.

Tématické fráze:
halušky, halušky s brynzou, halušky originál recept, halušky těsto, bryndzové halušky, těsto na halušky, halušky recept, halušky s brynzou recept, bryndzové halušky-slovenský recept, recept halušky, brinzove halusky, bramborové halušky s brynzou, bryndzové halušky recept, halušky s brynzou a slaninou, halušky z syrových brambor, halušky s brynzou se zelím a slaninou, slovenské halušky s brynzou, recept na halusky s brynzou, recept na těsto na halušky, slovenske bryndzove halusky

Suroviny:
brambory, mouka hladká, vejce, sůl, slanina, brynza, smetana zakysaná

Přidat fotografie receptu