Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Halušky s uzeným masem a kysaným zelím

Ideální jídlo do zimního počasí? Halušky - člověk se po nich cítí příjemně sytý a zalezl by rovnou pod peřinu. Nejpracnější je nastrouhat brambory na těsto. Jinak je ale příprava rychlá a jednoduchá. Verzi s kysaným zelím se říká strapačky.

Hodnocení receptu je 5,0 (79×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

isindy isindy

Středně náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Oloupané syrové brambory nastrouháme najemno, smícháme s vejci a moukou a osolíme. Vypracujeme vláčné těsto, mouku přidáváme postupně podle potřeby. Těsto by mělo mít takovou konzistenci, aby šlo protlačit přes haluškovač. Krok 2: Halušky protláčíme do vroucí osolené vody přes haluškovač (nebo nožem z těsta na prkýnku trháme drobné kousky) a vaříme je dokud nevyplavou. Pak je ihned scedíme (nebo sítem vybereme z vody). Krok 3: Cibule oloupeme a nakrájíme na větší kostky či měsíčky. Maso omyjeme a nakrájíme na kostičky asi 2x2 cm. Krok 4: Do pánve nebo hlubšího pekáčku dáme trochu oleje, přidáme uzené maso a cibuli a pozvolna osmažíme dozlatova. Občas promícháme. Krok 5: Na orestovanou cibulku a uzené maso přidáme zelí, můžeme podlít asi 200 ml vody, přidáme cukr podle chuti, sůl, kmín a nepřikryté necháme dusit, dokud se voda neodpaří. Občas promícháme. Krok 6: Halušky promícháme s hotovou směsí, podle chuti dosolíme a dopepříme. Kdo si chce pohrát, může posypat ještě další dozlatova osmaženou cibulkou.

TIP: Halušky - rychlé a levné recepty

Zveřejněno 5. 9. 2010

Poznámka autorky isindy

Vím, že řada kuchařek dává přednost domácí výrobě halušek, je tu řada výborných receptů na jejich přípravu. Za sebe mohu říct, že s klidným svědomím využívám kupované směsi – polotovary (Halušky v prášku) – a ani žádnou značku neupřednostňuji, chutnají nám všechny.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Halušky s uzeným masem a kysaným zelím

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G853

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Halušky s uzeným masem a kysaným zelím

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G853

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (79)

oring: Potvrdzujem a doporučujem. :yes: Ak nemáte čas, čo je často,, Vinické mrazené halušky sú skutočne dobré. Práškové nie. Nedajú sa s tými mrazenými porovnávať. ;-)

Receptík je jedlý :yes: a brzy přistane na talíři. Jen tu pozoruji cvrkot kolem toho zda halušky z pytlíku nebo z brambor. Už halušky používám a je pro mne jasná volba mražené halušky VINICA. V penny jsou aktuálně (2020) v akcích za 40kč/kg, což mi přijde přijatelná cena.

Halušky jsou moje oblíbené jídlo, ale poprvé jsem je dělala až podle tohoto receptu. Od té doby je to jedno z nejoblíbenějších jídel v naší rodině včetně pětiletého syna. :yes:

Co se týče halušků v prášku, tak proti nim nic nemám. Je to každého věc. I tento recept si udělá kdo chce, kdo ne, ať si najde jiný. Je to každého volba a není třeba urážet. Já dělám z brambor, ale i z pytlíku. Jenom mne zarazila fotka v úvodu, kde jsou halušky se zelím a k tomu nakrájená syrová rajčata. To mne rozesmálo. Zelí- rajče? No, nevím, nevím. Receptíku dávám za 1!:yes:

Ja dělám halušky pro dvě osoby,

Půl sáčku halušek v prášku, kolem 25 dkg zředím s vodou aby těsto nebylo tuhé.
Dávám vařit přes haluškár, když těsto vyplave tak ho scedím, nepřeplachují ve vodě, na teplé halušky dám tak 30 dkg syrového kysaného zelí a omastím.
Na omastek použijí 15 až 20 dkg slaniny na drobno nakrájene, ne moc prorostlá.
Vše zamíchám a podávám.
Pokud použijí anglickou slaninu tak na omastek použjí tak 3 až 4 lžice sádla v kterém ohřejí 15 dkg na drobno nakrájené prorostle slaniny.
Musí to být co lžíce to škvarka.
Stejně dělám i bryndzové halušky, jen místo zelí použijí 15 dkg bryndze.
Tady kolorie nepočítám.

Dala bych si hned jednu porcičku,zelí kysané mám naše v zelňáku,uzené by se taky našlo,jen ty halušky jsem nikdy ještě nedělala,asi se též podívám po polotovaru a udělám;-):yes:

Este dodatok k haluskam ja kyslu kapustu nepodlievam vodou , necham ju praziť do ruzova na bravc.masti slaninke a cibulke na konci trochu cukor a ml.korenie zamiesam halusky

Ja som kedysi robil halusky len zo zemiakov vela roboty s tym az tak nie je.Teraz kupujem zemiakove halusky v prasku v zelenom baleni -tesco za 55c. su naozaj dobre ,myslim ,ze aj v restike to tak robia.

Náhodou já jsem ráda, že tady recept na halušky z prášku je. Netušila jsem, že existují a tak jsem podle tohoto receptu, zkusila svou prvovýrobu. Halušky dopadly dobře, tak příště uvidím, zda použiju ještě tyhle z prášku, nebo se pustím přímo do výroby z brambor.

Výborné:)) a halušky v prášku mi nevadí jsem ráda že si to mohu zjednodušit nechce se mi patlat s haluškami hodiny a hodiny:))) :-);-):yes:

Já je ani nedělám a kupuji ty zmražené jak přikládala zde paní odkaz... dají se sehnat v globusu nebo Kauflandu a věřte že chutnají skvěle :)

Nela: Ale na halušky nepotrebujete zemiaky variť, strúhajú sa surové.;-) Inak s vami súhlasím, nevidím dôvod, prečo by sa nepoužili aj v prášku...Neviem, či v Čechách dostať v Makre mrazené halučky z Vinice, ak áno, doporučujem, sú vynikajúce. ;-)
Link na Vinické halušky prikladám, aby ste videli balenie : http://potravinydomov.itesco.sk/sk-SK/ProductDetai...
A mám pocit, že som ich videla v Kauflande.

Martin:ja vam to napisu jednodusse jelikoz mam od 6 hod jednu praci do 2 odpoledne a ve tri jdu na druhou do 10 vecer tak me by se stihly uvarit jen ty brambory tak jsem rada za polotovar je pravda ze v nedeli kdyz mam volno tak jsem rada za domaci obed ale to taky sotva stiham delam 6 dni v tydnu a tu nedeli si rada odpocinu ;-)

Když jsem viděla cenu 400g pytlíku halušek který stál 19-, přešla mě chuť. Koupila jsem raději brambory 1,5kg za 20-, a raději udělám halušky z opravdových brambor. Přiznávám se, že jsem chtěla taky si ulehčit práci ale za takovou cenu nebudu dotovat chemii.

majablack 20. 5. 2015 08:42
není nad originál. trvá to pár hodin,ale aspoň tam nemám éčka a vím co v tom mám. Nevím jak vám, ale mě chutnají víc, když si je uvařím. Zelíčko z Bystročic a kápnout na masnu s výborným uzeným ocáskem...:-8 supr:yes:

Díky bohu za halušky z pytlíku...nejen pro ženy co chodí z práce do práce. Ať si u plotny krátí dlouhou chvíli jiní:-p

Přečetl jsem první ingredienci "halušky v prášku" a hned mi přešla chuť. Dál jsem recept už ani nečetl. Tomu někdo říká vaření? Z prášku ? :no:;-(

Tak právě před chvílí jsem tento receptík vyzkoušel a chci Vás moc pochválit za sqělý postup! Celá rodina byla spokojená a vzhledem k tomu, že to ukonejšilo chutě všech členů rodiny nad očekávání,už abych teď přemýšlel nad zítřejší večeří:-))

Samozřejmě, že halušky z prášku, navzdory žvástům některých zdejších rádobykuchařů, že něco takovýho sem nepatří. Nebudu se patlat s haluškama z brambor, když to trvá několikanásobně dýl a výsledek je úplně stejný, na chuti to nepoznáte. Dělám je úplně stejně jak je v tomto receptu popsáno:yes:

Tak už vím, co dnes bude k večeři..mňam :) Děkuji za krásně dopodrobna popsaný recept.

Andy: Musím Vám trochu odporovat. Samozřejmě, kuchař, který vaří řadu let, si udělá halušky sám, ale začínající kuchtík bude rád, že tu má podrobný popis výborného jídla, kde to nejtěžší za něj obstará Vitana.
Uvařit halušky nebo chlupaté knedlíky není snadné. Já dnes dělám chlupaté knedlíky celkem běžně, přinejmenším 2 druhy (normální a chodské) Když jsem s nimi začínala, připravovala jsem je z prášku a přidávala jsem syrové brambory. Tak jsem se je postupně naučila vařit sama. Stejně tak bramborové knedlíky. Takže proč ne? :yes:

Vidím že to tu už nejspíš někdo psal, ale přikláním se k tomu názoru, že takovýto recept je zbytečný. Už jsem je dlouho nedělal tak jsem si to chtěl osvěžit na netu, jestli si to pamatuji správně. Přestal jsem číst ve chvíli, kdy jsem narazil na "do mísy nasypeme směs". Připravit cokoliv z pytlíku dokáže každý podle návodu na obalu a další věci (konkrétně uzené a zelí) každý stejně připraví jak je zvyklý. Za mě osobně jsem nenašel to co jsem hledal. PS: k vánocům my nějaký chytrák nadělil kuchařku, ve které se také vaří z polotovarů. S poznámkou že si ze mě asi někdo dělá prdel jsem knížku odložil a jediný důvod proč jsem jí ještě nevyhodil je ten, že je to dárek, tak jí chci zachovat alespoň rok. Jinak je dobrá akorát na podpal.

Andy: A nemáme si náhodou i dělat vlastní mouku? Paní připravila zbytek , a že má něco z prášku? Uzené taky sama neudila a zelí taky sama nevypěstovala. Připadá mi to, jako v prostřenu. Ano, i ty talíře jsem pálila :)

díky všem za komentáře i fotky :-)

Dnes jsem je také dělala:yes:

Postup je skvělý, chuť úžasná, takové halušky jsem nejedl, manželka s dcerou se shodli že zítra je uděláme znova. :-K:-*:-8:-8:-):-)

Samé chytré rady tady zase...kdo má něco proti haluškám z pytlíku tak ta ten recept nečte..já je taky delám z pytlíku nehodlám strávit celý den v kuchyni jelikož mám deti,radši ten čas věnuji jim než abych tvrdla sporáku;-)

Díky za recept :yes: jsem ráda , že je detailní. A kdo halušky z pytlíku odsuzuje, ať si je dělá z brambor. Já v ních nevidím rozdíl a tyto u nás rozhodně bodují ;-):yes:

tak to je drsné dát sem recept na halušky z pytlíku neuvěřitelné:-)):-)):-)):-))

Martin: Ani moje bývalá tchyně, původem ze Slovenska, nepoznala, že jsou z "pytlíku". Je to asi téměř jediné, kde polotovar využívám- ušetří dost práce a ve výsledku žádný velký rozdíl. :-8

Pane bože halusky z prášku.To jsou dnes ty moderní ženy.Nezdrzovat se s bramborama hlavně ať je to rychle hotový a hurá na nehty:-D

mě naopak vyhovuje,že je to z polotovaru,Že je to podrobné?Pro někoho,kdo se to chystá vařit poprvé super.Jen bych se chtěla zeptat,kolik lidí se z toho nají?Jestli nemám udělat dvojitou dávku

Edit:Halušky jsem právě dovařila,jsou vynikající.A nakonec jsem opravdu dělala dvojitou dávku.Díky přesnému návodu autorky se dílo podařilo:-D:-K

Halušky v prášku??? :-O:-D:-D To je teda vaření.....no nic jdu si je najít jinam....

výbornéééé :-D :yes:

Dneska jsem je dělala ,jen se olizuji velká dobrota a přitom rychlá:-p:yes:.

díky všem, jsem ráda, že chutnají....:-)

Halušky jsem dělala včera a dost jsme si pošmákli, neměli jsem je dlouho. Já si k nim barbarsky přidala rajčata, ale dobrý, zatím moje zažívání funguje :-D :-)

Dnes jsem uvařila a je to perfektní, přidávám bodík :yes: Já jsem ještě posypala osmahnutou slaninkou místo cibulky. Jen musím říct, jen by to příště chtělo mnohem větší pánev, vše si mi tam nakonec nechtělo vejít a to má průměr 28, tak příště by to chtělo tu WOK pánev a bude to parádička :-8

Miluji Mílu je moc skvělá a mám ji zato moc a moc rád a halušky taky:-K:-K:-8:yes::-p;-);-)

užasné:-D

Natálka Arslanturková 20. 4. 2012 19:19
Moc sem si pochutnala táta je super:yes::yes:

skvělé:yes:

Pavlína 5. 4. 2012 13:23
Já tedy poděkuju spíš než za recept samotný (protože už halušky dělám), za tu zmínku o postupném vmíchávání halušek do slaniny s cibulkou, to mě nikdy nenapadlo:yes: Já totiž asi pokaždé udělala všechny halušky a pak teprve slaninu, takže to bylo přesně jak píšete: jedna slepená hrouda halušek, která se pak horko těžko s tou slaninou a cibulkou rozmíchala... Jinak ještě jedna věc, už jsem vyzkoušela oba způsoby těsta, proti polotovarům obecně nic nemám a u halušek už vůbec ne, ale přesto mi přijdou z brambor lepší :-) Jo a nikdy jsem nejedla halušky s brynzou, ale jelikož tohle je jedno z mála jídel se zelím, kde mi vyloženě zelí chutná, tak je s tou brynzou asi ani nikdy nevyzkouším :-D Jdu na ně, už se mi sbíhají sliny!!!

super recept, víc takhle podrobnejch receptů pro nás laiky. Jinak já kupuju už hotové halušky v albertu a jsou taky vynikající :-D

Rychlé a velmi dobré jídlo. Vařím vždy v pracovním týdnu, když mám málo času. Bodík zasloužený:yes: a obrázek přidaný:-))

Deihero: já děkuji, to jsem ráda :-K

úžasný, celá rodina si pochlebovala! Děkuji za recept, moje první vaření halušek a velmi úspěšné :-) :yes:

sediva ivana1959@seznam.cz 21. 8. 2011 13:20
dnes jsem prvně vařila halušky ze syrových brambor,takže vznikl kyt,vůbec nešly přes síto na halušky,takže se vrátím k haluškám v prášku,ty dělám na jedničku s uzeným a kysaným zelím,mnamsedivaivana1959@seznam.cz

klaris: já děkuji za vyzkoušení, těší mě, že chutnalo i bez haluškovače ;-) ale piplačka to asi byla, to nezávidím :-8:-D

nemáme doma haluškovač, takže to byla \"piplačka\" :-S , ale ve výsledku: Výborné :yes::-))děkuji za recept:-)

Super recept,sice nejsem začátenice ve vaření,ale to jak jste rozepsala postup je fajn.Denska jsme si moc pochutnali.Děkuji za prima oběd:-p a bodík letí:yes:

Jéé teď jsem dostala chuť :-p !:yes:

:-p+:yes::yes:

Ivčo:-Kted jsem si na haluškách pochutnala:-p:-pa dělala jsem taky pytlíkové:-D:-DZelí jsem taky koupila hotové a dokonce se špekem:-D:-DA uzené bylo taky kupované:-D:-Dtakže rychlovka jak má být a ani jsem se nezpotila:-D:-DBodíka posílám a receptík ukládám:-):yes:

Tohle jidlo miluju, mam strasne moc rada. Posilam 11. bod a moc se tesim, az to vyzkousim. Vypada to nadherne. :yes::-p:-p;-):-K

Ivanko, dělám, jsou moc dobré i z kupované směsi, protože opravdu vždy není častu nazbyt. Za návod i fotečky dávám palec nahoru:yes:

česnečka 6. 9. 2010 10:43
Některé lidi to vaření pro rodinu a loupání brambor nabíjí energií. Pak mohou smysluplněji vysedávat u počítače a klábosit. (Zvesela i v zaměstnání.)

jéééžiš, to je žrádýlko:-p a zelí, to já můžu i ve vanilkových rohlíčkách, rozhodně:yes:;-)

isahu:-Kmyslím, že receptík je vhodný:yes:a z každého komentáře bych vzala něco:-8, to je co:-?:-))
Zvláště pak souhlasím s tím, že polotovar je potřebný:yes: a i sama po něm občas sáhnu:-8, pokud je časová tíseň u mne v dohledu:-* 8.bodík:yes:

tak pozor ,já dělám lžičkou ale malou kávovou,a nejsou to žádné klouzáky ,a jsou velikosti jak dělají ženský přes prkénko ,já to beru hned jak udělám těsto ,tak to beru z misky lžičkou ,a jsou velikosti jak má tady isahu recept,pro nás to jsou halušky

Elizo :-D:yes: přesně, občas se divím, jak můžou beze mě ten den přežít...:-D

ja (neregistrovaný/á) - jsou polotovary a polotovary - pokud se mi nějaký osvědčí, chutná nám a ušetří mi čas a energii, ráda jej používám...nejsem ortodoxní zastánce pouze domácí výroby, klidně přiznám i výrobu bramborových knedlíků ze sáčku ;-) vzhledem k poměrně dost náročnému zaměstnání, starosti o celou domácnost čítajíci 4-6 lidí (jak kdy se sejdou děti ;-)), ráda věnuji čas a energii něčemu pro mě smysluplnějšímu bež je loupání a mixování brambor ;-)

Isahu, ja mluvil o tzv. haluskach co vyrabi cesnek, ze nemuzou to byt slovenske halusky - velikosti ani chuti. Spis klouzaky.
Z desticky to testo hazim do vody jedna radost, ac tchyne ani hospodyne nikdy nebudu. Leda.
Zajimalo by mne, proc uprednostnujes pytlikove halusky, proc ne poctivo udelane? Zasnu, ze decka ucime varit z pytliku...

Ivanko, máš pravdu, že tohle děti dělají a všimni si, že hlavně svojí mamince, před ostatními se chovají suverénněji (ty moje podezírám z toho, že je pro ně jednodušší se pětkrát zeptat mámy, než použít vlastní hlavu...;-):-D ).

Isahu, to nejen babičky a tvoje tchýně, já to dělám také z prkýnka a jde to rychle, tak to dělala moje zlatá maminka a já se to naučila od ní. Mám halušky hrozně ráda a ty máš 8.bod:yes:

ja (neregistrovaný/á) - nerada bych tu rozpoutala debatu na téma Halušky ;-), ale pokud vím, tak kdysi naše babičky (a na Slovensku doposud echt-hospodyně typu mé tchýně) neměly současná halušková síta (ačkoli to asi není vynález tohoto století ;-)) a halušky z prkýnka ručně v malých "bobcích" seškrábávaly do vařící se vody...alespoň takto to dosud má tchýně dělá, a má halušky stejně malé jako já, která je cpe přes síto :-O

ja ,taky jsem psal,že jsem dělal tak i tak ,a nejlepší je napůl ,půl brambor syrový a půl brambor vařený,ale neměřim je jestli jsou 2cm nebo 4cm,hlavně ,že jsou výborný :-p;-) slovenské pravé to nejsou ,ale jak psala isahu je to pro začátečníky;-)

cesneku, to uz pak asi halusky nejsou. Slovenska haluska je malá, asi 2 cm, je z mouky a syrovych brambor. A ty sackove jsou pro line, neni to ono, co original, ale kazdy si muze vybrat, co mu chutna, ze jo. Davat sem navod na polotovary je o nicem...

jo a ještě jedna poznámka,dělal jsem jak ze syrových brambor ,tak den předem vařených brambor,a nejlepší je když to dáš půl na půl,hladká mouka sůl nic víc,a hazim je do vroucí vody pomocí lžičky,je to delší ale dobrý:-)

isahu ,foto super ,a bašta taky:-p ale já je dělám domácí ,a jen uzený a kysané zelí jiné já nedělám,a nejdřív než jdu dělat zelí dám trochu oleje a na to dozlatova cibulku pak tam dám zelí a nechám tak 10min to projít v hrnci a pak to dám vše dohromady a bašta:-p ,s jinými nemám zatim zkušenost,nám chutnají nejvíc tyhle;-)

Elizo, já se vůbec nezlobím a neberu to osobně :-), úmyslně jsem dala recept do Začátečníků - vycházím ze současné situace, kdy se učí vařit má 17letá dcera a 16letý syn...a věř, že jejich dotazy jsou daleko obsáhlejší než na co jim odpoví návod na zadní straně směsi:-8...i "pitomé" halušky z pytlíku jsou pro něj plné tajemství a překvapení ;-)
Navíc - komibaci s uzeným a kysaným zelím jsem tu ani nenašla, většina halušek je tu z čerstvého zelí nebo zase jen se slaninou a cibulí.
Vím, že pro kuchařku Tvých kvalit to žádné obohacení není, ale má dcera snad příště uvaří halušky sama bez 20 dotazů v průběhu kuchtění :-);-)

Asi budu za nepříjemnou, ale - jaký má smysl takový pseudo-recept? Cílem kuchařských stránek by spíše mělo být naučit se halušky či cokoli jiného připravit sám, a proto je tu řada receptů, konkrétně na halušky například od Tejaji. Není to nic zas tak složitého, ale to je jedno...;-)
Postup přípravy suchých směsí každý najde na jejich obalu. Nic proti nim nemám, šetří čas, ale k čemu to opisovat do internetové kuchařky? :-O Je to stejné úrovni, jako popsat přípravu bramboračky z pytlíku od Vitany + přidat brambory a majoránku... Něco jiného by bylo, kdyby směs posloužila k realizaci něčeho jiného - jako třeba Bibinky těsto na pizzu z knedlíkové sypké směsi, to je fajn nápad, vyzkoušela jsem a moc nám chutnalo...:-p
Isahu, nic ve zlém a nic proti tobě, tvoje recepty a hlavně fotky se mi líbí, ale tohle je fakt zbytečné. Podle mého názoru.

Já halušky miluji. Muž je miluje jen se špekem a bryndzou, já je mám ráda i se zelím a uzeným :yes::yes:+6

Super klasika SK ;-);-);-)Já preferuji, bez zelí se slaninou a brynzou, ale to je můj problééééém. Tohle znám jako "strapačky".;-);-);-)

chocolate 5. 9. 2010 17:58
Myslím si, že je to báječně a srozumitelně napsaný recept a i začínající kuchařka se \"vytáhne\".Směs v prášku je dobrá a občas ji vylepšuji jedním syrovým nastrouhaným bramborem.:-K

Ivo,je to super receptík a velice hezky popsané díky;-):-K+1:yes:

Tématické fráze:
halušky se zelim, halušky s uzeným, bramborové halušky se zelím a uzeným, slovenské halušky se zelím, bramborové halušky se zelím, domácí halušky se zelím, halušky, domaci halušky, výroba halušek, bramborové halušky s uzeným a se zelím, halušky s kysaným zelím, recept na halusky se zelim, recepty halušky s uzeným, domácí bramborové halušky, bramborové halušky s uzenym, halusky se zelim recept, domácí halušky recept, testo na halusky, halušky v prášku, halušky z prášku

Suroviny:
brambory, mouka polohrubá, vejce, sůl, zelí kysané, maso uzené, cibule, cukr krystal, olej, kmín celý, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu