Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta

Když máme chuť na štrúdl, ale nechceme ztrácet čas s taženým nebo listovým těstem, použijeme jednoduchý recept na jablečný závin z jogurtového těsta. Velkou předností tohoto těsta je, že se dá ihned zpracovávat a je méně tučné než listové.

Hodnocení receptu je 4,9 (143×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mirca75 mirca75

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby odpočinutí těsta

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby odpočinutí těsta)

Suroviny pro 4 kusy

4kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 317 kJ /
2 944 kcal
Bílkoviny81,88 g
Tuky25,60 g
Vláknina63,60 g
Cholesterol 274 mg
Sodík 1,35 g
Sůl2,51 g
Sacharidy564,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouku prosejeme na vál a přidáme špetku soli. Z mouky uděláme hromádku, uprostřed vytvoříme důlek, do něj vyklepneme vajíčko a přidáme jogurt. Krok 2: Vidličkou tekuté ingredience smícháme s troškou mouky do hustší kašičky. Na mouku nastrouháme na hrubém struhadle tuk (můžeme ho i jen nakrájet) a vše rukama rychle zpracujeme na měkké a nelepivé těsto. Krok 3: Dle potřeby ještě přidáme mouku - není nutné. Těsto na závin je krásně elastické, jemné a netrhá se. Krok 4: Rozdělíme je na 4 stejně velké díly a necháme chvíli odpočinout. Krok 5: Mezitím oloupeme a nahrubo nastrouháme jablka. Krok 6: Na sucho na pánvi orestujeme strouhanku (nebo nastrouháme piškoty). Krok 7: Vezmeme jeden díl těsta a na pomoučněném povrchu z něj vyválíme obdélník o síle 2–3 mm. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Krok 8: Na 1/3 těsta nasypeme část strouhanky, poklademe lehce vymačkanými jablky (jen pokud jsou příliš šťavnatá), posypeme cukry, skořicí, oříšky a rozinkami. Krok 9: Potom těsto zavineme jako klasický závin a okraje uzavřeme, zahneme dolů nebo dovnitř a přesuneme na plech. Takto pokračujeme i s ostatními díly těsta. Krok 10: Kdo nechce závin stáčet, může dát jablka na střed těsta a pak jen přes náplň přehnout pravý a levý kraj. Krok 11: Záviny před pečením potřeme olejem, a dáme péct do vyhřáté trouby na přibližně 25–30 minut. Těsto při pečení nepraská. Pečeme do světlé barvy. Před podáváním je pocukrujeme.

TIP: Uchování a zpracování jablek na sladké i slané dobroty

Zveřejněno 8. 9. 2010

Poznámka autorky mirca75

Část mouky lze nahradit špaldovou a část jogurtu zakysanou smetanou. Těsto je pořád krásně tvarovatelné. Může se plnit i makovou náplní, ale musí se v tom případě zavinovat volněji, aby těsto nepraskalo.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/X5Qo

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/X5Qo

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (132)

AndreaAbb: Andreo, zkuste ho péct kratší dobu, nebo na nižší. Každá trouba peče jinak. Zrovna včera jsem pekla (u nás se jí ještě horký) a těsto bylo nedrobivé a v pohodě.

Těsto je moc křupavé, za tepla se nedal ani nakrájet. Zůstanu u klasického listového těsta.

Jablka se musí zpracovat, tak koláče, záviny se pečou každou chvilku. Někdo chtěl s mákem a druhý zase jablkový, tak jsem pekla. Pracuje se dobře s těstem, jen mi trošku makový popraskal. Nic to nezměnilo na chuti a vše se zblajzlo.<3:-)

Recept na toto cesto je skvelé a ešte raz skvelé. Po rokoch hľadania, som skončila a pečiem už len toto. Používala som jedine maslo, ale materiálová núdza ma prinútila použiť stellu, ktorú som jakživ nepoužila do ničoho. Na výslednej chuti nikto nič nezbadal a na kvalite surového cesta tiež nič. Zo zvyku používam stále maslo, ale podľa mojej empirickej skúsenosti tá stella vonkoncom ničomu nevadí. Do jablkových závinov, podľa tiež vlastnej skúsenosti, som prestala dávať surové jablká v akejkoľvek forme, a jedine buď zavárané, alebo čerstvé vždy podusím a zahustím trochou pudingového prášku. Náplň nevypadúva a krája sa úplne perfektne. Ďakujem za tento recept.

Výborný,jiný už nedělám :-)

Můj velmi oblíbený štrůdl. Jen teda jabka nekrájím, ale strouhám.

Jednoduchý a výborný recept. Zmiňovaná gramáž mi vyšla na 4 nohavice. Já peču z poloviční dávky (2 nohavice) a místo Hery 1/2 másla. Mouku dávám špaldovou hladkou a na světě je zdravější verze :)

Lehký, rychlý a dobrý. :yes:

Děkuji za sdílení receptu. Moc výborný. Štrůdl byl první moučník, který jsem jako 10-ti léta sama upekla. Již 12 let žiji v Americe a štrůdl jsem před pár lety představila manželovi (Američanovi), kterému moc mu chutnal! Ale recept na těsto jsem si našla někde jinde, použili v něm mouku, ocet, vlažnou vodu a vajíčko. Těsto nebylo špatné, ale občas trochu tuhé (zvlášťe když jsem ho dobře nepropracovala anebo neměla čas ho aspoň na hoďku nechat odpočinout). Tento recept s jogurtem jsem dnes našla a hned použila. I se surovinami koupenými tady (i když tedy kupuji importované irské máslo, jelikož má větší obsah tuku než másla vyráběná zde. Takže jsem Heru nahradila máslem) bylo těsto vláčné a dobře se s nim pracovalo. Lehce se vyvalelo a ani netrhalo (s čím jsem měla problém u toho prvního těsta, špatně se válelo a trhalo). Po upečení byl štrůdl křehký a křupavý. Doporučuji! :yes:
Malé změny v mým receptu: máslo mělo jen 227 gramů a kelímek jogurtu byl 200 gramový. Takže jsem použila méně másla a více jogurtu. A i tak se těsto povedlo.

fotkaman: Pane, Hera není ztužený tuk, je to rostlinný tuk, můžete použít máslo, štrúdl bude chutnější a zdravější než se ztuženým tukem. V ČR je klasická kostka 250 gramů. Ale se ztuženým tukem se taky dělá štrúdl, většinou pivní. Takový tuk se tu nazývá Iva nebo Omega.

fotkaman: Zdravím za moře! :-) Když se vám stane, že některé (pro nás samozřejmé) věci nejsou uvedené v receptu dost srozumitelně, klidně se v komentářích pod receptem zeptejte, odpoví vám rád buď autor receptu, nebo kdokoli jiný, ať nemáte zbytečnou práci s vyhledáváním! Někdo vám vždycky rád odpoví! ;-):-8 A taky doufám, že přidáte brzy nějaký recept , který vy vaříte svým strávníkům a který bude pro nás zajímavý! :-D;-) Přeji hodně zdaru a zdravím! :-K:-K:-K

fotkaman: Zdravím za Velkou louži. To je fajn, že česká kuchyně chutná! :-)

Absolutně vynikající. Těsto jsem udělala večer a pekla ráno. Krásné těsto. Vzpomínka na babičku, ta moje dělala přesně tento štrudl.

Skvělý recept! Dělala jsem jen z poloviny, jelikož jablka jím jen já (přítel je nemusí)... A ejhle! Do rána mi jeden závin zmizel ;-) Takže doma slaví velký úspěch :-* <3 :-K

Děkuji :-) už jsem sice tento recept měla v notýsku, ale ještě jsem ho nepekla. Až dnes. A je jednoduše VÝBORNÝ!!!! Pekla jsem o něco déle. S těstem se krásně pracuje, není suché.:yes:

Včera jsem upekla štrúdly poloviční dávky a jsou výborné :yes::yes: :-). Těsto není pracné a dobře se s ním pracuje:-).

Štrůdlík dneska udělán a je opravdu moc dobrý. S těstem se pěkně pracuje a chutná výborně. Dokonce jsem měla jen 200g hladké mouky, tak jsem to riskla a přidala 200g polohrubé a stejně závin chutnal skvěle. Díky za recept. :yes:

Děkuji za bezva recept :-K
Těsto je super, nelepí se, netrhá. Po upečení je vláčné a chuťově výborné. Dělala jsem klasiku s jablky a také s mákem a ten měl snad ještě větší úspěch. Štrůdl s jablky doporučuji po utažení několikrát propíchnout vidličkou. Uniká tak pára z jablek a těsto tolik nezvlhne a upečený strůdl se nepropadne. Cca 10 minut před upečením zkuste potřít rozpuštěnou herou a sítkem posypat moučkovým cukrem. Vytvoří to nádhernou zlatavou křupavou kůrčičku a štrůdl už pak ani není nutné cukrovat <3

Těsto je vláčné a výborně se s ním pracuje, už se peče v troubě:-)přidávám bodík:-K

Poprvé v životě jsem pekl štrůdl a dopadlo to na jedničku. Bezva receptík. Děkuji:yes:

Božská záležitost, těsto naprosto dokonalé! :yes: bodík

Těsto je krásně vláčné a velmi dobře se s ním pracuje. Listové už kupovat nebudu. :-)

Milada V. 18. 4. 2016 12:07
Naprosto úžasný recept! Rychle vyrobeno a ještě rychleji snězeno! Moc a moc jsme si pochutnali! :yes::yes::yes:

vera : jenom sádlem bych nedoporučovala, jen částečně, zbytek třeba máslo, max. 50:50

Mohu heru nahradit sadlem? Pokud ano tak vestejnem pomeru ? Dekuji

Je to moc dobré těsto :yes: výborně se zpracovává a vyvaluje, netrhá se a na chuť je to nejlepší těsto na štrůdl, co jsem zatím ochutnala. Je krásně vláčné i po upečení a nedrolí se. :-) vršek štrudlu jsem potřela žloutkem a posypala seznamem.... vypadá to moc pěkně :-)

jablka jsem pocakal troskou rumu moc dobre a jednu nohavici delam makovou doporucuji palec nahoru :yes:

Děkuji za recept, je naprosto úžasný!

Hmm, dobroučký, všechny nohavice jsme snědli.:-D

maminalenka33 8. 9. 2014 18:06
Výborné těsto:yes: neměla jsem jogurt,dala jsem zakysanou smetanu a těsto je úžasně vláčné,tvárné a výborné:-) moc děkuji za recept,nestačím péct a váš recept letí dál do světa s velkým úspěchem :-):-K

Tématické fráze:
těsto na štrůdl s jogurtem, jablkový závin, jogurtové těsto, těsto na závin, těsto na jablkový závin, jablečný štrůdl z jogurtového těsta, záviny, štrůdly recepty, těsto na strúdl, nejlepší jablkový závin, jablečný závin z jogurtového těsta, nejlepší těsto na štrůdl, štrudl, jablkový závin s jogurtem, nejlepsi testo na zavin, jablkový závin recept, testo na zavin s jogurtem, závin jablkový, štrůdl z jablek, jablecny zavin z jogurtu, recept na jablkový závin

Suroviny:
mouka hladká, jogurt bílý, tuk hera, vejce, sůl, olej slunečnicový, strouhanka, jablko, cukr krupice, cukr vanilkový, skořice mletá, rozinky, ořechy, brusinky

Přidat fotografie receptu