Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbová omáčka dle Jitky

Houbová omáčka, nebo také houbovka, patří mezi klasické české omáčky. Je to přesně to jídlo, které připomene letní vycházky do lesa. Tradičně se podává s knedlíkem, ale můžete zkusit i brambory, těstoviny nebo čerstvý chléb.

Hodnocení receptu je 4,9 (151×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jitka a Vlastik

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 35 min

50 min (15 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 800 kJ /
1 625 kcal
Bílkoviny53,90 g
Tuky100,54 g
Vláknina25,80 g
Cholesterol 120 mg
Sodík 483 mg
Sůl1,13 g
Sacharidy115,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Oloupanou cibuli nakrájíme najemno. Houby očistíme a taktéž drobně nakrájíme. Krok 2: V hrnci rozpálíme menší část oleje a necháme na něm zesklovatět nakrájenou cibuli. Krok 3: Pak přidáme kmín a nakrájené houby, osolíme a dusíme asi 10-15 minut. Pokud je třeba, přidáme na začátku lžíci vody. Krok 4: V dalším hrnci rozehřejeme zbytek oleje, přisypeme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Krok 5: Jíšku zalijeme mlékem a smetanou, za stálého míchání přivedeme omáčku k varu a necháme ji za občasného promíchání pozvolna cca 20 minut provařit. Krok 6: Do omáčky přidáme podušené houby, dochutíme ji pepřem a solí, můžeme přidat i trochu citronové šťávy. Krok 7: Pokud omáčka hodně zhoustla, rozředíme ji trochou mléka a provaříme ještě asi 5 minut. Na závěr do omáčky přidáme nasekanou petrželovou nať. Krok 8: Vhodnou přílohou je houskový knedlík.

TIP: Jak na omáčky

Zveřejněno 25. 3. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Houbová omáčka dle Jitky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DnB

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Houbová omáčka dle Jitky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DnB

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (96)

Tuto omáčku miluji! U nás děláme na kyselo a ke konci dochucujeme octem. Je výborná! 👌

Výborná omáčka, opakovaně se k tomuto receptu vracím. Dělávám i ze sušených hub a dochucuji cukrem, citronovou šťávou a občas přidám trochu kopru.

:-)<3:yes::yes::-K

Parádní recept

Taky mám ráda houbovou omáčku a podušené houby taktéž mrazím a při větším sběru steriluji ve sklenicích.

Dnes jsem vařila, akorát tedy poprvé z mražených hub a místo oleje jsem použila sádlo. Jsem ráda, že postup, který s oblibou používám, jsem našla hezky popsán v tomto receptu. Vařím toto jídlo většinou jednou, max. 2x do roka, takže nezevšední a pokaždé chutná :yes:

Vyskúšané, výborné! Dovolil som si pridať foto. Vďaka za recept! :yes:

Mizera: Proč nezkusit něco nového? Já zase přidávám do koprovky fazolky a je naprosto suprová! ;-)

VISALAE: Tak si udělejte kopračku a neničte houbovku 8-(

Recept na omáčku je vynikající, všichni jsme si moc pochutnali. Palec nahoru. :-D

Přítel je velký kritik, co se jídla týče. Za tuhle omáčku jsem sklidila velkou chválu. Od teď už vařím "houbovku" jen podle tohoto receptu.<3

Dámy úpně úžasné a velmi chutné je do omáčky přidat trochu kopru. :yes:

Je výborná, vařím ji už poněkolikáté.:-8 :yes:

vyborná omáčka mnam.<3

Jana: mužou i sušené

Články s tímto receptem

Tématické fráze:
houbová omáčka, houbová omáčka recept, houbová omáčka na smetaně, nejlepsi houbova omacka, recept na houbovou omáčku, recept houbova omacka, houbová omáčka se smetanou, omáčka z lišek, recepty houbová omáčka, omáčka houbová, hřibová omáčka, houbová omáčka z lišek, houbové omáčky, omáčky ke knedlíkům, top recepty houbová omáčka, lišková omáčka, výborná houbová omáčka, houbova smetanova omacka, smetanova houbova omacka recept, hríbova omačka recept

Suroviny:
houby lesní, cibule, olej, smetana na vaření, mléko, mouka hladká, sůl, pepř mletý, kmín drcený, šťáva citronová, nať petrželová

Přidat fotografie receptu