Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Knedlo vepřo zelo podle Václava Friče

Václav Frič je milovník klasické české kuchyně, proto v jeho hospodě nemůžete s výběrem jídla šlápnout vedle. Ať už svíčková, koprovka nebo dozlatova vypečená kachna, budete mít boule za ušima. My pro vás máme recept na jeho verzi knedlo zelo vepřo.

Hodnocení receptu je 4,9 (44×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

lemeL lemeL

Snadný

Doba přípravy 160 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 100 min

160 min (60 min příprava + 100 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 167 kJ /
1 713 kcal
Bílkoviny109,01 g
Tuky117,33 g
Vláknina14,50 g
Cholesterol 299 mg
Sodík 290 mg
Sůl0,50 g
Sacharidy52,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Včas zapněte nahřívat troubu na 170 °C. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Krok 2: Krkovici osolte, opepřete, posypte kmínem a důkladně ji ze všech stran potřete česnekem. Krok 3: Maso posaďte do pekáče na kostičky cibule, přidejte sádlo, podlijte hrnkem horké vody a pečte do změknutí asi 1 a půl hodiny. Krok 4: Zelí: slijte lák do hrnečku a zelí pokrájejte. Krok 5: Na rozehřátém sádle osmahněte slaninu, cibuli a kmín. Krok 6: Vmíchejte zelí, zalijte lákem a přiveďte k varu. Pak přidejte sůl, 3 lžíce cukru a pokud je zelí málo kyselé, tak 2 lžíce octa. Vařte 15 minut. Krok 7: Upečené maso vyjměte z pekáče a nechte ho patnáct až dvacet minut odpočinout. Krok 8: Po přibližně 15 minutách dušení zaprašte zelí za stálého míchání hrubou moukou a znovu asi patnáct minut vařte na mírném plameni. Nebo z mouky připravte záklechtku a zelí zahustěte. Krok 9: Pekáč, ve kterém jste pekli maso, postavte na sporák a zahřívejte. Krok 10: Vypečenou šťávu s kousky cibule nechte lehce odpařit, pak vsypte mouku a trochu ji osmahněte. Krok 11: Zalijte 200 ml vody (nebo dle potřeby) a zhruba patnáct minut vařte. Krok 12: Podávejte s knedlíkem.

TIP: Jak připravit vepřovou krkovici v troubě

Zveřejněno 19. 9. 2010

Poznámka autorky lemeL

Zdroj: Apetit

Já jsem nedávala do zelí slaninu. Množství surovin jsem si v receptu upravila.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Knedlo vepřo zelo podle Václava Friče

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9gpJ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Knedlo vepřo zelo podle Václava Friče

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9gpJ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (49)

:-)<3:yes::yes::-K

Janule23: dovolím si odpovědět;-)já vždy peču maso přikryté,kontroluji,podlévám a když už je měkké tak odkryji,aby mělo krásnou barvu.;-)

Omlouvám se za hloupý dotaz… Má se maso péci zaklopené, nebo otevřené? Děkuji.

Ja mam krkovicku rad , ale tu davam prednost pecenemu bucku , nebo vypeckum z bucku . Co se tyka zahusteni moukou nikdy , jemne nastrouhanou bramborou ano .

"Knedlo vepřo zelo podle Václava Friče"
Tonja: JosefZeravicky:
Chlapi, s vámi je sranda:-D a rád se přidám;-)
***
"...tady v těchto diskusích je stále se opakující chytání navrhovatele za slovo..."
Jj, svatá pravda, neubíraná...
...neb "ďábel je skryt v detailu", že :-8
"OT"
U nás se taky používá "vepřo knedlo zelo" ;-)

Tonja: DOBRÝ DEN,
váš příspěvek je k pousmání, na naší krásné Moravě, Slovácku je ustálený název nejen v restauracích a jídelnách. Proto jsem to navrhl.
Ale potěšující je že máte pipomínku jen k tomu názvu, nikoliv k receptu a nebo mojim gurmánským zkušenostem.
BOHUŽEL tady v těchto diskusích je stále se opakující chytání navrhovatele za slovo, nikoliv na podstatu a kuchařské umění či recept.
A už vůbec nerespektují krajové nebo rodinné odlišnosti.
Snad budete souhlasit, že tak jak nás rodiče krmili, to si náš ,,šmak,, zapamatoval a těžko přecházíme na jiný způsob, POKUD NEJSME GURMÁNI a .............
,,TOŠ TAK,,

JosefZeravicky: Jaký je rozdíl mezi "vepřo-knedlo-zelo" a "knedlo-vepřo-zelo", že Ti stojí tuto změnu slovosledu navrhovat?

:-8Jamesis: DOBRÝ DEN, pane je dobré, podle mého, že jste to jako amatér zkusil.
Je třeba ale více sledovat návod, kde je vše dobře uvedeno. POKUSTE SE TO ZNOVU PŘEČÍST A PAK SROVNEJTE CO JSTE NAPSAL.. včetně času, cibule a mouky.
A to krájení zelí, je na místě, neb při jídle nebudou vám z vidličky čouhat dlouhé zelové ,,niti,, .
Já když zelí , jak jedine ze sklenice a k jeho pokrájení použiju kuchyňské dlouhé nůžky a je to velmi jednoduché a účinné.
Akorát tady používá na zaprášení mouku. Já ji vždy dám lehce do sklovitě osmahnout. Není pak v zelí či výpeku připomínat moukový šmak.
A knedle? To už je vyšššššší kuchařinka, kdy je děůat.

Ale jinak je recept podle mého gusta.

JEN TEN NÁZEV - víc bych byl pro vepřo knedlo zelo, ale jako správná provokace a upoutání pozornosti to sedí.

,,TOŠ TAK,,
:-8

Dělala jsem hodně podobně, zelí zahuštěné s bramborami ..maso (krkovička)pomalu pečená....dobrá klasika. S dovolením jsem přidala foto. :-K:-K;-)

:no: ani náhodou - sádlo ke krkovici, mouku do zelí a výpeku - to ne a to vařím už hodně dlouho dobu (doma jsme dělávali nejen knedlo - vepřo - zelo, ale pekl se s vepřovým i králík a kousek uzeného - nemělo to chybu - vypečné sádlo s kmínem a cibulí bylo pak vynikající na chleba)

I já, jako naprostý amatér v kuchyni, jsem dokázal tento recept připravit a dosyta se nažrat, protože to snad ani jinak pojmenovat nejde :-p skvělá práce, vážně ... a jakožto amatér mám pár výhrad, které z receptu nejsou úplně jasné:
- v bodě 9 je zaprášit zelí hrubou moukou, přitom v ingrediencích se píše na zelí hladká mouka. Jakou teda moukou to práším? :-D
- chybí mi tam upozornění, že si mám nějakou cibuli taky nechat na zelí (celou jsem ji použil do pekáče pod maso) :-(
- zelí ze sáčku (Znojmia) nebylo třeba krájet - ono se v sáčku prodává i zelí, které je nutno pokrájet ??
- sporák není dost velký na pekáč, respektive nevleze se na jeden hořák. Náhradní variantou bylo celý obsah přelít do menšího hrnce a dodělat to tam.
- chybí mi v bodech upozornění: "Teď, Jakube, začni vařit knedlík jinak ti to maso se zelím vychladne, než ho za 20 minut uvaříš!"
- celková příprava trvá téměř tři hodiny, je třeba s tím počítat (nahoře v rohu se píše přibližně dvě hodiny, ale to je málo) :-)

Tedy děkuji mockrát !!! Určitě doporučím a ještě mnohokrát uvařím ! :-) :-)

Dneska bylo k obědu, moc jsme si pochutnali. Maso se rozpadalo, zelí se slaninou výtečné,(sterilované ,ze sklenice) jen jsem k tomu měla bramborové knedlíky. Ten česnek dal výpeku šmrnc a já po skoro padesáti letech vaření, už jinak dělat nebudu :yes::yes:

casino: dá se na tom přežít, ale chutná to jak klíh, co? :-p

Zobrazit starší odpověď

Pred par rokmi som ako vysokoskolacka nasla tento recept a prvy krat som ho aj uvarila. Dnes su to asi 3 roky od posledneho pokusu, ale stale mi to trva 3 hodiny, kym vsetko stihnem :D Ale je to jedno z najlepsich jedal ktore ovladam a ktore som kedy jedla. Dakujem :-K

Nevadí :-)

lemeL: :-8

Dovolila jsem si přidat foto, pokud nevadí :-)

Tématické fráze:
knedlo vepřo zelo recept, knedlo vepřo zelo, recept vepro knedlo zelo, vepřo knedlo zelo, vepřo knedlo zelo recept, knedlo zelo vepřo recept, recept na knedlo vepřo zelo, recept na vepro knedlo zelo, knedlo zelo vepřo, recepty knedlo vepro zelo, vepřo zelo knedlo, recept knedlo vepro zelo, vepřo knedlo zelo od babicky, recept na vepřo ,knedlo ,zelo, vepřo knedlo zelo video, svíčková podle friče, recept na knedlo zelo vepřo, knedlo vepro zelo video recepty, knedlo-vepřo-zelo, knedlo vepřo zelo video

Suroviny:
krkovice vepřová, česnek, sůl, pepř mletý, kmín celý, cibule, sádlo vepřové, mouka hladká, sádlo vepřové, slanina, cibule, zelí kysané, kmín drcený, cukr krupice, sůl, ocet, mouka hrubá

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu