Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 476 kJ / 4 655 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 56,44 g |
Tuky | 123,07 g |
Vláknina | 10,38 g |
Cholesterol | 719 mg |
Sodík | 456 mg |
Sůl | 1,35 g |
Sacharidy | 825,20 g |
Postup přípravy
Do vyšší mísy na šlehání si dáme bílky a šleháme je skoro do tuha. Pak přidáme polovinu cukru a došleháme do pevna. Krok 2: V druhé vyšší míse si ušleháme žloutky s druhou polovinou cukru do pěny a postupně přidáváme olej, vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Krok 3: Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. Krok 4: Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme na 175°C. Pak opatrně vyjmeme a necháme vychladnout. Krok 5: Vychladlý dort prokrojíme na půl, spodní část pomažeme pikantní marmeládou, pak krémem a přiklopíme horním dílem. Krok 6: Dort dokola i ze shora, pomažeme slabou vrstvou krému. Dort vložíme do lednice, aby nám ztuhl a při potahování držel tvar. Krok 7: Krém:
Mléko (200 ml) si vlijeme do hrnce a přivedeme k varu. Krok 8: Mezitím si ve zbytku studeného mléka rozšleháme pudink, ten vlijeme do hrnce k vroucímu mléku a dle chuti osladíme. Za stálého míchání jej necháme dojít k varu a vypneme. Hrnec odstavíme, na "hladinu" pudinku položíme mikroten folii (zabraňuje dělání škraloupu) a necháme vychladnout. Krok 9: Změklé máslo (pokojová teplota) si vyšleháme do pěny a pomalu zašleháváme vychladlý pudink. Krok 10: Potahovací hmota:
V míse si smícháme prosáté sypké suroviny a sirup a směs vysypeme na vál. Pak do směsi uděláme důlek a přidáme lžíci vody. Rozmícháme a trpělivě zpracováváme za občasného přikápnutí trošky vody. Krok 11: Potahovou hmotu si vyválíme na moučkovým cukrem posypané ploše na asi 0,5 cm vysoký plát, opatrně podebereme rukama a položíme na vychladlý dort. Rukama urovnáme povrch do hladka a přebytečnou hmotu odkrojíme. Z ní pak můžeme dělat ozdoby. Já jsem si vykrajovátkem vykrojila tvar ryby a ty jsem pak dotvářela dle fantazie. Ozdoby se nejlépe lepí čistým alkoholem. Potahovou hmotu si můžeme také obarvit potravinářskými barvami
Zveřejněno 19. 9. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Potahovaný dort k narozeninám
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/my7R
Moje poznámka
Potahovaný dort k narozeninám
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/my7R
Nejnovější recepty
Bezlepkové dia koblížky
Přidáno před 9 hodinami
Velikonoční mazanec podle Josefa Maršálka
Přidáno před 15 hodinami
Hovězí oháňka na mrkvi, pomeranči v pomalém hrnci
Přidáno 1. 4. 2025 18:34
Květák pečený v těstíčku s parmazánem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 1. 4. 2025 17:16
Vajíčkový cottage salát
Přidáno 1. 4. 2025 14:00
Palačinky v troubě
Přidáno 1. 4. 2025 12:43
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Chutné vafle
Reveroger před 3 hodinami
Kedlubnový míchaný salát
Sahula před 3 hodinami
Kedlubnový salát s okurkou
Sahula před 3 hodinami
Hovězí plátky na špeku a pórku
Ongbac3 před 4 hodinami
Pomazánka z tuňáka
radekfiala před 4 hodinami
Sýrová omáčka
_martakrizk8_ před 5 hodinami
Kuřecí stehna pečená s rýží z jednoho pekáčku
Ashelin před 5 hodinami
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
Rradka před 5 hodinami
Rychlá buchta Margot
XNika před 7 hodinami
Rychlý jablečný štrúdl - listové těsto
lukasvanek237 před 7 hodinami
Tématické fráze:
recepty na dorty k narozeninám,
potahovaný dort,
potahované dorty,
dorty k narozeninam,
recept dorty k narozeninám,
recept na marcipán n a potažení dortu,
marcipánový dort k narozeninám pro rybáře,
potahovaný dort recept,
marcipánové dorty k narozeninám,
recept na potahovaný dort,
co upéct k narozeninám,
peter shaffer,
jaký dort k prvním narozeninám,
dort k narozeninám,
krém na potahovaný dort,
krém do potahovaného dortu,
recepty dorty k narozeninám,
potahované dorty recept,
marcipánový dort k narozeninám,
potahované dorty recepty
Suroviny:
mouka hladká,
prášek do pečiva,
vejce,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
olej,
voda,
kakao,
máslo,
pudink vanilkový,
mléko,
cukr krupice,
mléko polotučné,
cukr moučkový,
sirup pšeničný,
voda
Komentáře (37)