Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Potahovaný dort k narozeninám

Hodnocení receptu je 5,0 (29×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mirca75 mirca75

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 476 kJ /
4 655 kcal
Bílkoviny56,44 g
Tuky123,07 g
Vláknina10,38 g
Cholesterol 719 mg
Sodík 456 mg
Sůl1,35 g
Sacharidy825,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Korpus:
Do vyšší mísy na šlehání si dáme bílky a šleháme je skoro do tuha. Pak přidáme polovinu cukru a došleháme do pevna. Krok 2: V druhé vyšší míse si ušleháme žloutky s druhou polovinou cukru do pěny a postupně přidáváme olej, vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Krok 3: Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. Krok 4: Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme na 175°C. Pak opatrně vyjmeme a necháme vychladnout. Krok 5: Vychladlý dort prokrojíme na půl, spodní část pomažeme pikantní marmeládou, pak krémem a přiklopíme horním dílem. Krok 6: Dort dokola i ze shora, pomažeme slabou vrstvou krému. Dort vložíme do lednice, aby nám ztuhl a při potahování držel tvar. Krok 7: Krém:
Mléko (200 ml) si vlijeme do hrnce a přivedeme k varu. Krok 8: Mezitím si ve zbytku studeného mléka rozšleháme pudink, ten vlijeme do hrnce k vroucímu mléku a dle chuti osladíme. Za stálého míchání jej necháme dojít k varu a vypneme. Hrnec odstavíme, na "hladinu" pudinku položíme mikroten folii (zabraňuje dělání škraloupu) a necháme vychladnout. Krok 9: Změklé máslo (pokojová teplota) si vyšleháme do pěny a pomalu zašleháváme vychladlý pudink. Krok 10: Potahovací hmota:
V míse si smícháme prosáté sypké suroviny a sirup a směs vysypeme na vál. Pak do směsi uděláme důlek a přidáme lžíci vody. Rozmícháme a trpělivě zpracováváme za občasného přikápnutí trošky vody. Krok 11: Potahovou hmotu si vyválíme na moučkovým cukrem posypané ploše na asi 0,5 cm vysoký plát, opatrně podebereme rukama a položíme na vychladlý dort. Rukama urovnáme povrch do hladka a přebytečnou hmotu odkrojíme. Z ní pak můžeme dělat ozdoby. Já jsem si vykrajovátkem vykrojila tvar ryby a ty jsem pak dotvářela dle fantazie. Ozdoby se nejlépe lepí čistým alkoholem. Potahovou hmotu si můžeme také obarvit potravinářskými barvami

Zveřejněno 19. 9. 2010

Poznámka autorky mirca75

Tento dort jsem dělala synovi k narozeninám a vznikl díky Hanahcotton, která mi báječně radila. Recept sem dávám s jejím laskavým svolením, neboť recept na těsto a potahovou hmotu je její. Já jsem si jen těsto upravila na menší poměr. Tady jsou odkazy na její krásné stránky http://svatuskova-hanka.webgarden.cz/dorty + http://svatuskova-hanka.webgarden.cz/marcipan. Hanko děkuju ;-).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Potahovaný dort k narozeninám

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/my7R

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Potahovaný dort k narozeninám

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/my7R

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (37)

Krásný a vynikající dortík. Podle Vašeho receptu jsem se pustila do svého prvního dortíku. Měla jsem obavy jestli to zvládnu, ale díky skvělému postupu, který je napsaný přesně pro mě :D, takže i takové nemehlo jako já jsem to zvládla ;-) Vše se povedlo a chuťově je dortík skvělýýýý:yes:

picasaweb.google.com/m/viewer?fgl=true&pli=1#photo/103797553210749243619/5782165607952553377/5782166167082056818

Dekuji za recept, da se rict, ze jsem dort uspesne spatlala :) synovi k prvnim narozeninam... Je vyborny a sklid pochvalu, jen nechapu, ze mi od vcera porad prosakoval a vytekal zpod marcipanu :( a pak strasne ta potahovaci hmota lepila, nebylo mozne marcipan normalne rozvalet, ale pak ksem pod i nad dala folii a uz to slo. Asi to chce cvik.. Ale dort skutecne oproti kupovanemu chutnejsi o 100%. davam fotku, snad se podari zobrazit.
Jeste jednou diky :-p

nikoleta 2. 4. 2012 17:31
prosím o radu jak barvit potahovací hmotu chci mít černou to už jsem vyčetla jen nevím kdy barvit zda ještě v sypkém stavu nebo již zapracovaném kdy je hmota hotová a pak teprve obarvit.
děkuji

d::-) nějak nevím co tím myslíte. Jestli korpus jako takový, nebo už promazaný. Korpus stačí klasicky vychladlý (ale lze si ho upéct i den dopředu) a jestli myslíte korpus promazaný krémem, tak ten se musí nechat pořádně vychladit v lednici, jinak se bude při potahování hmotou "hýbat" a půjde potahová hmota špatně pokládat. Jinak pokud dort potáhnete hmotou, tak ozdoby lze lepit hned a pak uložit do chladu. A pečící papír používat nemusíte - stačí formu řádně vymazat tukem a vysypat hrubou moukou.

Ještě jeden dotaz je potřeba ten korpus nechat odložet přes noc?Protože mi zítra zbyde strašně moc malinko času a chtěl jsem to lepit hned a vychladit pa celkově dá se to nebo se s tím něco stane?Nejsem zkušený proto se ptm snad největší obavy mám toho aby se to nerozmočilo.A ještě menší dotaz je možno do pečící formy na dort jen vytřít tukem a vysypat moukou?Nemám pečíčí papír totiž.Děkuji za odpověď:-8

No byl jsem včera v kaufu a tam bohužel potravinářskou barvu nevedou ačkoliv jsem potřeboval červenou tak jsem ji tam nenašel tak jsem koupil jakousi barvu v tubě,ale hnědou tak uvidíme jak se s tím na dort bude malovat.Děkuji za rady opravdu si toho moc vážím chtěl bych to mít pro moji manželku perfektní tak doufejme,že se to povede.:-8

d:(neregi.):-), k tomu pečení - pokud si dáte pod těsto pečící papír, bude to jen ku prospěchu - těsto se pak lépe odděluje od spodního dílu formy. Když si dáváte těsto do formy, lehce ho rozhrňte do stran - při pečení se nevyboulí. Upečený korpus po vychladnutí obrátíte spodkem navrch a tam potíráte. Dort je pak na povrchu krásně hladký a rovný.
Jinak barvu v tubě neznám - používám práškové z drogerie Teta. Stojí pár korun a krásně se s nimi pracuje.

Tak jsem dneska sehnal barvu na barvení aby ta potahovana hmota byla barevna tak je nejaka v tube do hneda.Budu rd za kazdou radu.Chci se zeptat kdyz budu pect korpus a dam pod neho pecici papir zda je potrebny a další moji otázkou je na jakou stranu natírám krém zda na tu ktera se pekla a nebo na stranu kde byl pečíčí papír,přijdu si jako hlupák,že se ptám,ale opravdu chci to mít hezké a nechci to zkasit.Péct se bude v pátek.Děkuji zatim za radu

d: dneska jsem fotila postup na plnění krémem - také jsem použila do dortu krém tvarohový a udělala mantinely z máslového...takže pokud vydržíš, zítra budu potahovat a celý postup zkusím nafotit a vložit, pokud tedy vydržíš, snad ti to pomůže :-K

čistě bílý pravý marcipán neexistuje, jak píše Mirca, musel bys koupit profi potahovací hmotu (K2, Formix atd.), na netu je řada eshopů....nebo si udělat falešný marcipánový potah - to je jen sušené mléko, cukr moučka, med a mandlová tresť (ta nejjednodšší varianta bez pšeničného sirupu), barva je slonová, ne čistě bílá....

recept na něj http://www.toprecepty.cz/recept/16692-falesna-marc...

d:Tvarohový krém nemůžeš dát pod potahovací hmotu - roztopila by se ti - tvaroh obsahuje hodně vody...musel bys udělat mantinely z máslového krému ;-)

opravdu jako chlap se v tom nevyznam pecu poprve takze bych to chtel udelat co nejjednodusi.Moje predstava je ze bych chtel svetly korpus slepeny tvarohovým krémem a na to další korpus a ptažený asi tou potahovací hmotou,ale nejlepe abych si to vyrobil sám.Jenže asi se to zdá těžší,převážně s tou hmotou na ten dort.Chci něco aby to bylo chutné,ale zase né moc drahé,vzhledově hezké a aby to drželo tvar.Asi je to těžší než se zdá jen tiše závidím Vám všem kteří máte tak překrásné dorty.

aviaris:není...glukóza a pšeničný sirup jsou dvě rozdílné věci.Tedy alespoň se to tak prodává, i když si myslím že výroba a složení je velmi podobné a vyrábí se to s obilných škrobů, kde hlavní složkou je glukóza;-)
Každopádně oba tyto sirupy můžeš použít na výrobu falešné marcipánové hmoty :yes:

d:(neregi.):-) - Marcipán je cukrářská hmota, jejímž základem jsou oloupané a rozdrcené sladké mandle a cukr.
- Potahovací hmota (třeba Formix) přináší jednodušší a kvalitnější práci než s marcipánem, je hedvábná na dotyk.
Čistě bílá je spíš potahovací hmota a lze si jí zakoupit - třeba Formix,... a nebo si jí vyrobit a použít při výrobě bělobu. Záleží na vás...:-).

Dobrý den
Chtěl bych se zeptat zda mi můžete poradit chtěl bych manželce upéct dort jenže jsem ještě nikdy dort nepekl.Chtěl bych aby dort byl jednopatrový a s marcipaném.Jsem však zmatený když se píše hmota na potažení dortu a marcipán.Chtěl bych tam mít marcipán čistě bílý.Můžete mi prosím dát neco říct jaký je v tom rozdíl a popřípadě i recept.Děkuji:-)

je psenicny sirup glukoza?

Krasny dortik :-*takove mam moc rada a jsou hezke:yes::yes::yes:

Mirečko, ten je krásný! Já pekla v pátek synovi také k 8. narozeninám. Jiný, samozřejmě, ale tenhle si bodík určitě zaslouží :yes:;-) +21

Děkuju všem za milé komentíky:-K a doufám, že ho někdo i zkusí. Opět jsem to rozepsala tak, aby se podle receptu dalo postupovat, takže to vypadá složitě, ale až tak to není;-).
Výbušná:-) fotku oslavence Ti sem dodám;-).

Miszo:-) pšeničný sirup je poměrně běžně k dostání a nebo ti ho objednají (u nás v malém rodinném obchodě). Určitě lze i nahradit medem,ale potahová hmota pak převezme i tu barvu medu,takže není úplně bílá (to mám od Hanah:-8). Přidám Ti sem fotku toho,co jsem koupila já. Stál mě asi 30 Kč;-).
Papričko:-),Isahu:-) Vojta byl opravdu překvapený:-K a i dvojčata na kapříky otvírala pusinky a dělala jééé:-8:-)).

Mirčo opět nádhera.:-K:yes: Jsi šikovná:-) Hanahcotton má ty stránky bezvadné;-) Taky jsem si je uložila;-) Ten pšeničný sirup je běžně k dostání? Musí tam být? Nebo je možné ho vynechat;-)

:-O Mirčo to je krása:yes: zvládlas to perfektně:-K:-K

Krásnééé... mám ráda potahované dorty,sama si na ně netroufnu,ale koukám ráda,tvůj vypadá krásně..:yes::yes:

:-):yes:

To musel mít malý rybář radost :yes::yes::yes: Máš ho krásný +;-)

jeeej...a fotka oslavenca by nebola???...mne sa mirca vzdy velmi pacia tvoje mucniky, pretoze ich mas take krasne aj vo vnutry na reze...

Krása :-):-K:yes::yes::yes: +12

Tedy Miruško, ty jsi kouzelnice, úžasné:yes:

:-K:-K:-K

Krasne, +8 :yes::-*:-K

Tématické fráze:
recepty na dorty k narozeninám, potahovaný dort, potahované dorty, dorty k narozeninam, recept dorty k narozeninám, recept na marcipán n a potažení dortu, marcipánový dort k narozeninám pro rybáře, potahovaný dort recept, marcipánové dorty k narozeninám, recept na potahovaný dort, co upéct k narozeninám, peter shaffer, jaký dort k prvním narozeninám, dort k narozeninám, krém na potahovaný dort, krém do potahovaného dortu, recepty dorty k narozeninám, potahované dorty recept, marcipánový dort k narozeninám, potahované dorty recepty

Suroviny:
mouka hladká, prášek do pečiva, vejce, cukr moučkový, cukr vanilkový, olej, voda, kakao, máslo, pudink vanilkový, mléko, cukr krupice, mléko polotučné, cukr moučkový, sirup pšeničný, voda

Přidat fotografie receptu