Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Demikát - lahodná polévka z haluškovice

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Snadný

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 616 kJ /
864 kcal
Bílkoviny44,97 g
Tuky70,63 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 271 mg
Sodík 1,08 g
Sůl2,82 g
Sacharidy12,17 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do horkého vývaru z halušek vložíme rozmělněnou brynzu, cottage, pomazánkové máslo, šlehačku, pepř a mletý kmín a 10 minut povaříme. Krok 2: Prošleháváme metlou a hlídáme, aby polévka nevzkypěla. Krok 3: Poté podle chuti zahustíme jíškou nebo světlou jíškou instantní (nemusí být) a provaříme. Krok 4: Plátky slaniny opečeme na suché pánvi dokřupava a při servírování jimi poklademe povrch polévky. Na závěr posypeme nasekanou čerstvou petrželkou a krutony.

Zveřejněno 22. 9. 2010

Poznámka autorky Eliza

Recept pochází z výstřižku z jakéhosi poměrně nedávno publikovaného časopisu a je trochu upravený (pomazánkové máslo namísto původní zakysané smetany, například).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Demikát - lahodná polévka z haluškovice

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KQ5x

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Demikát - lahodná polévka z haluškovice

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KQ5x

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Tak ja z haluškovice robím demikát - bryndzovú polievku, alebo aj niečo ako falošnú držkovú, alebo cesnakovú polievku - zásmažka, do nej kopa cesnaku a mletej papriky, rozšľahať s haluškovicou, kopu majoránky...a nechať si trochu halušiek ako vložku. Boženkina babička by mala zo mňa i z teba radosť, takže bod dávam za ňu...

To znám velmi důvěrně...;-):-D

Elizo, brynza by určitě neprošla, ale takhle bych to mohla zkusit, co ti mí pažravci na to ;-) mně by chutnalo určitě (jooo :-8, studená, mléčná polévka - už tu chuť cítím :-8:-p). Po kom jsou ty děti tak konzervativní:-O:-8 - tipuji, že po exmanželovi (ostatně všechny divné vlastnosti mají po tatínkovi ;-):-D:-D:-D)

Ivi, dej místo brynzy jen cottage, pomazánkové máslo a šlehačku ve znásobeném poměru. Sice to nebude demikát, ale dobré to bude a nemusíš vylít ten dobrý, hustý, slaný vývar z halušek. Také je vhodné pár halušek uschovat a vložit je do polévky, nahradí celou večeři na druhý den...:-p

Elizo, díky za kulinářskou osvětu ;-), ten název mě zaujal, takže jsem si vygooglila, že "demikát = brynzová polévka" :-O bohužel, u nás brynza nenašla kromě mě své obdivovatele, takže ji asi nevyzkouším..ke své škodě :-( ale vypadá zajímavě :yes:

Je to opravdu výborné, pořád ji chodím usrkávat i zastudena...;-):-8. Doporučuji vyzkoušet. :-)

Eli, zase něco hodně extra:-p:yes:

Elizo, to je docela zajímavá polévka a až budu dělat halušky, tak jí prubnu;-) Máš toho 1.bodíka:yes:

Tématické fráze:
polévka z brynzy, demiklát, vývar z halušek, demitát, demikát-recept, polévka z vývaru z halušek, brynzova polevka demikat, polevka demiklat, polievka demikat, polévka z pomazankového másla, polievka z haluškovice, demikát cottage, vyvar z halušiek, recepty z brynzy, dimikat, recept na polevku z brynzy, polévka z halušek, polévka demyká, kuřecí demikát, název polévky z brynzi

Suroviny:
vývar z halušek, brynza, sýr cottage, pomazánkové máslo bez příchuti, smetana ke šlehání, slanina anglická, jíška, petrželka, pepř, kmín mletý

Přidat fotografie receptu