Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí tvaroh od babičky

S domácím tvarohem si dopřejete čerstvost a kvalitu. Na domácí tvaroh potřebujete jen pár věcí a jeho příprava vás až překvapí, jak je snadná. A navíc se z téhle mléčné pochoutky dají připravit skvělé pomazánky.

Hodnocení receptu je 4,9 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

tejaja tejaja

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 15 min Bez doby odkapávání syrovátky

45 min (30 min příprava + 15 min tepelná úprava, Bez doby odkapávání syrovátky)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 103 kJ /
981 kcal
Bílkoviny71,40 g
Tuky31,50 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 126 mg
Sodík 840 mg
Sůl2,10 g
Sacharidy102,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mlieko vylejeme do hrnca a necháme skysnúť na pevné kyslé mlieko. Vlejeme doň 100 ml sladkého mlieka a privedieme k varu. Krok 2: Keď sa začne mlieko zrážať, zlejeme ho do cedníka vyloženého gázou. Konce gázy zviažeme šnúrkou a necháme odtiecť. Čím dlhšie tvaroh necháme odtiecť, tým je tvrdší. Krok 3: Pokiaľ chceme tvrdý tvaroh, zahrievame len kyslé mlieko, sladké neprilievame.

TIP: Jak udělat domácí tvaroh

Zveřejněno 23. 9. 2010

Poznámka autorky tejaja

Na tvaroh sa nehodí odstredené, nízkotučné ani trvanlivé mlieko, najlepšie je domáce alebo z mliečnych expresov.

Syrovátku nevylejeme, ale buď vypijeme priamo alebo použijeme na varenie, pri výrobe chleba a pod.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí tvaroh od babičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9gOD

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí tvaroh od babičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9gOD

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (45)

Pajaja: Přidávám i email, na případnou komunikaci: ujedmed@seznam.cz. Děkuji

Pajaja: Dobrý den Pajajo, chci se zeptat, jestli by bylo možné od Vás očkovací (kefírovou Tibetskou) houbičku koupit? Pořád se mi nedaří jí sehnat. Děkuji za odpověď. Vlčák

Dobrý den, dostala jsem od sestry domácí mlíko a zkyslo mi. Jestli to chápu dobře, tak bych měla dát do toho mlíka 1 dl sladkého mlíka a přivést k varu..

Katka: Áno, chápeš dobre. To sladké mlieko sa pridáva preto, aby tvaroh nebol po odkvapaní príliš tvrdý.

Din Don: To je možné, ale moja babička o nijakom syridle nechyrovala a takto sme tvaroh robili vždy. Teraz už nerobím, som pohodlná, kúpim. Len keď sa mi zvýši viac mlieka, tak ho urobím. :-D Ostatne, syrovátku predsa nevylejem, ale použijem, takže nazmar nevyjde nič. ;-)

Dozvěděl jsem se že za použití siřidla je výtěžnost u tvarohu z kozího mléka cca 10-12% a z kravského cca 15-18%. Ovšem nevím jak je to při převodu na váhu tvarohu.

Maruška: můžete kokosové mléko? Já zkušenosti takto nemám, ale třeba by šlo kravské mléko nahradit kokosovým, jinak fakt netuším

Prosím, nemáte někdo zkušenost s výrobou "ovesného tvarohu"??? Nebo pokud by šel třeba rýžový, jáhlový... Mléko, ořechy/mandle, sóju, pohanku... nemůžeme. Předem děkuji za tipy, rady

Hanča: Chápete dobre. :-) Tá trocha sladkého mlieka sa pridáva len kvôli tomu, aby tvaroh nebol veľmi tvrdý. Tvrdosť tvarohu závisí aj od toho, ako ho necháte vyzrážať ( je to ako u smženica, kratší čas, mäkšia smaženica ) a tiež od dĺžky šasu, počas ktorého necháte hrudku tvarohu otiecť od syrovátky.
S tou pasterizáciou neviem. Pasterizácia znamená ohriatie mlieka na 72-85°C počas 15 a menej sekúnd, pri ultravysokom ohreve len 1-2 sek, čo si v domácich podmienkach neviem dosť dobre predstaviť. Pri pasterizácii sa likvidujú mikroorganizmy, ale všetky, aj tie, ktoré náš organizmus potrebuje. A kde nie sú mikroorganizmy, nič nemôže skysnúť. Trvanlivé mlieko vám neskysne, skazí sa. Takže nerobiť pokusy, nechať klasicky skysnúť mlieko. :-);-)
Držím prsty, nech sa podarí.:-)

tejaja: Moc děkuji za radu. :-):-K Mléko už se sráží, dnes se z něj pokusím udělat tvaroh. :-) Jestli to chápu dobře, tak do něj přidám trochu obyčejného mléka, přivedu k varu a ihned přendám do gázy na cedník?
A ještě mám poslední otázečka na Vás.... ;-) Nevíte, proč se v jiném receptu píše, že se má zkysnuté mléko ohřát jen na 65 stupňů, a ještě se musí pasterizovat předtím, než se nechá v hrnci zkysnout?

Hanča: môžete, vylejte do nejakej nádoby, aj tú smotanu, čo sa usadila a nechajte mlieko skysnúť. Ak je mlieko už kyselkavé, zajtra ho máte kyslé. :-);-)

Mám doma v lednici asi pátý den domácí kravské mléko. Nějak jsem na něj zapomněla a je takové kyselkavé, okolo láhve je usazená smetana.... Mohu z tohot mléka ještě udělat tvaroh? Nebo už to mléko nijak nevyužiju? Děkuji za odpověď.

Ondra: nemá, podstatné je teplo...zakrýva sa skôr z toho dôvodu, aby do mlieka niečo nespadlo, prach, smietka a pod.;-)

Dobře. Děkuji ;)

Ondra: Fakt nemá, jen to nechat v běžné teplotě třeba na lince. Jo a záleží na kvalitě mléka, jak píše tejajka, to jediné to ovlivní

Takže na kysnutí mléka to nemá vliv?

Tématické fráze:
domácí tvaroh, domácí tvaroh z kravského mléka, jak udelat domaci tvaroh, sladký tvaroh, jak udělat sladký tvaroh, jak udelat z mleka tvaroh, tvaroh na sladko, sladky tvaroh recept, kuchařka pro začátečníky, jak udělat tvaroh, tvaroh, domácí tvaroh recept, jak vyrobit tvaroh, recept na sladky tvaroh, hořký tvaroh, recepty z tvarohu, recept na domácí tvaroh, obklady z tvarohu, recepty pro začátečníky, tvaroh na obličej

Suroviny:
mléko, mléko

Přidat fotografie receptu