Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Václavky na smetaně

Václavky na smetaně jsou lahodným pokrmem pro milovníky houbových specialit. Jemně povařené václavky v krémové smetanové omáčce vytvářejí bohatou a plnou chuť, kterou ocení každý gurmán. Lze podávat s knedlíkem, těstovinami či pečivem a přinášejí na stůl kousek lesa v každém soustu.

Hodnocení receptu je 4,6 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

eva hubova eva hubova

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 309 kJ /
1 269 kcal
Bílkoviny21,72 g
Tuky101,88 g
Vláknina21,67 g
Cholesterol 309 mg
Sodík 445 mg
Sůl1,26 g
Sacharidy55,41 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Václavky očistíme, nakrájíme, propláchneme, dáme do hrnce s vařící vodou a 1 minutu povaříme. Nalejeme do sítka a ještě jednou propláchneme. Krok 2: Máslo rozpustíme, přidáme papriku, krátce orestujeme, zalejeme asi 300 ml vody a přidáme propláchnuté václavky. Krok 3: Přidáme bujón, mírně osolíme, přikryjeme a dusíme 20 minut. Během dušení doléváme vypařenou vodu. Krok 4: Po změknutí hub přilejeme vodu (asi 1300 ml), povaříme, přidáme smetanu a zahustíme škrobem rozmíchaným v trošce vody. Dochutíme citronovou šťávou, cukrem a dosolíme. Podáváme s chlebem.

TIP: Co uvařit z václavek - rady pro začátečníky

Zveřejněno 25. 9. 2010

Poznámka autorky eva hubova

Recept je z časopisu Reva asi 20 let.

Původní recept je bez udání množství surovin.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Václavky na smetaně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/l7Xg

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Václavky na smetaně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/l7Xg

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

Ďakujem za super recept :-p:yes:

Ivi,díky za foto a jsem ráda chutnalo:-))

Evičko, dneska byla polévka k obědu a byla výborná, jen jsem přidala na kostičky nakrájenou bramboru. Letí ti fotka, bodík letěl již dříve, děkuji:-K

Václavky se opravdu musí dobře tepelně upravit, jsou hůře stravitelné, ale výborné. Guláš z nich je delikatesa:-p:-p

Spageto já jsem zadala vaclavky a ukázaly se mi 3 recepty,to mě nenapadlo dát jen vaclav:-))no zas jsem jako začátečník chytřejší,díky:-))
Magdalenko,já zatím 40 let bez problémů a tenkrát by mě to ani nenapadlo že mi může být zle:-Dale kolegyně z práce roky je sbírala a jednou se jí tam dostal podobný hřib,ona i chlap křeče a střevní potíže 2 dny a zkušená houbařka:-))taky je nakládám do octu a diky za tip kam je přidat,jen aby rostly:-))

Receptík pekný, Evi, ako vždy...+
Ja som podpňovky iba nakladala do octu a robila som knedlíky - povarené, posekané do zemiakového cesta, uvariť a s osmaženou cibuľkou. A kdesi mám recept na podpňovky nakladané s kapustou - zelím, nastrúhaná kapusta s povarenými hubami a nakladač, klasický spôsob konzervovania.
Teraz som sa zapozerala do svojej hubárskej knihy a tam píšu, že václavky = podpňovky za surova spôsobujú tráviace ťažkosti, niektorým jedincom aj dôkladne tepelne upravená huba. Predpokladá sa, že niektorý z druhov podpňoviek, môže byť mierne jedovatý. Ohraničenie a taxonomické zhodnotenie týchto druhov nie je ešte definitívne...

Ja patrím k jedincom, ktorým zatiaľ podpňovka neublížila. Takže zbieram veselo ďalej.

Evi - jenom tady, když si do rozšířeného vyhledavače zadáš václav - vyjede ti 11 receptů.;-)

Bibinko máš pravdu že na václavky nejsou skoro žádné recepty.Někde mám recept vystřižený z nějakých novin na václavkové knedlíky a guláš,budu to muset pohledat.Ale nejraději je mám usmažené na másle do skoro připálena bez vajíček s chlebem,ty můžu každý den už dětství.:-p
Měli jsme sousedku pocházela z Ruska a ta je navlékala na niť,takové korále z toho dělala a sušila to pověšené nad sporákem v kuchyni,když jsme k ní přišli tak celý dům voněl houbami.Dávala to do krup a pohanky a s něčím zapékala v troubě:-))

Já václavky miluju v jakékoli podobě:-*:-*, jinak Bibi - já ti budu taky oponovat - z václavek je lepší polívka než ze špiček a víš proč? Protože můj muž špičky prostě nesbírá a nemám absolutně možnost to porovnat :-D:-D:-D Jinak souhlasím, na václavky je spousta receptů, málokdo je ale dělá jinak než zaváří nakyselo, což byl i případ mého drahého, který zíral, co se z nich dá dělat....
:yes:

Evi, mám několik Houbových kuchařek a Atlasů a nikde není psán z václavek žádný recept, jen naložené;-) Houby jsou to tužší, tak proč by z nich nemohly být různé guláše ap. Dávám ti 5.bod:yes:

Tejajo, malinko ti budu oponovat, nejlepší polévka, co se hub týče je ze špiček, mají takovou hovězí chuť a je to uváděné i v knížkách a můžu to potvrdit;-)

Jani,sama jsem byla překvapena že u souseda celý pařez václavek a bylo dlouho sucho:-))
Holky všem díky:-))

Ha, už je to tady!!! Václavky!! No, snad nějaké budou, rozpršelo se nám..:yes: Jo, je z nich vynikající guláš!!:-p

Evi, kéž bych měla václavky, byly by dneska v nedělní polévce, bodík už je na cestě:yes:

Podpňovky ( václavky ) sú najlepšie huby na polievku, ale aj iné jedlá. Sú voňavé a veľmi chutné. ;-) Díky za recept :-D;-)

Jsou trochu tuhší,ale lišky jsou víc tuhé,ty krajím úplně na maličké kousíčky:-))a díky za:yes:

Evo, václavky jsem nikdy takto upravované nejedla, znám je jen nakládané...to jsou pak stejně pevnější, asi jako lišky, že?

Tématické fráze:
vaclavky, jak dlouho vařit václavky, václavky recept, václavky recepty, recepty na václavky, nakládané václavky, recepty na houby václavky, václavka obecná recept, václavky nakládané, příprava václavek, recept vaclavky, recept na vaclavky, recepty z vaclavek, recepty z hub vaclavky, jak upravit vaclavky, jedlé houby václavka recepty, houby václavky, polévka z václavek, omacka z vaclavek, václavky příprava

Suroviny:
houby václavky, smetana na vaření, máslo, bujón drůbeží, paprika sušená sladká, škrob kukuřičný, šťáva citronová, cukr moučkový, sůl

Přidat fotografie receptu