Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karamel z mikrovnky

Příprava karamelu není náročná na suroviny, o to více péče vyžaduje samotná příprava. Důležitá je neustálá kontrola. Přeměna cukru na karamel je velmi rychlá, proto je nutné celý proces sledovat.

Hodnocení receptu je 5,0 (30×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hella Hella

Snadný

Doba přípravy 18 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 3 min

18 min (15 min příprava + 3 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 092 kJ /
261 kcal
Bílkoviny0,06 g
Tuky6,56 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 20 mg
Sodík 0 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy50,41 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cukr nasypeme na talíř, polijeme 1 lžící vody a 3 minuty vlníme na plný výkon (750 °C). Máme-li u trouby vyšší výkon, pak snížíme uvedenou dobu. Raději ale u trouby hlídáme, aby cukr příliš neztmavnul. Krok 2: Podle libosti můžeme přidat máslo a citronovou šťávu. To zabrání tomu, aby karamel po zchladnutí ztvrdnul. Krok 3: Pokud ho potřebujeme v tuhé formě (např. chceme rozdrtit na griliáš), nalijeme ho pak na alobal nebo pečicí papír potřený olejem (nebo máslem) a necháme vychladnout. Krok 4: Je možno vylepšit ještě tím, že na talíř rovnou položíme pečicí papír a na něj nasypeme cukr a pak dáme do mikrovnky.

Zveřejněno 28. 9. 2010

Poznámka autorky Hella

Nenahrazujte bílý cukr třtinovým, medem nebo jakýmkoliv sirupem. Nefungovalo by to. Nenechávejte cukr zhnědnout moc. Chutnal by pak spáleně. Správná barva je zlatavě medová.

Toto je ideální způsob vaření karamelu pro všechny, které se ho dosud bojí! Vždyť je tady tolik dobrých receptů s karamelem.

Použité nádobí dáme odmočit do studené vody a za chvilku ho máme čisté.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Karamel z mikrovnky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nO6E

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Karamel z mikrovnky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nO6E

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (30)

Bezvadný, ale lepší než talíř je hrnek, protože má rovné dno a karamel se začne tvořit rovnoměrně. Na 800W jsem to dělala 2:15 a pak do toho hodila kostku citronu (jak jsou takové ty sáčky na výrobu ledu), vznikla hmota o hustotě medu, kterou jsem následně ozdobila pudinkové poháry, teď už jen čekám co na to zbytek rodiny:-D:-D

Dnes jsem to také zkoušel, nikoliv přesně podle ingrediencí. Trochu cukru, trochu vody a citrusové šťávy a povedlo se to. Po třech minutách jsem to promíchal, bylo to žluté, tak jsem to tam dal ještě na necelou minutu. Pozor, talíř je horký:-!

Myslím, že to není úplně pitomý recept...:-))
Právě jsem to zkusil...
Podařilo se...
No, skoro se podařilo...
Ke konci je to potřeba hlídat - na talíři to jaksi nebylo ve stejnoměrné vrstvě a na jedné straně se to po 2´36´´ začalo pálit a než jsem to vyndal z MW tak už se málem spustil požární alarm, jak bylo v kuchyni bílo. Stihl jsem "TO" spálené s "TÍM" nespáleným na talíři promísit, vylít na plech a ve výsledku je to tak akorát:-))
Takže: HLÍDAT!

Veronika:Jen aby to nebyl talíř z NDR.....plastový. Jsi husa

Marie:
Taková ženská nepatří do kuchyně. Karamel je tak tvrdý - nebo měkký, jak se naředí. Hloupá ženská, která všechno skazí, s ničím si neví rady a ještě kritizuje - chudák manžel, chudáci děti!

No tak já jsem upřímně zklamaná...karamel jsem vyzkoušela - talíř nepraskl a karamel se udělal, ale chuťově je vyloženě hnusný a i po přidání másla a citr. šťávy je po ztuhnutí tvrdý jako kámen. Jediné co opravdu kladně hodnotím je ten tip na umytí talíře. Už jsem se s ním loučila, ale studená voda opravdu perfektně zabrala. Teď mě mrzí, že mám tři ze šesti pudinků zkažených hnusným \"karamelem\" a nebudou se dát jíst - leda pokud člověk umí kousat kamení....;-(

Karamel z mikrovlnky jsem zkoušela, mohla jsem vlnit i 10 minut, ale karamel se stejně neudělal!!:-//:no:Navíc talíř, který byl přímo do mikrovlnky se mi celý roztekl..;-(

Aneta:jooo:-O:-?:-?:-? a proč:-?:-? něco se nepovedlo:-?:-?

To je zvěrstvo... Jedním slovem zvěrstvo...

Heli, tak jsem udělala tvůj karamel v MT - spíš z nedostatku času než, že bych se bála. Super nápad :yes::yes::yes: a šup s ním do rajský :-p:-p:-p
Jozapomněla jsem dodat, že jsem karamel udělala z diacukru FAN na bázi aspartámu

:-OTak tahle príma vychytávka mi také nějak unikla:-*+22:yes:

Nenapadlo mě psát do receptu, že do mikrovnky je potřeba použít talíř, který mikrovnku snáší.

:no:;-(:-(

mě ten talíř praskl po 2 minutách :-(;-(

Tak tento recept mi nějak unikl.Určitě vyzkouším co nejdříve:yes::-K

Tématické fráze:
ozdoby z karamelu, karamel, karamel recept, karamel v mikrovlnce, mekky karamel, recept na karamel, karamel z mikrovlnky, domaci karamel, karamel z cukru, vareni karamelu, tvrdy karamel, ozdoba z karamelu, měkký karamel recept, karamel ozdoby, karamel na ozdoby, jak dělat karamel, recept karamel, recept na měkký karamel, domaci mekky karamel, karamely recept

Suroviny:
cukr krystal, máslo, šťáva citronová

Přidat fotografie receptu