Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krkonošské kuře s bramborovými noky

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

smukoo smukoo

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 685 kJ /
3 271 kcal
Bílkoviny107,26 g
Tuky162,81 g
Vláknina28,40 g
Cholesterol 774 mg
Sodík 3,32 g
Sůl7,71 g
Sacharidy329,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Uzené maso nakrájejte na malé kousky (kostičky) a na troše oleje restujte v kastrůlku asi 5 minut. Až uzené pustí šťávu, přidejte dobře okapané zelí, promíchejte a dalších 5 minut duste. Podle chuti opatrně osolte nebo přidejte i trochu cukru, nemáte-li rádi zelí moc kyselé. Pak směs odstavte a nechte vychladnout. Krok 2: Kuře vně i uvnitř nasolte a pak jej naplňte vychladlou směsí zelí a uzeného. Zbylou směs můžete napěchovat pod kůži – mezi stehny a hrudí nařízněte malý otvor a směs tudy prstem vtlačte pod kůži kuřete, kam se dá. Nakonec nezapomeňte uzavřít otvory třeba párátkem. Krok 3: Pokud jste zvolili jen stehna (a ne kuře vcelku), směs napěchujte pod kůži jednotlivých porcí. Na vnější straně stehýnka lehce kůži nadzvedněte a směs tam napěchujte. Nebojte se, bude to držet, jen musíte být trochu opatrní, abyste kůži neodtrhli při plnění příliš. Krok 4: Poté kuře dejte do pekáče, poklaďte plátky másla (na jednotlivých porcích drží o něco lépe) – nešetřete jím. Nakonec to celé hustě posypte celým kmínem, opravdu dostatečně, tvoří spolu s máslem hlavní chuť pokrmu. Krok 5: Pečte v troubě jak jste zvyklí. Ideálně při teplotě 180°C, dokud není kuře upečené, což je zhruba hodina nebo o něco víc. Ale raději to vyzkoušejte zapíchnutím párátka do stehna poblíž kloubu, vytéká-li průhledná (ne krvavá) šťáva, je hotovo. Krok 6: Noky: Uvařené brambory necháme chvíli vychladnout, nemusí být ani úplně studené. Pak je dobře rozmačkáme a přidáme vejce, trochu soli a vmícháme hrubou mouku. Vypracujeme těsto bez hrudek, malé kousky brambor nejsou na škodu. Necháme ho chviličku odpočinout, to se nám akorát začne vařit voda v hrnci, ve které noky uvaříme. Krok 7: Lžící (dvěma to jde líp) z těsta vykrajujeme menší noky a vaříme je v trochu osolené vodě asi 10–12 minut, podle velikosti noků. Jakmile vyplavou, chybí jim tak 2–3 minuty a jsou hotové. Místo lžící vykrajovaných noků můžete klidně tvarovat malé knedlíčky, kuličky o průměru zhruba 4 centimetry. Namočte si ale předtím ruce ve studené vodě, jde to pak o poznání lépe. Uvařené noky nechte na sítku okapat. Krok 8: A teď už nezbývá, než jídlo naservírovat. Celé kuře nejdříve opatrně (nejlépe nůžkama na drůbež) rozpulte a pak každou půlku ještě rozdělte na další dvě porce. U samostatných stehýnek vám tato činnost odpadá a můžete rovnou servírovat. Jedna porce masa se zelím a vedle pár noků, které lehce pokapete vypečenou máslovou šťávou.

Zveřejněno 1. 10. 2010

Poznámka autora smukoo

Tento recept mi došiel do mailu a ani neviem, kto mi ho poslal. Pretože je to fakt bomba a tu v receptoch nie je, tak som sa rozhodol, že ho sem pridám. Ak niekto pozná autora, nech mi napíše, ja to tu potom rád uvediem. Inak ja k tomu používam zemiaky.

Toto, skoro až slavnostní jídlo, se může směle zařadit mezi skvosty české kuchyně jako je vepřo-knedlo-zelo nebo svíčková na smetaně. Není to sice žádná lahůdka pro vegetariány a také dietolog by zaplakal, ale kdo by odolal krásně vypečenému máslovému kuřátku plněnému červeným zelím s uzeninou a k tomu po domácku vyrobené bramborové noky. Navíc tento recept určitě k plné spokojenosti zvládne i méně zkušený kuchař či kuchařinka.

Tento recept, který si okamžitě moje manželka zamilovala a ustavičně mi jej předhazuje, jsem před léty objevil v jedné brožurce. Myslím, že to byla taková zdarma brožurka, co dávala Tescoma v každém obchodě s kuchyňskými doplňky. To je ale úplně jedno. Hlavně, že to je skvělé papání a navíc i působí tak nějak honosně, takže se určitě nemusíte stydět jej uvařit jako součást slavnostního či nedělního menu. Jídlo je to dosti vydatné a také více mastné (vzhledem k množství použitého másla), ale kombinace másla a kmínu je na této pečeni dokonalá. Pokrm můžete připravit jak z celého kuřete, což je doporučený postup, a nebo také z jednotlivých stehen. K tomu buď doporučované bramborové noky, ale nic nezkazíte klasickým bramborovým knedlíkem a ani jiné varianty (baj i kobzole) nevylučuji.

Skvělý nedělní oběd, a až to vyzkoušíte, napište jak vám to chutnalo. Přeju vám dobrou chuť.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Krkonošské kuře s bramborovými noky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5Lwv

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Krkonošské kuře s bramborovými noky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5Lwv

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

<3naprostá lahůdka,vyzkoušeno a pochvala taky byla;-)

Richarde, to musí být fakt bomba. :-p :-p :-p. Recept ukládám a už vím co budu o Vánocích (mezi svátky) vařit.:yes: Kuře na zelí (hlávkovým i kysaným) dělávám, ale s červeným zelím a uzeným jsem ho ještě nedělala - neplnila. Kuře dost často plním pod kůži, (ale klasickou-rohlíkovou náplní) a doma tomu říkáme kuře jako prase. Teď bude obměna. Již se těším a posílám za bezva recept +9.:yes: :-p :yes:

teda to bude dobrota:-))jsem z KRKOKONOŠ a neznám:-8určitě,ale udělám:yes:

Richarde, tento recept jsem viděla před asi 5 roky na TV Prima v pořadu Prima vařečka a vařil jej Vladimír Čech. Hned jsem to pak zkoušela a vím, že kuře bylo super!! Díky za připomenutí a samozřejmě ti posílám bod:yes:+

Super nedělní oběd...:yes::-p Jen ty noky jsem už nezvládla, tak byl kupovaný knedlík - bramborový ;-). Posílám fotky a bod. :-)

Ja som ten recept dostal do môjho emailu na Pokeci.sk od mne neznámeho človeka, a bol v češtine. Bohu žiaľ nie je tam uvedený autor, bo rád by som mu prejavil veľkú poklonu. Je to bomba, aj podľa mojich dvoch, ktorí by to chceli takmer denne. Ale pre obmenu to robievam aj so zemiakmi a vyskúšam aj s knedľou.

Vyčerpávající komentář.;-)Recept super.:yes::yes:

Rišo, ty po česky?:-O Dost dobrý recept!!:yes:

Hmmm, to vypadá nádherně, hned bych si dala, fotečka by nějaká nebyla :-):yes:

Tématické fráze:
noky, recepty s bramborovými noky, krkonošská jídla, bramborové noky recept, jídla s bramborovými noky, krkonošská směs, bramborové noky se zelím, cele kure recepty, noky tescoma s chuti, nedělní kuře, vareni a peceni po domacku, krkonošské recepty, jídla s noky, krkonošská kuchyně, recept s bramborovými noky, s bramborovými noky, cele kuře, kuře na zelí, plněné kuře kysaným zelím, pečené kuře plněné zelím vladimíra čecha

Suroviny:
kuře, krkovice uzená, zelí sterilované červené, máslo, olej, sůl, kmín celý, brambory, mouka hrubá, vejce

Přidat fotografie receptu