Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nakládané zelí

Nakládané zelí je jednou z tradičních příloh v tuzemských domácnostech. Je plné vitamínů a antioxidantů. Chutná výtečně jen tak samotné, ale je také výborným základem pro zelňačku nebo segedínský guláš.

Hodnocení receptu je 4,1 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cvrnda cvrnda

Snadný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 15 min + 24 hodin odležení

75 min (60 min příprava + 15 min tepelná úprava, + 24 hodin odležení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 892 kJ /
3 321 kcal
Bílkoviny167,13 g
Tuky23,51 g
Vláknina291,45 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 81,68 g
Sůl200,00 g
Sacharidy471,55 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve si připravíme nálev, který je potřeba nechat vychladit. Vodu převaříme a přidáme do ní sladidlo a sůl. Krátce povaříme, vlijeme ocet a necháme přejít varem. Stáhneme z ohně a necháme vychladnout. Krok 2: Omyté zelí očistíme a nakrouháme. Do mísy s nakrouhaným zelím vložíme na hrubší plátky nakrájenou cibuli, přidáme kmín a zasypeme pyrosiřičitanem, aby zelí nezešedlo. Krok 3: Vše důkladně promícháme a zalijeme vychlazeným nálevem. Za občasného promíchání necháme odležet 24 hodin. Krok 4: Odleželé zelí plníme do čistých sklenic. Hrdla sklenic dobře otřeme a dobře zavíčkujeme čistými víčky. Krok 5: Hotové naplněné sklenice uskladníme v temnu a chladu bez sterilování.

TIP: Kysané zelí - zdroj vitamínu C

Zveřejněno 6. 10. 2010

Poznámka autora cvrnda

Můžete plnit i do větší sklenice nebo do hliněného kameňáku a postupně pak zelí odebírat. Pozor na čisté ruce a naběračky z důvodu rizika zanesení plísně.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nakládané zelí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WqvJ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nakládané zelí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WqvJ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Něco jsem udělala asi špatně, protože mi to zeli začalo bublat jak je smíchané na těch 24 hodin na uležení. Myslim, že kvasit nemá. Mám to vyhodit? Co jsem pokazila? Poradíte mi? Dekuji

Omlouvám se,na ocet jsem zapoměl. Děkuji za upozornění.

Ahoj,chci tohle zelíčko udělat a chci se zeptat ocet se tam nedává? :-Ohttp://www.toprecepty.cz/recept/15133-nakladane-ze...

pranvera: škoda že nečtete ingredience

smukoo: veď je tam napísané : ...plníme do sklenic...
Poznámka je vysvetľujúca, že nemusia to byť 7 dl fľaše, to snáď je pochopiteľné...:-S

... nejak veľa zelí na jeden pohár!!!!

Láďo, nešla by ta fotka otočit? :-)) Jinak proč ne, já pyrosiřičitan draselný ani neznám;-):yes:

také dělámea,el do zeláku:yes::yes::yes:

Popri kvasenej kapuste, robím vždy aj takúto. Chuťove je iná ako kvasená, je šalátovejšia. Tým, že dlho vydrží, sa dá použiť neskôr namiesto kvasenej, keď už sa tá minula. Máme ju veľmi radi a skutočne tá kávová lyžička chémie, by nemala tak škodiť /nie som chemik/, ovšem nikdy sa nedá vedieť, keď kúpime v obchode, ako bola kvasená.

Sladkokyselé zelí nakládám taky, ale steriluju ho, chemický způsob uchovávání potravin v domácnostech už se opouští právě pro jeho sporné důsledky. Ale každý ať si dělá podle svého ;-)

Naše babička i toto zelí dělá každý rok od pradávna a je úplně jiné než kysané zelí nebo sterilované zelí. Právě ten pyrosiřičitan tomu dá jinou výbornou nezaměnitelnou chuť a je křupavé. Také malá zarovnaná kávová lžička na 10 kg zelí není nic.
Dávám bod, protože zelíčko je super. :yes:;-)

ano je jistě zdravější kysané ale k něčemu mam raději sladkokyselé a da se jíst i jako salát da se i kombinovat i s tím kysaným a opravdu neni třeba sterilizovat

Spagi, mluvíš mi z duše, zrovna jsem chtěla napsat, že bych to zelí raději sterilovala ;-):yes:

Pyrosiřičitan bych nepoužila. Může být přičinou alergie a myslím že chemie je kolem nás dost, je lepší využít vlastního kysání zelí, určitě to je zdravější.

Tématické fráze:
nakládané zelí, nakládané zelí recept, nakládané kysané zelí recepty, recept na nakládané zelí, recept na nakladane kysané zelí, domácí nakládané zelí, nakládané zelí do zeláku, recept na domácí nakládané zelí, sterilizace zelí, zeli nakladané, kysané zelí do zeláku, nakládáné kysané zelí, nakládané zelí do sklenic, kysané zelí nakládání, nakládané kyselé zelí, jak sterilizovat zeli, nakladani zeli, recept nakladane zeli, nakládané zelí v zeláku, nakládané domácí kysané zelí recept

Suroviny:
zelí, cibule, kmín celý, voda, ocet, sůl, sacharin, pyrosiřičitan draselný

Přidat fotografie receptu