Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houby ve slaném nálevu podle Marty

Nasbírali jste doslova hromadu hub a nevíte co s nimi? Vyzkoušejte je zavařit ve slaném nálevu. Sklenice hub zajisté přijde vhod nejen za dlouhých zimních večerů. Pokud k houbám přidáte i koření, máte hotovou směs do omáčky raz dva.

Hodnocení receptu je 4,6 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Nadja Nadja

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 30 min

40 min (10 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Houby očistíme, maličké necháme vcelku, větší nakrájíme na kousky. Vhodíme je do osolené vroucí vody a 10 minut povaříme. Potom přecedíme a propláchneme studenou vodou (aby se odstranil vzniklý šlem). Krok 2: Naplníme do skleniček, zalijeme studenou vodou, přidáme trochu soli, uzavřeme víčkem a dáme sterilovat. Krok 3: Sklenky vložíme do studené vody a pak mírným varem vaříme asi 20 minut na 80 °C. Skleničky v hrnci ponecháme až do vychladnutí.

TIP: Osvědčené recepty na sterilované houby

Zveřejněno 12. 10. 2010

Poznámka autorky Nadja

Skleničky používám šroubovací od marmelád, od tatarky apod. Pro tuto úpravu použijeme pouze houby tvrdé, měkčí raději spotřebujeme nebo dáme sušit. Takto naložené houby můžeme použít jako čerstvé na všechny způsoby úpravy, např. na polévku, smaženici, do rizota, do fleků, na karbanátky, do omáčky, na guláš, pod maso atd. Zavářet můžeme houby jednodruhové i ve směsi. Pokud chci houby mít už připravené na omáčku, tak je vařím již s kořením (bobkový list, nové koření, celý pepř, hřebíček) a toto koření rozdělím i do skleniček.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Houby ve slaném nálevu podle Marty

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R1DL

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Houby ve slaném nálevu podle Marty

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R1DL

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (17)

keijei: na škodu to určitě nebude, ale vaří se 2x - 10 minut v osolené vodě a 20 minut sterilace a houby se mi nekazily. Jak je to s enzymy, nevím. ;-)

keijei: 20 min. vařit a pak je nechám ochladit a do sáčku viz mrazák, v pohodě až do jara, já už nezavařuji, pokud do nejde hned zpracovat na vaření, tak to musíme <3

Neměly by se takto připravované houby vařit 2x? Uvolněné enzymy to totiž mohou kompletně zabít. Já převařuji vždy ještě po 48 hodinách 1 hodinu mírným varem.

Petronela 6. 9. 2017 05:46
Prosím, mám dotaz: vhodné uchovávání již hotových sterilizovaných sklenic je např. ve špajzu? Nebo raději v lednici? Díky.

Petronela: Přesně tak, jak píše Simča.
:-8 Símo, děkuji.

Zobrazit starší odpověď

Dobrý den. Zavařovala jsem žampiony ve slaném nálevu. Předem jsem je nepovařila. Voda mi ve sklenici trochu zežloutla . Musím žampiony napřed povařit? Prosím poraďte. Moc děkuji Alena

Nadja: Moc Vám děkuji za odpoověď.

Zobrazit starší odpověď

Petr Jelen: jednoduché - propláchnout proudem vody

Petr Jelen 18. 9. 2013 13:00
Mám prosbu, nevíte, prosím vás, jak by se dalo zbavit příliš velké slanosti již zavařených hub ve sklenici. Byl použit koupený nálev v litrovém balení a je to příšerné. Je mi líto vše vyhodit. Děkuji a můžete-li napište mi prosím na můj soukromý e-mail : petrjelen@centrum.cz

Moc děkuji za případnou pomoc.

magdalenka: určitě se bude hodit v létě. Snad porostou.

Škoda, že som tento recept objavila až teraz...:yes:

Tak jsem právě ve fázi zavařování a už se těším, až v zimě uděláme rizoto a omáčky.....moc děkuji za receptík :yes:

Spagetko, množství soli je těžko definovatelné, protože nedělám nálev, ale do každé naplněné skleničky dám trochu, tak na špičku lžičky. Jde o to, aby houby byly slané jenom tolik, aby se po otevření daly bez proplachování konzumovat - doplnila jsem do receptu.

Toto není špatný nápad,hlavně pro ty co už mají mrazáky nacpané houbami,jelikož letos byla velká úroda.;-):-KA soli,jak vidno jen trochu,to se asi těžko dá určit.:-K+1 :yes:

Nadi - určitě nesuším měkké houby!!!!Navíc - nezkušený kuchař se tě zeptá, kolik soli na kolik vody? Údaj - jako na polévku je dost zavádějící...;-)

Tématické fráze:
zavařování hub, nálev na zavařování hub, zavařování žampionů, zavařujeme houby, zavařování hub recept, houby v soli, houby naložené v soli, zavařené žampiony, nálev na žampiony, zavařování hub recepty, naložené houby v soli, houby zavařovaní, žampiony v nálevu, zavarene houby, recept na zavařováni hub, houby recepty zavařování, naložené houby, žampiony zavařovani, recepty zavařování hub, nejlepší nakládané houby

Suroviny:
voda, sůl, houby, sůl

Přidat fotografie receptu