Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Manželova domácí masová tlačenka

Tradiční zabijačkovou pochoutkou je bezesporu tlačenka. V každém obchodě narazíte na několik druhů, ale nejlepší je ta domácí. Příprava naštěstí není složitá, zvládne se i v malé kuchyni. Výsledkem je poctivá masová pochoutka přesně podle vaší chuti.

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Zdenka +++ Zdenka +++

Náročný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 120 min

180 min (60 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 313 kJ /
553 kcal
Bílkoviny21,60 g
Tuky1,44 g
Vláknina50,40 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 72 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy108,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do jednoho hrnce dáme vodu a hrst soli a očištěnou hlavu z prasete. Krok 2: K hlavě přidáme oprané srdce, očištěný, spařený a oškrábaný jazyk, kousek jater, ale ty vyndáme o něco dřív (nejlepší je přivázat je kouskem provázku k uchu, abychom je našli). Krok 3: Pak přidáme kousky masa a očištěný ovar i s kůží. Vaříme asi 2 hodiny občas zamícháme. Krok 4: Do druhého hrnce dáme vodu, kterou taky osolíme. Dáme vařit přední nohy, kolena, která rozřízneme, aby se brzy uvařila, později přidáme pár očištěných kůží. Krok 5: Když je maso z prvního hrnce uvařené, vyndáme ho, obereme a pokrájíme, lepší kousky masa na větší kousky. Kůže z druhého hrnce pokrájíme na malé kousky, stejně tak i maso z kolen. Ovar nakrájíme na centimetrové kousky. Krok 6: Všechno dáme do jednoho hrnce, vývar z kůží a kolen dáme všechen do kastrolu, kde je nakrájené maso, když je málo vývaru, přidáme z hlavy pokud možno bez mastného. Zalijeme maso, aby bylo lehce potopené. Krok 7: Přidáme majoránku, kterou v ruce rozdrolíme, mletý pepř, špetku nového koření, mletý kmín, nalisovaný česnek, promícháme, dáme na kamna na chvilku jen provařit. Krok 8: Sundáme z kamen, necháme trošku zchladnout a dáváme do tlačenkového sáčku, zavážeme a po chvilkách otáčíme, aby nezůstalo koření k jedné straně. Z tohoto množství jsou asi 2 nohavice tlačenky.

TIP: Domácí zabijačka je tradice. Jaké recepty jsou s ní spojené?

Zveřejněno 13. 10. 2010

Poznámka autorky Zdenka +++

Měli jsme půlku prasete. Je to dělané z půlky hlavy.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Manželova domácí masová tlačenka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4LP2

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Manželova domácí masová tlačenka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4LP2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (33)

Můj tchán byl řezníkem vyučen a celý svůj aktivní život řezničinu dělal. Tlačenku dělal tak, že uvařil zadní koleno, současně s nožičkami, dále jazyk a srdce. Když bylo vše uvařené, ne rozvařené, tak koleno obral, maso z něj nakrájel na kostky o velikosti cca 2 cm a stejně tak očištěné jazyky i srdce. Kůži nasekal . Vše uvedené dal do nádoby, zalil přiměřeným množstvím vývaru z kolena a nožiček. Potom směs opepřil, osolil (trochu více, protože maso do sebe sůl a koření vsáklo), přidal utřený česnek mleté nové koření, majoránku a vše řádně promíchal. Následně tuto smě nalil do tlačenkových sáčků, řádně utáhl a nechal zchladnout. Občas tlačenkou otočil, aby nezůstalo sádlo nahoře a maso dole.

Dobry den.Ja vařim světle tlaenky hodinu a pul a tmave tak 2hodiny.Pokud chci dat tlačenku do mrazaku tak ji neuvařim a když ji chci sporřebovat tak si ji uvařim z toho mrazaku a je jako čerstva jinak uvařenou nezamrazuji protože strati chut. mam to vyzkoušene protože prasat už jsem udělal dost.

Jaryk: Jak říkám, člověk se pořád učí. I když si vzpomínám, že kdysi, když jsme byli na "zabíjačce", tak tam ty tlačenky v obalu taky ještě povařili. Když jsme ji dělali doma, tak mě to fakt nenapadlo. Díky, příště uvařím :yes:

Taky tlačenku vaříme, i když děláme třeba jen jednu - dvě.
A kdysi dávno přišel manžel náhodou na to, co popisuje Jaryk - po vytažení z mrazáku opatrně znovu provařit, vychládnout a tlačenka je jako čerstvá, nedrobí se.
Proto ji děláme (vyrábíme) jen jako malé (krátké) nohy - dobře se pak vejde i do menšího hrnce a po vychlazení ji během pár dnů sníme ;-)

Hmmmmmmmmmm, tak už chápu, kde jest pes zakopán:-D
Když děláme zabíjačku, tak tlačenky vaříme...
Když během roku dělám jen tlačenky, tak je nevařím a fakt je ten, že z mrazáku jsou potom drolivé:-// Přičítal jsem to tomu, že jsem něco zvojtil, např. že jsem dal málo kůží...
Budu tedy hledět polepšit se a tlačenky budu vařit.
Díky:-K

Navir: Zkuste ji po rozmražení v rukávu znovu (vy tedy poprvé) povařit 85-90°C a kolagen se znovu spoji a tlačenka je po vychladnutí jako nová.

Navir:no, a kdyby se v tom rukávu povařila, tak se jíst dá bez problémů:-))

hosta: Jituš, to jsme udělali jednou, že jsme dali kousek do mrazáku, ale to se fakt jíst nedalo :-D Ale tláča se u nás rychle sní a rychle rozdá, takže je v cukuletu pryč :-D

Navir: mám zkušenost, že pokud se nedává mrazit, je to jedno. Pokud dáváte zmrazit, tak ta nepřevařená v obalu se po rozmrznutí trochu rozpadne

Jaryk:jj sní se brzo dáváme i rodině

Jaryk: No, člověk se pořád učí ;-)

Navir:nyní vy asi ano, ale normálně se tlačenka dělala pro delší čas uskladnění.

Jaryk: No, taky tlačenku necháme jen zchladnout v obalech. Nikdy jsme ji nevařili :-O Vždyť je v ní všechno vařené a tlačenka se dělá k rychlé spotřebě :-O

Zdenka +++: jj asi je sníte dřív než se začnou kazit

Jaryk:až jsou v sáčku tak už nevaříme jen otáčíme jak je psáno ;-)

Tlačenky již nevaříte?

Zdeničko,tak jsme si podle Tvého manžela"zatlačenkovali";-):-))Moc jsme si pochutnali a děkujeme:-K+14:yes:
Suroviny jsme dodrželi podle receptu,jen v menším množství.Bylo toho na jednu nohu(střevo)o váze 3,8kg:-Dale něco šlo i do mrazáku:-*
Posílám bodík a pár fotek:-)

Alena:děkuji za pochvalu ,kolik važila to už si nepamatuju jen že to byli ty velké tlačenkové sáčky a byli tři a já fotila jen dvě :-K

vypadá krásně, ale to množství masa a jen 2 tlačenky? kolik každá vážila?

opravdu je nádherná budu ji dělat v pondělí tak snad se mi taky takhle povede ale nevím zda mám více solit nebo jestli chut zůstane stejná i po uležení?:-)):yes::yes::yes:

Všem doporučuji vařit játra odděleně od ostatních surovin. Přeji Dobrou chuť.

Protože už se chladí, tak začíná být chuť i na něco tučnějšího. Zdenko, tlačenku máš moc krásnou a proč nezkusit zrovínka tu Tvoji?;-)...+1:yes:

Krásná,hned zítra jdu skusit svou první,jelikož máme po zabíjačce,tak to risknu držte palce:-)))):-8

Vypadá báječně, hned bych zakousla.:-p:-p

Krásne to vypadá, hneď by som si dala:yes:

pajaja,moc děkuji za bodíky tuhle tlačenku dělal manžel já mu jen pomáhala:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-)

Zdenko+++, tlačenku mám děsně ráda, zvlášť tu domácí a ta tvoje je opravdu s krásnou mozaikou;-) Dávám ti 5.bod:yes:

Nádherná tlačenka :-p Nikdy jsem jí nedělala, ani to na to nevypadá, ale mám jí ráda a ta Tvá (nebo spíš manželova) bude určitě vynikající. . . ;-) +4

Věřím, vypadá mňamkově:-p:-p;-):-K

zizilko, už né jen se po ní zaprášilo:-K

Mňam, cibuli a ocet a čerstvej chlebík k tomu :-p ...Zdeni, ještě zbyla? ;-):-))

Já to mám právě psané takle aby každý věděl v kterém hrnci co je ale můžu to tam dopsat.díky:-):-K

:-pdala bych si:yes:....Zdeni, hlavu, kolena a nožky nemáš psánu v surovinách, doplň si to (popř. i další, pokud je tam nemáš).;-)

Tématické fráze:
vyroba domaci tlacenky, domácí tlačenka, tlačenka recept, tlačenka, vyroba tlacenky, vynikajici domaci tlacenka, nejlepší tlačenka, domácí tlačenka výroba, nejlepší domácí tlačenka, jak vyrobit domácí tlačenku, domácí tlačenka recept, tlačenka domací, recept na domaci tlacenku, nejlepší recept na tlačenku, recept na tlačenku, domaci vyroba tlacenky, domaca tlacenka, maso na tlačenku, kruti tlacenka, domácí krůtí tlačenka

Suroviny:
hlava vepřová, sůl, majoránka, pepř mletý, koření nové koření, kmín mletý, česnek, srdce vepřové, jazyk vepřový, játra, nožička vepřová, koleno vepřové, kůže vepřová, ovar

Přidat fotografie receptu