Manželova domácí masová tlačenka
Tradiční zabijačkovou pochoutkou je bezesporu tlačenka. V každém obchodě narazíte na několik druhů, ale nejlepší je ta domácí. Příprava naštěstí není složitá, zvládne se i v malé kuchyni. Výsledkem je poctivá masová pochoutka přesně podle vaší chuti.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 313 kJ / 553 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 21,60 g |
Tuky | 1,44 g |
Vláknina | 50,40 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 72 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 108,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do jednoho hrnce dáme vodu a hrst soli a očištěnou hlavu z prasete.
Krok 2: K hlavě přidáme oprané srdce, očištěný, spařený a oškrábaný jazyk, kousek jater, ale ty vyndáme o něco dřív (nejlepší je přivázat je kouskem provázku k uchu, abychom je našli).
Krok 3: Pak přidáme kousky masa a očištěný ovar i s kůží. Vaříme asi 2 hodiny, občas zamícháme.
Krok 4: Do druhého hrnce dáme vodu, kterou taky osolíme. Dáme vařit přední nohy, kolena, která rozřízneme, aby se brzy uvařila, později přidáme pár očištěných kůží.
Krok 5: Když je maso z prvního hrnce uvařené, vyndáme ho, obereme a pokrájíme, lepší kousky masa na větší kousky. Kůže z druhého hrnce pokrájíme na malé kousky, stejně tak i maso z kolen. Ovar nakrájíme na centimetrové kousky.
Krok 6: Všechno dáme do jednoho hrnce, vývar z kůží a kolen dáme všechen do kastrolu, kde je nakrájené maso, když je málo vývaru, přidáme z hlavy, pokud možno bez mastného. Zalijeme maso, aby bylo lehce potopené.
Krok 7: Přidáme majoránku, kterou v ruce rozdrolíme, mletý pepř, špetku nového koření, mletý kmín, nalisovaný česnek, promícháme, dáme na sporák na chvilku jen provařit.
Krok 8: Sundáme ze sporáku, necháme trošku vychladnout a dáváme do tlačenkového sáčku. Zavážeme a po chvilkách otáčíme, aby nezůstalo koření k jedné straně. Z tohoto množství jsou asi 2 nohavice tlačenky.
Zveřejněno 13. 10. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Manželova domácí masová tlačenka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4LP2
Moje poznámka
Manželova domácí masová tlačenka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4LP2
Nejnovější recepty
Dančí kýta na smetaně s karlovarským knedlíkem
Přidáno před 1 hodinou
Plněné těstoviny se špenátem
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí kousky na cibuli s rajčátky
Přidáno před 16 hodinami
Vajíčková pomazánka se sýrem
Přidáno 21. 4. 2025 08:02
Barevná ďábelská vajíčka
Přidáno 21. 4. 2025 05:00
Boží milosti
Přidáno 20. 4. 2025 17:00
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pohankové bramboráky
A1oisie před 23 minutami
Nejrychlejší tvarohový koláč
Marketa_226 před 36 minutami
Velikonoční vajíčka pro koledníky
iveta.kroul před 2 hodinami
Sýrová omáčka s listovým špenátem a kuřecím masem
miklve před 16 hodinami
Závin z jogurtového těsta
miklve před 16 hodinami
Cuketový koláč s ovocem
miklve před 16 hodinami
Tortilla plněná kuřecím masem
miklve před 16 hodinami
Květákový nákyp s hráškem
miklve před 16 hodinami
Jahodové řezy se smetanou a želatinou
miklve před 16 hodinami
Biskupský chlebíček III.
Benetka před 17 hodinami
Tématické fráze:
vyroba domaci tlacenky,
domácí tlačenka,
tlačenka recept,
tlačenka,
vyroba tlacenky,
vynikajici domaci tlacenka,
nejlepší tlačenka,
domácí tlačenka výroba,
nejlepší domácí tlačenka,
jak vyrobit domácí tlačenku,
domácí tlačenka recept,
tlačenka domací,
recept na domaci tlacenku,
nejlepší recept na tlačenku,
recept na tlačenku,
domaci vyroba tlacenky,
domaca tlacenka,
maso na tlačenku,
kruti tlacenka,
domácí krůtí tlačenka
Suroviny:
hlava vepřová,
srdce vepřové,
jazyk vepřový,
játra,
nožička vepřová,
koleno vepřové,
kůže vepřová,
ovar,
česnek,
sůl,
majoránka,
pepř mletý,
koření nové koření,
kmín mletý
Komentáře (33)