Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí houskový knedlík

Jedním z nejoblíbenějších druhů knedlíků je ten houskový z kynutého těsta. Jeho příprava potřebuje svůj čas, ale buďte trpěliví. Naučte se houskový knedlík podle našeho receptu a přesvědčte se, že to není složité.

Hodnocení receptu je 4,9 (35×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Zdenka +++ Zdenka +++

Středně náročný

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 96 min Doba tepelné úpravy: 14 min

110 min (96 min příprava + 14 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 581 kJ /
2 290 kcal
Bílkoviny77,88 g
Tuky18,81 g
Vláknina21,40 g
Cholesterol 274 mg
Sodík 847 mg
Sůl1,97 g
Sacharidy441,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do misky vložíme mouku, špetku soli a zamícháme. Uprostřed uděláme důlek a do kterého dáme cukr a sušené droždí. Krok 2: Vše zalijeme vlažným mlékem a necháme nakynout. Rohlíky nakrájíme na kostičky. Krok 3: Potom přidáme vejce, kostičky rohlíků a zpracujeme v těsto, které necháme kynout asi půl hodiny. Krok 4: Těsto opět propracujeme a znovu necháme půl hodiny kynout. Krok 5: Potom vyválíme 2 stejně velké knedle, které před vařením necháme nakynout. Krok 6: Vaříme v osolené vodě, na elektrice 7 minut z jedné strany a 7 minut z druhé strany (5 minut z jedné strany a 5 minut z druhé strany na plynu). Uvařenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do knedlíku a musí vyjít suchá.

TIP: Nejrůznější typy knedlíků

Zveřejněno 13. 10. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí houskový knedlík

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qZm3

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí houskový knedlík

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qZm3

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (36)

Snažil jsem postupovat přesně podle receptu, jen jsem musel trochu improvizovat s moukou. Polohrubá a hrubá mouka je v jihozápadním DE neznámý pojem :) Tak jsem použil hrubou mouku (dovezenou z ČR samozřejmě) a hladkou v poměru 70:30. Výsledek famózní. Recept dodržen do puntíku (jasně, mimo mouky) a moje první knedlíky mi záviděla i manželka:)). Děkuji za recept.

Super recept, dělala jsem z poloviční dávky a i přesto mám dva knedlíky. Mléko jsem nahradila vodou :). Děkuji moc za recept, ukládám si.

Super jiný nedělám!Jen používám pekárnu! ;-)

Většinou na knedlíky a jiná kynutá těsta používám čerstvé droždí, ale tentokrát jsem použila sušené. Nedělala jsem kvásek, droždí jsem zamíchala do mouky ještě se solí a cukrem, přidala mléko a vejce a zadělala těsto. To jsem pak vyjmula na vál, trochu roztáhla a "zabalila" do něho kostičky z 1 starší housky. Těsto dala zpět do mísy a nechala vykynout. Vařila jsem v parním hrnci cca 17-18 minut. Přidala jsem foto. :-K

Rudana: Zkuste kostičky nakrájené ze starších rohlíků či housek zapracovat až do hotového těsta. :-K

Knedlíky dle tohoto receptu dělám opakovaně. Nedávám ale rohlíky, protože jak to dělám v pekárně (těsto) je z toho divná hmota u které 250ml mléka nestačí.Naparuju 20min a jsou luxusní.<3

Tak knedlíky jsou výborné, ještě jsme si nedali k jídlu, ale už jsem uvařené ochutnala a jsou výborné. A s těstem se dobře pracovalo a pak už se to dělá samo. Takže výborné, ukládám<3

Dnes jsem poprvé dělala domácí kynutý houskový knedlík. Super recept,povedl se mi hned na poprvé :-)! Chutná moc dobře, děkuji za recept!

Dnes jsem poprvé dělala domácí kynutý houskový knedlík. Super recept,povedl se mi hned na poprvé :-)! Chutná moc dobře, děkuji za recept!

Nejlepší recept na kynuté knedliky! Dřív jsem dělala takové ty nadýchané jak pěna, ale ihned se rozmočily a byly dost cítit po droždí....tyto ne, jsou dokonale hebké, ale drží pohromadě i v omáčce. Chuťově jsou vynikající a i s těstem se skvěle pracuje, nelepí. Já jsem maximálně spokojená a moc děkuji za recept 🙂👍 dovolila jsem si přidat fotečku

Místo rohlíku jsem dala tři toustové chleby.. A nikdy se mi nepovedly tak luxusní knedlíky! 👌🏻

Super recept akorát jsem nechala vařit 10 min po 7 min nebyli hotové. Dekuji :)

Podle tohoto receptu se mi konečně povedlo udělat opravdu famózní knedlíky :-) Chtěla jsem přidat fotku, bohužel mi to nějak nejde

Napipi76: Tak jsem špatně Váš dotaz pochopila, omlouvám se.

Merylas: upřesnění- já jsem psala o videu, číst samozřejmě umím.

Napipi76: Postup přípravy - bod 2. ;-)

Může mi někdo prozradit, kdy tam přidal to vejce? Aha? :-D Jinak ok

Dneska jsem dělala knedlík dle receptu a super. Moc všem doma chutnal. Děkuji za recept <3:-*:-8

Já dělám knedlíky z hrubé mouky ale jinak stejně ale vařím je na páře do velkého hrnce si dám pařák na knedlíky zaliju vodou aby byl pařák skoro ponořený a do utěrky zabalím volně nakynuté knedlíky a když se voda začne vařit dám knedlíky do hrnce vařím 30 minut pod pokličkou jsou výborné a nemusím je obracet

Tento knedlík jsem dělala úplně poprvé a povedl se. Suroviny na přípravu jsem zachovala. Všem moc chutnal,ale zdá se mi,že z obchodu je vždy nadýchanější :-8 nějaké rady,aby byl knedlík více nadýchanější :-? Děkuji za recept:-8

Zuzana Pospíšilová 23. 11. 2017 12:14
No skvělé knedlíky.Poprve jsem je dělala a povedli
Děkuji za skvělý recept:yes:

/Výborný recept.Knedlíky se povedli:yes:

Knedlík jsem dělala poprvé a z normálních kvasnic neměla jsem sypké a povedl se výborný .:yes:

:yes::yes: Nejlepší! Jedině doporučuji!! Dělala jsem jednou knedlík podle jiného receptu a vůbec mě to neoslovilo, a pak jsem narazila na tento famozní recept!! Dnes dělám podruhé a super!! :-K

Ilona Kubátová:to jsem ráda že chutnají

Ilona Kubátová 11. 10. 2015 13:37
Ani v 60ti letech člověk neumí všechno a pořád se učí. Knedlík je výborný. Měla jsem trochu obavy,protože těsto bylo hodně tuhé,ale hotový knedlík je výborný. Vařila jsem 10min ,a po otoční opět 10min. Doporučuji:-)

Já osobně jsem knedle už jednou zkoušela,ale vůbec nedopadli dobře.Ale nedalo mi to tak jsem si sedla k internetu a našla tento skvělý recept na knedle ze suchého droždí,které jse mi velmi povedli.Tímto vás chci pochválit za tento recpt a vřele ho doporučuji dalším lidem. :-):yes:

Přítel dělá vaše knedlíky často a už od té doby nekupujeme v obchodě nebo jsou VYNIKAJÍCÍ :yes: :yes: :yes:

pajíček 19. 5. 2014 05:16
:-)):-)):-))TAK JDU NA NĚ PANÍ ZDENKO+++,ALE BĚDA VÁM...BĚDA VÁM JAK SE MI NEPOVEDOU...UŽ TEĎ MÁM NA VÁS PŘIPRAVENOU TU NEJVĚTŠÍ MOŽNOU VAŘEČKU...ALE TO BUDE SEKEC I MAZEC:-)):-)):-)) PÁJÍČEK

dneska jsem dělal a byly výborné.dávám 3. bodík:-p:-p

dneska jsem dělala a byl super :-) dokonce se mi povedly udělat 3menší šišky,a vařila jsem cca 15min po obou stranách,takže dík za recept :yes:

Tak že pro mě byli kynuté knedle španělská vesnice:-8 ale s tímto receptem jsem se rozhodla je udělat a povedlo se už mohu říct že je umím super recept jednoduchý jako facka:-):-):-)děkuji že jste:yes::yes::yes::yes::yes:

Katka : jj, Katko, přesně, jak píše Merylas. Místo 10 g čerstvého dáš lžičku sušeného droždí.
Přeji ti, aby se ti knedle povedly;-)

Katka : Katuš, nemusíš vyhledávat jen recepty se sušeným droždím. Každý recept, kde je uvedeno čerstvé droždí, se toto dá nahradit sušeným;-) Místo 10 g čerstvého se dá 1 zarovnaná lžička sušeného. Ještě se poradím s kamarádkou a písnu Ti, ju;-)
Co se týká vaření knedlíků, tak je stejné. Je jedno, jaké droždí použiješ;-) Tohle není můj recept, ale já osobně starší ale vláčné nakrájené pečivo zapracuju až do hotového a propracovaného těsta, nechám vykynout, udělám jeden nebo dva bochánky, z nich vyválím šišky a nechám pod utěrkou kynout. Pak máš dvě možnosti. Buď dáš vařit do vody nebo do páry. Na vaření ve vodě používám větší pekáček s víkem. Je možné použít i velký kastról. Do vařící vody dáš 1 knedlík nebo 2 knedlíky, přikryješ víkem a vaříš celkem: pokud máš jednu šišku tak 20 minut, pokud dvě tak zhruba 17 minut. V polovině vaření knedlíky musíš otočit. Po uvaření je vytáhneš a ihned rychle propícháš např. špejlí. Můžeš pak přetřít olejem, aby neoschly.
Já většinou vařím v páře, kdy dám do velkého kastrólu trochu vody, na to rozevřený pařáček na knedlíky, ten potřu olejem a jak voda vaří a šišky vykynuly, tak je dám na pařák. Přikryju poklicí, tu po 17 - 18 minutách odstraním, v průběhu vaření ji neodklápím. Knedlíky rychle propíchám špejlí a vyjmu. Potřu olejem. Pokud máš parní hrnec, dá se vařit v něm.

Bydlim v zahranici kde je jen such drozdi takze je pro me tezke najit receipt ktery chci delat aniz by mi neco chybelo :( . Tenhle receipt je asi jediny co jsem nasla ze sucheho drozdi ,takze pokud ho kdokoliv delal,muzete prosim napsat jak dlouho se teda ty knedliky vari ? predem dekuji za odpoved :);-)

Věrka R. 24. 10. 2011 12:05
Myslím si, že už vařím dost let, ale tady je asi nějaká chyba. Vařit kynutý dlouhý knedlík 10 minut dohromady i s obracením, tak to určitě nebude vařený. Kdyby tam bylo napsáno vařit z jedné strany 10 minut a potom otočit a vařit ještě 10 minut, tak bych řekla, že je to v pořádku. Jinak recept je pěkný a určitě by je knedlík moc dobrý.

Tématické fráze:
domaci houskovy knedlik, houskovy knedlik ze suseneho drozdi, kynutý knedlík houskový výborný, kynuté knedlíky ze sušeného droždí, kynutý knedlík ze sušeného droždí, kynutý knedlík houskový ze sušeného droždí, kynuté houskové knedlíky ze sušeného droždí, domácí knedlík, recept na domácí houskový knedlík, houskový knedlíky ze sušeného droždí, houskový knedlík domácí, houskové knedlíky ze sušeného droždí, knedlíky ze sušeného droždí, knedlík ze sušeného droždí, houskové knedlíky se sušeným droždím, houskový knedlík se sušeným droždím, houskové knedlíky s droždím, houskový knedlík susene drozdi, domaci knedlik ze suseneho drozdi, houskový knedlík recept

Suroviny:
mouka polohrubá, mléko, droždí sušené, vejce, rohlík, cukr krystal, sůl

Přidat fotografie receptu