Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tortilla moučná

Lehký oběd nebo večeře ve stylu pikantní mexické kuchyně? Na to rozhodně potřebujete tortillu! Křehké placky se dají běžně koupit, ale domácí jsou prostě lepší a navíc je jejich příprava opravdu snadná.

Hodnocení receptu je 4,9 (31×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jitka a Vlastik

Snadný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 24 min Doba tepelné úpravy: 1 min

25 min (24 min příprava + 1 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 454 kJ /
2 260 kcal
Bílkoviny58,50 g
Tuky59,50 g
Vláknina15,00 g
Cholesterol 45 mg
Sodík 3,21 g
Sůl8,00 g
Sacharidy365,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na válu smícháme mouku, sůl a sádlo. Krok 2: Za postupného přilévání vody uhněteme tuhé těsto. Těsto musí být hladké. Krok 3: Těsto můžeme dále zpracovávat okamžitě, nebo jej uložit na 24 hodin v mikroténovém sáčku do lednice. Při dalším zpracování by však mělo mít pokojovou teplotu. Krok 4: Těsto rozdělíme na 10 až 12 kousků a na pomoučeném válu jej rozválíme na tenké placky. Krok 5: Suchou litinovou pánev rozpálíme a placky na ní opečeme přibližně 30 vteřin z každé strany.

TIP: Jak nejlépe nachystat tortillu

Zveřejněno 27. 3. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tortilla moučná

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8Vl

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tortilla moučná

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8Vl

Marie

Komentáře (47)

To byly zatím nejlepší domácí tortilly, jaké jsem dělala :-)

Prosím kolik gramů je šálek?Děkuji.

Vynikajicí :yes: :-* Doporučuji všem vyzkoušet :-K

Pridavam 15. bodika!:-K

Tak jsem to take konecne vyzkousela ...super testo, mnamky tortillas!
Pridala jsem fotecku. Tu zeleznou panev (26cm) jsem koupila za pouhych $1,99 v Goodvillu, uz asi pred 6 lety a delam na ni vsechno mozne jak na sporaku, tak v troube ...steaky, ryby a dokonce na ni pecu i Apple Pie, Pizzu, ta panev je proste k nezaplaceni.:yes::-))
Diky za receptik!:-K

Martinečka 23. 1. 2015 17:46
Děkuji za radu těsto je super už patří do mé kuchařky :)

Martinečka: Prosím, sádlo rozehřáté?

Vynikající těsto, perfektně se s ním pracuje, výborné, za chvilinku usmažené Tortilly.:yes:

A:Se sádlem je to asi o chlup lepší, ale dá se jak máslo, tak i chuťově a "pachově" neutrální olej (třeba panenský olivový není dobrý nápad).

Jinak já si celkem běžně dělám třeba jen 1 (slovy jednu :-) ) tortillu, když nestihnu koupit pečivo, nebo když dojde. A je to všechno jen variace na téma... 50 g mouky, 5 - 10 g sádla, cca 1g soli 30 ml(g)vroucí vody. mouku se solí a sádlem dám do běžného hlubokého talíře, zaleji vroucí (!) vodou. Napřed trochu rozpatlám lžící nebo vidličkou, tak po čtvrt až půl minutě (docela rychle to chladne) to už jde bez problémů propracovat rukou a je to jen příjemně teplé...

Udělám z toho kuličku,na linku položím mikroténovou fólii (třeba sáček), na ní tu kuličku a zase fólii a rozmáčknu tu kuličku těsta do co nejtenčí placky dnem kastrolu. Podle tuhosti těsta (není vždy úplně 100% stejné) pak případně ještě tu placku prsty roztáhnu do požadované velikosti - viděl jsem v istruktážním videu, jak to dělají v jižní Americe domorodkyně :-). mezitím už rozehřívám normální teflonku (odhad tak na 200°C), na které to prostě opeču tak říkajíc od oka (řekl bych 10 - 15 s. po každé straně). A je hotovo. Celé to netrvá víc, jak nějakých 5 minut. Což je méně, než kdybych si skočil do sámošky pro dva rohlíky, kterým tak jedna takováto tortilla odpovídá.:-))

Zkoušel jsem to s máslem místo sádla, protože jsem zrovna sádlo doma neměl a dalo se to. Věřím, že se sádlem to bude super.

Super rychlé a hlavně chutné, jen těch dvanáct placek se mi moc nedařilo, byly malé ;-) díky za recept a posílám bod

eeeeeeeeee 19. 7. 2013 14:00
výborný recept:-)) akorát že z polovičního množství mám jen 4ks:-O a smažím na klasické palačinkové pánvi,takže myslím že jsou tenké dost:-D

jo a ještě samo , že best je litina , ale udělat je jasně můžete i na teflonce sklokeramice atd. z toho se už tak nestřílí ale před podáváním (ohřívat) zrovna tak , takže zapomeńte na mikrovlny z toho se střílí ;-)to samé při zapékání do trouby , do grilu ne mikro !

Ahoj tak tohle je ten skutečně správný recept přímo , jak je dělají Mexičani pročítal jsem pár dotazů odp. č 1 - tortilly jsou pšeničné i kukuřičné a č.2 - lámou se proto , že je dlouho pečete (spíš sušíte) - skladovat se dají v igelitu v lednici cca.týden - převod 1 kg mouky - 500g sádla - důležitá je ta voda musí být vlažná - po upečení rozložit pak na sebe naskládat asi po 20 ti , otočit a ještě jednou poskládat do vlhké utěrky a potom do igelitu , pokud nějaké zbudou ;-) a musí to fungovat - ohřát znovu na plotně před podáváním

Moc dobré! Dělala jsem je z poloviční porce a dala jsem víc mouky, protože se mi to hodně lepilo (ale možná jsem předtím nechtěně dala víc vody - čtvrt hrnku se špatně odhaduje...). Smažila jsem je na pánvi na palačinky a před podáváním uložila do igelitového pytlíku.

JudyVa:
Omlouvám se, nevím proč to vynechalo písmenko "r". Pochopitelně "do kastrolu".....

Šárka:
Upečené tortilly skládám do kastolu, každou pomašluji sádlem (tak jako třeba bramborové placky - lokše). Kastol přiklopím pokličkou. Placky tím teplem provlhnou a jsou krásně vláčné. Případně je ještě v kastole všechny otočím.

tak musím říct,že recept bezva,vše se spojilo,nic nedrobilo,jen má šikovnost při válení ploacek je na nic-ne ne udělat tenoučkou,natož kulatou ;-( tortilku!!! ale i ty šišatý byly mňamkozní:-),jen se po první várce zaprášilo.Děkuji za tento receptík,jsi šikulka!jo,jen jsem je dávala pak na talíř,potřela mašlovačkou jen vodou a dala to celé do igelitky.Jedna tortilka byla víc ve středu upečená:-p,tak se málem zlomila,ale tu jsem ještě jednou potřela a počkám,až zvlhne:yes:

Opravdu dobrý recept z kterého byla tortilla jak má být je v těch podobných receptech domácí pšeničné tortilly,je tam přesné množství surovin, čili se nedá nic zkazit a když se po upečení daly mezi utěrku, kterou jsem měla trochu vlhkou, tak zůstaly měkké a nelámaly se;-)vyzkoušejte, určitě neprohloupíte:-D

Ahoj, nevím čím to je, ale mě se ta placka zdá divná, ( vím že sem jí asi udělala špatně, ale nwm co sem dělala špatně) je taková že se mi láme, a po usmažení není vůbec bílá ale taková průsvitně hnědá, ale smažím tak jak to tady máte.. Vážně nevím, prosím poraďte mi. Připomínám, že poměr surovina postup sedí!!! ;-(;-(;-(;-(;-(;-(;-(;-(;-(;-(

já a zase já 31. 8. 2012 19:33
;-(Ahoj, nevím čím to je, ale mě se ta placka zdá divná, ( vím že sem jí asi udělala špatně, ale nwm co sem dělala špatně) je taková že se mi láme, a po usmažení není vůbec bílá ale taková průsvitně hnědá, ale smažím tak jak to tady máte.. Vážně nevím, prosím poraďte mi. Připomínám, že poměr surovina postup sedí!!! ;-(;-(;-(;-(;-(;-(;-(;-(;-(;-(;-(;-(

Nerozumím jedné věci a to je, že když vaříte podle tohoto receptu, tak každej tu píše jinej výsledek (někdo super, někdo hrůza)...

Moc děkuji za recept, vnuci tortilly milují, ale ty co se prodávají jsou dost drahé a hlavně nejsou čerstvé.Vařím nejraději jen ze základních potravin, abych se vyhnula chemii. Dnes jsem je dělala poprvé, dala jsem napůl sádlo a olivový olej, náplň kuřecí maso na kari a spousta zeleniny,a kluci to ohodnotili: babi, luxus!

dobrý den můžu se zeptat jestli ta placku chutná podobně jako ta kupovaná i kdž ta kupovaná je z kukuřičné mouky ?

Povedly se na poprvé :yes::yes: určitě jsem je nedělala naposled :-)a nelámala se ani jedna :-D

Tento recept je opravdu skvělý, povedlo se na první pokus :o) akorát jsem místo obyč. mouky dala celozrnou nebo grahamovou, aby to bylo dietnější :o)Smažila jsem na sucho na teflonové pánvi, na keramické se to připalovalo. A opravdu stačí pár sekund smažit,jakmile se začnou dělat bubliny, ihned obrátit a smažit z druhé strany. Za pár minutek máte plno chutných tortil! :o)

Můžu se zeptat - to sádlo v pevném stavu nebo rozpustit? Díky

http://www.toprecepty.cz/recept/1538-tortilla-mouc...Tento recept je super. Na jiných stránkách si stěžují, že se jim tortila láme. Podle mě to nejsou kuchaři, nebo někdo kdo doma běžně nevaří. Jediný fígl je v tom, že se nechá těsto uležet, nebo se po upečení nechá zvlhnout v sáčk a pod. Už moje babička mě učila, že když upeču koláč mám ho přikrýt mokrou utěrkou, aby zvlhnul. A nemusí v něm být ani mnoho tuku. Podotýkám, že i když nemám pec jako měla moje babička, která na tom pekla lokše(bramborová placka z vařených brambor), dělala jsem je (tortilly) na sklokeramice a v pohodě. Jen ji musím pořádně očistit, ale to naše babky dělaly taky a ještě musely přikládat. Nám stačí otočit knoflíkem. Tak mnoho zdaru:-D

Můžu mít dotaz? Po usmažení když jsem chtěla tortillu zatočit, tak se mi zlomila. Udělala jsem těsto moc tenké? Všechno jsem dala podle receptu :-):-//

toto je nejlepsi recept na tortillu :) :) :) :)

Super recept, poměry odpovídájí, těsto vláčné a dobře se zpracovává :yes::-p

Sheperc : tak tam toho sadla dej min :-p

Teprve budu zkoušet, ale už jsem pekla podle jiných rectpů (bez sádla) a vždy po upečení namažu mašlovačkou - voda či olej s česnekem, krásně zvláční (tady asi spíš vodu, v receptu je sádlo).

MOC MOC SÁDLA :no:

Nevím proč, ale nebylo to ono. Dělala jsem to přesně podle receptu a první dvě se mi po vychladnutí úplně rozsypaly... a chuť, byla taková zvláštní, nevím čím to bylo...

Děkuji za recept,dříve jsem je dělala s olejem,ale nebylo to ono.
Sádlo,je sádlo. Na teflonové pánvi je také dělám. Moje máma takto na sucho dělává bramborové placky(vařené brambory) a potom se potírají jemně máslem nebo sádlem,já je ráda s máslem a povidly.

;-(;-(;-(;-(;-(;-(;-( nejde to

50g sádla = padesát gramů na dva šálky mouky není moc vždyť je to jen kousek...

nevím zda jeto jen můj problém ale není tam nějak moc sádla?? a nešlo by třeba něčím nahradit??

super testo...nadherne xse s nim pracuje...placky jsou na povrchu křehké a vevnitř vláčné....davam 100 bodou:-!:-!:-!

Jakej objem má asi jeden šálek?

Mnohokrat dekuji vsem za vysvetleni:yes:

Litinová plotna je přídavné zařízení k plynovému sporáku, pokládá se navrch a nahrazuje starý tál, jaký býval u kamen. Teflonová pánev udělá skoro stejnou službu;-)

Já to dělala na teflonce.;-)

muzu se zeptat sucha litinova plotna znamena teflonovou pánev?omlouvam se za svoji neznalost

Výborná,jednoduchá, dovoluji si přidat fotku.:yes:

Tématické fráze:
tortila recept, tortilla recept, tortilla, tortilla, recept tortila, recept tortilla, tortilla recepty, tortilla těsto, kukuřičná tortila recept, tortilly recept, moucne placky, tortila těsto, tortila recepty, recepty tortilla, tortilla wraps, výroba domací tortilly, kukuřičné tortily recept, recept na tortillu, kukuřičná tortilla recept, tortilla recept na těsto

Suroviny:
mouka hladká, sůl, sádlo, voda

Přidat fotografie receptu