Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Božtěšický koláč

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Pajaska Pajaska

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 40 min

40 min (40 min příprava)

Suroviny pro 6

6

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 600 kJ /
4 207 kcal
Bílkoviny77,36 g
Tuky96,12 g
Vláknina18,00 g
Cholesterol 518 mg
Sodík 482 mg
Sůl1,76 g
Sacharidy749,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Krátce svaříme vodu, cukr, Heru a trošku soli. Krok 2: Poté vychladíme. Do ještě teplé směsi přidáme mouku s práškem do pečiva a vejce. Krok 3: Promícháme v těsto a vylejeme na vymazaný a vysypaný plech. Poklademe řídce ovocem a posypeme žmolenkou. Krok 4: Pečeme ve středně teplé cca 180°C a předehřáté troubě do růžova. Zkusíme špejlí. Krok 5: Tento koláč se jen rozplývá, je velice jemný. S čerstvými jahodami je nejlepší. Proč řídce ovocem? Protože kdyby se dalo ovoce nahusto, koláč by se rozpadal, jak je jemný.

Zveřejněno 16. 10. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Božtěšický koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N06K

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Božtěšický koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N06K

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (22)

Iljusa:Jsem ráda,že koláč chutná.;-) Kořeníčko od Tondy také ráda kupuji a tohle mi uniklo.Musím napravit,super tip.:yes: jinak lze do těsta přidat špetičku muškátového květu,dřív se dávalo do buchet,protože citrony byly vzácné.Já tuto radu mojí babičky léta využívám a doporučuji.:yes::yes:

Potřebovala jsem si udělat místo v mrazáku na maso, tudíž jsem vyndala mraž.meruňky a začala jsem hledat recept, v kterém bych je spotřebovala. Tento receptík vyhrál. Upečeno, ochutnáváme :yes: Velmi chutné těsto (přidala jsem do něj koření od Antonína "Voňavé pečení"). Všem doporučuji a přidávám bodík +. Díky za recept :-)

Žížu,díky:-K:-K

Jdi Ty...:-)) Já vždycky rodině hlásím: tohle je recept z Topreceptů nebo receptů.cz od té a té ;-) Komu čest, tomu čest :-*:-K

Jaru,ale mít mne v hlavě tolik let zase :-D:-D ,to už je na výměnu receptu.:-D:-D:-D

Jaruško,to je senza.Pokud chutná,je to pro mne a nejen mne čest.:-8 A že si na mne ,aspoň při jeho konzumaci vzpomeneš,žejoooo.;-):-D:-D

Pájo, tento koláč od Tebe znám už několik let a v létě s čerstvými jahodami ani jiný nedělám, je rychlý a moc dobrý :-p:-p:yes:

mirca75 ,jsem potěšena,hlavně aby všem chutnalo.:-)

Špagetko:-), fotky máš krásné a koláč vypadá hodně lákavě;-). Mám pro višně velkou slabost a tak bych nejradši hned ochutnala:-p:-8.
Pajaska:-) tenhle typ koláčů neznám (sváření surovin) a tak ukládám a ráda vyzkouším:-).

Špadi,ty jsi fofrník.Jste na slaďoury co?Jak my.:-D:-D:-D Jsem ráda,že chutná.Ano těsto je nízké,je to koláč,ne buchta.Nám to, ale takto také chutná.Ale je možno suroviny zdvojnásobit a tím bude koláč vyšší.Nechá se akorát o trochu déle píct.Fotky sou super a vůbec mi to nevadí,znáš mne ne?Ještě se tu tolik nevyznám a dají se určitě vkládat další fotky k receptům,že?Jestli jo,tak pak někdy dodám moje fotky,ne?Ladi a díky.:-K
Jani R.,přesně tak,dělá se z toho na co je chuť a co je doma.:yes:

Ano,vyhledala jsem a postup je podobný buchtě Šalamoun.Já ho tedy ještě ani nedělala.A to už peču asi 30 let.:-D:-D:-D

Takže jsem si dovolila přidat fotky, Páji, jinak je smáznu. Jen jsem si to trochu upravila pro diabetika. Do těsta jsem dala 1 PL javorového sirupu a 4 PL Fruktozy. Do žmolenky jsem taky dala fruktozu. Tu jsem dělala z oleje poprvé, zjistila jsem, že olej víc "pije" takže jsem na 100 g oleje, dala 200 g mouky a 100 g Fruktozy.A dala jsem ji vychladit do ledničky.
Jako náplň mám ale višně a rybíz. Pekla jsem na vymazaném a vysypaném pekáči cca 30 min při 170°C. Je to vynikající, těsto je velice tvárné.
Jen možná pro někoho to na rozměry plechu (vnitřní rozměry) 34x35 cm bude těsto moc nízké, nám to naopak vyhovuje. Je to skvělé, mizí to samo. Páji :-K:-K:yes::yes:

ale ano, je to podobné postupu na šalamouna ;-) také se rozpustí tuk, voda, cukr, poté vmíchá mouka a vejce...

nicméně to nevylučuje, že tento je určitě také dobrý ;-):yes:

Já dělám žmolenku taky i z hladké mouky, respektive, dělám z takové, jakou zrovna mám doma. Dělala jsem i z oleje a taky je super. Pajaska , super:-p:yes:

Ladii,né abys ho snědla syrové.:-D

Děvčata,už jsem recept opravila.Výbušná,je to jak píšeš,nevšimla sem si toho řádku navíc.:-(Ano,já používák olej na žmolenku,je to rychlejší,ale máslo zase chutnější.Máte výběr.:-*Já mám ráda žmolenku z hladké mouky a můj muž zase z polohrubé,takže si můžete zase vybrat dle chuti.Ladi, klidně dej višně,snad nepustí hodně vody, aby se koláč nepromáčel.
Hello,normálka koláč,pokud se to nepřežene tím ovocem.Dělávám už léta,mám recept od jedné cukrářky, která ho vymyslela a tak na její počest ,jsem recept vložila.Já tedy z hlavy nevím,ale šalamoun se,jeho těsto tedy,nesvařuje nebo se pletu?Nevím.:-K

Helli, trochu ti odporuju, postup je úplně jiný než u šalamouna. Ted ho mámn v troubě, tak jsem zvědavá jak dopadne. To svaření ingrediencí je zajímavý nápad, těsto za syrova bylo moc dobré.

Ten koláč je vlastně variace na Šalamouna! Jen se nepolévá kakaovou polevou s rumem, ale sype ovocem a drobenkou. To se ale s ovocem fakt musí drobit.

aha...jasne spagi....citala som len komenty ako hlupa....do receptu som ani nepozrela...prepac
clovece mne to pride ako keby ten predposledny riadok tam bol naviac...rozumies, ze ho zabudla pajaska vymazat, alebo co.

Výbusna ne, z polohrubé, ale proto se ptám autorky, že nerozumím tomu druhému řádku od konce v surovinách - vidíš, co myslím? Navíc já z oleje drobenku nedělám, ale chtěla bych ji vyzkoušet.

spagi...ty robievas mrvenicku / zmolenku z hladkej muky? :-O

Páji a já zrovna hledám tip na nějaký koláč, to těsto se mi líbí. Ještě mrknu, jestli mám jahody, když tak bych dala višně, to by mohlo jít ne?:-p :yes:
Jo cukr budu muset nahradit diacukrem na pečení, ale to by neměl být problem.
Teď čtu pozorněji žmolenku - chápu dobře, že ji děláš z hladké i polohrubé mouky? nebo je to jen variace, že jde jak z hladké tak i z polohrubé? Asi ale by to chtělo upřesnit poměry, protože ne každý to zná, zkus aspoň přibližně napsat, kolik čeho.;-)

Tématické fráze:
žmolenka z oleje, žmolenka na koláče recept, koláč ze žmolenky, žmolenka z polohrubé mouky, šalamoun hrnkový koláč, nejlepší jemný koláč, moučníky on-line, buchta fofrník, koláč šalamoun, žmolenka na koláč recept, jak se dělá žmolenka, z čeho se dělá žmolenka, recept na žmolenku, žmolenka na koláč, žmolenka pro diabetiky, moučníky recepty, koláč, recepty on line y tříbarevný koláč, žmolenka, jak nahradit cukr při pečení

Suroviny:
voda, cukr, tuk hera, mouka polohrubá, sůl, vejce, prášek do pečiva, jahody čerstvé, mouka polohrubá, cukr, olej, tuk, mouka

Přidat fotografie receptu