Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fondue sýrové - základní recept

Hodnocení receptu je 4,7 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

severine cook

Náročný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

Suroviny

Porce: 4-6

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 368 kJ /
2 239 kcal
Bílkoviny180,60 g
Tuky120,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 480 mg
Sodík 8,01 g
Sůl20,00 g
Sacharidy61,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Caquelon (keramicka nadoba na fondue) poradne vymazeme rozkrojenym cesnekem. Krok 2: Vsypeme syr smichany s Maizenou, pridame bile vino a citronovou stavu. Michame az bude syr tekute konzistence. Pokud se bude zdat prilis tekute, vsypavat opatrne Maizenu. Fondue musi drzet na chlebu a nemelo by byt ani prilis tekute ani prilis huste :-). Krok 3: Pridame tresnovici. Pokud jsou stolovnici i deti, tak se da nahradit bile vino i bezalkoholovym jabcakem (jablkove vino) nebo i jablkovym mostem. Podavame s bilym chleben nakrajenym na 3x3x3 cm. Podavame s vinem - v zadnem pripade s pivem !!! Nejlepe si opatrite fondue set s keramickou nadobou, varianta je treba ohrivatko na kavu/caj ktere funguje na 2-3 cajove svicky.

Zveřejněno 17. 10. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Fondue sýrové - základní recept

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M1nB

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Fondue sýrové - základní recept

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M1nB

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Děláme ho takto již dlouho a stále je to kouzlo romantických večerů ve dvou při víně a svíčce<3

Jarda Buda 21. 2. 2015 16:46
Jeste je potreba dodrzet, ze se vino nesmi varit. Melo by byt horke a syr postupne rozpoustet. Pridat bily pepr. Taky nekde pridavaji slaninu na kosticky. Ostre jsou podle druhu sysra. Micham Apenzeller s Gruyerem a Ementalem po tretinach. Volba peciva je vec chuti ale mam radsi s polotmavym chlebem vypecenym nez s bilou bagetou. Do rou chut.

Tohle miluju:-p:-p:-p:-p:yes::yes::yes:

Mládež si dělala tuhle dobrotu:-p přidávám Ti foto a:yes:

Fondue set elektrický nemá to správné kouzlo, teplota se dá regulovat i bez elektřiny, recept severine cook považuji za správný. (nádoba nemusí být jen keramická, ale švýcaři ji používají velmi často)

Je to pochoutka, výborné jsou k tomu malé brambůrky, ale i ovoce. A jak píše autor, o ten škraloupek na dně byl u nás boj:-)) Je to ale hodně syté jídlo, musí se to opravdu zapíjet:yes::-p

severine cook 17. 10. 2010 20:09
tejaja,pokud si recept prectes jeste jednou, zjistis,ze v receptu stoji, ze caquelon se vytre nejprve cesnekem ... mnozstvi syra na osobu je jen orientacni - zalezi na poctu "milovniku fondue", a napr. moje 13-ti leta dcera sni mnohem vic fondue nez ja dospelak. Taktez vino je pouze udaj pro orientaci - my tam davame mene. Pripravu fondue nelze delat pred hosty, nebot by se ti na klasickem fonduvaci(na horlavou pastu,nemyslim elektricky) nerozpustil syr. Samotna konsumace pak probiha na stole. Je to spolecenske jidlo a neni to zbastene za 5 minut. Krom toho je zvyk, ze komu spadne chleba z vidlicky, tak treba zaplati flasku vina - je to dane regionem, rodinou... detem se da treba nejaky ukol. Nekteri fanjsmekri miluji tu krustu na dne, ktera se tam udela z mirne pripaleneho syra. Co se tyce nealkoholickeho jabcaku - dava se tu normalne pokud jedi i deti nebo lidi co nechteji alkohol. I kdyz my davali vzdy vino - v tom mnozstvi se to ztrati. Ale jedla jsem fondue i s jabcakem a nepoznala jsem to. I kdyz mozna na prvni pohled ta predstava je udesna ....

Trocha by som ten recept upravila, ak by som fondue nerobievala, mala by som v tom chaos.
Nádoba na fondue sa najprv vytrie strúčikom cesnaku.Až potom sa vsype strúhaný syr a šťava a mieša sa, podlieva bielym suchým vínom podľa potreby. Pomaly syr tavíme.
Na 800 g syra je 3 dl vína málo. Na 1 osobu počítajte so 150 g syra, viac nedokážete zjesť, pretože sa používa syr s vysokým obsahom tuku a je to veľmi sýte.
Keď je syr úplne roztopený a je z toho hladká omáčka, vmieša sa v troche vody rozmiešaná lyžička škrobu. Nakoniec sa vmieša 0,5 dl čerešňovice. Slivovicu nepoužívajte, je veľmi aromatická a prehluší chuť syra.
Pre stolovníkov nachystáme do misiek kocky bieleho chleba, ktorý si napichujú na špeciálne vidličky, namáčajú do syrového fondue, obtočia omáčku okolo chleba a šup do pusy.
Celý obrad prípravy fondue sa robí pred hosťami, ktorí sedia pri stole, popíjajú biele víno a debatujú.
V žiadnom prípade do fondue nepatrí jabčák :-(
Pokiaľ si chcete opatriť "fonduovač", opatrite si elektrický s termostatom.
Najlepší je ten spodok, ktorý sa vám prichytí na dno a treba ho vyškrabať. ;-)

severine cook , zdravím do Śvýcarska, vítej na topreceptech:-K a za Fondue :yes:

Tématické fráze:
fondue recept, fondue recepty, sýr na fondue, recepty na fondue, recept fondue, recept na fondue, fondue sýr, sýrová omáčka na fondue, recepty fondue, syr fondue, sýrová omáčka fondue, fondue, nádoba na fondue, sýrové recepty, jak udělat fondue, sýrové fondue v chlebu, elektrické fondue, syr do fondue, fondue kuchařka, sýr na fondue recept

Suroviny:
česnek, víno bílé, šťáva citronová, sýr strouhaný, škrob kukuřičný, třešňovice, ořech muškátový, pepř

Přidat fotografie receptu