Pravý pařížský dort s krájecí polevou
Pařížský dort je ozdobou cukráren už mnoho desetiletí a kdo ho nikdy neochutnal, neví, co je pařížský krém s nadýchaným korpusem a jemnou polevou za úžasné spojení. Vyzkoušejte jej doma a překvapte tak rodinu i blízké.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 880 kJ / 3 557 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 53,06 g |
Tuky | 181,44 g |
Vláknina | 34,29 g |
Cholesterol | 848 mg |
Sodík | 405 mg |
Sůl | 1,00 g |
Sacharidy | 410,70 g |
Postup přípravy
Krok 1: Pařížský krém:
Do hrnce nalijeme šlehačky a nalámeme čokoládu, kterou ohříváním rozpustíme. Krok 2: Přivedeme pomalu k varu a vaříme cca 1 minutu za stálého míchání. Krok 3: Zchladlé dáme pořádně vychladit do lednice do druhého dne. Krok 4: Na druhý den vyšleháme ručním šlehačem na nejvyšší stupeň hned po vyndání z lednice. Krok 5: Korpus:
Formu o průměru 22 cm vymažeme tukem a vysypeme moukou. Vyšleháme bílky se špetkou soli na pevný sníh. Krok 6: Přidáme 2 lžíce cukru, přešleháme. Pak opatrně po jednom přidáváme žloutky a ještě lžíci cukru a přišleháme olej. Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 180 °C. Krok 7: Vařečkou nebo gumovou stěrkou zlehka vmícháme směs kakaa, mouky a prášku do pečiva. Krok 8: Těsto nalijeme do formy a dáme péct zhruba na 20 minut do trouby. Krok 9: Upečený korpus necháme vychladnout. Krok 10: Na korpus rozetřeme pařížský krém a dáme na 1 hodinu vychladit do lednice. Krok 11: Krájecí poleva:
Čokoládu na vaření nalámeme do plechového hrnku, který dáme ohřívat ve vodní lázni na mírném plameni. Krok 12: K čokoládě hned na začátku přidáme vodu a za průběžného míchání čokoládu rozpouštíme. Krok 13: Přidáme máslo a když se rozpustí, přidáme šlehačku. Krok 14: Zamícháme a jakmile je poleva hladká, vypneme, vyndáme z vodní lázně a necháme chladnout. Krok 15: Dort dáme na větší kousek pečícího papíru a poléváme, když je čokoláda trochu zchladlá (je celkem hustá, ale dobře se po dortě i bocích rozteče, nemusí se ničím roztírat). Krok 16: Zdobení: Ze zbytku smetany ke šlehání připravíme šlehačku, do které přidáme ztužovač šlehačky, trochu cukru moučka a tím dort zdobíme.
Do hrnce nalijeme šlehačky a nalámeme čokoládu, kterou ohříváním rozpustíme. Krok 2: Přivedeme pomalu k varu a vaříme cca 1 minutu za stálého míchání. Krok 3: Zchladlé dáme pořádně vychladit do lednice do druhého dne. Krok 4: Na druhý den vyšleháme ručním šlehačem na nejvyšší stupeň hned po vyndání z lednice. Krok 5: Korpus:
Formu o průměru 22 cm vymažeme tukem a vysypeme moukou. Vyšleháme bílky se špetkou soli na pevný sníh. Krok 6: Přidáme 2 lžíce cukru, přešleháme. Pak opatrně po jednom přidáváme žloutky a ještě lžíci cukru a přišleháme olej. Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 180 °C. Krok 7: Vařečkou nebo gumovou stěrkou zlehka vmícháme směs kakaa, mouky a prášku do pečiva. Krok 8: Těsto nalijeme do formy a dáme péct zhruba na 20 minut do trouby. Krok 9: Upečený korpus necháme vychladnout. Krok 10: Na korpus rozetřeme pařížský krém a dáme na 1 hodinu vychladit do lednice. Krok 11: Krájecí poleva:
Čokoládu na vaření nalámeme do plechového hrnku, který dáme ohřívat ve vodní lázni na mírném plameni. Krok 12: K čokoládě hned na začátku přidáme vodu a za průběžného míchání čokoládu rozpouštíme. Krok 13: Přidáme máslo a když se rozpustí, přidáme šlehačku. Krok 14: Zamícháme a jakmile je poleva hladká, vypneme, vyndáme z vodní lázně a necháme chladnout. Krok 15: Dort dáme na větší kousek pečícího papíru a poléváme, když je čokoláda trochu zchladlá (je celkem hustá, ale dobře se po dortě i bocích rozteče, nemusí se ničím roztírat). Krok 16: Zdobení: Ze zbytku smetany ke šlehání připravíme šlehačku, do které přidáme ztužovač šlehačky, trochu cukru moučka a tím dort zdobíme.
Zveřejněno 19. 10. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pravý pařížský dort s krájecí polevou
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nOAY
Moje poznámka
Pravý pařížský dort s krájecí polevou
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nOAY
Nejnovější recepty
Polévka z červené řepy s rajčaty a pohankou II.
Přidáno před 1 hodinou
Srnčí hřbet od Mazláka
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový salát se zeleninou a luštěninami
Přidáno před 16 hodinami
Rybí kari s kapustičkami
Přidáno před 19 hodinami
Vepřové maso s dýní a zelím (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 20 hodinami
Nepečené fíkové cukroví
Přidáno před 20 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jablková buchta s čokoládou
Noumik před 11 hodinami
Peřinková buchta s pudinkem
Lili. před 13 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Lili. před 13 hodinami
Výborná vánočka z domácí pekárny
Eddie122 před 13 hodinami
Francouzské bagety
Eddie122 před 13 hodinami
Dušená krkovice na cibuli, rajčatové pastě a medu
Juliekohoutova před 14 hodinami
Kuře pečené v máslové marinádě
Adaas před 14 hodinami
Hráškový krém
Bibi11 před 14 hodinami
Kuřecí nudlová polévka
Otazoubek před 15 hodinami
Domácí perník
KlaraVaj před 18 hodinami
Tématické fráze:
pařížský dort,
pařížský dort recept,
pařížský dort jednoduchý recept,
pařížský krém do dortu,
recept pařížský dort,
recept na pařížský dort,
pařižský krém na dort,
korpus na pařížský dort,
paříšský dort,
dort pařížský,
recept na pařížský dort video,
pařížský dort video,
poleva na pařížský dort,
krájecí čokoládová poleva,
paříský dort,
pravy parížsky krém,
poleva z čokolády krájecí,
krájecí čokoláda,
poleva na dort,
recepty pařížský dort
Suroviny:
vejce,
cukr moučkový,
olej slunečnicový,
sůl,
kakao holandské,
mouka polohrubá,
prášek do pečiva,
máslo,
mouka hrubá,
smetana 40%,
šlehačka,
čokoláda na vaření,
čokoláda na vaření,
voda,
máslo,
šlehačka
Komentáře (42)