Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pravý pařížský dort s krájecí polevou

Pařížský dort je ozdobou cukráren již dlouhá desetiletí a kdo ho nikdy neochutnal o mnoho přichází. Pařížský krém s nadýchaným korpusem a jemnou polevou je zkrátka dokonalé spojení. Upečte jej doma a překvapte tak rodinu i blízké.

Hodnocení receptu je 4,8 (43×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

meya.z

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 30 min + den předem připravený krém a korpus

90 min (60 min příprava + 30 min tepelná úprava, + den předem připravený krém a korpus)

Suroviny pro 1 kus

na dortovou formu o průměru 20-22 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 880 kJ /
3 557 kcal
Bílkoviny53,06 g
Tuky181,44 g
Vláknina34,29 g
Cholesterol 848 mg
Sodík 405 mg
Sůl1,00 g
Sacharidy410,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pařížský krém: Do hrnce nalijeme smetanu (40% i 30%) a nalámeme čokoládu, kterou ohříváním rozpustíme. Krok 2: Přivedeme pomalu k varu a vaříme asi 1 minutu za stálého míchání. Odstavíme a necháme vychladnout. Krok 3: Zchladlé dáme pořádně vychladit do lednice do druhého dne. Krok 4: Na druhý den hned po vyndání z lednice vyšleháme ručním šlehačem do nadýchané pěny. Krok 5: Korpus: Formu o průměru 20-22 cm vymažeme tukem a vysypeme moukou. Krok 6: Vejce oddělíme na žloutky a bílky. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh. Přidáme 2 lžíce cukru a prošleháme. Krok 7: Pak opatrně po jednom přidáváme žloutky a ještě 1 lžíci cukru a přišleháme také olej. Troubu předehřejeme na 180 °C, ideálně na horkovzduch. Krok 8: Vařečkou nebo gumovou stěrkou zlehka vmícháme do bílků směs kakaa, mouky a kypřicího prášku. Krok 9: Těsto nalijeme do přichystané formy a dáme péct zhruba na 15-20 minut do trouby. Krok 10: Upečený korpus necháme vychladnout. Krok 11: Na korpus rozetřeme pařížský krém a dáme na 1 hodinu vychladit do lednice. Krok 12: Krájecí poleva: Čokoládu na vaření nalámeme do plechového hrnku, který položíme do vodní lázně. Krok 13: K čokoládě hned na začátku přidáme vodu a za průběžného míchání necháme na mírném plameni čokoládu rozpustit. Krok 14: Přidáme máslo a když se rozpustí, přidáme 3 lžíce smetany. Ty odebereme ze smetany, kterou použijeme na finální zdobení. Krok 15: Zamícháme a jakmile je poleva hladká, vypneme sporák, plecháček vyndáme z vodní lázně a necháme chladnout. Krok 16: Dort dáme na větší kousek pečicího papíru a poléváme, když je čokoláda trochu zchladlá (je celkem hustá, ale dobře se po dortu i jeho bocích rozteče, nemusí se ničím roztírat). Krok 17: Ze zbytku smetany ke šlehání ušleháme šlehačku, do které přidáme ztužovač šlehačky, trochu cukru moučka a dort zdobíme podle fantazie.

TIP: Jak zdobit dorty

Zveřejněno 19. 10. 2010

Poznámka autorky meya.z

Korpus pečeme ideálně den předem. Pozor, je velmi křehký a nadýchaný.

Inspirace od kamarádky: www.urybicky.cz/2010/05/pravy-parizsky-dort-podle-zdenky-s-krajeci-polevou/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pravý pařížský dort s krájecí polevou

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nOAY

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pravý pařížský dort s krájecí polevou

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nOAY

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (42)

Vyborny akorat se nam trochu rozpadla ta krajeci poleva

Výborné, měl doma velký úspěch 👍

Dnes jsem dělala pařížský podle tohoto receptu již po několikáté manželi k narozeninám. Je to jeho nejoblíbenější a pokaždé se zatím povedl. Díky :-K

Právě dodělávám dort kubánský - vnoučkovi k narozeninám.

slehacka se da sehnat v jakemkoli supermarketu...recept na 1s hvezdickou,povedl se je to BOMBA :-),doporucuji vsem :-))

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli do té šlehačky dáváte někdo stužovač nebo něco? :))

No i já se přidávám dneska a jdu na dort. Moc se těšíme a doufám , že se povede i nám doma. :-)

bronka: Já bych to pekla na 175 st. ;-)

Neví někdo, na kolik to mám péct v obyčejné el.troubě? děkuji

Pařížák miluju a nejen já ale i dětičky. Určitě receptík vyzkouším...
:-))

Je sice docela nákladný, ale vynikající... znám ten původní ze stránky www.toprecepty.cz/recept/15468-pravy-parizsky-dort-s-krajeci-polevou/ a skutečně je maximální...

V poznámce, mám uvedeno, že jsem si množství upravila o 1/3 nahoru :-)))

Tak jsem právě dort dodělala a je opravdu výborný, těsto jsem ale musela péct dvakrát protože bylo hodně nízké i když jsem ho šlehala dost dlouho, mělo max. 3 cm. Takže doporučují ho dělat z dvojité dávky. Jinak moc dobrý ;-)

ahoj, jsme v půlce výroby. Dcera má dnes 6 let, takže za pár hodin vám dáme vědět jak to dopadlo, ale už ted se těm ostatním sbíhají sliny
:-p

mňamka!!!:-p

Perfektní, jako z cukrárny...jíme ho s přítelem k snídani, po obědě, pořád... :o) :yes:;-)

DĚKUJI:-8

:-K+22:yes::-K

Děkuji za vynikající recept. úplná paráda. prostě nej nej.:yes::yes::yes::-)

Lenka Pavlíková 17. 12. 2010 13:33
Super, super, super. Jednoduchý recept, skvělý výsledek. Já ještě zdobím čokotransferem a vypadá to báječně. Z uvedeného receptu je poměrně malý korpus. Dala jsem do kulaté formy s průměrem 17 cm a bylo to tak akorát. Na klasickou formu s průměrem 22 cm bych tedy udělala o polovinu více těsta.;-)

žena bude mít narozeniny, tak se nechám inspirovat Vaším luxusním receptem.:yes:

MARUNDA, DĚKUJI, JSEM RÁDA, ŽE SE RECEPT LÍBÍ:-). HEZKÉ FOTKY:yes:

tak Marti, zkusila jsem dnes na dort krájecí polevu a musím říct SSSSSSSSUUUUUUUPPPPPPPPRRRRRRRR. Moc Ti za ni děkuju. Ještě to teda s ní neumím, ale je lepší, než tu co jsme používala do teď. Pošlu fotu, jestli neva. Je pečený na zakázku.

Jana73, jsem ráda, že se recept líbí a že se dortík povedl :-8

Marti, tak jsem dort vyzkoušela přesně podle receptu a musím říct, že je výbornej. Je to trochu kalorická bomba;-), ale jednou za čas:-p. Poleva se opravdu nelámala a už ji mám přepsanou do svého sešitu, protože tu jsem určitě nedělala naposledy. Děkuji a přidávám bod:yes:

I mě zaujala krájecí čokoláda.:-O Při nejbližší příležitosti ji vyzkouším. Pařížskou šlehačku dělám ze 33% šlehačky a Ledových kaštanů. Martino, posílám +15.:yes:

hella, máš pravdu tento drtík je opravdu kalorická bomba a asi jsem to tam špatně napsala pařížský krém x pařížská šlehačka. Na pařížský krém mám recept:
KRÉM PAŘÍŽSKÝ:
3 dkg másla
3 dkg hl. mouky
2 dcl mléka

10 dkg másla
10 dkg cukr moučka
4 dkg kakaa (rozpuštěná čokoláda)
1 žloutek


bibinka, moc děkuji;-)

Vybušná, máš pravdu. Tohle není pařížský krém, ale pařížská šlehačka. Oni si to lidi dost pletou nebo ani nevědí, že je mezi tím nějaký rozdíl. Jinak i Pažížská šlehačka se prodává právě v takovém, ale hnědém v kelímku a je taky 40 %. Já si jí taky dělám doma, ale víc mi chutná z Ledových kaštanů s přidáním kakaa, tohle je na mě bez cukru dost hořké. Tohle je tedy kalorická bomba, půl kila čokolády + dalšího téměř půl kila tuku na tak malý dort! Ale tu polevu zkusím, vždycky v kuchařkách psali, když rozehříváte čokoládu, dejte pozor, aby se vám do toho nedostala voda. Buď byly za mého mládí jiné čokolády, nebo věda pokročila ;-)

:yes::-p+1;-)

tak to je ukrutně čokoládový dort:-p:yes:
p.s. to se mi hodí, za měsíc má moje starší narozky a chce něco čoko...má to mít;-)

Tématické fráze:
pařížský dort, pařížský dort recept, pařížský dort jednoduchý recept, pařížský krém do dortu, recept pařížský dort, recept na pařížský dort, pařižský krém na dort, korpus na pařížský dort, paříšský dort, dort pařížský, recept na pařížský dort video, pařížský dort video, poleva na pařížský dort, krájecí čokoládová poleva, paříský dort, pravy parížsky krém, poleva z čokolády krájecí, krájecí čokoláda, poleva na dort, recepty pařížský dort

Suroviny:
vejce, cukr moučkový, olej slunečnicový, sůl, kakao holandské, mouka polohrubá, kypřící prášek, máslo, mouka hrubá, smetana ke šlehání, smetana ke šlehání, čokoláda na vaření, čokoláda na vaření, voda, máslo, smetana ke šlehání, smetana ke šlehání, ztužovač šlehačky, cukr moučkový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu