Pravý pařížský dort s krájecí polevou
Pařížský dort je ozdobou cukráren už mnoho desetiletí a kdo ho nikdy neochutnal, neví, co je pařížský krém s nadýchaným korpusem a jemnou polevou za úžasné spojení. Vyzkoušejte jej doma a překvapte tak rodinu i blízké.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 880 kJ / 3 557 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 53,06 g |
Tuky | 181,44 g |
Vláknina | 34,29 g |
Cholesterol | 848 mg |
Sodík | 405 mg |
Sůl | 1,00 g |
Sacharidy | 410,70 g |
Postup přípravy
Krok 1: Pařížský krém:
Do hrnce nalijeme šlehačky a nalámeme čokoládu, kterou ohříváním rozpustíme. Krok 2: Přivedeme pomalu k varu a vaříme cca 1 minutu za stálého míchání. Krok 3: Zchladlé dáme pořádně vychladit do lednice do druhého dne. Krok 4: Na druhý den vyšleháme ručním šlehačem na nejvyšší stupeň hned po vyndání z lednice. Krok 5: Korpus:
Formu o průměru 22 cm vymažeme tukem a vysypeme moukou. Vyšleháme bílky se špetkou soli na pevný sníh. Krok 6: Přidáme 2 lžíce cukru, přešleháme. Pak opatrně po jednom přidáváme žloutky a ještě lžíci cukru a přišleháme olej. Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 180 °C. Krok 7: Vařečkou nebo gumovou stěrkou zlehka vmícháme směs kakaa, mouky a prášku do pečiva. Krok 8: Těsto nalijeme do formy a dáme péct zhruba na 20 minut do trouby. Krok 9: Upečený korpus necháme vychladnout. Krok 10: Na korpus rozetřeme pařížský krém a dáme na 1 hodinu vychladit do lednice. Krok 11: Krájecí poleva:
Čokoládu na vaření nalámeme do plechového hrnku, který dáme ohřívat ve vodní lázni na mírném plameni. Krok 12: K čokoládě hned na začátku přidáme vodu a za průběžného míchání čokoládu rozpouštíme. Krok 13: Přidáme máslo a když se rozpustí, přidáme šlehačku. Krok 14: Zamícháme a jakmile je poleva hladká, vypneme, vyndáme z vodní lázně a necháme chladnout. Krok 15: Dort dáme na větší kousek pečícího papíru a poléváme, když je čokoláda trochu zchladlá (je celkem hustá, ale dobře se po dortě i bocích rozteče, nemusí se ničím roztírat). Krok 16: Zdobení: Ze zbytku smetany ke šlehání připravíme šlehačku, do které přidáme ztužovač šlehačky, trochu cukru moučka a tím dort zdobíme.
Do hrnce nalijeme šlehačky a nalámeme čokoládu, kterou ohříváním rozpustíme. Krok 2: Přivedeme pomalu k varu a vaříme cca 1 minutu za stálého míchání. Krok 3: Zchladlé dáme pořádně vychladit do lednice do druhého dne. Krok 4: Na druhý den vyšleháme ručním šlehačem na nejvyšší stupeň hned po vyndání z lednice. Krok 5: Korpus:
Formu o průměru 22 cm vymažeme tukem a vysypeme moukou. Vyšleháme bílky se špetkou soli na pevný sníh. Krok 6: Přidáme 2 lžíce cukru, přešleháme. Pak opatrně po jednom přidáváme žloutky a ještě lžíci cukru a přišleháme olej. Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 180 °C. Krok 7: Vařečkou nebo gumovou stěrkou zlehka vmícháme směs kakaa, mouky a prášku do pečiva. Krok 8: Těsto nalijeme do formy a dáme péct zhruba na 20 minut do trouby. Krok 9: Upečený korpus necháme vychladnout. Krok 10: Na korpus rozetřeme pařížský krém a dáme na 1 hodinu vychladit do lednice. Krok 11: Krájecí poleva:
Čokoládu na vaření nalámeme do plechového hrnku, který dáme ohřívat ve vodní lázni na mírném plameni. Krok 12: K čokoládě hned na začátku přidáme vodu a za průběžného míchání čokoládu rozpouštíme. Krok 13: Přidáme máslo a když se rozpustí, přidáme šlehačku. Krok 14: Zamícháme a jakmile je poleva hladká, vypneme, vyndáme z vodní lázně a necháme chladnout. Krok 15: Dort dáme na větší kousek pečícího papíru a poléváme, když je čokoláda trochu zchladlá (je celkem hustá, ale dobře se po dortě i bocích rozteče, nemusí se ničím roztírat). Krok 16: Zdobení: Ze zbytku smetany ke šlehání připravíme šlehačku, do které přidáme ztužovač šlehačky, trochu cukru moučka a tím dort zdobíme.
Zveřejněno 19. 10. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pravý pařížský dort s krájecí polevou
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nOAY
Moje poznámka
Pravý pařížský dort s krájecí polevou
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nOAY
Nejnovější recepty
Pečená uzená kachní prsa na medu s růžovým zelím a bramborovými noky
Přidáno před 17 minutami
Švýcarské vánoční dortíčky
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí játra s mandlemi na víně
Přidáno před 8 hodinami
Pomazánka se šunkou, křenem a čerstvým krémovým sýrem s bylinkami
Přidáno před 9 hodinami
Vánoční sněžítka
Přidáno před 10 hodinami
Pečené fíky s medem a s ořechy
Přidáno před 23 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Smetanové gnocchi se žampiony a pórkem
Nikki1 před 13 minutami
Plněné ořechy
Handour před 24 minutami
Marokánky III - cukroví
Panova před 49 minutami
Skořicovo - mandlové rohlíčky
Panova před 58 minutami
Zapečené těstoviny s uzeným masem
Jasminita26 před 1 hodinou
Kuřecí špízy
Tacek před 1 hodinou
Pečené brambory v troubě
Tacek před 1 hodinou
Makové kytičky
renatamanglova618 před 1 hodinou
Babiččina třená bábovka
EvaCh před 2 hodinami
Tématické fráze:
pařížský dort,
pařížský dort recept,
pařížský dort jednoduchý recept,
pařížský krém do dortu,
recept pařížský dort,
recept na pařížský dort,
pařižský krém na dort,
korpus na pařížský dort,
paříšský dort,
dort pařížský,
recept na pařížský dort video,
pařížský dort video,
poleva na pařížský dort,
krájecí čokoládová poleva,
paříský dort,
pravy parížsky krém,
poleva z čokolády krájecí,
krájecí čokoláda,
poleva na dort,
recepty pařížský dort
Suroviny:
vejce,
cukr moučkový,
olej slunečnicový,
sůl,
kakao holandské,
mouka polohrubá,
prášek do pečiva,
máslo,
mouka hrubá,
smetana 40%,
šlehačka,
čokoláda na vaření,
čokoláda na vaření,
voda,
máslo,
šlehačka
Komentáře (42)