Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pravý pařížský dort s krájecí polevou

Pařížský dort je ozdobou cukráren už mnoho desetiletí a kdo ho nikdy neochutnal, neví, co je pařížský krém s nadýchaným korpusem a jemnou polevou za úžasné spojení. Vyzkoušejte jej doma a překvapte tak rodinu i blízké.

Hodnocení receptu je 5,0 (37×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

meya.z

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 30 min

90 min (60 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 880 kJ /
3 557 kcal
Bílkoviny53,06 g
Tuky181,44 g
Vláknina34,29 g
Cholesterol 848 mg
Sodík 405 mg
Sůl1,00 g
Sacharidy410,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pařížský krém:
Do hrnce nalijeme šlehačky a nalámeme čokoládu, kterou ohříváním rozpustíme. Krok 2: Přivedeme pomalu k varu a vaříme cca 1 minutu za stálého míchání. Krok 3: Zchladlé dáme pořádně vychladit do lednice do druhého dne. Krok 4: Na druhý den vyšleháme ručním šlehačem na nejvyšší stupeň hned po vyndání z lednice. Krok 5: Korpus:
Formu o průměru 22 cm vymažeme tukem a vysypeme moukou. Vyšleháme bílky se špetkou soli na pevný sníh. Krok 6: Přidáme 2 lžíce cukru, přešleháme. Pak opatrně po jednom přidáváme žloutky a ještě lžíci cukru a přišleháme olej. Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 180 °C. Krok 7: Vařečkou nebo gumovou stěrkou zlehka vmícháme směs kakaa, mouky a prášku do pečiva. Krok 8: Těsto nalijeme do formy a dáme péct zhruba na 20 minut do trouby. Krok 9: Upečený korpus necháme vychladnout. Krok 10: Na korpus rozetřeme pařížský krém a dáme na 1 hodinu vychladit do lednice. Krok 11: Krájecí poleva:
Čokoládu na vaření nalámeme do plechového hrnku, který dáme ohřívat ve vodní lázni na mírném plameni. Krok 12: K čokoládě hned na začátku přidáme vodu a za průběžného míchání čokoládu rozpouštíme. Krok 13: Přidáme máslo a když se rozpustí, přidáme šlehačku. Krok 14: Zamícháme a jakmile je poleva hladká, vypneme, vyndáme z vodní lázně a necháme chladnout. Krok 15: Dort dáme na větší kousek pečícího papíru a poléváme, když je čokoláda trochu zchladlá (je celkem hustá, ale dobře se po dortě i bocích rozteče, nemusí se ničím roztírat). Krok 16: Zdobení: Ze zbytku smetany ke šlehání připravíme šlehačku, do které přidáme ztužovač šlehačky, trochu cukru moučka a tím dort zdobíme.

TIP: Jak zdobit dorty

Zveřejněno 19. 10. 2010

Poznámka autorky meya.z

Krém je vyšlehaný, když drží hezky tvar, bude to opravdu hutný krém. Korpus pečeme den předem.

Dort jsem pekla pro přítele kamarádky a ta chtěla tvar srdíčko, proto přikládám fotky dortu ve tvaru srdce (musela jsem si upravit množství ingrediencí o 1/3 nahoru). Tady jsem ale uvedla množství surovin dle původního receptu, t.j. do kulaté formy o průměru 22 cm.

Pozor, korpus je velmi křehký a nadýchaný.

Tento recept mi poslala kamarádka. Ta se inspirovala na:

www.urybicky.cz/2010/05/pravy-parizsky-dort-podle-zdenky-s-krajeci-polevou/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pravý pařížský dort s krájecí polevou

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nOAY

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pravý pařížský dort s krájecí polevou

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nOAY

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (42)

Vyborny akorat se nam trochu rozpadla ta krajeci poleva

Výborné, měl doma velký úspěch 👍

Dnes jsem dělala pařížský podle tohoto receptu již po několikáté manželi k narozeninám. Je to jeho nejoblíbenější a pokaždé se zatím povedl. Díky :-K

Právě dodělávám dort kubánský - vnoučkovi k narozeninám.

slehacka se da sehnat v jakemkoli supermarketu...recept na 1s hvezdickou,povedl se je to BOMBA :-),doporucuji vsem :-))

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli do té šlehačky dáváte někdo stužovač nebo něco? :))

No i já se přidávám dneska a jdu na dort. Moc se těšíme a doufám , že se povede i nám doma. :-)

bronka: Já bych to pekla na 175 st. ;-)

Neví někdo, na kolik to mám péct v obyčejné el.troubě? děkuji

Pařížák miluju a nejen já ale i dětičky. Určitě receptík vyzkouším...
:-))

Je sice docela nákladný, ale vynikající... znám ten původní ze stránky www.toprecepty.cz/recept/15468-pravy-parizsky-dort-s-krajeci-polevou/ a skutečně je maximální...

V poznámce, mám uvedeno, že jsem si množství upravila o 1/3 nahoru :-)))

Tak jsem právě dort dodělala a je opravdu výborný, těsto jsem ale musela péct dvakrát protože bylo hodně nízké i když jsem ho šlehala dost dlouho, mělo max. 3 cm. Takže doporučují ho dělat z dvojité dávky. Jinak moc dobrý ;-)

ahoj, jsme v půlce výroby. Dcera má dnes 6 let, takže za pár hodin vám dáme vědět jak to dopadlo, ale už ted se těm ostatním sbíhají sliny
:-p

mňamka!!!:-p

Perfektní, jako z cukrárny...jíme ho s přítelem k snídani, po obědě, pořád... :o) :yes:;-)

DĚKUJI:-8

:-K+22:yes::-K

Děkuji za vynikající recept. úplná paráda. prostě nej nej.:yes::yes::yes::-)

Lenka Pavlíková 17. 12. 2010 13:33
Super, super, super. Jednoduchý recept, skvělý výsledek. Já ještě zdobím čokotransferem a vypadá to báječně. Z uvedeného receptu je poměrně malý korpus. Dala jsem do kulaté formy s průměrem 17 cm a bylo to tak akorát. Na klasickou formu s průměrem 22 cm bych tedy udělala o polovinu více těsta.;-)

žena bude mít narozeniny, tak se nechám inspirovat Vaším luxusním receptem.:yes:

MARUNDA, DĚKUJI, JSEM RÁDA, ŽE SE RECEPT LÍBÍ:-). HEZKÉ FOTKY:yes:

tak Marti, zkusila jsem dnes na dort krájecí polevu a musím říct SSSSSSSSUUUUUUUPPPPPPPPRRRRRRRR. Moc Ti za ni děkuju. Ještě to teda s ní neumím, ale je lepší, než tu co jsme používala do teď. Pošlu fotu, jestli neva. Je pečený na zakázku.

Jana73, jsem ráda, že se recept líbí a že se dortík povedl :-8

Marti, tak jsem dort vyzkoušela přesně podle receptu a musím říct, že je výbornej. Je to trochu kalorická bomba;-), ale jednou za čas:-p. Poleva se opravdu nelámala a už ji mám přepsanou do svého sešitu, protože tu jsem určitě nedělala naposledy. Děkuji a přidávám bod:yes:

I mě zaujala krájecí čokoláda.:-O Při nejbližší příležitosti ji vyzkouším. Pařížskou šlehačku dělám ze 33% šlehačky a Ledových kaštanů. Martino, posílám +15.:yes:

hella, máš pravdu tento drtík je opravdu kalorická bomba a asi jsem to tam špatně napsala pařížský krém x pařížská šlehačka. Na pařížský krém mám recept:
KRÉM PAŘÍŽSKÝ:
3 dkg másla
3 dkg hl. mouky
2 dcl mléka

10 dkg másla
10 dkg cukr moučka
4 dkg kakaa (rozpuštěná čokoláda)
1 žloutek


bibinka, moc děkuji;-)

Vybušná, máš pravdu. Tohle není pařížský krém, ale pařížská šlehačka. Oni si to lidi dost pletou nebo ani nevědí, že je mezi tím nějaký rozdíl. Jinak i Pažížská šlehačka se prodává právě v takovém, ale hnědém v kelímku a je taky 40 %. Já si jí taky dělám doma, ale víc mi chutná z Ledových kaštanů s přidáním kakaa, tohle je na mě bez cukru dost hořké. Tohle je tedy kalorická bomba, půl kila čokolády + dalšího téměř půl kila tuku na tak malý dort! Ale tu polevu zkusím, vždycky v kuchařkách psali, když rozehříváte čokoládu, dejte pozor, aby se vám do toho nedostala voda. Buď byly za mého mládí jiné čokolády, nebo věda pokročila ;-)

:yes::-p+1;-)

tak to je ukrutně čokoládový dort:-p:yes:
p.s. to se mi hodí, za měsíc má moje starší narozky a chce něco čoko...má to mít;-)

Tématické fráze:
pařížský dort, pařížský dort recept, pařížský dort jednoduchý recept, pařížský krém do dortu, recept pařížský dort, recept na pařížský dort, pařižský krém na dort, korpus na pařížský dort, paříšský dort, dort pařížský, recept na pařížský dort video, pařížský dort video, poleva na pařížský dort, krájecí čokoládová poleva, paříský dort, pravy parížsky krém, poleva z čokolády krájecí, krájecí čokoláda, poleva na dort, recepty pařížský dort

Suroviny:
vejce, cukr moučkový, olej slunečnicový, sůl, kakao holandské, mouka polohrubá, prášek do pečiva, máslo, mouka hrubá, smetana 40%, šlehačka, čokoláda na vaření, čokoláda na vaření, voda, máslo, šlehačka

Přidat fotografie receptu