Pravý pařížský dort s krájecí polevou
Pařížský dort je ozdobou cukráren již dlouhá desetiletí a kdo ho nikdy neochutnal o mnoho přichází. Pařížský krém s nadýchaným korpusem a jemnou polevou je zkrátka dokonalé spojení. Upečte jej doma a překvapte tak rodinu i blízké.
Suroviny pro 1 kus
na dortovou formu o průměru 20-22 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 880 kJ / 3 557 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 53,06 g |
Tuky | 181,44 g |
Vláknina | 34,29 g |
Cholesterol | 848 mg |
Sodík | 405 mg |
Sůl | 1,00 g |
Sacharidy | 410,70 g |
Postup přípravy
Krok 1: Pařížský krém: Do hrnce nalijeme smetanu (40% i 30%) a nalámeme čokoládu, kterou ohříváním rozpustíme.
Krok 2: Přivedeme pomalu k varu a vaříme asi 1 minutu za stálého míchání. Odstavíme a necháme vychladnout.
Krok 3: Zchladlé dáme pořádně vychladit do lednice do druhého dne.
Krok 4: Na druhý den hned po vyndání z lednice vyšleháme ručním šlehačem do nadýchané pěny.
Krok 5: Korpus: Formu o průměru 20-22 cm vymažeme tukem a vysypeme moukou.
Krok 6: Vejce oddělíme na žloutky a bílky. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh. Přidáme 2 lžíce cukru a prošleháme.
Krok 7: Pak opatrně po jednom přidáváme žloutky a ještě 1 lžíci cukru a přišleháme také olej. Troubu předehřejeme na 180 °C, ideálně na horkovzduch.
Krok 8: Vařečkou nebo gumovou stěrkou zlehka vmícháme do bílků směs kakaa, mouky a kypřicího prášku.
Krok 9: Těsto nalijeme do přichystané formy a dáme péct zhruba na 15-20 minut do trouby.
Krok 10: Upečený korpus necháme vychladnout.
Krok 11: Na korpus rozetřeme pařížský krém a dáme na 1 hodinu vychladit do lednice.
Krok 12: Krájecí poleva: Čokoládu na vaření nalámeme do plechového hrnku, který položíme do vodní lázně.
Krok 13: K čokoládě hned na začátku přidáme vodu a za průběžného míchání necháme na mírném plameni čokoládu rozpustit.
Krok 14: Přidáme máslo a když se rozpustí, přidáme 3 lžíce smetany. Ty odebereme ze smetany, kterou použijeme na finální zdobení.
Krok 15: Zamícháme a jakmile je poleva hladká, vypneme sporák, plecháček vyndáme z vodní lázně a necháme chladnout.
Krok 16: Dort dáme na větší kousek pečicího papíru a poléváme, když je čokoláda trochu zchladlá (je celkem hustá, ale dobře se po dortu i jeho bocích rozteče, nemusí se ničím roztírat).
Krok 17: Ze zbytku smetany ke šlehání ušleháme šlehačku, do které přidáme ztužovač šlehačky, trochu cukru moučka a dort zdobíme podle fantazie.
Zveřejněno 19. 10. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pravý pařížský dort s krájecí polevou
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nOAY
Moje poznámka
Pravý pařížský dort s krájecí polevou
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nOAY
Nejnovější recepty
Domácí bylinkové tagliatelle
Přidáno před 6 hodinami
Turecká vejce
Přidáno před 11 hodinami
Pikantní květák se zastřenými vejci (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 22 hodinami
Špagety s kuřecím masem a bazalkovým pestem
Přidáno 4. 4. 2025 14:04
Segedín z trouby
Přidáno 4. 4. 2025 11:18
Měkké banánové sušenky
Přidáno 4. 4. 2025 09:42
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Luxusní a rychlý makovník
MirkaTioka před 12 minutami
Tacos s mletým masem
Nelinka2013 před 1 hodinou
Znojemská omáčka s vepřovým masem
KuchtaBuchta před 1 hodinou
Bábovka Ing. Petr
Tystynka před 1 hodinou
Pečené brambory se smaženou cibulí a sýrem
Tystynka před 1 hodinou
Pečený losos v alobalu
vanilj před 2 hodinami
Houskové knedlíky
Efka17 před 3 hodinami
Frankfurtská jemná polévka
AnnaGrabmylerova před 4 hodinami
Bramborové knedlíky plněné špenátem a uzeným
Kava 2 před 4 hodinami
Tématické fráze:
pařížský dort,
pařížský dort recept,
pařížský dort jednoduchý recept,
pařížský krém do dortu,
recept pařížský dort,
recept na pařížský dort,
pařižský krém na dort,
korpus na pařížský dort,
paříšský dort,
dort pařížský,
recept na pařížský dort video,
pařížský dort video,
poleva na pařížský dort,
krájecí čokoládová poleva,
paříský dort,
pravy parížsky krém,
poleva z čokolády krájecí,
krájecí čokoláda,
poleva na dort,
recepty pařížský dort
Suroviny:
vejce,
cukr moučkový,
olej slunečnicový,
sůl,
kakao holandské,
mouka polohrubá,
kypřící prášek,
máslo,
mouka hrubá,
smetana ke šlehání,
smetana ke šlehání,
čokoláda na vaření,
čokoláda na vaření,
voda,
máslo,
smetana ke šlehání,
smetana ke šlehání,
ztužovač šlehačky,
cukr moučkový
Komentáře (42)