Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Paštika

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zizala zizala

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 115 kJ /
2 656 kcal
Bílkoviny125,12 g
Tuky226,75 g
Vláknina5,00 g
Cholesterol 1,51 g
Sodík 1,27 g
Sůl2,95 g
Sacharidy16,85 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Určitě použijeme bůček, z libovějšího masa by paštika byla suchá. Játra naškrábeme nebo umeleme podle zvyklostí. Špek nakrájíme na drobné kostičky. Jalovec nadrtíme. Vše kromě anglické slaniny pečlivě promícháme a necháme do druhého dne v chladnu uležet, aby se chutě propojily (ale není to nezbytně nutné). Krok 2: Pak vyložíme formu plátky anglické slaniny, vložíme masovou směs, případně přikryjeme zbytkem slaniny. Do pekáčku vložíme naplněnou formu (měla jsem skleněnou zapékací mísu) s víkem nebo zakrytou alobalem, nalijeme vodu do pekáčku tak, aby sahala asi do 1/2 formy a dáme do trouby na 180°C. Krok 3: Voda by měla během pečení jen jemně perlit. Pečeme 45 minut, pak odkryjeme a dopečeme. Podle potřeby přiléváme vařící vodu kolem formy, ale většinou to není třeba. Celková doba pečení je kolem 75 minut podle velikosti formy. Krok 4: Paštika během pečení zmenší objem a kolem se vytvoří šťávička, která při chladnutí zrosolovatí. Pečeno je, když doprostřed zapíchneme špejli a vytéká čirá voňavá šťáva. Krok 5: Necháme vychladnout, vyklopíme, nakrájíme a podáváme s brusinkami nebo rybízem ála brusinky a čerstvým pečivem.

Zveřejněno 25. 10. 2010

Poznámka autorky zizala

Podle časopisu Apetit 12/2005

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Paštika

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G8q3

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Paštika

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G8q3

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (14)

:yes: moc pěkné, vyzkouším;-):-K

Jarka-žížalka, dakujem za odpoved:-))

Iboli: ano, aby se chutě proležely:-p

:-Otohle vypadá velice mňamózně!:yes::yes:+

Jaruška, tie koreniny pridávaš už 1.deň, nie je mi to úplne jasné. Dakujem Ti za odpoved.

:-8 Nadjo, omlouvám se, doplnila jsem, Maruška měla pravdu :-)

Domácí paštiky máme moc rádi, určitě vyzkouším.

Mňam, to je ale lahôdka:-p+5:-))

Jaruška to určitě dopíše, ale já bych řekla, že odkryjeme a dopečeme;-):-)

Žížalko, prosím Tě, co uděláme po 45 minutách pečení?
V postupu něco vypadlo: "Pečeme 45 minut, pak e a dopečeme."
:-p Paštiku máme moc rádi - už se na ni těším.

Vypadá to moc:-p:-p:yes:+4

Nádhera,není nad domácí paštiky.:yes::-p

Jenom polykám,bohužel naprázdno:-D:yes:

:-K:-KVypadá nádherně:yes::yes:+

Tématické fráze:
paštika, paštika recept, bažantí paštika, paštika z bažanta, recept na pastiku, recept paštika, bažantí paštika recept, -domaci paštika recept, pastika recepty, paštika z bažanta recept, paštika z uzeného masa recept, paštiky recepty, paštika z uzeného masa, domácí paštika recept, recepty na paštiku, paštiky recept, recepty na pastiky, recepty paštiky, paštika z vnitřností, forma na paštiku

Suroviny:
bůček vepřový mletý, játra kuřecí, špek uzený, slanina anglická, jalovec, pepř mletý, ořech muškátový, sůl, tymián, víno červené, mandle sekané

Přidat fotografie receptu