Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční čaj - vařený

K vůni vánoc neodmyslitelně patří skořice, hřebíček, jablka a citrusy. Mají magickou moc, příjemně nás naladí a zahřejí. Přesně tyto vůně můžete mít doma, připravíte-li si s námi vařený ovocný čaj podle vlastní chuti.

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Kroupovka Kroupovka

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 30 min

40 min (10 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 754 kJ /
5 200 kcal
Bílkoviny14,15 g
Tuky6,50 g
Vláknina41,25 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 28 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 128,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Důkladně omyté ovoce nakrájíme na malé drobné kousky, jablka a hrušky je lepší oloupat. Krok 2: Citron nakrájíme celý i s důkladně umytou kůrou, a podobně i pokud použijeme pomeranč, menší část kůry. Krok 3: Pokud používáme ovoce z kompotu, šťávu slijeme a do čaje ji nedáváme. Veškeré nakrájené ovoce smícháme ve větším kastrole s cukrem, rumem, skořicí a hřebíčky. Přidáme sáček omytých rozinek. Vznikne nám směs, která nám časem pustí větší množství šťávy. Krok 4: Vše necháme povařit asi 25 minut. Krok 5: Po svaření ještě horké dáváme do skleniček, očistíme a zavíčkujeme. Otočíme na 10 minut „vzhůru nohama“.

TIP: Oblíbené horké nápoje pro zahřátí

Zveřejněno 5. 11. 2010

Poznámka autorky Kroupovka

Výborný ovocný čaj pak připravíme zalitím 2-3 lžiček čaje horkou vodou a necháme vyluhovat. Čaj vypijeme, ovoce sníme.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční čaj - vařený

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/x1KB

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční čaj - vařený

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/x1KB

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (16)

radiator: :-)musela jsem se vrátit hodně zpátky, abych věděla, o čem píšeš...tehdy jsem se tu snažili nedávat dupli recepty, dnes to už nevadí.
Nicméně - tento (velice podobný) čaj jsem vařívala mnohem dříve, než sem byl vložen. Tehdy (asi před 10-12 lety) mi recept dala moje rehabilitační sestra jako úžasnou dobrotu a každý, kdo ochutnal, chtěl recept.
Takže ano, původní čaj byl vařený, ne pečený.

cathleen: Naprosto s tebou souhlasím;-) Dnes jsem dělala pečený čaj, který se dle mého mínění v troubě vlastně nepeče, ale dusí, protože ovoce pustí dost šťávy. Nikde jsem u receptů pečených čajů jak tady, tak i na jiných webech, nenašla zmínku o konzistenci pečeného čaje. Když vezmete jakýkoliv recept na pečený čaj, tak vězte, že v konečné fázi vlastně pečený není, i když se mu tak říká;-) Takže jen to tak, jak píše Cathleen, je opravdu jedno, zda se dělá na plotně nebo v troubě. Jinak jsem se v obchodech dívala na pečené čaje a jejich konzistence spíše připomíná marmeládu a ovoce v nich prakticky není vidět. Takže kdo by chtěl opravdu pečený čaj, musel by nechat šťávu hodně vypařit, ale pak by to nebyl základ pro ovocný čaj s kousky ovoce, ale spíše ta marmeláda;-) Dnes jsem ten pečeno-vařený čaj dělala a přidávám fotografie do podobných, protože základ receptů je prakticky všude stejný, jen složení ovoce, koření a doba zpracování je různá.

:-OBože, já se přece nerozčiluju!:-)Jen připomínám, že tu máme vyhledávání a že by ho měl každý používat (nač by tu jinak bylo, že.) Pokud jsem kdy vložila podobný recept (rozhodně jich moc není, ale vím, že tu mám i jeden téměř duplicitní, a přesto ho admin, přes moji žádost smazat nechtěl), vždy to bylo po pečlivém vyhledávání;-)

chocolate 5. 11. 2010 19:58
Cathleen, moc se mi líbí Vaše recepty, ale i vy jste občas vložila duplicity, tak proč se zbytečně rozčilovat?:-K

Cathleen nemusíte mi říkat pane, když už trváte na vykání, jsem Mirek. Pečený čaj jsem už pil, byl super:-p:-* A vařený může být taky dobrý, ale uznejte sama, že koncentrace chutí, při pečení téměř bez vody a s vařením ve vodě je rozdílná. Teď možná plácnu do větru, ale budiž.:-O Ovocný čaj z pytlíku a ze sušeného ovoce, který se váží je obrovský rozdíl, ale oba se jmenují ovocný:-p;-)

Pane Rozsívale,upečte,uvařte a pak podejte zprávu;-)Takto - od stolu - to rozhodně neposoudíte:-))
Nic to nemění na tom,že tyto čajíky, v malinkých obměnách,jsou fantastické a že je tu máme několikrát.

Já taky autor nejsem a vůbec nechci vyvolat nějaký spor, ale nesouhlasím s Cathleen, že je ÚPLNĚ jedno, zda ten čaj peču nebo vařím. Kdyby to bylo úplně jedno, mělo by to mít stejnou chuť. A aspoň já si myslím, že to tak není.

chocolate 5. 11. 2010 18:34
Rebeko díky:-K, já jsem takové "pometlo", všechno musím mít hned a pořádný obchod daleko;-).

chocolate,nejsem autor,ale kombinace hruška.pomeranč bude :-p:yes:určo:-!;-):-D

Miroslavrozsival, tenhle čaj dělám každý rok a věřte, že je ÚPLNĚ jedno, jestli ho pečete nebo vaříte. Ostatně 4.podobný recept je vařený....

chocolate 5. 11. 2010 17:19
Recept se mi moc líbí:-K.Květo, myslíte, že by šla kombinace hruška a pomeranč?Bohužel nemám nic "červeného" na mrazáku.

Cathleen, ty odkazuješ na čaj pečený, tenhle je vařený;-)

Hlavně už tu tenhle čajík několikrát máme......tenhle nejpodobnější, prakticky stejný:-//http://www.toprecepty.cz/recept/2869-ovocny-caj-na...

Chce to zkusit, tenhle je vareny, tak uvidime :-K

hmmmm:-p:yes:
p.s. máme tu čaj pečený, nyní vařený....kdopak přinde s grilovaným?:-))

Tématické fráze:
vanocni caj, vařený čaj, varený-pečeny.sk, vánoční čaj recept, pečený čaj z broskví, pečený čaj z kompotu, pečený čaj z broskví recept, vařený ovocný čaj, vařeny, vařený kompot z jablek, vareny- peceny. sk, recept na vánoční čaj, vařený peceny.sk, recept na vařeny čaj, pečený čaj recept z broskví, vařená jablka, vareny peceny sk, vařený pečený čaj, pečený čaj vařený, vařený čaj recept

Suroviny:
ovoce, citron, cukr krupice, rozinky, rum, skořice mletá, koření hřebíček, hruška, jablko, pomeranče, mandarinky, jahody, borůvky, rybíz, švestky, třešně, višně, meruňky, broskve, nektarinky, jeřabiny, brusinky

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu