Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

"Korhely leves"- opilecká polévka - vyprošťovák

Náročná jsou rána opilcova. Pokud mu chcete trochu ulevit, uvařte vyprošťovák - korhely leves. Opilecká polévka pochází z Maďarska a základem je kysané zelí. Doplňuje ho klobása, uzené maso, smetana a paprika. Pikantní štiplavá chuť údajně probere i mrtvého.

Hodnocení receptu je 5,0 (40×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Meszarosovabolya Meszarosovabolya

Náročný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 30 min

50 min (20 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6

6

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 372 kJ /
1 762 kcal
Bílkoviny88,81 g
Tuky114,00 g
Vláknina30,00 g
Cholesterol 395 mg
Sodík 7,51 g
Sůl18,13 g
Sacharidy85,23 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kapustu - zelí prekrájame, cibuľu pokrájame na jemno, údené mäso na malé kocky a klobásu na kolieska. Krok 2: Kapustu dáme do hrnca aj so šťavou (ja som nepreplachovala), pridáme údené mäso, klobásu, kmín, čierne a nové korenie, bobkové listy, dolejeme studenou vodou a varíme. Krok 3: Ked je kapusta takmer mäkká, zahustíme zásmažkou z oleja, múky, mletého čierneho korenia, oboch paprík, vody a povaríme ešte 15 minút. Krok 4: Pridáme sladkú smotanu a necháme krátko prebublať, vypneme plameň. Pridáme prelisovaný cesnak, prikryjeme pokrievkou a necháme odstáť. Krok 5: Dochutíme cukrom, octom, ak treba dosolíme. Podávame horúce s krajcom dobrého domáceho chleba. Kto nedáva šľahačku, podáva kyslú smotanu zvlášť v miske a každý si polievku dochutí sám.

TIP: Jak se vaří tradiční valašská kyselica - jednoduchý recept

Zveřejněno 6. 11. 2010

Poznámka autorky Meszarosovabol…

Zdroj: starý rodinný recept. Toto sa u nás podávalo ako posledné teplé jedlo nad ránom na svadbách, hlavne na Silvestra a na veľkých rodinných "sešlostech". Polievka je čím staršia, tým lepšia - ale to sa u nás nikdy nestihlo stať. Je veľa variant prípravy, u nás sa zaužíva práve táto.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

"Korhely leves"- opilecká polévka - vyprošťovák

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2WKz

Moje poznámka

TopRecepty.cz

"Korhely leves"- opilecká polévka - vyprošťovák

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2WKz

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (24)

Nevím, ta smetana by mi asi moc nepomohla :-D Ale jinak super ;-)

MŇÁÁÁMKA, ANO každý jí dává jiné jméno, na svatbách to tak bylo, protože před svadbou se vždy zabíjelo, hodovalo i dny po svadbě a tato polévka nesměla chybět :) a na kocovinu opravdu zabírá :) má vše, pořádný vývar, kyselost atd.. je výborná a jsem ráda, že jí od své babky i mamky umím vařit :)
:-)

Normální zelňačka :-D:-D

Polievka je skvelá a asi je jedno, ako ju nazveme. Každopádne ( mimo témy) musím pochváliť a poďakovať autorom projektu www.toprecepty.cz za kvalitu spracovania webu... :yes:

Marcela Pa: :yes:

Naprosto klasická zelňačka..neměly by se přidávat recepty méně známé,než staré,notoricky známé?:-?

Karel: Přesně tu dělám a též ji neříkáme vyprošťovák, ale zelňačka

Zobrazit 2 starší odpovědi

Tento recept ja používam už dávno na poriadnu gazdovskú kapustnicu a pri tom som si neuvedomil, že je to aj vyprošťovák......kde ju uvarím -aj v zahraničí-tam chutí<3:yes:

a cibula ostala nakrájaná na jemno na tablici

Klasická zelnice,ale vyprostí :-) Nějak mi uniklo kam dáváte cibuli? Já dělám základ,na něj papriku,zelí,uzené atd... ;-)

Minjaver 1. 3. 2016 08:35
Též ji dělávám naučila jsem se ji na Valašsku .Je moc dobrá .Jen v receptu jste zapomněla tu cibuli ale myslím, že každý asi pochopil že ji asi dáváte do zásmažky.Nebo zvlášť?

klasicka valazska kyselica, akorad v tomto neni kobzol.

mrtvola © 29. 1. 2014 19:18
Vařil jsem ji již několikrát, naprosto super, nejlepší kapustnica, co znám. Dík za recept.

perdukj@azet.skja varím kapusta meso rebra klobasa cele zemiaky potom scedim polievka sa podava s cestovinou a ostatne ako druhe jedlo pekne upravene cele zemiaky rebro klobasa meso. skuste!:yes::-K

Tak mám vykvasenú kapustu a hneď som uvarila túto polievku,podobnú robím na Vianoce a je moc dobrá:-*:yes:

nagyon jol néz ki,étvágyat kaptam rá:-),,,vypada to krasně:yes:

Tématické fráze:
domácí vyproštovák, leves, polévka na nový rok, zelňačka vyprošťovák, vyprostovák po silvestru, opilecká zelňačka, nejlepsi vyprošťovák, polevka na silvestra, opilecka polivka, vyprošťovák na silvestra, polévka po silvestru, babicina kapustova polevka, polévka jako vyproštovák, opilecká polievka, polévkavyproštovák, pikantni pekingska polevka, vanocni vyprostovak, polivka vyprostovak, ocet jako vyprošťovák, opilecke zeli

Suroviny:
zelí kysané, klobása pikantní, maso uzené, smetana sladká 33%, cibule, česnek, kmín celý, pepř celý, koření nové koření, pepř mletý, bobkový list, paprika sušená sladká, paprika sušená pálivá, mouka, olej, voda, cukr krystal, ocet

Přidat fotografie receptu