Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vídeňský knedlík

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Meszarosovabolya Meszarosovabolya

Snadný

Suroviny

Porce: 1 dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 168 kJ /
2 191 kcal
Bílkoviny72,62 g
Tuky77,93 g
Vláknina17,60 g
Cholesterol 827 mg
Sodík 3,42 g
Sůl8,03 g
Sacharidy292,24 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zemle pokrájame na kocky a necháme ich voľne preschnúť niekoľko hodín v mise - nie v trúbe! V miske rozšľaháme mlieko, vajce, žltky a soľ. Na masle orestujeme na jemno pokrájanú cibuľu, posekanú petržlenovú vňať a necháme vychladnúť. Krok 2: Pridáme k žemliam, zalejeme mliečno-vaječnou zmesou, necháme 1 hodinu odpočívať a jedenkrát ich opatrne premiešame. Potom z ľahka primiešame múku. Krok 3: Vlhkými rukami vytvarujeme dve knedle, ktoré zabalíme do predtým namočenej, vyžmýkanej a maslom potretej utierky. Zaviažeme oba jej konce a vložíme do vriacej osolenej vody. Ja som knedle zabalila do maslom vymazaného alobalu, konce som utiahla ako salonku. Krok 4: Varíme 30-35 minút, 1x otočíme a vyberieme. Hotovú knedľu krájame niťou na plátky, ktoré potrieme rozpusteným maslom. Ak ich podávame samostatne posypeme ich strúhaným syrom. Krok 5: Pravé viedenské knedle sú však guľaté, z cesta formujeme vlhkými rukami guľté knedle o priemere 5-7 cm, ktoré varíme pomalým varom 20 minút, počas varenia viackrát otočíme, uvarené vyberieme dierovanou naberačkou, dáme odsať na papierovú utierku a rozkrojíme niťou na polovicu, aby sa mohli odpariť. Krok 6: Ak sa podávajú ako samostatné jedlo, posypú sa strúhaným syrom alebo sa obalia strúhankou osmaženou na masle - vhodné ako diétne jedlo. Ako príloha sa podávajú k rôzne upravenému mäsu na šťave a k rôzne upravenej zelenine na šťave.

Zveřejněno 8. 11. 2010

Poznámka autorky Meszarosovabol…

Zdroj: Medzinárodná kuchárka, českej autorky Juliany A. Fialovej. Krajina pôvodu receptu: Rakúsko. Známy recept aj v štátoch strednej Europy. Odporúčam variť v alobale.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vídeňský knedlík

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WqMx

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vídeňský knedlík

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WqMx

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (35)

No, abych byla spravedlivá, pepř a muškátový květ jsou na dochucení, to není nezbytná ingredience, leč možná.

Tak jsem zapátrala v uvedené kuchařce a 3 poslední položky ze surovin (mléko, pepř, muškátový květ) tam vůbec uvedeny nejsou. :-O:-O:-O

casino: Žížalka byla rychlejší - myslím, že 250 ml mléka, 1 celé vejce a 2 žloutky budou stačit.
Ale chtěla jsem spíše poukázat na to, že autorka v komentáři píše "Skutočne nie je jedno, čo, koľko a ako do neho dáš." a přitom se tím sama neřídí. :-(

Zobrazit 3 starší odpovědi

Dakujem každému za dalšie body:-K

Olina 16, dakujem Ti za Tvoj priamočiary názor. Ešte by som dodala, že je veľa variant rôznych žemľových knedlíkov, ale ten čo som ja uviedla je Pravý Wiener knodel - preložené Pravý vídeňský knedlík, tak ako má byť. Skutočne nie je jedno, čo, koľko a ako do neho dáš. Preto nemá nič spoločného s podobnými. Je to originál receptu a nie je to môj vlastný recept. Dakujem:-))

cathleen: vím, že se tady nevyskytuje, ale třeba někdy nakoukne .......
;-) A každý, kdo přidává recept, by si ho po sobě měl přečíst a doplnit tak, aby byl naprosto srozumitelný a jednoznačný.
Měl by si uvědomit, že ho nepíše pro sebe, ale i pro někoho, kdo ten pokrm bude vařit poprvé a nemá žádné zkušenosti.

Zobrazit 2 starší odpovědi

Teri, to není pravda, mně to bylo taky vyčítané, proto jsem s tím ihned přestala. Ale já to myslela dobře, opravdu:-8

Jaruš, mňa mrzelo len to, že to bolo vyčítané len mne, iným nie...:-//

Teri, máš pravdu, bylo ;-) Ale když po někom chci, aby dodržoval určitá pravidla, musím je dodržovat hlavně sama:-)Navíc jsem myslela, že si to na slovenské straně ohlídáte ;-)

Keď som po zavedení slovenských topiek dala niekoľko receptov tam aj tu, bolo mi to vyčítané, tak som sa rozhodla zostať tu, pretože tu som skoro od začiatku a je mi tu fajn. Lenže odvtedy viac receptov rovnakých bolo vložené na obe topky, tak neviem...:-S

Meszarosovabolya - vaše recepty jsou sice dost finančně náročné, ale určitě chutné. Jenom nechápu, proč vkládáte tolik fotek. Je určitě dobré ukázat fotopostup, ale jak vypadá vyklepnuté vajíčko, rozšlehané vajíčko, pokrájené housky - to není postup.

Komu dělá potíže slovenština, může použít překladač nebo se zeptat. Myslím, že mu leckdo rád pomůže a poradí. Zde se dodržuje, že názvy jsou v češtině kvůli vyhledávání, text může být slovensky. U sousedů by zase měl být alespoň název slovensky, zbytek může být česky. O zbytečnosti toho, aby byly totožné recepty tu i tam se už psalo víckrát, je to i v diskuzi. Já jsem ale taky zpočátku v prvotním nadšení přetáhla pár svých receptů k sousedům. Chtěla jsem napomoci rozvoji stránek. Teď už tam recepty nedávám, musela bych dát jiné tam a jiné tu a to bych nestíhala :-8

Olino16 to by ses musela zeptat někoho kdo je tu od samého začátku nebo adminů, jak to mají dohodnuté s úplně stejnými recepty na cz a sk topkách, třeba Žížala o tom bude něco vědět.;-)A ohledně toho jestli tady někomu dělá problémy slovenština, ten název česky je, ale ten zbytek už ne.;-)

Tak kdyby byly úplně stejné??? No ale jedny jsou v Čechách a druhé na Slovensku. A někomu třeba dělá problém číst ve slovenštině nebo naopak. Ale nechci to tady nějak rozebírat. Mě by jen bylo líto, kdyby třeba zrovna tenhle recept měl být vymazán jen proto, že je i na sk:-)

Olinko 16, kdyby stejné recepty byly na topkách cz i sk, mohly by se jedny z nich zrušit, nemyslíš;-) A klidně tam nakoukni, i když nejsi registrovaná na SK topkách, máš k tomu příležitost, jen změň praporek nahoře.

A co se týká Slovenských topreceptů, já tam třeba vůbec nechodím a určitě nejsem sama, takže nevím, proč by neměly být stejné recepty tady i tam.:-?

Podobné recepty tu sice jsou, ale tento se mi moc líbí a pokud bych chtěla vídeňské knedlíky vařit, vybrala bych si tento. Např. někde je hrst mouky /to může být velký rozdíl/, tady je 30g, je tu krásně napsaný postup, takže i méně zkušení mohou podle toho vařit apod. Myslím, že mnozí by si měli vzít příklad z toho, jak má recept správně vypadat.:yes:

Tématické fráze:
vídeňský knedlík, vídeňský knedlík recept, videnske knedliky, recepty vídeňský knedlík, pravý vídeňský knedlík, recept na vídeňský knedlík, vidensky knedliky, vídeňský knedlík top recepty, vídeňské knedle, knedlíky vídenské, videnske knedliky recept, viedenský knedlík, knedlík vídeňský, vídeňský knedlík, bavorské žemlové knedlíky, vidensky knendlik, videnskyknedlik, vydensky knedlik, vídenský knedlík recepty, recept na vídeňské knedlíky

Suroviny:
houska, máslo, vejce, žloutek, mléko, cibule, petrželka, mouka hrubá, máslo, mléko, pepř, květ muškátový

Přidat fotografie receptu