Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vídeňský knedlík

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Meszarosovabolya Meszarosovabolya

Snadný

Suroviny

Porce: 1 dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 168 kJ /
2 191 kcal
Bílkoviny72,62 g
Tuky77,93 g
Vláknina17,60 g
Cholesterol 827 mg
Sodík 3,42 g
Sůl8,03 g
Sacharidy292,24 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zemle pokrájame na kocky a necháme ich voľne preschnúť niekoľko hodín v mise - nie v trúbe! V miske rozšľaháme mlieko, vajce, žltky a soľ. Na masle orestujeme na jemno pokrájanú cibuľu, posekanú petržlenovú vňať a necháme vychladnúť. Krok 2: Pridáme k žemliam, zalejeme mliečno-vaječnou zmesou, necháme 1 hodinu odpočívať a jedenkrát ich opatrne premiešame. Potom z ľahka primiešame múku. Krok 3: Vlhkými rukami vytvarujeme dve knedle, ktoré zabalíme do predtým namočenej, vyžmýkanej a maslom potretej utierky. Zaviažeme oba jej konce a vložíme do vriacej osolenej vody. Ja som knedle zabalila do maslom vymazaného alobalu, konce som utiahla ako salonku. Krok 4: Varíme 30-35 minút, 1x otočíme a vyberieme. Hotovú knedľu krájame niťou na plátky, ktoré potrieme rozpusteným maslom. Ak ich podávame samostatne posypeme ich strúhaným syrom. Krok 5: Pravé viedenské knedle sú však guľaté, z cesta formujeme vlhkými rukami guľté knedle o priemere 5-7 cm, ktoré varíme pomalým varom 20 minút, počas varenia viackrát otočíme, uvarené vyberieme dierovanou naberačkou, dáme odsať na papierovú utierku a rozkrojíme niťou na polovicu, aby sa mohli odpariť. Krok 6: Ak sa podávajú ako samostatné jedlo, posypú sa strúhaným syrom alebo sa obalia strúhankou osmaženou na masle - vhodné ako diétne jedlo. Ako príloha sa podávajú k rôzne upravenému mäsu na šťave a k rôzne upravenej zelenine na šťave.

Zveřejněno 8. 11. 2010

Poznámka autorky Meszarosovabol…

Zdroj: Medzinárodná kuchárka, českej autorky Juliany A. Fialovej. Krajina pôvodu receptu: Rakúsko. Známy recept aj v štátoch strednej Europy. Odporúčam variť v alobale.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vídeňský knedlík

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WqMx

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vídeňský knedlík

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WqMx

Marie

Komentáře (35)

No, abych byla spravedlivá, pepř a muškátový květ jsou na dochucení, to není nezbytná ingredience, leč možná.

Tak jsem zapátrala v uvedené kuchařce a 3 poslední položky ze surovin (mléko, pepř, muškátový květ) tam vůbec uvedeny nejsou. :-O:-O:-O

casino: Žížalka byla rychlejší - myslím, že 250 ml mléka, 1 celé vejce a 2 žloutky budou stačit.
Ale chtěla jsem spíše poukázat na to, že autorka v komentáři píše "Skutočne nie je jedno, čo, koľko a ako do neho dáš." a přitom se tím sama neřídí. :-(

Zobrazit 3 starší odpovědi

Dakujem každému za dalšie body:-K

Olina 16, dakujem Ti za Tvoj priamočiary názor. Ešte by som dodala, že je veľa variant rôznych žemľových knedlíkov, ale ten čo som ja uviedla je Pravý Wiener knodel - preložené Pravý vídeňský knedlík, tak ako má byť. Skutočne nie je jedno, čo, koľko a ako do neho dáš. Preto nemá nič spoločného s podobnými. Je to originál receptu a nie je to môj vlastný recept. Dakujem:-))

cathleen: vím, že se tady nevyskytuje, ale třeba někdy nakoukne .......
;-) A každý, kdo přidává recept, by si ho po sobě měl přečíst a doplnit tak, aby byl naprosto srozumitelný a jednoznačný.
Měl by si uvědomit, že ho nepíše pro sebe, ale i pro někoho, kdo ten pokrm bude vařit poprvé a nemá žádné zkušenosti.

Zobrazit 2 starší odpovědi

Teri, to není pravda, mně to bylo taky vyčítané, proto jsem s tím ihned přestala. Ale já to myslela dobře, opravdu:-8

Jaruš, mňa mrzelo len to, že to bolo vyčítané len mne, iným nie...:-//

Teri, máš pravdu, bylo ;-) Ale když po někom chci, aby dodržoval určitá pravidla, musím je dodržovat hlavně sama:-)Navíc jsem myslela, že si to na slovenské straně ohlídáte ;-)

Keď som po zavedení slovenských topiek dala niekoľko receptov tam aj tu, bolo mi to vyčítané, tak som sa rozhodla zostať tu, pretože tu som skoro od začiatku a je mi tu fajn. Lenže odvtedy viac receptov rovnakých bolo vložené na obe topky, tak neviem...:-S

Meszarosovabolya - vaše recepty jsou sice dost finančně náročné, ale určitě chutné. Jenom nechápu, proč vkládáte tolik fotek. Je určitě dobré ukázat fotopostup, ale jak vypadá vyklepnuté vajíčko, rozšlehané vajíčko, pokrájené housky - to není postup.

Komu dělá potíže slovenština, může použít překladač nebo se zeptat. Myslím, že mu leckdo rád pomůže a poradí. Zde se dodržuje, že názvy jsou v češtině kvůli vyhledávání, text může být slovensky. U sousedů by zase měl být alespoň název slovensky, zbytek může být česky. O zbytečnosti toho, aby byly totožné recepty tu i tam se už psalo víckrát, je to i v diskuzi. Já jsem ale taky zpočátku v prvotním nadšení přetáhla pár svých receptů k sousedům. Chtěla jsem napomoci rozvoji stránek. Teď už tam recepty nedávám, musela bych dát jiné tam a jiné tu a to bych nestíhala :-8

Olino16 to by ses musela zeptat někoho kdo je tu od samého začátku nebo adminů, jak to mají dohodnuté s úplně stejnými recepty na cz a sk topkách, třeba Žížala o tom bude něco vědět.;-)A ohledně toho jestli tady někomu dělá problémy slovenština, ten název česky je, ale ten zbytek už ne.;-)

Tak kdyby byly úplně stejné??? No ale jedny jsou v Čechách a druhé na Slovensku. A někomu třeba dělá problém číst ve slovenštině nebo naopak. Ale nechci to tady nějak rozebírat. Mě by jen bylo líto, kdyby třeba zrovna tenhle recept měl být vymazán jen proto, že je i na sk:-)

Olinko 16, kdyby stejné recepty byly na topkách cz i sk, mohly by se jedny z nich zrušit, nemyslíš;-) A klidně tam nakoukni, i když nejsi registrovaná na SK topkách, máš k tomu příležitost, jen změň praporek nahoře.

A co se týká Slovenských topreceptů, já tam třeba vůbec nechodím a určitě nejsem sama, takže nevím, proč by neměly být stejné recepty tady i tam.:-?

Podobné recepty tu sice jsou, ale tento se mi moc líbí a pokud bych chtěla vídeňské knedlíky vařit, vybrala bych si tento. Např. někde je hrst mouky /to může být velký rozdíl/, tady je 30g, je tu krásně napsaný postup, takže i méně zkušení mohou podle toho vařit apod. Myslím, že mnozí by si měli vzít příklad z toho, jak má recept správně vypadat.:yes:

Magdi jasně;-) Musely tam přece při rozjezdu nějaké recepty být a pak po spuštění stránek už to bylo na uživatelích,aby přidávali své recepty:yes:

Merylka, výnimou sú zrejme prvé recepty na slov.TOP, jednoducho boli odtiaľto "pretiahnuté" tam...

Taky si myslím, že by se neměly dávat stejné recepty se zkopírovaným postupem a stejnými fotkami jak tady tak i na SK Topky. Pokud to tak bude dělat každý, tak nevím k čemu to bude dobré. Myslela jsem, že u sousedů najdu něco jiného než je tady a věřím, že taky uživatelé slovenských Topek tady k nám budou nakukovat a taky asi očekávají něco jiného, než mají doma. Měla jsem představu, že to bude tak nějak podobně fungovat.

No, já myslím, že hlavně dohoda zněla: nedávat na obě strany zcela totožné recepty se stejnými fotkami:-/

A vyhľadávač tam berie slovenské názvy...

Normálně se do diskuzí tohoto typu nemíchám, ale dneska mi to už nedá...
Je nutné, aby u každého tvého receptu bylo 11 fotek fotopostupu? A také si myslím, že tvoje recepty by byly spíše přínosem pro slovenské Toprecepty, spousta tvých receptů je téměř totožných s podobnými recepty a na slovenských nejsou, takže zastávám názor jako některé zdejší uživatelky, že tady stačí pouze vložit fotku k podobnému receptu.
Myslím si, že Toprecety SK by tvoje recepty vstřícně přivítaly, ty totiž tak rozjeté jako české ještě nejsou.

Dakujem za pekné hodnotenie:-))

Magdalénka, to čo si napísala, je naprosto ok. Zamyslela somsa nad vecou a problém vidím najskôr v tom, že nezadávam dosť českých termínov do vyhľadávača. Bude to asi tým, že neovládam českú terminologiu v dostatočnej šírke, ale len hovorovú reč. Preto len budem rada, ak ma na to upozorní ktokoľvek, ale slušnou formou. Teraz som nemyslela práve Teba. Trebárs ak mi napíše správny český názov, aby som si to mohla vo vyhľadávači overiť a dať do poriadku. Okrem toho existuje aj SZ. Jarka-žížalka, ubezpečujem Ta, že beriem každý slušný kopmentár, nielen pozitívny, ved je to na prospech veci, a o to ide:-))

Ibolyka, nemyslím si, že je dobré zaplavovať web duplicitnými receptami, kde sú odchýlky v spôsobe varenia (nad parou, vo vode), v nejakom korení, v počte vajec alebo množstve mlieka či vody (teraz hovorím všeobecne)... Preto mám často dojem, že vyhľadávač nepoužívaš. Bez ohľadu na to, či recept konzultuješ s nejakým odborníkom alebo nie. Stále si myslím, že pod podobné tu uložené recepty môžeš pridať ty svoje spôsob a že sa to volá tak a tak. Je vidno, že varíš rada a vieš toho veľa, preto ja sa teším na tvoje skutočné skvosty.
Nie som profesionálny kuchár, takže môžem mať a určite mám značné medzery.

Ještě se vrátím k Ibolinu komentáři: jak jinak se měla Magdalenka zeptat? Od toho jsou komentáře pod receptem, ne? Nebo bereš jen ty pochvalné? Ona se zeptala, ty vysvětlila podle svého...v čem je problém?

Ibolyo, pod "stejným" názvem to vzalo proto, že Ty jsi původní název psala slovensky (taky nechápu proč, česky umíš dost dobře, když chceš;-), názvy se tu píšou česky kvůli vyhledávání :-/).

Magdalénka, asi pravý viedenský knedlík nepoznáš, preto sa Ti zdajú len odchýlky. S vyhľadávačom sa kamarátim, ale tento mi nevyhodil. Dokonca mi vyhodil len dva, a to bavorský a žemľový knedlík. Inak by som bola rada, keby si sa ma spýtala skôr, než niečo také napíšeš - len aby sme predišli zbytočnému nedorozumeniu...tiež sa čudujem, že to pc vzal pod rovnakým názvom. Okrem toho, som tento knedlík pred vložením konzultovala s odborníkom:-))dakujem.

Ibolya, s vyhľadávačom sa stále nekamarátiš? Máš iba odchýlky...

Tématické fráze:
vídeňský knedlík, vídeňský knedlík recept, videnske knedliky, recepty vídeňský knedlík, pravý vídeňský knedlík, recept na vídeňský knedlík, vidensky knedliky, vídeňský knedlík top recepty, vídeňské knedle, knedlíky vídenské, videnske knedliky recept, viedenský knedlík, knedlík vídeňský, vídeňský knedlík, bavorské žemlové knedlíky, vidensky knendlik, videnskyknedlik, vydensky knedlik, vídenský knedlík recepty, recept na vídeňské knedlíky

Suroviny:
houska, máslo, vejce, žloutek, mléko, cibule, petrželka, mouka hrubá, máslo, mléko, pepř, květ muškátový

Přidat fotografie receptu