Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kokosky

Upéct křehké a zároveň vláčné kokosky je umění. S naším snadným receptem to bude hračka. Stačí dodržet pár pravidel a možná si kokosky budete chtít upéct i jindy než jen o Vánocích.

Hodnocení receptu je 4,8 (31×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

emmca

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 70 min Doba tepelné úpravy: 20 min doba pečení je pouze orientační

90 min (70 min příprava + 20 min tepelná úprava, doba pečení je pouze orientační)

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 649 kJ /
1 589 kcal
Bílkoviny15,90 g
Tuky68,10 g
Vláknina13,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 226 mg
Sůl0,50 g
Sacharidy221,66 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do hrnce o takové velikosti, aby se na něj dala postavit šlehací nádoba, nalijeme vodu. Hladina vody se nesmí dotýkat dna šlehací nádoby. Krok 2: Do šlehací mísy nalijeme bílky a ušleháme řídký sníh. Krok 3: Vodu v hrnci přivedeme k varu, ztlumíme plamen a na hrnec položíme mísu s lehce vyšlehanými bílky. Postupně do nich přisypáváme cukr, šleháme a zároveň zahříváme. Cukr by se měl ve sněhu úplně rozpustit a sníh by měl dosáhnout teploty asi 45-50 °C. Teplotu můžete snadno změřit kuchyňským teploměrem. Pokud kuchyňský teploměr nemáme, zaboříme do sněhu prst, a pokud je sníh příjemně teplý a pevný, je hotovo. Krok 4: Mísu sejmeme z vodní lázně a sníh dál šleháme až do vychladnutí. Poté ručně vmícháme kokos a marmeládu. Krok 5: Troubu předehřejeme na 130-140 °C. Velký nízký plech vyložíme pečicím papírem. Krok 6: Pomocí dvou lžiček klademe na plech s papírem malé hromádky kokosové hmoty. Jednou lžičkou směs nabíráme a pomocí druhé tvoříme úhledné hromádky a klademe je na plech. Krok 7: Pečeme pozvolna asi 15-20 minut dorůžova. Pokud kokosky růžoví příliš rychle, snížíme teplotu o 10-20 °C. Krok 8: Necháme vychladnout na plechu a poté uložíme do papírových sáčků a uchováváme v suchu a chladu.

TIP: Rady a tipy pro přípravu dokonalých kokosek

Zveřejněno 9. 11. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kokosky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r9L4

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kokosky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r9L4

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (25)

Kokosky jsou výborné, už jsem je pekla několikrát, jen dávám méně cukru. Díky za recept!

Kacka Z.: Teď jsem kokosky dodělala. Výborně se s hmotou pracuje. Pekla jsem v horkovzdušné troubě 10 min. na 130 a pak na 5 min. zvýšila teplotu na 150 stupňů . Záleží jakou chcete barvu. Jsou fakt dobré. Jen jsem dala méně cukru, i tak jsou dost sladké.

No holky... Kokosky se nepečou, ale suší, 150 je moc a za 10 min je mate skoro tmave, akorat Vám to okamžitě po vyndání spadne, obzvlášť, když je sundáte ihned na pecicim papiru z plechu na mrizku... Takze 110 a déle nez 15 min oboustran nebo klidne 90-100 a horkovzduch ale doopravdy aspoň 25min akorát. :yes:

Dnes jsem pekla poprve, cukrovi se mi moc nedari a svete div se, kokosky jsou na 1. Zvenku krupave, uvnitr vlacne, proste bozi. Mam z nich radost. Dekuji za recept.

Snadné zpracování a tvoření kokosek, krásný vzhled a hlavně skvělá chuť. Dala jsem méně cukru a trochu víc kokosu a jsou dokonalé (přesně takové jaké jsem si je přála). Moc děkuji za recept.

Damy, S.O.S!!! Takto jsem kokosky delala poprve, recept dodrzen, krasna hmota, na plechu pekne drzely tvar, tak jsem byla nadsena.. pekla jsem (jak tady nekdo psal...) cca 30 minut na 100-120 a pak jsem na pet minut zvysila na 150, aby trochu chytly barvu.. vytahla jsem je, krasne dozlatova, vypadaly presne tak jak jsem si predstavovala a po vychladnuti spadly. Vsechny. Jako chutove ok, ale mam je tu ted jak hovna na papiru ;( poradte, co bylo spatne????
:-((

Monique:
No, pokud by kokosky měly ručičky, tak za zmíněná lejna na papíru by vás zajisté propleskly :-((

Zobrazit starší odpověď

Kokosky výborné, děkuji za jednoduchý recept. Jsou mňam. Já teda dala asi 1/4 cukru, ale to je na každém jak kdo to má rád ;-). Přeji Vám Krásné Vánoční svátky :-K

Kokosky jsou bezkonkurenční. Nikdy se mi nevedlo sněhové cukroví,vždy mi vyšly placky. Podle tohoto receptu se povedly napoprvé i napodruhé :)
Krásně drží tvar přesně jak je nastříkám na pečící papír a odlepují se úplně samy.
Polévala jsem sladkou čokoládou, tak příště dám méně cukru. Jinak za jedna.<3

scofiq:Muzes, ja davam na kazdy bilek 50 g cukru a stejne mnozstvi kokosu nebo mletych orisku.
Susim cca pulhodinku na 100-120.

...zítra na ně jdu - zbyly mi bílky z lineckého, jen se chci zeptat jestli můžu dát moučkový cukr? ;-) + 15. bod

kokosky vyzkoušené a jsou vyborne, jsou lehce fialove od boruvkove marmelady,ale provoněly cely byt.:-K

:-8:-8:-8:-D:-D:-D:yes::yes::yes::-!hezké

Vydarilo sa mi to no supeer to bolo:-8:-8:-8:-K:-D:-D:yes:

No ja sem to delala po prve ale jeste sou v troube no uvidime :-*

jsou výborné a takové :-p ale tet jsem je dopekla a jsou :-K

Štěpánka 2. 12. 2011 10:37
Jo a taky by mně zajímalo,proč se tam dává marmeláda.:-)

Štěpánka 2. 12. 2011 10:34
Jo kokosky!Teď jsem je spláchla do záchodu:-S.A to jsou moje kokosky vyhlášené.Dnes se mi nějak nezadařilo,měla jsem sušší hmotu,nelezla mi z pytlíku a drobila se.Jinak je dělám stejně,jen bez marmelády.Ale jinak jsou báječný,dobrý a určitě dietní,vyzkoušejte-uvidíte.:yes::yes::yes:

Dobrý den,
zajímalo by mě,jak dlouho se asi pečou kokosky,Ať je mám měkoučké..?Díky předem za odpověď

:yes::yes:

:-)Děkuji za odpověď Mirčo:-pLetos tyto kokosky vyzkouším.Nejsem sice moc "cukrářka"ale snad se mi to povede.:-D

Ivusa:-) nejsem autorka, ale pamatuju si, že moje babička dávala do jedněch kokosek taky marmeládu a to na zvláčnění a taky na malinko jinou chuť. Vždycky používala domácí meruňkovou a byly moc dobré:-p.

Moc hezké kokosky,jen bych se chtěla zeptat proč se tam dává ta marmeláda???je to kvůli chuti,nebo to zabrání ztvrdnutí.??Já jsem dělala spoustu receptů ale vždycky mi kokosky ztvrdly a manžel,který má horší zuby si je nemohl dopřát.A jakou tu marmeládu použít,???jahodovou nebo spíš meruňkovou??Posílám bodíka:yes::yes:

Moc hezké kokosky,jen bych se chtěla zeptat proč se tam dává ta marmeláda???je to kvůli chuti,nebo to zabrání ztvrdnutí.??Já jsem dělala spoustu receptů ale vždycky mi kokosky ztvrdly a manžel,který má horší zuby si je nemohl dopřát.A jakou tu marmeládu použít,???jahodovou nebo spíš meruňkovou??Posílám bodíka:yes::yes:

Články s tímto receptem

Tématické fráze:
kokosky, kokosky z bílků, kokosky recept, recept na kokosky, cukroví z bílků, recept kokosky, kokosky cukrovi recept, recept na domácí kokosky, domácí kokosky, vánoční kokosky, kokosky z bílků babičky, recepty vánoční cukroví, recepty kokosky, cukrovi kokosky, kokosky recepty, vánoční cukroví kokosky, vanocni kokosky recept, pusinky z bílku, recept na kokosky z bílku, recepty na kokosky

Suroviny:
bílek, cukr krupice, kokos strouhaný, jahodová marmeláda

Přidat fotografie receptu