Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perníčky naší Haničky

Vánoční perníčky můžete péct už s první adventní nedělí. Těsto má být plné medu a perníkového koření. Zpracovat jej můžete i den dopředu a nechat v chladu odležet. Upečené perníčky můžete zdobit dle své fantazie a zapojit i děti, které jistě ocení barevné polevy.

Hodnocení receptu je 4,9 (122×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hanahcotton hanahcotton

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 10 min bez doby odležení těsta a zdobení perníčků

40 min (30 min příprava + 10 min tepelná úprava, bez doby odležení těsta a zdobení perníčků)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie30 758 kJ /
7 351 kcal
Bílkoviny133,73 g
Tuky175,80 g
Vláknina35,60 g
Cholesterol 944 mg
Sodík 4,68 g
Sůl1,22 g
Sacharidy1 269,93 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechny suroviny smícháme dohromady, dáme na vál a zpracujeme těsto. Těsto se krásně spojí a má mít konzistenci plastelíny. Krok 2: Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme přes noc do lednice rozležet. Krok 3: Těsto rozválíme na silnější plát a vykrajujeme různé tvary. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160-180 °C po dobu 10-12 minut. Krok 4: Po upečení ještě horké perníčky potřeme žloutkem rozšlehaným s pár kapkami vody. Necháme vychladnout a poté zdobíme. Krok 5: Cukr na polevu alespoň třikrát prosejeme. Přidáme bílek a Solamyl. Společně třeme vařečkou asi 20 minut, až poleva změní konzistenci - zhoustne a zbělá - pak je hotová. Je dobré zbytek polevy zakrýt mokrou utěrkou, aby nevysychala. Krok 6: Na zdobení nesmí poleva téct. Před pečením můžeme namočit do polevy párátko a udělat zkušební tečku, když se roztéká, je potřeba polevu zahustit.

TIP: Jak snadno vytvořit dřevěný dekor na perníčcích

Zveřejněno 10. 11. 2010

Poznámka autorky hanahcotton

Pár dobrých rad:

- když těsto nenecháte odležet, nic se nestane, výsledek je stejný

- perníčky můžete ihned konzumovat, ale v chladnu vydrží přes měsíc

- můžete jen polít čokoládou a posypat cukrovou barevnou rýží

- kdo si chce hrát, může si udělat pomocí potravinářských barev různé bílkové polevy a barevně zdobit

- pokud chcete mít perníčky tmavé, přidejte 2 lžíce kakaa a 1 lžíci rumu

- pokud chcete mít po upečení perníčky barevné, dejte do rozšlehaného vejce např. červené potravinářské barvivo a tím horké perníčky potřete

- při potírání horkých perníčku nenanášejte velkou vrstvu vajíčka - udělají se vám tzv. kocouři

- perníčky také můžete ozdobit královskou glazurou - je to jednodušší, poleva je vždy hladká, dá se koupit na internetu

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Perníčky naší Haničky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KQJM

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Perníčky naší Haničky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KQJM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (219)

Děkuji za recept,:-K je vynikající. Perníčky byly měkké hned od začátku a měkké jsou i teď. Letos nejoblíbenější cukroví naší vnučky.

78Lada68: :yes:díky za vyzkoušení, krásné svátky :-)

Děkuji za super recept. :yes: Perníčky se povedly. :-)

Edibara: Perníčky ukládám do krabice a poté uchovávám na balkóně. Musí být v chladnu. Jinak používám čokoládovou polevu z kaštanů( 1 lžíce ztužený tuk,1 ks čokoládová tyčinka Ledové kaštany - rozpustím v parní lázni) a perníčky namáčím ručně, poté co polevu nechám trochu vychladnout :-) . Doufám, že letos bude vše o.k. :-)

Dobrý den, zdravím Vás :-K Chtěla jsem Vám poděkovat za tento recept, hlavně za ty všechny rady u toho uvedené. To mi přišlo super, osobně si toho velmi cením a váš popis a rady k tomu jsou hlavní důvod, proč jsem se rozhodla, že zkusím vaše perníčky :yes: Jako cukroví se mi velice líbí, jsou krásné i na stromečku, ale nerada je dělám, protože mi ve všech třech mých pokusech perníčky ztvrdly a nezměkly. Snad to bude tentokráte jiné.
Chtěla jsem se zeptat, perníčky jsou měkké celou dobu po upečení (nyní, až třeba do Silvestra) nebo to má fáze, že to je měkké, pak dlouho tvrdé a pak měknou?
A jak je ideálně skladovat v paneláku?
A poslední otázka - mohla byste napsat váš recept na tu čokoládovou polevu, kterou děláte a používáte Vy? Je to super nápad. Akorát by mě zajímal váš grif na to namáčení do čokolády. Já bych si v té polevě určitě spálila prsty, když bych držela perníček a snažila se ho namočit. Nešlo by to treba štětcem?

Omlouvám se za všechny mé začátečnické otázky a moc děkuji za zodpovězení!

Biton: Dobrý den, mohu se zeptat, kdy jste perníčky dělala a jak jste je skladovala, že Vám i ke konci roku zůstaly měkké? To by se mi také hodilo ???? Děkuji.

Jsou nádherné a dobré. Přidávám fotku a bodíka <3. Krásné Vánoce všem.:-K

Tyto perníčky jsou vážně moc dobré.

Zdravím, mám takový dotaz, uplne jsem zapomnela teplé perníčky potřít vajíčkem, dá se to ještě nějak ,, dohnat" ? aby byly lesklé? díky

irisek85: bojím se, že už se lesknout nebudou...ale můžeš to vyzkoušet na pár kouscích, potřít je rozšlehaným vejcem a nechat zaschnout....netuším, jaký bude výsledek, ale za zkoušku nic nedáš.

Ahoj, chtěla bych letos vyzkoušet tento recept, jen mám dotaz, zda by vadilo kdybych místo té Hery dala klasické máslo? Nebo má ta Hera v těstě nějakou speciální funkci co máslo nemá?

Nikola: klidně můžeš dát máslo...:-*

Moc děkuju za úžasný recept! Tak hezké a chutné perníčky se mi ještě nepodařily :-8 Upekla jsem "zkušební" várku a myslím, že do Vánoc nevydrží :-D

Gabi: děkuji za vyzkoušení:-K

Ahoj- Krásné perníčky//// Mám dotaz- čím prosím potíráte po upečení, že je máte tak krásně tmavé - krásnou barvu. Děkuji. Kakao v těstě není, tak mi to nejde do hlavy. Marcela

Marcela: Ahoj, ano ty tmavé jsou máčené v čokoládě a pokud chci mít třeba červené perníčky, potírám rozšlehaným vejcem, do kterého přidám potravinářskou červenou gelovou barvu...jinak pokud chci mít světlejší perníčky, nedám do těsta kakao a všechny perníčky ještě horké upečené a vytažené z trouby, potírám rozšlehaným vejcem...perníčky jsou potom krásně lesklé....;-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

Dobrý den Hanko, prosím o pomoc, po přečtení pochvalných a nadšených komentů si fakt myslím, že jsem neschopná. Už podruhé (poprvé na Vánoce) zkouším Váš recept. Všechny ingredience podle receptu, jen mi z toho ještě nikdy nevzniklo těsto podobné plastelíně. Těsto zadělávám ručně, po 45 minutách opravdu dřiny je výsledek hrouda těsta, kterou když se snažím rozválet, popraská, potrhá se. Těsto nechávám uležet v mikrotenu v lednici, nechám povolit. Používáte na zadělání ruce nebo robota? Co dělám špatně, mám pocit, že k těstu je třeba přidat ještě litr potu a slz. Nechci to vzdát, děti mají perníky rády a syn si teď po statečném zdolání neštovic přeje perníkovou medaili. Za radu děkuju. Eva

Eva: Evo to mě moc mrzí...zpočátku jsem těsto zadělávala v ruce, nyní používám pekárnu , kde všechna těsta zpracovávám....opravdu nevím, kde může být chyba....může to být velikost vajíček, velikost lžíce, ze které dáváte med.....opravdu netuším.....dejte tedy trochu méně mouky.......snad se perníčky potřetí povedou :-)

Ďakujem za recept. Poslala mi ho dcéra lebo vlani ich podľa teba piekla a veľmi nám chutili. Na staré kolená som prvý raz piekla tvoje perníčky. Nikdy sa mi nedarili, boli jak kameň a tak som toho na mnoho rokov nechala. Tieto tvoje sú perfektné. Určite ich budem robiť zas. Na Vianoce a Veľkonoce to skrátka perníčky patria. S tým zdobením to bude horšie, ale nechám to na vnučku. Je na tieto veci šikovná.

Zuzana Machajova: Zuzko moc děkuji za vyzkoušení a jsem ráda, že perníčky chutnají :-K

jirkaku:díky za vyzkoušení :-KKrásné svátky .-)

Ahoj. Už asi 20let peču každé vánoce jen cca 5kg a více vanilkové rohlíčky. Preferuji se zaměřit na něco co opravdu umím a všem chutná i ve velkém, než se zaměřit na kvantitu druhů. Ale delší dobu jsem si říkal, že perníčky k vánocům asi také patří, tak jsem zkusil tyto. Své první. A opravdu dost moc hodně maximální a nejvyšší spokojenost :-)). A taky se mi zde líbí, že jsem napekl, a dál to předám děckám, ať si ty domečky, zvonečky, prasátka, srdíčka atd ozdobí polevou jak chtějí. Což na rohlíčkách moc nejde, protože se mi doslova rozsipají jen při obalování v cukru. Takže posílám bodík :yes: a asi po těch letech natrvalo rozšířím své portfolio ;-)

markazao:díky za vyzkoušení :-) Pěkné svátky... :-)

Úžasný recept! Moc děkuji :yes:, těsto poddajné a chuťově i vzhledově mám letos perníčky skvělé. Pekla jsem cca 10min na 160st. ;-) Bodík

Lucka:Lucko perníčky namáčím vrchní stranou do čokoládové polevy, nechám trochu okapat, potom ztuhnout a teprve potom zdobím....;-)

Muzu se zeptat jak pernicky polevate? Protoze cokoladu mate jen na vrchu :-8www.toprecepty.czhttps://www.toprecepty.cz

První várka okamžitě zmizela, druhá várka je stejně výtečná. Zdobení se taky zdařilo. :-))

misa:Těsto dávám do lednice do igelitového sáčku.......před pečením ho vyndám tak hodinu dopředu.....na polevu klidně použijte mixér.... Přeji pohodové pečení, klidný porod a veselé svátky :-):-K

Ahoj, díky oběma, použila jsem peč. papír.
Poprvé v životě jsem pekla perníčky a jsou VÝBORNÉ a MĚKKÉ. Díky za recept.
Na manželovo rebelantské přání jsem použila máslo a v pohodě.
Válet a vykrajovat mi s nadšením pomáhala 3letá dcerka, takže se zabavila na 3 hodiny, protože neustále pečlivě zvažovala, které z 10 zvířátek si zaslouží být právě vykrojeno.
Jestli to do porodu stihnu, udělám druhou várku dle stejného receptu.

Další prostoduché dotazy:
1. Těsto jsem dala do lednice do hrnce s pokličkou. Dělá se to jinak?
2. Jak dlouho předem jsem si měla vyndat těsto z lednice? Mě to nenapadlo a pak jsem zápasila s nepoddajnou hroudou.
3. Ještě chci zdobit. Je možné na polevu použít mixér?
Díky.

misa:přesně jak píše Špagetka...stačí dát na plech pouze pečící papír...:yes:Ať se dílo podaří :-K

misa: Já už plechy nevymazávám, používám výhradně papír nebo ještě lépe pečicí folii, hlavně nemusím vymývat pekáče nebo plechy, je to daleko jednodušší a folie je ještě lepší, omyjete ji a použijete vícekrát.

Ahoj, mám naprosto začátečnický dotaz: mám dát na plech pečicí papír nebo ho nějak vymazat? Díky.

Hanka:To mě mrzí, že se perníčky nepovedly....asi bude chyba někde v postupu...nemohla jste zapomenout na některou surovinu???Někdy se stává, že kuchařky zapomenou dát ta vejce a dají jen žloutky.....;-)

Perníčky jsou tvrdé :((((

moncicik:děkuji za vyzkoušení:-K

Jsou opravdu výborné! Měkké, chutné, musela jsem udělat na Vánoce hned tři várky, hrozně rychle mizely. :-) Děkuji za výborný recept:yes:

Biton:Já také děkuji :-K za vyzkoušení a přeji vše nej...do nového roku.....:-K:-K

Super recept....moc Vám děkuju! :-) Byla jsem z nich nadšená a na Vánoce byly krásně měkké...teď už mám jen posledních pár kousků, které se mi zdají být stále více a více měkké! Opravdu děkuju a přeju šťastný nový rok a v příštím roce další super recepty! :-):yes::-K;-)

aleenap:děkuji a přeji klidné a pohodové svátky :-K:-K

Děkuju za skvělý recept, perníčky jsou vážně super. Do polevy dávám ještě šťávu z půlky citronu a přidám cca 50 g cukru navíc. Poleva je kyselkavá a nám víc chutná. Nechám ji cca hodinu po vymíchání odpočinout pod mokrou utěrkou. Dá se zdobit hned, ale trochu se rozpíjí. Přidávám bodík :-)
:yes:

Iveta:ano chápete to správně - je to napsáno i v surovinách, kolik se má použít vajec do těsta, a pod tím je napsáno vejce na potení....:yes:Klidně můžete použít i máslo....sice nemám vyzkoušené, ale neměl by to být problém ;-):-K

Ahoj,
chápu dobře, že do těsta dám 2 celá vejce a 2 žloutky a na potření upečených perníčků pak použiji další 1 celé rozšlehané vejce...takže na recept tedy celkem 3 celá vejce a 2 žloutky? Co když bych místo Hery použila máslo? Děkuji

Biton:díky za vyzkoušení...nezapomeňte perníčky uložit v chladnu :-K

creak:jsem ráda, že se dílo podařilo :-)

Dnes jsem upekla dle Vašeho receptu perníčky - a to úplně poprvé!:-K Proto jsem pekla jen z poloviční dávky a jsou super!:yes: Pekla jsem na cca 160 °C zhruba 10 min. (dokud nebyly hezky hnědé). Po vytažení z trouby byly měkké, tak jsem zvědavá, zda takoví budou i na Vánoce! :-) Děkuji a přeji pěkné Vánoce! :-):-K:yes:

Dopadly výborně! Dávám bodík :-K

No jo, ono stačí umět číst =:oD to víte že tam bylo málo mouky :-8:-8:-8 (to ty jednotky, jenže odvažovat s řvounem na krku je síla ;-) ), ale už je přidáno a těsto vypadá nádherně.. tak uvidím písnu, jak se povedly!

Prosím, prosím, poradí některá? Mám to těsto hodně řídké asi velká vejce.. Jakou by mělo mít konzistenci? Díky za odpověď!

Marcela :Na chaloupku dávku určitě vystačí a perníčky jsou velikostně stejné...nerozjíždí se ;-)Budu se těšit na na fotky :yes::-K

Ahoj . Perníčky máte krásné moc. Nikdy jsem je nepekla ale chci zkusit chaloupku. Myslíte že tato dávka bude na ni stačit? A chci se ještě optat jestli ty perníčky jsou po upečení stejné nebo se tvary zvětší? Rozumíte mi? Mám na mysli ,jestli vykrojím tvary tak po upečení zůstane stejná velikost nebo se rozjedou? Díky moc za odpověd. Marcela

Lucka:Rum není nutný, 2 lžíce perníkového koření jsou dostačující a potírám celým rozšlehaným vejcem ;-):-K

Tématické fráze:
vánoční perníčky, pernicky, jak dlouho péct perníčky, jak zdobit perníčky, potíraní perníčků, jak péct perníčky, bílková poleva na perníčky, pečení perníčků, pečení perníčků recept, doba pečení perníčků, perníčky recepty, jak dlouho se pečou perníčky, jak zdobit vánoční perníčky, pernicky na vanoce recept, vánoční cukroví perníčky, teplota peceni pernicku, perníčky recept, kdy začít péct perníčky, čím potřít perníčky po upečení, potírání perníčků po upečení

Suroviny:
mouka hladká, cukr moučkový, tuk hera, med, vejce, žloutek, soda jedlá, koření do perníku, rum, kakao, žloutek, bílek, cukr moučkový, solamyl

Přidat fotografie receptu