Jablkové píchance
Jablkové píchance jsou tradiční a dokonalý moučník z křehkého máslového těsta, které se doslova rozplývá na jazyku. Sladkokyselé plátky jablek se během pečení krásně propečou a vytvářejí jemně rustikální vzhled i chuť.
Suroviny pro 1 plech
velký plech 45x35 cm
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 19 953 kJ / 4 769 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 81,82 g |
| Tuky | 249,24 g |
| Vláknina | 19,00 g |
| Cholesterol | 2,17 g |
| Sodík | 784 mg |
| Sůl | 2,31 g |
| Sacharidy | 540,13 g |
Postup přípravy
Krok 1: Troubu vyhřejeme na 175 °C.
Krok 2: Plech vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
Krok 3: Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na plátky.
Krok 4: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky a z bílků vyšleháme pevný sníh.
Krok 5: Žloutky ušleháme s cukrem do pěny, přidáme rozehřáté, ale ne horké máslo a mléko. Když je vše dobře spojeno, přidáme solamyl. Naposled přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a zlehka vmícháme sníh z bílků.
Krok 6: Těsto vylijeme na připravený plech, poklademe nakrájenými jablky a poprášíme skořicovým cukrem.
Krok 7: Plech vložíme do předehřáté trouby na cca 175 °C a dáme péci až zrůžoví, což bude trvat asi 35 minut.
Krok 8: Po upečení nevyklápíme, je to velmi křehké těsto, mohlo by se srazit. Necháme vychladnout.
Zveřejněno 5. 4. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jablkové píchance
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/l3J
Moje poznámka
Jablkové píchance
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/l3J
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 16 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 16 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 16 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 16 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 17 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 18 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 18 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 19 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 19 hodinami
Tématické fráze:
jablkové recepty,
jablkove moucniky,
těsto na picu,
pica těsto,
jablkové rohlíčky,
píchaný koláč,
jablkovy píchanec,
pica pec,
bramborova pica,
jak se dela pica,
jablková buchta na plech,
mail picacom.com loc:cz,
recept jablkové rohlíčky,
jak udělat picu,
buchta s jablky na plech,
pica recept na těsto,
pec na picu,
pece na picu,
recepty,pica,
pichany jablkovi kolac
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
máslo,
mléko,
kypřící prášek do pečiva,
solamyl,
mouka hladká,
jablko,
cukr skořice,
tuk,
mouka hrubá
Komentáře (10)
Hlavně že každou chvíli překryje skoro celý displej reklama s nějakou pitomou kozou ...
Ale ten koláč je skvělý, znám ho z dětství, jsem ráda, že se tu našel s původním názvem. Jdu na to!
Dnes jsem tento moučník vyzkoušela a mohu jen potvrdit, že je to vynikající moučník, který je krásně vláčný.