Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dršťková polévka z jižní Moravy

Milujete přesnídávkové polévky? Určitě uvítáte náš podrobný recept poctivou dršťkovou. Výsledný pokrm je zahuštěný kousky dobře provařeného masa a zeleniny, voní majoránkou a česnekem. Stačí přikrojit kousek chleba a sytá lahůdka je na stole.

Hodnocení receptu je 4,9 (50×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Colombo65 Colombo65

Středně náročný

Doba přípravy 200 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 180 min

200 min (20 min příprava + 180 min tepelná úprava)

Suroviny pro 8 porcí

8porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: U řezníka koupíme hovězí dršťky a pokud možno, tak si vybereme všechny typy hovězího žaludku (bachor,čepec, kniha, sléz). Všechny dršťky ještě vcelku posypeme bohatě solí a promneme. Očistíme od případných nečistot a poctivě opláchneme. Vložíme do většího hrnce s vroucí vodou a vaříme cca 30 minut. Krok 2: Následně vodu slijeme a ještě jednou zopakujeme vložením do vroucí vody povařením 30 minut a slitím vývaru. Krok 3: Do třetice již dáme do hrnce studenou vodu, do které vložíme dvakrát převařené dršťky (stále vcelku) a přidáme celou cibuli se slupkou, celou mrkev, petržel, celer a osolíme. Takto vaříme cca 2-3 hodiny na mírném plameni pod pokličkou, dokud dršťky nejsou měkké. Krok 4: Když jsou dršťky hotové (musí jít promáčknout mezi prsty) tak je vyndáme a necháme vychladnout (můžeme je vložit do mísy se studenou vodou). Vývar přecedíme a necháme si cca 1 litr vývaru. Do hrnce dáme 2-3 lžíce vepřového sádla, vložíme nakrájenou cibuli a jen lehce orestujeme (ne dohněda). Krok 5: Přidáme 2 lžíce hladké mouky a vytvoříme cibulovou jíšku, kterou zaprášíme 3 lžícemi sladké mleté červené papriky a podlijeme odloženým vývarem z dršťek, který dolijeme v hrnci ještě litrem vody. Rozmícháme dohladka a necháme provařit. Krok 6: Vychlazené dršťky nakrájíme na 4-5 cm široké pruhy a krájíme na nudličky o šířce cca 0,5 cm a vše pak přidáme do samotného základu, který se provařuje. K závěrečnému dochucení použijeme 6 na jemno rozetřených stroužků česneku se solí a necháme ještě 10 minut provařit. Krok 7: Polévku vypneme a do ní vložíme mezi dlaněmi promnutou hrst majoránky, pro příjemné „ovonění“ a dle potřeby dochutíme mletým černým pepřem, promícháme a necháme dojít. Krok 8: Podáváme s pečivem.

TIP: Jak připravit dršťky

Zveřejněno 21. 11. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dršťková polévka z jižní Moravy

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WqgJ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dršťková polévka z jižní Moravy

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WqgJ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (39)

:-)<3:yes::yes:líbí se mi pěkně napsaný recept, mám ji také ráda :-K

Merylas (moderátorka):
Úplně v pohodě.
U čerstvých to chápu, jen mne to zmátlo u těch předvařených.
Ony se totiž dají sehnat buď předvařené, nebo potom "čerstvé" syrové, ale také syrové vyprané a připravené k vaření. Tam jsou potom ty 3 hod. jasné :-K

BobanKh: A Vám bych se chtěla omluvit, nevšimla jsem si, že reagujete na video a ne na recept.:-K Myslela jsem, že tím předvařením máte na mysli to prvotní 2x po 30 minut, kdy se pak vždy vymění voda.

Merylas (moderátorka): máš absolútnu pravdu, niekedy video prekvapí.

magdalenka: Bylo by lepší, kdyby se to ve videu ani neuvádělo, pak je to matoucí. Videa se postupně přetáčejí a dbá se na dodržení surovin a postupu. Jasně, že pokud jsou už předvařené, tak se pak už tak dlouho nevaří. :-K

BobanKh: video nekoresponduje s receptom, recept je o surovych nepredvarenych drzkach. Tie sa varia cca 3 hodiny. Predvarene urcite nie.

BobanKh: Aby byly měkké. V receptu se píše 2-3 hodiny na mírném příkonu tepla, až jsou dršťky měkké. Takže to nemusí být nutně 3 hodiny. V receptech bývají časy tepelné úpravy většinou orientační, záleží na mnoha okolnostech. Průběžně se může uvaření zkoušet.:-K

Proč vařit již předvařené dršťky další 3 hodiny?

Ti kluci, kteří jako já nemají moc zkušeností, musíte vědět, že sladká paprika není to samé co mletá paprika. Jsem si uvařil tak pálivou polévku, že jsem brečel a měl jsem rýmu, jako alergici na jaře. Jinak asi to musí být dobrá polévky, proto pět hvězdiček.

Výborná polévka. Uvařeno přesně podle receptu. :-)

bašta

miroslava 24. 10. 2017 10:46
Manžel koupí u řezníka 10 kilo dršťek uvaří v několika vodách a potom očistí ,nakrájí na nudličky a dá je do sáčku a zamrazí.Tak je má na několik polévek a to hlavně v zimě.:-)

Držkovou mám velmi ráda,ale bez těch dršek :yes:

Jana: a jak ji děláte? To dršťky přecedíte a vyhodíte?

... dršťky vařím v tlakovém hrnci - také 3x ... ale už se mi stalo, že chemicky chutnaly i ty od řezníka a nejen ty pokrájené ze supermarketu ... když jsme nesehnali hovězí dršťky, tak jsem koupila alespoň vepřové žaludky a také se z nich dá uvařit dobrá polévka ... sice moc nepoužívám masox, ale do dršťkovky ho dávám (při tom všem nepořádku vařím větší množství a po vychladnutí dám polévku do mrazáku)

Super polopaticky popsaný postup! Až jednou překonám nechuť k čerstvým dršťkám, tento recept mám přichystaný v "Oblíbených". :yes:

Nejlepší polévka na světě i teď bych si jí z chutí dal !

https://www.jednorazoveodevy-haccp.cz/

Mmelinda:to je pravda,jednou jsem koupila chlazené předvařené a i když byly krásně bílé,tak hrozně páchly,že se to nedalo jíst.
Takže jen čerstvé.:-K

...nádhera. Dělám ji stejně už spoustu let a vždycky rovnou v tom největším hrnci, který doma mám, jen bez té kořenové zeleniny. Kdysi jsem zkoušela a přišla mi sladká, nebylo to prostě ono. A nikdy nekupuji už předvařené, vždy jen čerstvé a pěkně si je sama připravím - sice smrádek, ale pak blahoučko ;-)

Je skvělá :-p přidala jsem fotku.

ta je perfektní.je vidět i z obrázku,že je super

Právě jsem dovařila, je opravdu vynikající a co teprve zítra. Boík udělen a přidávám si do oblíbených:-K

teda ta je:yes::yes::yes:

proti zápachu při vaření přidávám citronovou šťávu:-))

Mila z Canady 10. 6. 2013 23:06
Jo, taky nekdy pridavam uzene zebirko, nebo kuzi z uzeneho masa i klobasku.:-K:-p

Mila z Canady 10. 6. 2013 23:01
My ji mame radi se zeleninou. Drive jsem smazila zeleninu s cibuli, pak zvlast jisku do ktere jsem, kdyz uz byla trochu vychladla pridala papriku. Ale to byl dvoji omastek, takze ted uz delam jen jisku s cibuli a s paprikou a zeleninu (nastrouhanou na hrubo) davam do vyvaru az kdyz zavaruji jisku. Cesnekem nesetrim, pridam i trochu palive papriky. Bovril (Masox) na dochuceni. Samozrejmne majoranku, pepr, se soli jsem opatrna, Masox je dost slanej. My tu v Canade mame tu vyhodu, ze drstky uz jsou velice dobre vyprany (vycisteny), takze vubec vodu neslevam. Ja totiz tuhle polevku varim z 10kg drstek v zavarovacim hrnci hlavne v zime. No a pak si ji zamrazuju a mam ji ready i kdyz je horko a nechce se mi varit. Tuhle polivku jsem se naucila kvuli manzelovi, ja ji nikdy moc nemusela. Ale ted je nejlepsi, kterou jsem kdy jedla!! Ejoy! :-p:-8:-K

Dělám stejně, jen vařím s uz.žebry, které pak do polévky oberu. Je super. :-p

Zdraví tě Majlont a bašta to teda musela být:yes::-D

TerkaV:
... jsem rád, že chutná;-);-);-):-K
Hezký pozdrav z Komeca do Bástru:yes:

Bodík 11:yes::yes: Vždy si náhodně vyberu receptík a stane se z něj náš oblíbený, který vaříme pořád dokola a kouknu kdo ho dal a je to opět Colombo65 :yes::yes::-p Děkuji za spestření jídelníčku a určo to není poslední receptík od Tebe!!!:-)):-))Zdraví Terka z Bystrca :-D

;-);-);-) aby taky ne:-K

i na severní Moravě chutnala:yes:

Šmarja pano, já bych si jí tak dala, mňam:-p:-p:-p, úplně mi utekla a já jí tak miluju, proto ti dodatečně Otíku dávám 9.bod:yes:

Dělám stejně, ale dávám do ní vývar z uzeného masa:yes::yes:

:-pTaké já i manžel máme rádi,děti tomu nepřišly na chuť.:-S.Dělám stejně jen bez té zeleniny to budu muset vyzkoušet.Takže tu zeleninu už nepoužiješ,?? ona už pak nemá tu chuť, všechno se z ní vyvařilo do toho základního vývaru, určitě tomu dá zase chuť té zeleniny.:-p

hmmm, lahoda největší, dělám stejně, jen bez zeleniny.

Když jsem byla malá, měla jsem pocit, že se ty dršťky hýbou a nikdo mne nedonutil to sníst:-D. Dnes jen pohled na ně u mne vzbuzuje hlad:-p

Krásně napsané, já zeleninu nechávám pokrájenou i v polévce, jinak dělám stejně :-p:yes:

No teda,to jsou krásně masité držťky.V celku jsem je neviděla věky,jen v Marku nakrájené a předvařené.:-( Dělám jí úplně stejně ,jen nedávám kořenovou zeleninu,ale ta to může posunout jinam,budu muset vyzkoušet.:yes::-p:-p

Tématické fráze:
drštková polévka recept, jak dlouho vařit dršťky, hovězí drštky, dršťková polévka z předvařených, držťky, hovězí dršťková polévka, co to jsou hovězí dršťky, polévka z hovězích dršťek, hovězí dršťky recepty, praní drštěk, recept drštková polévka, hovězí drštky polévka, hovězí držťky, drštková polévka recepty, hovězí dršťky recept, jak varit hovezi drstky, dršťková polévka, jak varit dršťky, recepty drštkova, jak uvařit dršťkovou polévku

Suroviny:
dršťky, česnek, majoránka, cibule, petržel, mrkev, celer, sůl, pepř mletý, paprika sušená sladká, sádlo, mouka hladká

Přidat fotografie receptu