Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččina drožďová pomazánka

Drožďová pomazánka - buď ji milujete, nebo jste jejím odpůrcem. Připomeňte si svá dětská léta, kdy vám ji babička mazala na krajíčky čerstvého chleba. Dochutit ji můžete například krájenou pažitkou nebo jarní cibulkou.

Hodnocení receptu je 5,0 (81×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

luckymoon

Snadný

Doba přípravy 15 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 10 min

15 min (5 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 768 kJ /
423 kcal
Bílkoviny15,53 g
Tuky36,62 g
Vláknina5,46 g
Cholesterol 279 mg
Sodík 111 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy5,59 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Krok 2: Na oleji orestujeme nakrájenou cibulku, přidáme rozdrobené droždí a necháme rozpustit. Krok 3: Když se droždí začne srážet, přidáme vejce, osolíme, opepříme, přisypeme kmín a mícháme ještě asi 2 minuty, až se vejce úplně srazí. Krok 4: Pro zjemnění nakonec vmícháme lžičku másla. Hotovou pomazánku mažeme na čerstvý chléb a podáváme se zeleninovou oblohou.

TIP: Jak správně uchovávat droždí?

Zveřejněno 21. 11. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččina drožďová pomazánka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/j87R

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččina drožďová pomazánka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/j87R

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (54)

MajaFero: mrzí mě vaše zkušenost, droždí je opravdu na vůni intenzivní. Určitě však můžete zkusit nějakou jinou z pomazánek, spousta jich najdete zde:

Nechutilo nám vyhodila som to to droždie smrdi

Výborná, míč děkuji za recept 👌😉:-K

Mňamka

Lepší pomazánku jsem dlouho nejedla. <3

Výborná jako kdysi

Recept i naší babičky. My do toho přidáváme ještě lžičku plnotučné hořčice a potom na chleba všichni milují zavařený nakrájený okurek 😀💚

Děkujeme za recept. Udělali jsme ze dvou kostek a dvou vajec.S manželkou jsme si moc pochutnali ????????

Mnou oblíbená 8-( stará dobrá česká drožďovka

Já dělám skoro stejně, ale nedávám olej, mám keramickou pánev a tak není třeba a místo pepře dávám pálivou papriku a místo soli dávám podravku. Stejně dělám základ i na drožďovou polévku, kde namočím vločky, dám trochu podravky a potom přidám drožďe. Zdravé,rychlé, levné, chutné. Skvělěý zdroj vitamínů B

Vyborna, presne takovou mi delaval tata :-8 a mamka zase mrkvovou polevku s drozdovymi knedlicky ;-)

Dnes jsem tuto pomazánku dělala, pamatuji ji ze svých školních let. Jen jsem hotovou ještě maličko pošlehala se změklým máslem. Je výborná. :yes::-)

Přítel si jí vyprosil a jelikož jí nejím a nikdy jsem pomazánku z droždí nedělala, tak jsem použila váš recept a SPOKOJENOST :-D
MOC DĚKUJI ;-):-)

výborná, práve som si pochutnala, a ešte ostalo aj na raňajky.:-*

Tuto pomazánku jsem jedla před 40ti lety,dnes jsem si na ní vzpoměla a pohledala na netu,protože vím,že je SKVELA!!!!! tak jsem ráda,že jsem našla,jak se dělala.S K V E L A !!!Pozdrav všem.(i bez háčků-nemám je na zdejším PC.) POMAZANKA SKVELA !:-)

Děkuji za recept,rychlá a móóóc dobrá pomazánka :yes::-8

Výborná, dělala jsem poprvé a je super,mňamka.. :yes:

určitě :-!;-) a nejen u nich :-8

Navir: to ale platí i u drožďových pomazánek, nebo ne?

jmhj: Kvasnicových či drožďových polévek je tady cca 20 a to jsem hledala jen zběžně :-)

A zkusil někdo drožďovou polévku?
10 dkg droždí
2 až 3 cibule
celer
mrkev
petržel
kadeřavou petrželku
hladkou mouku na jíšku
2 až 3 vajíčka
tuk (nejlépe máslo, lze i olej či sádlo, případně kombinace)
pepř a sůl
chleba nebo rohlík na osmažení
-----------------------
Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme přímo v hrnku (zesklovatíme, nebo až do růžova), přidáme rozdrobené droždí a mícháme do jeho rozpuštění - nesmažit, jen rozpustit!
Dolijeme asi 2 l vody (lépe část vařící a po rozmíchání dolít, ale není nutné), osolíme a opepříme.
Připravíme jíšku, vmícháme do polévky a povaříme.
Nadrobno nastrouhanou mrkev osmahneme a pak vložíme do polévky - dodá kromě chuti i barvu.
Vejce lehce rozmícháme a přes vidličku vmícháme do polévky, povaříme.
Další mrkev, celer a petržel nakrájíme na kostičky velikosti asi 5 mm a přidáme na posledních 5 minut varu.
Do hotové polévky přidáme kadeřavou petrželku a před podáváním přidáme do talíře kostičky osmaženého chleba či rohlíku.

Dnes drožďová pomazánka dělaná na večeři a lufus!!:-p:yes:

luxusní:yes:

jsem těhotná, tuto pomazánku jsem jedla poprvé až na základě tohoto receptu a teď se stávám závislou, jedla bych ji denně. Je fakt skvělá.

Dalibor:
1kg droždí???To děláš pro celý pluk?:-!

Dalibor:
"Je třeba víc drožďí (0,5 - 1 kg). Na 1 večeři pro 4 lidi je to množství jen taktak.:-p"
Jj, určitě to bude jedlé..., ale stejně si myslím, že si děláte prču:-p
No, taky jste mohl napsat, že je to ideální jídlo před návštěvou kina, např. tohoto:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Velk%C3%A1_%C5%BErani... :-))

Dělám drožďovku trošinku jinak. Je třeba víc drožďí (0,5 - 1 kg). Na 1 kg droždí použiju 4 vejce natvrdo,1 cibuli (může být i naťová),40 dkg gothaje, 3-4 kyselé okurky, lžíci hořčice, mletý kmín, sůl. Kostka taveného sýru je taky dobrá. Jinak postup je podobný, jen do základu přidáme vejce natvrdo na kostičky, trochu hořčice, okurky a salám na kostičky. Budeme-li chtít pomazánku hustější, je dobré přisypat pár lžic strouhanky. Na 1 večeři pro 4 lidi je to množství jen taktak.:-p

Dalibor: tak toto je pomazanka čo robievala moja mama... akurát tam nedávala salámu ale som sa jej nejedla... teraz som hľadala na internete a všetci ju robia na spôsob falošného mozočku ... ďakujem za pripomenutie tohoto klasického a super receptiku utekám vari vajka ... :-p:yes:

hrozně dobrá,asi ji sním sama :-*

pindruše 14. 2. 2013 21:22
já bych přispěla s mlinkou změnou.základ dělám stejný,cibulka,droždí a tavený sýr a nasypu na to rybičky v tomatu, rozmačkám vidličkou a nakonec přidám jedno vejce a důkladně zamíchám. Pomazánka je dobrá teplá i za studena..ochutnejte! děláme ji už skoro padesát let a stále nám chutná,hlavně s rohlíčkem

jan mlask 4. 2. 2013 18:34
výborný recept známkujeme za 1-:-*

Tématické fráze:
drožďová pomazánka, výborna drozdova pomazanka, pomazánka z droždí, droždová pomazanka recept, drožďová pomazánka-recept, nejlepsi drozdova pomazanka, recept na drožďovou pomazánku, pomazánka drožďová, kvasnicová pomazánka, recepty pomazanka z droždí, nejlepší kvasnicová pomazánka, recept pomazánka z droždí, drožďová pomazánka recepty, recept drozdova pomazanka, držďová pomazánka, jak se dělá drožďová pomazánka, drožďová maska, drozdova natierka, recepty droždova pomazanka, drožďová pomazánka bez vajicka

Suroviny:
droždí čerstvé, olej, cibule, vejce, máslo, sůl, pepř mletý, kmín celý

Přidat fotografie receptu