Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Halušky, noky jako příloha

Klasické halušky jsou z bramborového těsta, tyto nočky z jemného moučného. Budou se hodit jako rychlá příloha k omáčkám nebo jen tak se škvarečky ze slaniny a zelím. Stejně tak mohou suplovat těstoviny nebo knedlíky.

Hodnocení receptu je 5,0 (50×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

vybusna vybusna

Snadný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 5 min

25 min (20 min příprava + 5 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 994 kJ /
1 911 kcal
Bílkoviny63,78 g
Tuky14,81 g
Vláknina15,00 g
Cholesterol 268 mg
Sodík 3,37 g
Sůl8,36 g
Sacharidy373,05 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vodu s mlékem vlijeme do velké mísy a přidáme do ní vejce a sůl. Prošleháme a přimícháváme polohrubou mouku. Těsto zpracujeme dohladka pomocí vařečky, až se dělají bubliny. Těsto je houževnaté a lepivé. Krok 2: Zavařujeme přes haluškovač do většího množství osolené vody, pomocí lžíce. Pasírujeme do vařící vody. Po naházení halušky ještě povaříme nějakých 5 minut, scedíme je a propláchneme je na sítku horkou vodou. Krok 3: V nádobě do nich vložíme kousek másla. Přikryjeme pokličkou a necháme máslo rozpustit. Krok 4: Promícháme a podáváme.

TIP: Jak připravit bramborové noky

Zveřejněno 10. 4. 2008

Poznámka autorky vybusna

Toto množství je na 4 až 5 porcí.

Tento s fotopostupem a moje další recepty najdete na:

http://chalupnikovi.com/recepty/?p=3922

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Halušky, noky jako příloha

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LoW

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Halušky, noky jako příloha

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LoW

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (32)

Super recept, nočky se povedly 😉

nejlepší halušky které jsem dělala jsou výborné:yes::yes::yes::yes:

Moc dobrý halušky. :yes:<3

Halušky jsou výborné a hlavně rychlé lepší jsem nejedla.:yes::yes::yes:

Halušky se povedly a chutnaly nám:yes:. Hodnotím dalším bodíkem:-K

To jsou nejlepší halušky, jaké jsem kdy jedla<3:-K Jemné, nadýchané..moc děkuji za výborný a jednoduchý recept:yes::yes::yes::-K

casino: halušky sa tvoria lepšie z cesta okamžite po vypracovaní. Ak dlhšie stojí, potom je ťahavé. Ide to, ale jednoduchšie je z cesta neodstáteho. Je jedno, či v ceste je surový strúhaný zemiak, alebo nie je. Ide o lepok - robí to "ťahanie". Ja dám variť vodu a až vtedy miešam cesto a hneď hádžem (halušky).

Alena Varga:
No, a nemáte na mysli těsto s bramborami?

Alena Varga 3. 12. 2015 20:24
Cesto sa nema velmi vypracovavat, prave aby nebolo tak huzevnate a lepive a lepsie sa tvorili halusky.

Je to presne tak ako píše vybusna.;-) Na Slovensku sa názvom halušky označuje viac vecí, písala som to aj ja nižšie. U nás sa dokonca povie, že uvaríme halušky s makom, halušky s orechami...a každému je jasné, že v tomto prípade nepôjde o zemiakové halušky, ktoré sa robia s bryndzou, kapustou a pod, ale že pôjde o rezance - nudle. ;-)

Anežka: aj u nas na Strednom Sloensku su tiez vsetko halusky.....prilohove, bryndzove, tvarohove, s kapustou...aj zavarka do polievky(noky) su halusky...az na tie rezance...tie sa volaju rezance s makom ;-) Mozno v niketorych castiach to rozlisuju na strapacky a halusky, ale Horehron a Doluhron nie. Je pravda, ze na jedalnych listkoch sa pise strapacky, ale ja osobne nepoznam ziadneho Slovaka, ktory v beznom jazyku toto pomenovanie pouziva, ale ja samozrejme nepoznam vsetkych Slovakov. Ked sa zacalo pomenovanie strapacky mnozit v nasej oblasti viac , tak som sa muselo surovo opytat casnika, co to tie strapacky vlastne su....

Zobrazit 2 starší odpovědi

spagetka:Souhlasím,ať to má název jaký-koliv,hlavně,že to chutná :-)

spagetka:

Milena: pripustam, ze pre cesku populaciu je nazov halusky zavadzajuci, pretoze si pod tym predstavuju klasicke zemiakove halusky s bryndzou (a pod.) Preto som deklarovala ich odlisnost uz v samotnom nazve...ze su to prilohove halusky, ktore sa robia z muky. Na Slovensku sa nazov halusky bezne uziva aj pre noky, nokerle, specle a podobne.

Milena: zbytečné dohadování se kvůli názvu. Zkrátka uvařte a nazvěte si to dle sebe ;-);-);-) U nás jsou tohle halušky, noky mají pravidelnější tvar, ale přece se nebudeme přít kvůli názvu, dobré to je, a to je důležité :-p:yes:

To jsou nok y ne halušky!!!!:no:

Já dělám halušky pouze takto :yes::-p Přidávám foto :-K

Tématické fráze:
halusky recept, halusky, noky příloha špercle, halusky s brinzou, noky, nočky jako příloha recept, prilohove halusky, přílohové noky, noky recept, recept na halušky, halusky noky, halusky s makem, recept na přílohové noky recept, spercle, recept na prilohove halusky, recept halušky, hotovky recepty, špecle recept, haluskovac, sitko na halušky

Suroviny:
mouka polohrubá, vejce, mléko, voda, sůl, máslo

Přidat fotografie receptu