Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Alsaský šugrut

Hodnocení receptu je 4,9 (20×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hana Lounova Hana Lounova

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 545 kJ /
3 476 kcal
Bílkoviny49,30 g
Tuky255,39 g
Vláknina58,36 g
Cholesterol 210 mg
Sodík 12,87 g
Sůl32,00 g
Sacharidy219,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Toto jídlo je třeba vařit v nerezovém hrnci se silným vrstveným dnem nebo silném hliníkovém s nepřilnavou vrstvou. Původně toto jídlo Alsasanky vařily v litinovém hrnci na plotně, kde je teplo rovnoměrněji rozloženo. Krok 2: Z anglické slaniny nakrájíme plátky a pokryjeme dno hrnce. Cibuli nakrájíme na půl kolečka a smícháme s kysaným zelím nebo dáme po vrstvách. Rovnoměrně ho rozložíme na dno hrnce. Krok 3: Posypeme kořením a poklademe oloupanými bramborami, zbylou slaninou a uzeninami. Uzeniny můžete do zelí trochu zahrabat. Krok 4: Párky vkládáme asi 15 minut před koncem vaření. Zalijeme vínem, přiklopíme pokličkou a dáme vařit. Krok 5: Vaříme celkem hodinu. Je třeba dát pozor aby zelí bylo stále podlité !!! Dále podléváme vínem nebo vodou. Krok 6: Potom sundáme pokličku a vydusíme přebytečnou tekutinu ale pozor nepřipálit!! Při kvalitním kysaném zelí není tří třeba solit ani sladit. Pokud se vám přeci jen zdá, že je to nutné, tak opatrně. Krok 7: Podáváme na předehřátých talířích kam úhledně rozdělíme zelí, brambory a uzeniny.

Zveřejněno 12. 4. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Alsaský šugrut

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WDX

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Alsaský šugrut

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WDX

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Alsaský recept choucroute;-)

prosciuto: Jelikoz je to alsacky recept, neni to chucrut, ale Choucroute

prosciuto 10. 4. 2016 17:26
Nie je šugrut, ale chucrut (šukrut).

tak ty brambory jsou po uvaření trochu tvrdší i když jsem to vařil 1 hod.30 min.a vína tam bylo dost.

No, 18. ledna, to není o tolik dřív...

Ona dotyčná začala už podstatně dříve, viz datum vložení http://www.femina.cz/ostatni/alsasky-sugrut/8653/9:-((:-((

Cest negri, tak ted jsem si to uvaril, bo jsem sam doma, vypada to skvele.

Papričko, ještě že jsi mi to připomněla, já na ten bodík samozřejmě zapomněla, :-OKdyž ho udělím před komentářem je to lepší, ale nemůžu si na to nějak zvyknout a většinou ho chci dát po komentáři a prd......napravuji a boduji;-)

Slovo šugrut jsem až doteď neznala, tak ani nevím jak ho ty Alsasanky vaří. Ale nevypadá to špatně.;-) Tolik komentářů a žádný bodík?

Alsasky vaří mňamózní šugrut a my jsme si k večeři pomlaskávali:-pa docela se divím, že ho ještě nikdo nevyzkoušel;-) Krom fotek dávám bodíka:yes:

:yes:

My tomuhle jídlu říkáme Alsaské zelí a obvykle ho dělám, když mi zbyde upečené vepřové maso s vejpečkama. Ostatní maso(uzené) či uzeninu přidám podle toho, co dům dal. Je to výborné a ještě lepší uleželé-tedy další dny po uvaření. A vydrží i týden, ovšem pokud se nesní:-D

Právě jsem našla tenhle recept na serveru ekucharka.cz-recepty, ale tam neuvádějí autora, respektive já ho tam nenajdu. Dobrý.

no ked varim jedlo v ktorom su zemiaky + ocot, tak pridavam ten ocot az po uvareni zemiakov. ale v tom vindaloo, alebo v hovezi daube (pridala som ho na tieto stranky) tak pridavam ocot este k surovym a uvaria sa v pohode.

To vybusna. Nechápu ten konec - brambory+ocet, -nevaříš dohromady a v tom se uvaří bez problémů, prosím vysvětli mi to "polopatě". A to Alsasko, to byla jasná provokace, aby se něco hnulo. To je jasný. Čauky.

mam taku istu skusenost ako ty a ked robim jedlo kde sa miesa kapusta so zemiakmi, tak zemiaky varievam osobitne. Ale zase ked varim kura vindaloo, tak tam su zmiaky+ocot a to tiez nevarievam dokopy a v tom sa uvaria bez problemov

Mám dotaz, ty brambory se dobře uvaří? Já mám zkušenost, že brambory vařené přímo s kysaným zelím, zůstaly na povrchu tvrdé, např. při vaření zelňačky. Tak teď brambory vařím samostatně, a dávám až do hotové polévky. Jinak to vypadá ňam, asi to co nejdřív zkusím.

Tématické fráze:
co k večeři, alsaský hrnec, jak se vaří brambory, alsaske zeli, ekucharka.cz, co uvarit k veceri, alsaské brambory, ekuchařka video recepty, jak vařit zelí, jak uvarit parky, litinový hrnec recepty, jak se vaří párky, co vařit k večeři, jak se vaří zelí, jak uvařit zelňačku, co vařit, litinové hrnce, jak se vari zelnacka, co uvarit z brambor, jak vařit párky

Suroviny:
zelí kysané, cibule, brambory, slanina anglická, klobása, maso uzené, párky, víno bílé, koření hřebíček, koriandr, koření nové koření, pepř celý, bobkový list, česnek

Přidat fotografie receptu