Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lečo

Hodnocení receptu je 4,8 (36×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Drobek Drobek

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Jídlo, do kterého využijete přebytky sezónní zeleniny. Řeč je o leču, velmi jednoduchém, rychlém a chutném pokrmu. Můžete jej podávat s pečivem, bramborami nebo ho zavařit a chuť léta si tak připomenout i v zimě.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 771 kJ /
2 574 kcal
Bílkoviny115,19 g
Tuky172,23 g
Vláknina30,88 g
Cholesterol 1,07 g
Sodík 6,09 g
Sůl14,63 g
Sacharidy127,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rajčata oloupeme a společně s paprikou je pokrájíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Stroužek česneku oloupeme a utřeme. Krok 2: Oloupeme rajčata a společně s paprikou je pokrájíme. Krok 3: V hrnci (2 l) rozehřejeme sádlo a zpěníme drobně pokrájenou cibuli. Krok 4: Na cibuli přidáme utřený česnek. Vmícháme sladkou papriku, aby byla cibule hezky obalená. Krok 5: Přisypeme papriky, přikryjeme a dusíme 10-20 minut, do změknutí. Krok 6: Přidáme pokrájenou uzeninu a rajčata a dusíme dalších 20 minut. Pokud rajčata nepustí dostatek šťávy, přilijeme přiměřené množství vody. Krok 7: Až je vše měkké, přidáme vejce a mícháme, vejce se brzy srazí. Krok 8: A závěrečný trik: vše se krásně zahustí v tuto chvíli přidaným rajským protlakem. Bez něj je lečo pokrm vodový, řídký a nevábný, protlak mu dodá správnou konzistenci.

TIP: Tipy, jak zužitkovat bohatou paprikovou úrodu

Zveřejněno 13. 4. 2008

Poznámka autora Drobek

Lečo u nás doma vaříme vždy ve velkém hrnci, třeba i z dvojnásobku surovin. Dokud nepřidáme vejce a uzeninu, je to ideální polotovar. Co nesníme, dáme za horka do vymytých a vypařených zavařovacích sklenic. Lečo naléváme skoro vařící. Tím je vlastně i sterilované.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lečo

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZJE

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lečo

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZJE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (62)

Vyborné, vařím pravidelně jem dávám méně uzeniny, asi 300g úplně stačí.

uvařeno.chutná dobře.s rajským protlakem vypadá lépe a chutná též a není řídké.díky za recept

Nechápu proč je jiný postup ve videu a receptu. Ono je to asi jedno ale ve videu uzenina na cibuli a v receptu uzenina až po paprice.

Mé oblíbené letní jídlo. <3 Připravuji podobně, jen uzeninu orestuji bokem na pánvi a přidám až na konci :-)

chutnalo , dobrý receptík

Koukám že se tu dějou věci a někdo z mého receptu vytvořil jiný. :-O
Původně se to jmenovalo Lečo jako od Vitany protože, pokud se kdo pamatuje, to lečo bylo měkké až rozvařené a to my rádi.
Teď jsme se dostali přímo do Prostřena kde se strhávají body za to, že někdo nejí třeba vnitřnosti, nebo za to, že je něco uvařeno jinak než je zvyklý.
Máme rádi právě ty nitky rozmíchaného vajíčka a nebudu soudit někoho, kdo v leču radši radši smažené vejce. Tak ať on nesoudí mně za to, že je nerad. :-//
Tohle lečo je zahuštěno tím protlakem a jestli někdo nevěří, že to jde a dá tam radši jíšku je to jeho věc.

Dajda: Pro pána tak to ten můj komentář dopadl úplně jinak než byl míněn. Na mou duši, někdo změnil název receptu, přidal video a nakonec se z toho vyvinula tahle rozsáhlá diskuse.
Přitom já sám vždy a všude tvrdím, že je to každého kuchyně, on to bude jíst a když něco změní policie nepřijde.
Přiznávám, že mně to jaksi znechutilo, ale ne to, že lidé vaří něco jinak, mají na to svaté právo.

Zobrazit starší odpověď

Já jsem byla zvyklá dělat lečo,že se vajíčka dávala rovnou do směsi rajčata a paprik,ale pak Isindy psala,že vajíčka smaží zvlášť a pak přidává,že z toho nevznikne to klasické lečo co pamatujeme od dětství,taky mi moc tenkrát nechutnalo už od pohledu,ale od té doby co dělám vajíčka zvlášť,tak je to jiná liga a neumím si představit zahušťovat jíškou lečo ať je doma udělaná a nebo instatní;-)

Dle mě to s vajíčkem vypadá jako by to už někdo jedl. Místo vajíček používám jíšku KNOR, je to šťavnaté a chutnější.

hosta: Dělám lečo prakticky stejně. Vajíčka smažím zvlášť, ale nemám nic proti tomu, když se jimi zelenina zahustí přímo. To ale nic nemění na tom, že z instantní jíšky mně naskakuje husí kůže. Jaký je problém v tom udělat čerstvou jíšku ? Vždyť je hotová natotata! :-D

Zobrazit 4 starší odpovědi

Lečo je výborné,jenom jsem přidala 2 lžičky krupicového cukru. Stáhne to kyselost rajčat a protlaku a je to příjemná chuť.

:yes: super lečo - vařím už kolikátý rok a nikdy nezbyde ani zavařené ... zavařuji hned s klobásou .... posílám paleček <3

Já podlévám, mám ráda více šťávy :-) To už je na každém :yes: Zkusím přidat ten rajský protlak, díky za tip :-)

Lečo nikdy nepodlievam žiadnou vodou, načo aj,...šťava, ktorú pustia paradajky je dostačujúca, zeleninu dusím krátko a potom nič nie je rozvarené.:-)

karl: To je sice pravda, ale mně se nelíbí rozvařená rajčata a papriky. Kaše a nic ke kousání.

super uz po nekolikate max spokojenost:-K

zdenek vopat 11. 6. 2015 10:25
Lečo je super.:-))

Dobrý den, pane Málku,

lečo je vodové, pokud tam vodu necháte. Pokud ji varem odpaříte, lečo vodové není.:yes:www.toprecepty.cz

tynka07: Srdcervoucí díky :-))

Právě jsem dodělala lečo. I když sem se kvůli komentářům níž bála. A je to bombastický :yes: ... šestý bodík je Váš a zasloužený ;-)
Paprika udělala super barvičku a protlak doopravdy super zahustil. Ráda zkouším nové věci a teď jsem skutečně ráda :-K
Jediné minus je to, že mi přítel zakázal už s lečem experimentovat, protože tohle nemá chybičku :-D

;-(

Já kupuju v Lídlu Slezskou klobásu, zdá se nám být přímo z masa ;-)

Nevíte někdo co se dává do leča od Hamé za moravskou klobásu? Zjistili jsme že má jedinečnou chuť, kterou jiná klobása nenahradí :)

novackovamisa@seznam.cz:-* Výborný recept, vždycky jsem měla lečo takové nijaké . Dnes jsem ale neměla protlak, tak jsem se rozhodla tu vodu z rajčat prostě vydusit - nedala jsem tam vejce, protože mně to přišlo zbytečné. Bylo to supeer, na závěr to dochutila jedna domácí čerstvá jalapeňo paprička.

spagetka: Souhlas, konečně je to její talíř, její kuchyně a jíst to bude taky ona. Tak co?

micka:Je to recept ze stařičké kuchařky "Cooking in Austrian empire" a tam ho dávali, a já ho dávám pro zahuštění, ne pro chuť rajčat, ty dávám opravdová, to ti zřejmě při poslechu receptu uniklo. Rajský protlak se používá pro zahušťování ve všech světových kuchyních.

micka:

micka:tak ho tam nedávejte, jaký je to problém?

tak jako protlak je neco fakt nechutneho... to slysim poprve, ze nekdo dava protlak do leca... kdyz uz, tak loupana italska rajcata, ale ne moc...

Drobku, patřím do té starší generace a na moravské lečo s klobásou si moc dobře pamatuji. Jenže se marně snažím takové vyrobit. Možná máš pravdu, že jde o to dlouhé naležení. Jinak lečo vařím v sezoně často. Je nás v rodině víc lidí a každý ho má rád trošku jinak.Takže ho pokaždé dělám jinak, aby si každý přišel na tu svoji chuť aspoň občas. Ale pochutnáme si i tak všichni.

:-p Dobrý den, také přidám svůj receptík na dobré lečo.
Na špeku usmažím cibuli, pak přidám nakrájené papriky, po cca 10 minutách přidám oloupanáa nakrájená rajčata (spařená ve vařící vodě). Nechám vše přiměřeně změknout a přidám vrchovatou lžíci obyč. hořčice a cca 5 lžic kečupu Heinz.Nakrájenou čabajku na kolečka osmažím zvlášť na pánvi a dám pak do hotového pokrmu. Také zvlášť usmažím vajíčka -vypadá to pak o mnoho lépe a dám rovněž na úplný konec,když je lečo uvařené. Dobrou chuť. :-)

Věrka R. 19. 10. 2011 15:20
U nás taky brzy bude, jelikož jsem včera dotrhala poslední rajčata, tak je co nevidět zužitkujeme. Dcera ho má taky ráda, tak vyzkouším podle tohoto receptu. Ale je to tak jak píšete, co dům, to svůj recept, ale hlavně že chutná.

Musím dát bodíka za výbornou baštu :-) právě jsem ho dodělala a je skvělý,takže bodík je Váš :yes:

;-) To je tak, recept je z knihy "The Cooking of Vienna's Empire", od Josepha Wechsberga, rád překládám, volně, jak se vařilo za rakouska. Vše je co se naučil od jejich moravské kuchařky Marie, a vše co jsem přesně okopíroval se vždycky povedlo. Jako je tolik gulášů kolik kuchařů, tak i u ostatních českých receptů. Ostatně Lečo ani není český recept, pochází z Maďarska. A tak mi nezbýcá než dodat, co si do hrnce dáte, to tam najdete. někdo má rád tohle, jiný onohle. Já jsem rád, že se mi podařilo v zemi amerikánské najít recept, podle kterého vznikne krásné české lečo jak z Fruty, 5,40 Kčs za sklenici. To už je tak dávno, že to mnozí ani nepamatují.;-(

skip:Protlak sice sama nepoužívám, ale myslím, že v případě rajčat, která nemají extra chuť (a to jsou leckdy i ta sezónní), může trocha protlaku podtrhnout jejich chuť.
Stejně tak i mletá paprika, je to sice nezvyklé, ale suroviny k sobě ladí, takže proč ne?Radím vyzkoušet a pak kritizovat;-).

Co to je za lečo? Sladkou papriku, protlak, vždyt lečo - to je prostě zelenina sama,já bych to určitě nekazila, na tom už se nedá nic vymyslet lepšího.:-)

skip:
Sladka paprika se bezne dava do madarskeho leca.:yes:

dadala.hyperlinx.cz/zele/zeler0005.html

Pročítala jsem všechny příspěvky a je to o tom, že 100 lidí má 100 chutí...každý má ten "svůj" recept.
U nás se například lečo dělá s mletým masem. (na osmaženou cibulku se přidá mleté maso....jinak už je postup stejný). Jako přílohu nebaštíme pečivo, ale nové brambory.
Recept mám od babičky, jelikož děda, stejně jako můj manžel, jsou spíše na maso, než na párky nebo salám v jídle :-p

Jistě, vajíčka zahustí, ale neudělají majdu dostatečně hustou. To bych jich tam musel dát příliš moc. Ale třeba má někdo rád míchaná vejce s lečem.:-)
Protlak používají profíci jako zahušťovací agent.

zahusti to dostatecne vajicka...nejaky protlak neni vubec potreba :)

Ten protlak tam není ani tak pro chuť, ale jako zahušťovač.

ferykus60@gmail.comJá též lečo miluji a taky ho neloupu nevadí mi ty slupky ,paní je v práci tak si musím uvařit sám ;-).Zkusím to jak to taky píšou -fotky pěkné:-p

Jedno z mála jídel, v nichž jsem schopná pozřít teplou papriku a to ještě kvůli vzpomínkám na babičku. Rajčata neloupu, protože ani ona to nedělala - sice mi tam ty slupky nijak zvlášť nechutnaly a někdy jsem je i plivala...:-D, ale stejně je neloupu, aby bylo lečo jako od babičky. ;-) Manžel lečo miluje, tak ho občas dělám. :-)
Dnes jsem - podle tebe, Drobku, přidala ten rajský protlak, ale nijak zvlášť tam znát není.
Fotky jsem udělala ze zvědavosti, jestli dokážu tak nevzhledné jídlo nějak slušně nafotit ;-). No, moc ne...;-):-D

Recept je z mé oblíbené knihy "The Cooking of Vienna's Empire", od Josepha Wechsberga. (Jak se vařilo za Rakouska).
Ty podivné váhy, 170 g jsou přepočet z 6 uncí, netřeba následovat přesně.
Možná podle vás tam uzenina nepatří, podle nás a podle Wechsbergerovic moravské kuchařky Marie tam patří, podle mojí huby taky.
A těch 40 minut na papriky? Nerozvaří, jen změknou a aby to nakonec nebylo řídké zahustí se protlakem. Možná to vypadá jako nesmysl, myslel jsem si to taky. Zkusil a už to vím.
Starší generace, za socialismu vychovaná si bude pamatovat Lečo s moravskou klobásou. Jistě to nebyl špičkový výrobek, sám jsem u výroby konzerv byl. Ale jak byla zelenina s uzeninou proleželá se doma nedá napodobit. Chybí rok ve skladu.:-(

serry, pak se pochlub:yes:...nemáš ale co zkazit...:-)

:-)jdu do toho a poprve tak mi dryte palce a dekuji;-)

to tejaja: máš fakt smysl pro humor, to cením :-D- kolik že to má desetinných míst?:-D:-D a ještě dotaz k autorovi: fakt to není absolutně rozvařené po 40 minutách dušení papik?:-O Věřím, že to musí být jak píšeš pokrm řídký...:-//

1 unca = 31,1034768 g:-)

6 uncí je prosím kolik ????:-O

svata pravda.....

Někde jsem četla, že neexistuje striktní recept, každý ho dělá, jak mu to vyhovuje, jen ta uzenina tam není nikdy:-)

no s udeninou som neratala...leco nerobievam s udeninou..nemam to rada....baklazan si nahradila tou cuketou...tak som si tak pomyslela ze by to mohol byt ratatouile...aspon to mi tak volame doma.....

vybusna : jenže tam se nikdy nedává uzenina a měl by tam být i lilek;-)

leco bez vajicka je ratatouile, akurat do ratatouile ide aj pretlaceny cesnak.

Ještě jedna poznámka - já mám raději lečo bez vajíček, někdy přidám i cuketu.

Já nedávám sladkou papriku ani protlak a česnek a místo sádla používám olej. Teď v létě je to super večeře.

Já vím, nepatří, ale my jí tam rádi. Jak vždy a všude říkám, je to tvá kuchyň, tvůj hrnec a tvé jídlo, dělej si s tím co chceš, já se zlobit nebudu. Vždyť proto jsou takové spousty receptů na stejná jídla, aby si každý vybral co mu vyhovuje. Kdo umí, dotvoří, kdo neumí, sleduje přesně recept. A všem nám to chutná, o co víc jde?

Do leča ta sladká paprika příliš nepatří, i když neříkám, že je to s ní zlé :)))

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
leco, lečo recept, lečo s moravskou klobásou, recepty na domácí lečo, recept leco, recept na lečo, jak se dělá lečo, lečo s klobásou, recepty leco, zeleninové lečo sterilované, recept domácí lečo s vejcem, jak se vari leco, výroba leča, lečo recepty, leco s klobasou recepty, jak uvařit lečo, recepty na leco, vaříme lečo, recept na leco s klobasou, domaci leco s klobasou

Suroviny:
sádlo, cibule, česnek, paprika sušená sladká, paprika čerstvá červená, rajče, sůl, pepř mletý, protlak rajčatový, uzenina, vejce

Přidat fotografie receptu