Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Metrové sváteční řezy

Upečte dezert našich babiček, metrový dort. Potěší vás vláčným korpusem, měkkou polevou a výborným krémem. Plátky korpusů spojené krémem z másla a mouky polijte čokoládovou polevou a posypejte plátky mandlí.

Hodnocení receptu je 4,9 (25×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Pajaska Pajaska

Středně náročný

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 80 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby odležení

110 min (80 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby odležení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie32 533 kJ /
7 776 kcal
Bílkoviny105,55 g
Tuky477,10 g
Vláknina22,88 g
Cholesterol 2,03 g
Sodík 1,18 g
Sůl3,05 g
Sacharidy753,46 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Dvě formy na srnčí hřbet vymažeme a vysypeme. Troubu rozpálíme na 180 °C. Krok 2: Na korpus připravíme v míse žloutky a cukr a ušleháme je s teplou vodou. Z bílků ušleháme v jiné míse tuhý sníh. Krok 3: Mouku smícháme s práškem do pečiva a špetkou soli. Mouku střídavě s olejem postupně přidáváme do ušlehaných žloutků. Krok 4: Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Polovinu těsta obarvíme kakaem. Krok 5: Těsto nalijeme do forem na srnčí hřbet. Pečeme obě najednou dorůžova. Je-li upečeno poznáme, když zapíchneme špejli, ta musí po vytažení zůstat čistá. Vyklopíme, necháme vychladnout. Krok 6: Mezitím připravíme krém. 50 g másla rozpustíme, přidáme do něj mouku, vanilkový cukr a moučkový cukr. Rozmícháme, zalijeme mlékem dle potřeby a uvaříme hladkou kaši. Necháme vychladnout. Krok 7: Zbytek másla vyšleháme se žloutkem. Krok 8: Do vyšlehaného másla a žloutku přidáme ještě mírně vlahou kaši a vyšleháme do hladkého, nadýchaného krému. Vychladíme. Krok 9: Vychlazené korpusy nakrájíme na 1 cm široké plátky. Krájíme rovně, jako veku na chlebíčky. Krok 10: Krémem k sobě slepujeme střídavě světlé a tmavé plátky tak, aby vznikl dlouhý had. Ten pomažeme zbytkem krému. Dáme vychladit. Krok 11: Poté připravíme polevu. Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme cukr a kakao. Mícháme dohladka. Krok 12: Do šlehače dáme vejce, přidáme horkou směs a rozšleháme. Vznikne hustá poleva. Krok 13: Dort polijeme polevou. Je třeba pracovat rychle. Posypeme plátky mandlí. Necháme na chladném místě 1 den odležet. Krok 14: Roládu krájíme šikmo (přes roh).

Zveřejněno 30. 11. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Metrové sváteční řezy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XMok

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Metrové sváteční řezy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XMok

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (40)

Když jsem ty řezy prvně ochutnala, tak jsem věděla, že doma půjdou na dračku a protože děti byli ještě menší tak jsem přemýšlela jak to vymyslet, aby si mohli ukrojit i sami. Zkusila jsem to opačně, nakrájela na šikmo, namazala krémem, poskládala, polila čokoládou a pak už si děti krájeli na rovné kousky podle libosti a efekt to má úplně stejný, jen pro ty samostatnější děti je to mnohem jednodušší.

Dlouho jsem metrový řez nedělala. Budu péct na víkend! Je:-) výborný! Korpus dělám jako na bílkovou bábovku, tím zpracuji všechny nastřádané bílky!!

Já přidávám kapku rumu. Jinak ale vynikající. :yes::yes:

Polcrova Dana 31. 10. 2014 12:19
Metrový řez ráda peču, je chutný, celkem levný, hlavně je brzy hotový. Děkují za recept.Dana:-)

Kokoska:Moc děkuji za foto a jsem ráda,že chutnalo.:-K

výborný moučník,foto přikládám:-K:yes::yes:

katahorejsii: Jsem potěšena,že jsi ji připravila dle mého receptu.;-)A ještě víc,že Vám chutnala.:-K:-K:-K

Děkuju za super recept moc chutnal a měl velký úspěch manžel si chodil tak dlouho přikrajovat až bylo po něm :-*:-K

Pajaska::-Kpáni:-O to je tedy míra:yes: a věřím, že i chutnala:-p;-):yes:

cardanka:No, muž nelenil a změřil jí, měřila 115 cm.:-D Chodil kolem jak mlsný pes,dokud nezakrojil a ani nebrblal,když jsem chtěla prkno.:-))Prý pořádná metrovka,jak má být.:-) Je ze 4 srnčích hřbetů.tzn.dvojitá dávka.;-)

Pajaska:-Kto je tedy metrovka jak vyšitá;-) a ani nedivím se již není, ta vybízí přímo k snědení:yes:

Pajajko,díky.:-K:-K:-K Opět naše vánoční klasika,ale nějak se zvětšuje a nejen metrovka.Koukni na foto.Prkno jsme sháněli na zahradě,aby bylo na co dát metrovku.A že máme odhad,vyšlo přesně, ani jsme nezjracovali.:-D:-D:-D A teď už jí není ani kousek.:-8:-))

Nejradši bych dala další bodík! :yes:

Zuzinečko,jsem ráda,že jsem pomohla.:yes:Zkus to, neni to vážně nic složitého.Je to trochu pracnější,ale nijak zvlášť.Když si uděláš den předem krém a korpusy,jde to ráz naráz.;-)Jinak to za to stojí.Nechci se vůbec chlubit,ale neznám nikoho,kdo ochutnal,komu by nešmakovalo.;-):-K

ÁÁHA, už tomu rozumím, děkuji moc za vysvětlení. Snad brzy upeču :-):-K

Dani neomlouvej se,myslela si dobře.;-):-K

Zuzinečko,jak to popisuješ,tak by to bylo.Jenže tu metrovku krájíš šikmo.Ukrojíš roh a pokračuješ.Čím větší úhel,tím víc pruhů a větší plátek.Když vemeš nůž kolmo k metrovce,tak uhneš o cca 30°doleva,tím ukrojíš roh.A pokračuješ dál.Na té fotce je už udanej řez a neni to možná tak dobře poznat.Ale uvidíš sama ,jak je to jednoduché.Jako bys seřízla tužku z jedné strany.Mozaika se objeví.;-)

Paji, omlouvam se, blbe jsem to napsala. Myslela jsem uz slepenou metrovku.:-8

Já nakrájím z obou plátky, slepím k sobě.... ale jak to pak nakrájím? protože když to budu krájet podle obrázku, jak to vidím slepené, tak bude jeden plátek světlý a další tmavý? :-S:-(

Dani,neee při lepení se korpusy krájí rovně !!!!!! Až je metrovka úplně hotová,tak se krájí přes roh ,ze šikma.;-):-)

Zuzinečko,když upečeš ty dva srnčí hřbety a necháš je vychladnout,tak je nakrájíč na plátky.Já beru míru přibližně podle těch hrbolků na korpusech.Jako,když krájíš veku na chlebíčky,ale rovně,ne šikno.Prostě kolmo k délce hřbetu.Oba dva rozkrájené korpusy pak střídavě slepuješ po plátcích k sobě.Jak je u fotky,když koukneš na tu se slepenými plátky - Tak takhle vypadá nakrájený světlý korpus i tmavý,akorát to prostřídáš při lepení.;-) Bude to stačit takto?Když tak se ještě klidně zeptej.;-):-)Ať se podaří a chutná.:-K

Zuzinecko, nakrajis si tmavy a svetly korpus na platky a stridave slepujes tmavou a svetlou barvu. Nekraji se rovne, ale sikmo, to ti utvori tu krasnou mozaiku. ;-)

Chtěla bych se zeptat, nějak mi to hlava nebere:-S nechápu postup toho slepení. Můžete mi ho prosím nějak podrobně vysvětlit? děkuji:-8:-K

Maivo,to jsem moc ráda,že jsi zkusila a chutnalo.Děkuji.:-K

Skvělé, skvělé, skvělé:-p:-p:-p:-p:-p:-pbodík +dalších 20:-))
upečeno,snězeno:-p:yes:

:-D:-D:-D Jasně Jirko,žádní troškaři viď?:-D Jo metrovky z uzeného se ti zachtělo?:-))Vezmi formu srnčí hřbet,vylož plátky uzeného masa,vyplň houbovou smaženicí,polož plátky hermelínu,na to kousky porku a červené papriky,zakryj uzeným a opakuj ještě jednou a najednou upeč.Můžeš náplně měnit,dej olivy a mleté maso se sýrem...atd:-D Jinak díky,jsem ráda ,že chutnalo.:-)

Dělal jsem ségře k svátku a švárovi k narozkám z 6-ti hřbetů(znáš nás:-D)... a do toho ještě cukroví;-),... -hoď sem ještě recept na metrovku z uzeného:-D;-):yes:

Paji dik za doplneni:-K:-))

Dani,bod sem,bod tam.:-)Napiš pak hlavně ,jak chutnaly,budu moc ráda.;-) Mně čekají dvoje,protože jedny fakt nestačí.Pokud dělám na Vánoce,tak korpusy a moučnou kaši dělám kolem 20.12.a 23.12.dokončuji komplet.Vydrží spolehlivě 10 dní v chladu,pokud se nesní.;-):-)

Paji, mam je uz tri dny ulozene a na bodik jsem zapomela....:-8. Neboj, uz leti....:-D Jenom je budu pect pozdeji, do vanoc by urcite nevydrzely:-D:-D:-D

Tématické fráze:
metrový řez, svatecni rezy, metrova rolada srnci hrbet, metrová roláda, recept na metrový řez, výborné sváteční řezy, metrová roláda video recept, metrový řez recept, metr řezy, srnčí hřbet metrovy řez, metrovy zakusek, sváteční řezy a cukroví, metrová roláda recept, metrový dezert, metrovy moučník, jak upect metrovy rez recept, metr řez, metrovka řez, recepty metrový řez, metrový řez video

Suroviny:
vejce, cukr moučkový, voda, mouka hladká, prášek do pečiva, olej rostlinný, kakao, sůl, máslo, mouka hladká, cukr, cukr vanilkový, mléko, žloutek, tuk 100%, cukr moučkový, kakao, vejce, mandle plátkové

Přidat fotografie receptu