Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Moje první sádlové koláčky

Zatímco v dnešní době už se sádlo moc nepoužívá, naše babičky ho dávaly skoro do všeho. Díky němu totiž získaly moučníky skvělou vláčnost, ale i křehkost. Lahodným příkladem jsou sádlové koláčky, oblíbené vánoční cukroví plněné marmeládou.

Hodnocení receptu je 4,9 (24×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Zdenka +++ Zdenka +++

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 55 min Doba tepelné úpravy: 25 min bez doby odležení těsta

80 min (55 min příprava + 25 min tepelná úprava, bez doby odležení těsta)

Suroviny pro 45 kusů

45kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 348 kJ /
2 234 kcal
Bílkoviny20,19 g
Tuky122,34 g
Vláknina5,16 g
Cholesterol 108 mg
Sodík 4 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy260,52 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Plech vyložíme pečicím papírem. Krok 2: Na vál nasypeme hromádku mouky, přidáme cukr a sádlo pokojové teploty. Krok 3: Zpracujeme do hrubší fáze a rozdělíme na dvě hromádky. Do jedné hromádky přidáme lžičku kakaa. Krok 4: Obě části těsta zpracujeme a dáme odpočinout v sáčcích do lednice asi na 2 hodiny. Krok 5: Z těsta uděláme váleček a z něj odkrajujeme malé kousky. Z každého vytvarujeme kuličku a uložíme na plech s pečicím papírem. Krok 6: Do každé kuličky uděláme důlek a do něj dáme kousek marmelády. Krok 7: Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 150 °C asi 25 minut. Po upečení můžeme sádlové koláčky pocukrovat.

TIP: Praktické rady k přípravě skvělých sádlovek

Zveřejněno 13. 12. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Moje první sádlové koláčky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/D0Y5

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Moje první sádlové koláčky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/D0Y5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (43)

evapa:
No, žloutky neééé:-) ale zkuste přidat sádlo

Zkusila jsem zadělat těsto, ale nedokázala jsem to spojit, zůstalo rozdrobené. Nezapomněla jste v receptu na žloutek nebo jiné pojidlo?

Tazziczech 16. 12. 2017 11:55
Jsou opravdu luxusní ;) Udělal jsem ze dvou dávek a ještě nejsou ani vánoce a jsou pryč :D Takže dnes pro jistotu ze tří dávek a po upečení ihned uzamknout.Tento recept můžu jen a jen vřele doporučit !!!!!!!!!!!!

Super:-) nám se to taky povedlo;-).

Milá Zdenko,zkusila jsem a povedly se.Jeden rozdíl ovšem byl a to že jsem je pekla pouze na 120 stupňů půl hoďky. vyfocené jsou jen hned po upečení,chybí marmeláda.Mám velkou radost.Velký dík za recept a ukládám.;-) :yes:

Dnes je zkusím.Mám s nimi špatné zkušenosti.Místo koláčků mám vždy placky.poradíte trik aby byly jako na obrázku,Pokud se povedou dám foto:-*

Vyzkoušeno, povedli se. Díky za recept :yes:

renata maternová 30. 11. 2015 19:27
příšerný, jedna velká placka:-((

U nás jim říkáme panenské pusinky. Plníme marmeládou až po upečení a okolo ozdobíme bílými tečkami cukrovou polevou. Jsou nejen dobré, ale i pěkné.;-)

kiki:z hérou jsem to nezkoušela tak neporadím :-K

Dobry den chci se zeptat muzu tak pridat i heru na peceni dekuji za odpoved:-)

Dostala jsem na ně chuť tak jsem si je jen tak udělala a povedly se:-) jen mi přijde, že jsou až moc sladké

Magda:
Já koláčky vylepšuji ještě tak,že marmeládu,která se během pečení malinko zpeče,pokud je dávám na koláčky před pečením,dávám v polovině pečení.Nejen,že lépe drží,než když se dává před upečením,ale není ani tvrdá.Jo a letos jsem měla kliku a dostala od švagrové sklínku domácího sádla z větnamského prasátka.Bylo krásně bílé a nemělo typickou vůni jako kupované sádlo.a už nemáme ani jeden kousek.:-))

Miluju sádlové bochánky, koláčky, nebo jak tomu kdo říká. Zkouším jeden recept za druhým a téměř vždy se bochánky pekne roztečou na placky. Tentokrát jsem ale uspela na jednicku!!!! Teda spíse tento recept :-))) Chválím a zapisuju recept do seznamu oblíbených cukroví :-) Díky!!!!

Super,dělala jsem je prvně,jsou fakt výborný :-)) díky za recept.

Tak jsem je dnes podle tohoto receptu koláčky upekla.Musí se nechat několik dnů uležet,ale už nyní jsou výýýýborné.Trochu jsem si recept vylepšila a dala jsem do těch tmavých špetku skořice.A ty světlé jsem jako teta potřela mašlovačkou bílkem a vyválela v mletých vlašských ořeších.:-*

Doubnerka:to jsem ráda že se povedlia chutnali:-K

Vloni i letos jsem dělala z dvojité dávky, všechno dopadlo na jedničku, žádný problém s pečením, spíš s tím aby nezmizely dřív než je třeba. Jenom nedělám s marmeádou, v rodině se dělají s lískovým oříškem.

Moje teta dělala světlé bochánky bez kakaa a to tak,že je před pečením namočila do bílku a pak do drcených ořechů.Udělala ještě důlek a do něj dala marmeládu.Byly úžasné.Recept se nezachoval a tak se pokusím o stejné s tímto receptem.Už se těším

Včera jsem upekla;-)jsou skvělé:yes::yes:Měla jsem dělat z dvojité dávky:-8

Zdenka +++:
Zdeni, takhle dobré sádlové bochánky jsem jedla naposledy jako děcko. Ještě že jsem je předvídavě udělala z dvojité dávky ;-), Díky moc za recept, už ho mám uložený pro příště. Hezké Vánoce všem! Dáša

Helena:to jsem moc ráda že se povedli:-K

Super recept dělala jsem je poprvé a povedli se.:yes::-K

LLilaa,to jsem moc ráda:-K

veroli, dej potom vědět jak si dopadla:-K

Děkuji za recept, dělala jsem poprvé tak jsem neodhladla velikost, takže jich mám méně, ale s těstem se božsky pracovalo a jsou chutné, mooooc díky, dávám bodík:-K:yes:

Dobrá zkusím tento recept a uvidím. Do třetice všeho dobrého :-) Zajímavý je, že minulý rok se povedly a tento rok ne a ne.

artep , to jsem ráda že se povedli:-):-)

Tak hlásím hotovo. Můj dojem je ten, že ty koláčky, co se plnily marmeládou až po upečení, jsou o něco chutnější, jelikož marmeláda,co se pekla, se prakticky vypařila, zůstala tam jen zkaramelizovaná krustička...

Zrovna je mám v troubě. Neroztekly se, ale jelikož se uvádí víc možností pečení, a peču je poprvé, tak jsem udělala pokus. Jeden plech koláčků bez marmelády- důlky se trochu ztratily, a druhý plech jsem naplnila marmoškou. Ty teprve čekají na pečení. Tak uvidím a pak napíšu, jak to dopadlo...;-)

Veroly,myslím že to sádlo je v pořádku...sádlové cukroví se musí péct v mírné troubě jinak se rozteče....já přidávám trochu ořechů a peču tak na 125-130 pomalu...jak je vatáhnu z trouby jsou měkké ale jak vychladnou tak ztvrdnou:-))

Minulý rok jsem udělala naprosto výborný sádlový koláčky, ale bohužel jsem o recept přišla, tak jsem na netu našla podobný jako tenhle, ale ... nejdou upéct a to jsem je dělala už 2x a dokonce podruhé z dvojité dávky. Recept je 18dkg hladké mouky, 15dkg sádla, 15dkg cukru a kakao. Marmeládu dát před pečením. Na vysoký stupeň se spálí a marmeláda je jako broky a na nízký stupeň (sušení) jsem ani po 3 hodinách nebyla schopná bochánky upéct a byly stále měkké. Je tam prostě moc sádla. Může mi někdo zaručit, že tento recept se opravdu povede? Toto cukroví mám moc ráda a jsem ochotná do toho jít i po třetí :-)

jakto:-O

Mi se rozjely :-O

Musela bych se Zdeni podívat na svůj recept, ale nikdy jsem s tím neměla problém. jen, když se pekly malinko déle, popraskaly. Mrknu se, jestli je tady mám.;-) Joo, tady. foto není moje, někdo chtěl recept. Takže, tyhle se rozhodně neroztékají;-)http://www.toprecepty.cz/recept/3331-sadlova-kolec...

Jana Remkova,děkuji však jsem seděla u trouby a modlila se aby se mě neroztekli .:-K

Krásné, dělávám je taky každý rok, letos už toho mám moc, tak asi ne. Vždycky se povedly.;-)

ivulinko,moc děkuji a jsem ráda že se ti líbí:-K:-K:-K:-K

Zdeni, za tuhle nádheru si zasloužíš bodíka a velkou pochvalu. Já je kdysi dělala a strašně se mi rozjely v jeden celistvý plát, od té doby jsem na ně nedostala odvahu. Ale moje babička je měla zrovinka tak hezké jako ty, takže palec nahoru.

Bibinko,asi má každý jiný název.děkuji za 2 bod.:-)):-K

Tomu jsme říkávali Myslivecké knoflíky. Jsou dobré, ale už je pár let nedělám. Máš 2.bod:yes:

michelle,já je dělala dneska poprvé a jsem ráda že se povedli.:-K

Koláčky jsem minulý týden zkoušela třikrát (pokaždé z jiného těsta) a pokaždé se mi z toho udělala buchta. Přitom je to moje nejoblíbenější cukroví. Ale možná zkusím váš recept. Vypadá to totiž krásně ;-)

Tématické fráze:
sádlové cukroví, sádlové bochánky, sádlové důlky, vánoční cukroví sádlové, nejlepší sádlové cukroví, sádlové cukroví s marmeládou, sádlové kuličky s marmeládou, sádlové bochánky s marmeládou, sadlove, sádlové cukroví s lískovýmí oříšky, vanoční cukroví sadlove bochanky, sádlové koláčky cukroví, sádlové bochánky recept, kakaové koláčky, sadlove vanocni cukrovi, sádlové koláčky s marmeládou, vánoční cukroví sádlové koláčky, sádlové knoflíky, cukroví sádlové koláčky, sadlove cukrovi svetle

Suroviny:
mouka hladká, sádlo, cukr moučkový, kakao, marmeláda, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu