Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pirohy

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

tejaja tejaja

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 441 kJ /
2 496 kcal
Bílkoviny94,86 g
Tuky31,62 g
Vláknina15,00 g
Cholesterol 558 mg
Sodík 309 mg
Sůl0,62 g
Sacharidy450,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z múky, vajca, soli a studenej vody vypracujeme pevné cesto. Krok 2: Vyvaľkáme ho na 2-3mm hrúbku a narežeme na štvorce 6x6 cm. Krok 3: Do stredu dáme lyžičku plnky, prehneme do trojuholníka alebo obdĺžnika ( podľa toho, ako je lepšie zlepovať ) a okraje dobre zlepujeme. Krok 4: Pirohy varíme v osolenej vode asi 10 min, scedíme a posypeme opraženou strúhankou s cukrom alebo použijeme kakao so škoricou a cukrom, preliate roztopeným maslom. Krok 5: Na plnku I. premiešame uvedené suroviny, lekvár použijeme samotný.

Zveřejněno 24. 4. 2008

Poznámka autorky tejaja

Plním pirohy na polovicu, polovica s tvarohom a polovica s lekvárom, ale možno podľa chuti naplniť len lekvárom alebo len tvarohom. Potom treba počítať s väčším množstvom tvarohu. Je lepšie použiť tvaroh mäkký, nie hrudkovitý.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pirohy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/K4l

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pirohy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/K4l

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (25)

:-)skvele

maruna: :-D:-D Toto sú sladké pirohy, tvoj komentár by sa hodil skôr k slaným pirohom.

Honza Lejan: súhlas :-D

Honza Lejan 24. 7. 2014 08:01
Pozor, při vaření a konzumaci pirohů dodržujte, prosím, tradici. Pokud vaříte pirohy naslano (se zelím, masem, či bramborovou kaší), nezapomínejte na Vodku. Jedna před jádlem, druhá uprostřed a třetí zazdít. :-D

polohrubou mouku, vejce, trochu soli, vlahou vodu, kapku oleje, zpracovat těsto, vláčnější, ne jako na nudle..!Náplň.. oloupané uvařené brambory rozšťouchat, přidat měkký tvaroh, skořici, cukr, dobře promíchat a touto směsí naplnit taštičky. Uvařit v mírně slané vodě a podávat přelité máslem. Máslo nechávám malinko přeškvařit-lehce do hněda. Výborné!!:-p

tejaja: Jj takové pirohy se dělají u nás kousek za Stropkovem směrem na východ.

Bóďa:Áno, tatarčené pirohy ;-) Jedla som, sú výborné. U nás na Šariši sa robia pirohy na sladko. Odkiaľ si? ;-) Stropkov, Svidník?

Já plním pirohy slaným tvarohem. Potom udělám cibulku na másle .(skoro až spálím) a promíchám s pirohama. Do mouky se ještě přidává pohanka .( na východě tomu říkáme tatarka.)Celá rodina to jí z jedné mísy a nejlepší jsou ty zespodu kde je nejvíce másla a cibulky.
Hrubá mouka ,pohanka (tatarka) sůl , vajíčko , voda. Do tvarohu žloudek ,sůl. Dobrou chuť. :-))

Acraj: áno, je to v podstate cesto na rezance, ale bez oleja a trocha mäkšie. Aspoň my robíme na rezance dosť tvrdé cesto, toto je mäkšie, aby sa dalo pekne zlepovať. ;-)

tejaja: Je to vlastně těsto, které připravuji na nudle do polévky, já přidám lžíčku oleje a těsto jde nádherně vyválet, vodu třeba vlažnou, hodně záleží na vypracování těsta a chvíli odpočnout, třeba pod porcel.miskou.:yes:

Ivanka: Ivanka, držím palce, nech sa vám darí :yes:;-)

Zit v cizine , jeste neznamena zapomenout jak chutna prave ceske nebo slovenske jidlo .Pirohy jsem si sice napoprve koupila v polskem obchode , ale jahodovou omacku uz jsem zvladla sama . priste uz budou I pirohy moje .Recetr neni tezky a nasi ceskou mouku mam take dostupnou .. Vsechno se da naucit , kdyz clovek jenom troche chce . :-8:-p:-K

Zuzana: Pochádzam zo Šarišskej oblasti a na Šariši sa pirohy plnené zemiakmi a ani kyslou kapustou nikdy nerobili a nerobia. U nás sa pirohy robia na sladko ;-)

Nejlepší jsou stejně plněné šťouchanými brambory (nebo i kyselým zelím) se smetanou :-K Ale každý má jinné chutě takže :yes:

Acraj: ;-) recepty sa všelijako "vylepšujú", niekedy na škodu veci. Môžem ťa ubezpečiť, že takto sa u nás na východe pirohy robia generácie a vždy sú ok. S mliekom sa určite nerobili nikdy. Jediný rozdiel je v tom, že ak by si šla ešte trocha na východ, tak sa nerobia pirohy len z pšeničnej múky, ale sa mieša aj pohánková múka. Pirohy sú potom tmavšie.
Ale vybrať si musíš ty ;-)

tejaja:Jsem trochu zmatená, na "akosatorobí", je 1/2 kg polohrubé mouky, 200 ml teplého mléka a štipku soli, nic víc, těsto má nádherné, někde zase čtu, i vejce, tak jsem z toho jelen, vypadají tak lákavě, chci je udělat, ale podle kterého receptu ???:-//

Tématické fráze:
pirožky recept, pirožky, sladke pirohy, recept pirožky, plněné pirohy, pyrohy, recept na pirožky, smažené pirohy, pirohy na sladko, pirohy sladké, pirohy s tvarohem, pyrohy recept, pirohy plněné tvarohem, sladke pirohy recept, pirohy s povidly, recept na sladké pirohy, recept na pyrohy, sladké pirožky, slovenské pirohy, smažené pirožky

Suroviny:
mouka polohrubá, vejce, sůl, tvaroh, cukr, cukr vanilkový, vejce, cukr, marmeláda, olej, strouhanka, cukr moučkový, máslo, kakao, skořice mletá

Přidat fotografie receptu