Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Linecká kolečka

Linecké je v mnoha českých domácnostech favoritem mezi desítkami druhů vánočního cukroví. Příprava je jednoduchá a cukroví se dá nazdobit mnoha způsoby. Nejčastěji jsou linecká kolečka promazaná pikantní marmeládou, ale výborná jsou i s krémem a čokoládovou polevou.

Hodnocení receptu je 4,4 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

majka

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 10 min + odležení v chladu

40 min (30 min příprava + 10 min tepelná úprava, + odležení v chladu)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 749 kJ /
3 047 kcal
Bílkoviny39,58 g
Tuky176,33 g
Vláknina9,00 g
Cholesterol 723 mg
Sodík 20 mg
Sůl0,03 g
Sacharidy320,95 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V míse smícháme prosátou mouku, moučkový a vanilkový cukr a citronovou kůru. Krok 2: Směs vysypeme na vál a přidáme na kostičky nakrájené studené máslo. Cukrářskou kartou nebo příborovým nožem máslo v mouce rozkrájíme a poté co nejrychleji konečky prstů zapracujeme do mouky. Krok 3: Do směsi, která připomíná drobenku přidáme žloutek a vše ručně spojíme do hladkého těsta. Těsto hněteme jen krátce, aby se máslo příliš nezahřívalo. Krok 4: Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet v lednici minimálně 2 hodiny, ale klidně i déle. Krok 5: Troubu rozehřejeme na 160-170 °C. Větší nízký plech vyložíme pečicím papírem. Krok 6: Odleželé těsto vyválíme na lehce pomoučené ploše na plát o tloušťce asi 3 mm. Pokud by se těsto lepilo, můžeme jej vyválet přes potravinovou fólii. Krok 7: Pomocí vykrajovátek z těsta vykrajujeme zvolené tvary a klademe je na připravený plech. Krok 8: Pečeme v předehřáté troubě asi 8-10 minut dle velikosti tvarů, a necháme vychladnout na plechu. Hotové cukroví by mělo mít světlou nebo jen lehce zlatavou barvu. Krok 9: Vychladlé cukroví promazáváme marmeládou a na závěr můžeme posypat moučkovým cukrem.

TIP: Jak slepovat cukroví

Zveřejněno 23. 12. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Linecká kolečka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xlLl

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Linecká kolečka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xlLl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Výborný recept, přesně takové dělávala moje maminka :-8. Bohužel se mi v nich při pečení dělají bublinky a nevím, čím to je...

Pavla H.: Dobrý den možná je to jen moje domněnka ale myslím si že to dělá ten cukr krystal s vanilkou stalo se mi totéž když srovnám jiná těsta kde se třeba vanilkový cukr vůbec nedává jen cukr moučka tak bylo těsto naprosto hlaďoučké tento recept mi bohužel moc nevyhovuje zatím ze všech nejlepší pro mě tedy byl 300g hl. mouka, 200g tuk, 100g cukr moučka a citronová kůra se šťávou a jeden nebo dva žloutky záleží na velikosti vajíček ale je to jen můj názor každému vyhovuje něco jiného :-)

Uvar puding ,hustejsi ..Nechej vychladnout ..Naslehej maslo s vanilkovym cukrem do peny a postupne pomalu po lzickach pridavej puding samozrejmne ten studeny vychladnuty jinak se ti to srazi /pokud se to srazi nahrej to vsechno trochu v troube a vyslehej znovu / pridej kakao nebo trosku rumu po kapkach a slepij to timto kremem nechej ulezet tak den dva pokud ti to nekdo nesni do te doby ...:-))

jarda Kadic:Toto cukroví se lepí marmeladou, je na to dokonce vyrobena extra směs.

Eva: Reaguji na tento recept, takhle to děláme my spoustu let a zdá se mě, že to nemá chybu:yes::yes::yes::yes: myslím tím gramáž, kterou uvedla Eva.

Zdena: dávate do cesta prášok do pečiva? Ak áno, tak preto sa robia bubliny, ak nie, tak potom neviem. Ja prášok nedávam a bubliny sa mi nikdy neurobili. A ja dávam cesto do chladničky na celú noc. Jeden deň si narobím všetky cestá a na druhý deň len pečiem. Ale to asi poznáte;-)

Potřebovala bych poradit s pečením lineckých slepovaných koleček.Při pečení těsta se na něm dělají bublinky,což nevypadá pěkně a pak se špatně i slepuje.Těsto zadělám,dát na 2 hodky do lednice,pak vykrájím a peču při 180st. Nevím,čím by to mohlo být..dík za radu..přeji krásný večer;-(1drnda1@seznam.cz

Mě by zajímalo, proč je tam tolik cukru? Běžně se dělá linecké: 3 díly mouky, dva díly tuku, 1 díl cukru + 1 - 2 žloutky podle množství - já třeba na 210/140/70 dávám jeden, citronová kůra, já ji nedávám, nemám ji ráda, ale moje věc. Na kakaové - přidám 1 - 2 lžíce kakaa, pokud je to suché a nespojuje se díky kakau, přidám malý kousíček tuku. :-)

Eva: Dobrý den Váš poměr který uvádíte je ze všech nejlepší zatím a právě proto že je tam tolik cukru si myslím že dělá děvčatům problém že mají v těstě při pečení bubliny stalo se mi totéž když jsem dala dva vanilkový cukry teď už nedávám a je klid :-)

Gabriela01:

taky bych prosila o krém :-p

toto dělávala moje babička :-) děkuji za připomenutí receptů :yes:

Dobrý večer, mohla bych poprosit o recept na slepení tech koleček tím krém a né marmeládou děkuji.

Tématické fráze:
linecká kolečka, linecké, linecké kolečka, linecká kolečka recept, krém na linecká kolečka, krém do lineckých koleček, linecká slepovaná kolečka, recept na linecká kolečka, linecké kolečko, linecké slepované kolečka, recept na linecke kolečka, kakaové linecké, čím slepit linecké, linecká kolečka s marmeládou, nejlepsi linecka kolecka, krém na linecké cukroví, čím slepit linecké cukroví, krém do lineckého cukroví, linecké kolečka s marmeládou, linecké kolečka recept

Suroviny:
mouka hladká, máslo, cukr moučkový, cukr vanilkový, žloutek, kůra citronová, marmeláda pikantní, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu